Το εγχειρίδιο του καλού επιχειρηματία - Tα πρώτα βήματα!

Day 1,166, 03:58 Published in Greece Greece by EleniG



Η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα εύχρηστο και απλό εγχειρίδιο για κάθε επιχειρηματία.
Το παρόν εγχειρίδιο γράφτηκε από το άξιο μέλος μας Stamatios G. Papasavvas και τον ευχαριστούμε θερμά.



Το εγχειρίδιο του καλού επιχειρηματία - τα πρώτα βήματα.

Βήμα 1ο: Γνωρίζω το αντικείμενο μου.

Τί είναι οι εταιρείες;

Οι εταιρείες είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα του νέου κόσμου (erepublik). Δημιουργούνται από το λογαριασμό του χρήστη και είναι δύο ειδών:
Πρώτων υλών (raw materials-grain, iron, oil) και
Καταναλωτικών προϊόντων (food-φαγητό, weapons-όπλα, tickets-εισιτήρια).
(*Για τις εταιρείες κατασκευής σπιτιών, αμυντικών συστημάτων και νοσοκομείων δε θα γίνει ανάλυση, επειδή πρόκειται να καταργηθούν από το παιχνίδι.)

Τί εταιρείες μπορούν να δημιουργηθούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Αυτή τη στιγμή στην eGreece υπάρχουν δύο πρώτες ύλες σιτάρι (grain) στην επαρχία (region) της Βόρειας Κύπρου (Northern Cyprus) και σίδηρος (iron) σε δύο επαρχίες, της Κεντρικής Ελλάδας (Central Greece) και της Πελοποννήσου (Peloponnese).
Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα μπορούμε να δημιουργήσουμε τεσσάρων ειδών εταιρείες: Food, Grain, Iron και Weapons.



Οι εταιρείες raw materials ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ πρώτες ύλες για τη λειτουργία τους και απλά πουλάνε το παραγώμενο προϊόν στην αγορά (marketplace).
Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων χρειάζονται και προμηθεύονται με raw materials για να μπορούν να λειτουργούν. Συγκεκριμένα:

Το grain το χρησιμοποιούν οι εταιρείες food.
Το iron το χρησιμοποιούν οι εταιρείες weapon.
Το oil το χρησιμοποιούν οι εταιρείες tickets.

Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων είναι χωρισμένες σε πέντε (5) επίπεδα από το Q1 μέχρι το Q5.
Μελλοντικά στο παιχνίδι θα μπουν νέες πρώτες ύλες: ψάρι (fish), μοσχάρι (cattle), ελάφι (deer), φρούτα (fruits) που σε αυτές θα βασίζονται εταιρείες φαγητού και αλάτι (saltpeter), λάστιχο (rubber), αλουμίνιο (aluminium), μαζί με το ήδη υπάρχον πετρέλαιο (oil), που σε αυτές θα βασίζονται οι εταιρείες όπλων.





Βήμα 2ο : Η δημιουργία της εταιρείας.

Για να δημιουργήσω την εταιρεία μου από την αρχική σελίδα πάω:
My Places --> Company --> Create new. Εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα:

[/img]



Βήμα 3ο: Γνωρίζω το αρχικό κόστος.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Για την ίδρυση μιας εταιρείας (raw ή επιπέδου Q1) χρειάζονται συνολικά 20 Gold. Στην προηγούμενη εικόνα παρατηρώ ό,τι χρειάζεται να περάσω 2 επίπεδα:

Funding fee: είναι ο φόρος εφαπαξ που πληρώνω στο παιχνιδι για την ίδρυση της εταιρείας. Κοστίζει 20 Gold και τα χρήματα ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ.


Experience Level: Αντιπροσωπεύει το επίπεδο που πρέπει να έχει φτάσει ο παίχτης για να μπορεί να ιδρύσει μία εταιρεία. Το απαιτούμενο επίπεδο είναι το 12.


