Σχετικά με τα θέματα της Διαφάνειας και των Tickets (By Thanasis Klaras)

Day 1,874, 06:09 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras
Δε θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο, πέραν της πλήρους αποτίμησης της θητείας της κυβέρνησης που φεύγει. Έτσι, προσπαθούσα να σκεφτώ τη δομή του άρθρου που θα ήθελα να εκδώσω και κατάλαβα πως θα βγει τεράστιο. Το κακό με τα τεράστια άρθρα είναι πως δεν τα διαβάζει κανείς. Μπορεί λοιπόν το τυπικό χρέος μου να το είχα κάνει, όμως το πρακτικό χρέος μου, που είναι να επικοινωνήσω σε όλους τα συμπεράσματά μου, δε θα είχε γίνει.

Έτσι αποφάσισα να μην εκδώσω ένα μόνο άρθρο. Πέραν του ενός συνολικού, θα εκδώσω και κάποια ακόμα που αφορούν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες στις οποίες δε θα επεκταθώ στο τελικό άρθρο.

Στο άρθρο αυτό, θα συζητήσουμε για τα θέματα της διαφάνειας.

Στο άρθρο μου που εξέδωσα όταν κατέθεσα την υποψηφιότητά μου, στο επίπεδο της διαφάνειας έθεσα 4 στόχους:



Κατηγορήθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας μου πως είπα ψέματα και πως δεν έκανα αυτά που είπα. Πάμε να τα δούμε ένα ένα?

ΣΤΟΧΟΣ 1: Βουλευτικός Έλεγχος

Στο θέμα αυτό, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Για να το βάλουμε λοιπόν σε μια τάξη. Υπάρχει ένα doc. To doc του ισολογισμού που ενημερώνεται καθημερινά για τις κινήσεις που κάνει το κράτος.

1 => Η πρώτη δουλειά που έχει να κάνει το κράτος είναι να πληρώσει για τα έξοδά του. Τα έξοδα αυτά είναι διάφορα (πληρωμές raw σε κρατικές εταιρίες, πληρωμές για rw, πληρωμές για μισθοφόρους και διάφορα άλλα έξοδα. Αυτά έτσι και αλλιώς πρέπει να περνάνε (και περνάνε) στο doc.

Εδώ λοιπόν μπορούν να μπουν κάποια επίπεδα ελέγχου. Το πρώτο είναι πως ο πρόεδρος και διάφοροι άλλοι δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πάνω τους χρήματα. Εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ κρατικά χρήματα πάνω μου. Οι πληρωμές μπορούν να γίνονται απευθείας από έναν οργανισμό, πχ, το GreekEksoda. Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου είναι ο εξωτερικός έλεγχος από τη βουλή. Έτσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι από έναν οργανισμό θα γίνονται οι πληρωμές και οι κινήσεις θα περνούν στο doc. Έτσι, μιας και οργανισμός αυτός δε θα παίζει στο ΜΜ, ένας εξωτερικός ελεγκτής μπορεί τόσο να βλέπει τα χρήματα που έχει μέσα ο org αλλά και να βλέπει το doc. Αυτό σημαίνει πως από εκεί λαμογιά είναι δύσκολο να γίνει αν γίνονται συνεχής έλεγχοι.

2 => Η δεύτερη δουλεία είναι το κρατικό στοκ κυρίως σε όπλα. Υπάρχει ένας παίχτης (στη δική μου θητεία ο EpiCourious) που έχει πάνω του το κρατικό στοκ σε όπλα. Έτσι, όταν ανοίγουν supplies ο αποθηκάριος δίνει όπλα στα παιδιά του MoD που μοιράζουν για να τα μοιράσουν. Και εδώ πάλι δεν έχει δουλειά ούτε ο πρόεδρος, ούτε κανένας πέραν των παιδιών που μοιράζουν να έχουν πάνω τους όπλα. Ο έλεγχος που θα μπορούσε να μπει εδώ είναι ο εξής: Εξωτερικοί ελεγκτές από τη βουλή παίρνουν δικαίωμα access στην εφαρμογή που υπάρχει (φόρμα supplies). Έτσι, μετρούν πόσα όπλα μοιράστηκαν σε παροχές. Αφαιρώντας το νούμερο αυτό από το συνολικό στοκ, βλέπει κανείς αν λείπουν και πόσα λείπουν.

