[RO-MoFA] Ultimul raport - Debutul unui Război Mondial

Day 2,021, 09:26 Published in Romania Romania by Monitorul Oficial



Salutare români de pretutindeni,


Acesta este ultimul meu raport în calitate de MoFA. Știu că apare cu ceva întârziere față de ultimul, însă redactarea unui asemenea articol necesită timp, timp pe care nu prea l-am avut în ultima vreme, datorită unor evenimente RL destul de importante. Pregătiți-vă pentru un articol destul de voluminos.

Am avut parte de o săptămână agitată în erepublik, săptămână ce a debutat cu declarația de război a SUA asupra Serbiei, folosind drept pretext oficial mărturisirea unui agent secret sârb care s-a infiltrat la cel mai înalt nivel în SUA, folosindu-se de cunoștințele sale foarte bune de limbă engleză.

A urmat apoi atacul Ungariei asupra Rusiei și astfel s-a concretizat oficial și definitiv războiul TWO împotriva CoT, cu țări neutre inclinând spre o balanță sau alta, în funcție de interesele din regiune.

Aliatul nostru de tradiție, și în opinia mea cel mai loial și stabil aliat pe care l-a avut România, Grecia, tocmai a semnat MPP cu Spania și Lituania definitivând practic apropierea de TWO. Singurul obstacol care mai rămâne în carea acceptării Greciei în TWO pare să fie guvernul sârb de luna asta, care mai mult ca sigur va fi înlocuit după alegeri. Dacă Grecia va intra oficial în TWO începând cu săptămâna viitoare sau va fi dispusă să creeze o alianță separată cu România, asta rămâne de văzut și rămâne la aprecierea și hotărârea următorului Guvern.

În condițiile de față, personal nu văd un alt viitor pentru România decât încercarea de a intra în TWO sau creerea unei noi alianțe care va colabora cu TWO împotriva CoT. Apropierea de CoT nu este și nu poate fi niciodată o soluție pentru România. Aș vrea ca cei care se gândesc la așa ceva să se uite numai pe hartă și să analizeze poziția în care s-ar afla România dacă s-ar apropia de CoT.

Neutralitatea, ceea ce ar însemna în fapt o balanță între TWO și CoT, iarăși nu este o soluție, deoarece ne-ar bloca practic într-o cușcă din care nu am avea scăpare. România ar ajunge în situația în care nu ar avea parte de nicio posibilitate de extindere teritorială. Am avea pace și atât. Acest lucru ar fi binevenit dacă nu ne-am afla într-un joc axat pe modulul militar.
Consider că păstrarea actualului set de MPP-uri (eventual extinderea lui) este esențială în contextul unui război mondial. România trebuie să-și dozeze forța militară pentru a susține eforturile aliaților ei împotriva CoT, în special în America de Sud, acolo unde CUA luptă nestingherit împotriva țărilor CoT și proCoT. Aportul Venezuelei, țară ACT cu care am semnat recent MPP, nu trebuie neglijat nici el.

De asemenea, în Nordul Europei, menținerea MPP-urilor cu Lituania și Letonia este importantă, datorită războiului acestora cu Rusia (CoT) și Asgard (proCoT). În Orientul Mijlociu, susținerea MPP-urilor cu Iran și Pakistan vor conta în războiul acestora împotriva Bulgariei și FYROM.

Reducerea setului de MPP-uri ale României la minimum, așa cum am observat că există un curent în presa românească, nu este o soluție. O astfel de politică arogantă și păguboasă ar izola România din punct de vedere militar. Trebuie să înțelegem că MPP-urile cu țările medii sau mici sunt la fel de importante ca și cele cu țările mai mari. Pe lângă faptul că ajutorul nostru militar ne va aduce un curent favorabil în alianțele din care ele fac parte, în momentul în care România se va afla într-o campanie militară, ajutorul dat de UM-urile din țările respective poate face diferența. Uitați-vă pe lista de MPP-uri a tuturor țărilor mari și veți vedea de ce este important să ai un set de minim 15-16 MPP-uri. Acele MPP-uri nu sunt făcute de mântuială, ci are fiecare în parte valoarea sa strategică.

Aș vrea ca următoarele Guverne să analizeze și să pună în balanță toate acestea în momentul în care concep o strategie diplomatică, deoarece toate acțiunile de acum ale României vor influența relațiile externe pe termen nedeterminat. Dacă vom știi să ne jucăm acum cărțile cum trebuie, vom obține și sprijinul aliat pe care ni-l dorim în campaniile viitoare.

Doresc să-mi exprim profundul regret și să-mi cer scuze românilor cu privire la atacul aerian eșuat. Am făcut tot posibilul să obținem cât mai mult sprijin aliat, și în unele cazuri chiar am primit, însă experiența ne-a demonstrat încă o dată că pentru un atac de o asemenea anvergură ai nevoie de sprijinul total al unei alianțe, nu doar o parte. În opinia mea, România nu ar mai trebui să lanseze un astfel de atac decât atunci când va avea asigurat sprijinul complet al tuturor membrilor TWO, deoarece CoT a demonstrat că pot fi uniți și se pot organiza exemplar într-o astfel de campanie.

Acestea fiind spuse, închei prin a mulțumi echipei de vMoFA și de ambasadori pentru activitatea de luna aceasta și prin a ura mult succes următorului Guvern în luarea celor mai bune decizii în interesul României.