Αναβάθμιση της εταιρείας σε ανώτερο επίπεδο.
Οι εταιρείες πώλησης καταναλωτικών προϊόντων (food, weapon, ticket) μπορούν να αναβαθμιστούν και να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, κάθε φορά που η εταιρεία πληρώνει το αντίστοιχο ποσό χρυσού στο παιχνίδι.
Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση μίας εταιρείας επιπέδου 1 (Q1) σε μία αντίστοιχη επιπέδου 5 (Q5) είναι 370 Gold. Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και την αναβάθμιση μίας εταιρείας μέχρι το τελευταίο επίπεδο (Q5) ανέρχεται στα 410 Gold.
Αναλυτικότερα:
Από Q1 σε Q2 χρειάζονται 20 Gold.
Από Q2 σε Q3 χρειάζονται 50 Gold.
Από Q3 σε Q4 χρειάζονται 100 Gold και τέλος,
από Q4 σε Q5 χρειάζονται 200 Gold.



Βήμα 4ο: Μελετώ το κόστος λειτουργίας της εταιρείας.


Παραγωγικότητα (productivity)
Η παραγωγικότητα είναι η λέξη κλειδί γενικά στην λειτουργία των εταιρειών, αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα και το κέρδος. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και υπολογίζεται με βάση την παρακάτω μαθηματική εξίσωση (πηγή erepublik Wiki):



Α: Employees multiplier.
Είναι ο πολλαπλασιαστής αριθμού υπαλλήλων. Δηλαδή το σύνολο των ατόμων που εργάζονται στην εταιρεία. Ισχύουν οι παρακάτω παραδοχές:
Αν Ne ≦ Nr, τότε Α=2.
Αν Ne > Nr, τότε A= 3-(Ne/Nr).
Αν A<1, τότε Α=1.
Ne (number of employees in company): είναι ο αριθμος των ατόμων που εργάζονται στην εταιρεία.
Nr (number of recommended employees): είναι ο αριθμός των ατόμων που συνιστάται να εργάζονται στην εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, μία εταιρεία φτάνει τη μέγιστη παραγωγικότητα όταν σε αυτή εργάζονται 10 άτομα.


B: Skill Level. Είναι το επίπεδο ικανότητας στην εργασία που έχει ο κάθε παίχτης (παράδειγμα: 8 Master).


C: Health multiplier. Είναι πολλαπλασιαστής υγείας και αντιπροσωπεύει το επίπεδο της υγείας που έχει ο εργαζόμενος όταν πάει για να δουλέψει. C = 1 + 2*Health/100.
Όσο περισσότερο πλησιάζει η υγεία του εργαζόμενου στο 100%, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παραγωγικότητα του.


Bo: Citizen’s booster in percent (😵. Αναφέρεται στο ποσοστό αυξημένης αποδοτικότητας που ο εργαζόμενος διαλέγει για να δουλέψει. Υπάρχουν booster τεσσάρων κατηγοριών:



Στην εξίσωση αναγράφεται στην τιμή επί τοις 100 (πχ 10).


R (High Region Boost): αναφέρεται στο επίδομα αποδοτικότητας που παίρνει η εταιρεία λόγω περιοχής πλούσιας στην κατάλληλη πρώτη ύλη.

Αν η εταιρεία είναι Raw materials, τότε R = 25, στην περίπτωση που η χώρα έχει τουλάχιστον μία περιοχή πλούσια στην πρώτη ύλη που η εταιρεία παράγει.

Αν η εταιρεία είναι Food company, τότε R = 5 * τον αριθμό των περιοχών της χώρας που είναι πλούσιες με την αντίστοιχη πρώτη ύλη.
Μέχρι και σήμερα, για τις εταιρείες food η πρώτη ύλη είναι το grain, αλλά μελλοντικά θα μπουν στην αγορά και εταιρείες φαγητού που θα βασίζονται στο ψάρι (fish), μοσχάρι (cattle), ελάφι (deer) και φρούτα (fruits).

Αν η εταιρεία είναι Weapon, τότε R = 5 * τον αριθμό των περιοχών της χώρας που είναι πλούσιες με την αντίστοιχη πρώτη ύλη.
Μέχρι και σήμερα, για τις εταιρείες weapon η πρώτη ύλη είναι το iron, αλλά μελλοντικά θα μπούν στην αγορά και εταιρείες που θα βασίζονται στο αλάτι (saltpeter), λάστιχο (rubber), αλουμίνιο (aluminium) και πετρέλαιο (oil).

Για τις εταιρείες εισητηρίων (ticket company) μέχρι και σήμερα η πρώτη ύλη είναι το oil.

