Tutorial de joacă+ concurs+ ajutoare pentru tineri[editie de week-end]

Day 2,377, 00:48 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova
Bună ziua eMoldova!

După cum v-am spus săptămîna trecută, încercăm ca în ediţia de week-end a ziarului Ministerului Educaţiei să facem lucrurile puţin altfel, fără concepte noi, fără tutoriale eRepublikane scorţoase, fără cum "aplici", de data asta aplică fiecare cum înţelege şi crede de cuviinţă.


Concurs

Aşadar... luînd în considerare faptul că se apropie cu repeziciune ziua de 1 Iunie, dată la care avem prilejul de a sărbători copilaria, ne-am gîndit ca, în primul rind, să lansăm un concurs cu tema" Copilărie", concurs la care vă puteţi înscrie pînă în data de 30 Mai, pe 1 Iunie urmînd a premia toţi participanţii! Rugămintea mea este să lăsaţi un comentariu în acest articol cu link către articolele domniilor voastre! Spor la scris vă urez!


.....

În al doilea rînd, dacă tot atingem subiectul "copilărie" şi văzînd că eRepublik devine, pe zi ce trece, un loc de joacă pentru adulţi care parc-au uitat ce-nseamnă a fi copil şi, de asemenea, un loc de joacă pentru copii ce prea devreme devin scorţoşi, ne-am gîndit că ar pica bine să ne-aducem aminte cam care-ar fi "copilăriile" ce ne-am dori să le fi păstrat în noi, adulţii ăştia încruntaţi şi preocupaţi de parcă tot universul se sprijină pe umerii noştri:

1. “De ce?”, “Dar de ce?”: - sînt convins că fiecare dintre noi a fost prins măcar o dată de un lanţ de “de ce”-uri al vreunui năpîrstoc aflat în preajmă şi care musai vroia să înţeleagă, căruia i se părea important să înţeleagă un anumit lucru. Faină treabă, pen'că mai tîrziu se deprinde jena care-i face pe unii adulţi să îngaime: “hmm, daaaa, înţeleeeeeg”, în timp ce au privirea confuză de viţel ce se holbează la poarta 'ai nouă.

2.Relaţiile cu încredere totală:- copiii nu cunosc neîncrederea, nu ştiu ce-i aia să fie reci, suspicioşi şi bănuitori. Absenţa acestor trăsături, pe care adulţii le deprind mai tîrziu în viaţă, dă o mare parte a echilibrului mental. Cumva, lumea înconjurătoare şi viaţa ne răspund diferit în funcţie de ochelarii cu care le privim.

3. Zîmbetul şi rîsul:- există statistici care ne spun cu cît la sută rîd copiii mai mult decît adulţii. Dacă-i pui unui nene aceste statistici în faţă, o să cadă pe gînduri, cu o faţă gravă, apoi, cel mai probabil, o să-ncerce să găsească o explicaţie.

Un copil o să înceapa a chicoti şi, eventual, o să te întrebe dacă există aparat de măsurat rîsul. Copiii zîmbesc pentru că văd un nor, pentru că tanti aia are pantofi caraghioşi, pentru că il văd pe tata… Nu au nevoie de motive speciale, sau, mai degrabă, orice motiv e suficient de bun pentru a zîmbi!

4. Simplitate:- se spune că dacă nu poţi explica ceva astfel încît să-l înţeleagă şi un copil, ei bine, atunci nu ai priceput nici tu acel ceva. Există versiuni simple şi (mai) clare pentru absolut orice.

5. Liniuţele de pe tocul uşii:- cînd eram copchil părinţii mei marcau o liniuţă pe tocul uşii de fiecare dată cînd mă măsurau. Mă lăudau pentru centimetrul în plus de parcă aş fi crescut precum ăi din basme, într-o zi cît alţii-n şapte. Bunînţeles, chiar dacă eram un zgîmboi ce nu depăşea clanţa uşii, dădeam repede fuguţa-n faţa blocului să mă mîndresc în faţa cui avea urechi de auzit. Se-ntîmpla să şi primesc cîte o răsplată pentru efortul meu de a creşte 😃
Aşadar, am putea estompa puţin modestia exagerată, se-ntîmplă prea des ca-n viaţa de adult să fi lăudat pentru cum te-ai descurcat şi tu să răspunzi înşirînd lucrurile care nu au mers, să ţi se multumească pentru ceva şi tu spui că nu ai făcut nimic important…
Englejii au o vorbă faină, “to celebrate success”. Cred că ne-ar prinde bine dacă am face o sărbătoare din fiecare liniuţă pe care o creştem!


Ar fi mai multe "copilării" de care aş putea vorbi, dar vă invit şi pe voi să scrieţi despre ele. Pîna la întîlnirea de săptămîna viitoare, vă doresc să fiţi plini de energie şi curiozitate precum un copil ce abia aşteaptă să sară din pătuţ ca să se mai joace şi să mai descopere! La buna vedere🙂



....................................................................................

Ajutor pentru tineri

Ministerul Educaţiei Moldova vine în ajutorul jucătorilor tineri din eMoldova. Ajutorul va consta în pîine, arme şi/sau bani pentru cei care vor respecta următoarele reguli:
- Pentru a fi ajutat trebuie să laşi un comentariu în acest articol
- Pot participa toţi cetăţenii eMoldoveni ce au maxim Level 30 la momentul comentariului
- Ministerul Educaţiei Moldova îşi rezervă dreptul de a refuza acordarea ajutorului celor care sunt suspectaţi că administrează clone sau sunt chiar ei clone...

O zi plăcută vă dorim!