3 => Η Τρίτη δουλειά που κάνει το κράτος είναι να παίζει κρατικά χρήματα μέσω orgs στο ΜΜ με σκοπό το κέρδος για το κράτος. Εδώ ο έλεγχος δε μπορεί να είναι ακριβής. Είναι αδύνατο να ελέγξει κανείς μέχρι το τελευταίο grd. Όμως μια καθημερινή καταγραφή των χρημάτων που φαίνονται σε έναν org μπορεί να μας δώσει μια τάξη μεγέθους. Μπορούμε με αυτόν το εξωτερικό έλεγχο, όχι να βρούμε αν λείπει 1 grd, όμως σε τάξη μεγέθους 10000 grd πχ, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν είναι δυνατόν να ισχύουν τα νούμετα που βλέπουμε ή όχι. Δε λύνεται το πρόβλημα όμως τουλάχιστον αποτρέπουμε το φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε μια άλλη κυβέρνηση που τα χρήματα για τα οποία μιλάγαμε ήταν της τάξης των 400.000 grd.

O μόνος τρόπος για να λυθεί μια για πάντα το θέμα με τις ενδεχόμενες λαμογιές στα κρατικά orgs είναι να μας έδιναν οι admins μια λίστα με τις πλήρεις κινήσεις του κάθε org. Έτσι, από τα πρώτα πράγματα που έκανα με την εκλογή μου ήταν να στείλω αυτό το ticket:



Όπως βλέπετε, δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Τους πήρε να απαντήσουν 5.5 μέρες.

Τι δε μπορεί να ελεγχθεί καθόλου? Δε μπορούν να ελεγχθούν καθόλου τα θέματα του στοκ. Μπορεί όποιος έχει πάνω του όπλα να τα πουλήσει ακριβά, να τα αγοράσει φθηνά και να καρπωθεί τη διαφορά. Αυτό δυστυχώς δεν είναι ελέγξιμο.

Κλείνοντας αυτό το θέμα, να πω πως ζήτησα από τη βουλή να ελέγξει την κυβέρνηση. Εδώ είναι τα posts μου:



Και εδώ όλος ο διάλογός μας. Για την ιστορία δεν ορίστηκε κανείς.

Υπενθυμίζω πως σε προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε η Βουλή από την Κυβέρνηση δικαιώματα view στο doc κάτι που η κυβέρνηση το αρνήθηκε.


ΣΤΟΧΟΣ 2: Υπουργείο Εσωτερικών

Έγινε. Μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητές του στη Βουλή. Δείτε εδώ.


ΣΤΟΧΟΣ 3: Καταγραφή

Έγινε. Κάθε 10 μέρες δημοσιεύαμε τα πλήρη αποθέματα. Εδώ και Εδώ. Τέλος, σύντομα θα παρουσιαστεί και πλήρης ισολογισμός τόσο Ingame όσο και πιο διεξοδικός στο φόρουμ.


ΣΤΟΧΟΣ 4: Προς τα πίσω ψάξιμο

Δυστυχώς, δε μας δόθηκαν στοιχεία. Στοιχεία για κινήσεις orgs μπορεί να λάβει μόνο κ κάθε τότε πρόεδρος. Στείλαμε αυτό το ticket:



Όπως βλέπετε, δεν δίνουν τα στοιχεία σε κανέναν πέραν του τότε προέδρου. Τους πήρε να απαντήσουν 4 μέρες.


BONUS ΣΤΟΧΟΣ 5: Welcome Committee

Σε ένα μάζεμα – ενημέρωση που κάναμε στο TS μου ζητήθηκε να διερευνήσω ως πρόεδρος το θέμα της Welcome Committee. Έστειλα αυτό το ticket:



Όπως βλέπετε, δε μου απάντησαν τίποτα της προκοπής. Τους πήρε να απαντήσουν 4 μέρες.


Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρώ πως δεν είπα κανένα ψέμα σε κανέναν. Προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο στο κομμάτι της διαφάνειας. Θεωρώ πως είχαμε τη βούληση να γίνει έλεγχος (κάτι που παλιότερα έλειπε) και πως ορίσαμε ένα πλαίσιο ελέγχου. Νομίζω πως σε όσα μπορεί να γίνει έλεγχος, πρέπει να γίνεται. Το καταλαβαίνω πως δε μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, όμως αυτό δε μπορεί να μπαίνει ως δικαιολογία για να μην ελέγχεις τίποτα.

Στο χέρι των επόμενων κυβερνήσεων είναι να συνεχίσουν αυτό το πλαίσιο που εισαγάγαμε. Εγώ προσωπικά θα το ζητήσω από όλους τους επόμενος. Από τώρα σας λέω, πως αν με ρωτήσετε πάλι «Πώς?» Θα σας στέλνω αυτό το άρθρο συν ότι παραπάνω έχουμε σκεφτεί ως τότε.

ΥΓ: Θα ακολουθήσουν και άλλα!