Η παραγωγικότητα μπορεί να υπολογιστεί και εδώ: http://www.erep.cc/tools/productivity ή εδώ: http://erepublik.gameaddicts.ws/productivity_calc.html



Παραγόμενο προϊόν (product)
Η ποσότητα των προϊόντων που παράγονται υπολογίζεται εύκολα από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο (πηγή erepublik wiki):



Pr (Products created): είναι το παραγόμενο προϊόν.

P (Your productivity): αντιστοιχεί στην παραγωγικότητα του εργαζόμενου.
R (Required productivity per item): είναι η απαιτούμενη παραγωγικότητα / μονάδα προϊοντως.

Ισχύουν οι παρακάτω παραδοχές:
Στις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, οι πρώτες ύλες καταναλώνονται ισοδύναμα, δηλαδή: 1 Μονάδα Παραγωγικότητας = κατανάλωση 1 Μοναδας Πρώτης Ύλης (1 productivity = 1 raw material consumed).

Ανάλογα όμως με το επίπεδο της εταιρείας (Q1-Q5) καταναλώνονται διαφορετικές ποσότητες raw materials.
Αυτό σημαίνει ό,τι:
Για μία εταιρεία φαγητού Q1 χρειάζονται 6 raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος,
για μια εταιρεία Q2 12raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος,
για μία εταιρεία Q3 18raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος,
για μία εταιρεία Q4 24raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος και
για μία εταιρεία Q5 30 raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος.

Για μία εταιρεία όπλων Q1 χρειάζονται 60 raw/μονάδα παραγώμενου προϊόντος,
για μια εταιρεία Q2 120raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος,
για μία εταιρεία Q3 180raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος,
για μία εταιρεία Q4 240raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος και
για μία εταιρεία Q5 300 raw/μονάδα παραγόμενου προϊόντος.

Οι εταιρείες raw materials λειτουργούν μόνο με βάση την παραγωγικότητα των υπαλλήλων που διαθέτουν γιατί δε χρειάζεται να αγοράσουν πρώτες ύλες.

Work as manager: Ο ιδιοκτήτης κάθε εταιρείας έχει το δικαίωμα να δουλεύει σε αυτή χωρίς να είναι ένας από τους εργαζόμενους που την απαρτίζουν. Η επιλογή αυτή ονομάζεται work as manager και μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1 φορά την ημέρα για κάθε εταιρεία που έχουμε στην κατοχή μας. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την επιλογή work as manager για να δουλέψουμε στην εταιρεία μας, χάνουμε 10 μονάδες υγείας (10 Health).



Βήμα 5ο: Εξοικειώνομαι με τις φορολογικές διατάξεις.

Τί φόρους πληρώνω;

Οι φόροι που υπάρχουν στο Νέο Κόσμο είναι ο VAT (ΦΠΑ), Income Tax (Φόρος Εισοδήματος) και ο Import Tax (Φόρος Εισαγωγής Προϊόντων).
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι φόροι για όλα τα προϊόντα ανα κατηγορία όπως διαμορφώνονται σήμερα, την ημέρα 1165 (28 Ιανουαρίου 2011) στην Ελλάδα.



VAT: Είναι ο γνωστός σε όλους Φόρος Προστειθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Τον πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα προϊόν. Παρατηρούμε ό,τι οι πρώτες ύλες δεν έχουν VAT. Δηλαδή όταν οι κάτοχοι εταιρειών με καταναλωτικά προϊόντα αγοράζουν πρώτες ύλες πληρώνουν ΜΟΝΟ την καθαρή τους αξία.

Income Tax: Είναι ο Φόρος Εισοδήματος και ισοδυναμεί με τα χρήματα που κρατάει το κράτος κάθε φορά που ο επιχειρηματίας μεταφέρει χρήματα από την εταιρεία του στον προσωπικό του λογαριασμό, κάνοντας collect money (συλλογή χρημάτων).

Import Tax: Είναι ο Φόρος Εισαγωγής που πληρώνει κάθε επιχειρηματίας όταν πουλάει τα προϊοντα που παράγει σε μία χώρα Α (χώρα παραγωγής), σε μία χώρα Β (χώρα πώλησης). Δηλαδή κάθε φορά που μία εταιρεία πουλάει τα προϊόντα της σε χώρα διαφορετική από εκείνη της παραγωγής, πληρώνει αυτόν τον επιπρόσθετο φόρο. Τα χρήματα πάνε στο κράτος πώλησης.



Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, στο φόρουμ ή το chat του SDU!