Cu respect,
Ministerul Afacerilor Externe
Semper Fidelis Patriae




Retrospectiva lunii:


Primul raport – Lumea după EDEN
Al doilea raport – Schimbări masive în peisajul global[






Știri Internaționale:



Europa:



- Pe frontul de Est, situatia este în continuare incertă. Avansul Ungariei în Rusia a fost încetinit de replica neașteptată a Rusiei. Totuși Ungaria continuă, ajutată de Letonia, care deja a reușit să cucerească regiuni rusești. Singura întrebare este cât va mai rezista Rusia?

- La Nord, în Suedia, Lituania continuă avansul nestingherită.

- FYROM propune Airstrike pe România, supărată de faptul că Plato i-a ofensat în banner-ul întâlnirii internaționale erepublik. Cel mai probabil legea nu va trece, deoarece fyromiacii nu au dorit decât să dea un semnal adminilor, însă au confundat erepublik labs cu eRomânia.

- În centrul Europei, Slovenia a reușit să șteargă Elveția și momentan se confruntă cu o rezistență destul de sterilă din partea elvețienilor. Se pare că tot conflictul a pornit de la eliberarea unei regiuni elvețiene aflate sub ocupație slovenă, pentru care slovenii au plătit chirie timp de mai multe luni la rând.

- Pe frontul de Vest, situația nu este deloc fericită pentru Serbia. Deși războiul cu SUA începuse cu dreptul, coordonarea țărilor aflate sub ocupație au făcut ca Serbia să piardă în războaie de rezistență. Croația a reușit să se elibereze regiuni originare și să seteze și ea NE pe sârbi, astfel încât pe lângă războiul cu americanii, sârbii se confruntă cu un dublu război cu croații și mișcările de rezistență din Bosnia și Italia. Unele voci vorbesc de disensiuni în cadrul TWO, deoarece Spania deține un NAP cu americanii pentru a-și proteja coloniile din Canada și America de Sud, iar polonezii refuză să declare război americanilor, pentru a nu-și pune în pericol bonusurile.


- Din Serbia aflăm că oficialii au părăsit canalele militare TWO pe o perioadă nedeterminată pentru că oldfags'ii din TWO HQ îi tratează urât, și datorită conflictului din TWO referitor la respingerea Greciei de a intra în alianță. Guvernul sârb este în continuare neagreat de o mare parte din populația sârbă, așadar vom vedea o schimbare drastică în luna ce urmează.
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2264815/1/20


- Turcia publică rezultatele în urma unui sondaj cu privire la direcția pe care țara trebuie să o urmeze în viitor. Din graficele prezentate observăm că o proporție de 52% doresc o nouă alianță, 22% o direcție spre TWO, 20% vor neutralitatea și doar 6% spre CoT.
http://www.erepublik.com/en/article/-d-i-leri-anket-sonu-ccedil-lar--2258335/1/20


- Franța anunță că nu și-au stabilit tinta sa intre in CoT, și ca vor rămâne neutri în conflictul dintre Turcia si Macedonia (FYROM). Franța încheie MPP cu Bulgaria si anunță oficial că îi vor ajuta pe aceștia împotriva românilor si grecilor, dar nu uită momentele de colaborare din trecut. Aceștia ne mai informează că vor sa creeze o nouă alianță.
http://www.erepublik.com/en/main/law/France/127250
http://www.erepublik.com/en/article/-rf-mofa-les-news-diplomatiques-de-la-semaine--2263307/1/20


- Din Ucraina aflăm ca au fost negocieri cu Ungaria pentru un eventual NAP si o cedare de regiuni, dar președintele Ungariei nu a fost de acord cu oferta. Ucraina in acest moment se afla izolată cu țări prietene ca Grecia si Argentina proTWO, tentată să încheie și ea MPP-uri cu țări TWO.
De asemenea, această apopiere de TWO este confirmată și de un alt articol al MoFA, alături de alte detalii ce au dus la eșecul negocierilor dintre Ungaria si Ukraina.
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2264942/1/20
http://www.erepublik.com/uk/article/-ua-mofa-letter-to-all-our-old-and-new-friends-and-to-whom-it-may-concern-2265010/1/20

- Între timp, ucrainienii au purtat o nouă rundă de negocieri cu TWO și Ungaria. Din ce am reușit să înțeleg, Ucraina ajunsese la o înțelegere, însă Ungaria s-a răzgândit în ultimul moment. Este destul de clar că Ucraina în TWO sau ACT ar fi împotriva intereselor maghiare și române, deoarece elimină accesul la bonusuri în regiune.
http://www.erepublik.com/uk/article/-mofa-1-2270336/1/20


- ACT (satelitul TWO) câștigă doi noi membri prin Austria și Belarus. http://www.erepublik.com/en/article/-two-two-is-better-than-one-2270226/1/20


Asia:


- Turcia a reușit să avanseze fără probleme prin coloniile Iraniene ale FYROM, cei din urmă rămânând cu 2 regiuni și 40% bonus la arme. Războiul continuă cu o noua lege de NE promulgată de FYROM. Probabil acest război nu se va încheia decât atunci când FYROM va fi ștearsă complet din Orientul Mijlociu.

- Taiwan încheie MPP-uri cu Ungaria, Polonia si Serbia, aratandu-și înclinațiile proTWO.
http://www.erepublik.com/en/main/law/Republic-of-China-Taiwan/127065
http://www.erepublik.com/en/main/law/Republic-of-China-Taiwan/127068
http://www.erepublik.com/en/main/law/Republic-of-China-Taiwan/127108

- Taiwan intră oficial in ACT.
http://www.erepublik.com/en/article/-two-new-act-member-and-some-informations-2263642/1/20

- China propune lege de iesire din EDEN, dar este respinsă cu 23 la 9, astfel demonstrand că încă nu au luat o decizie privind așezarea lor geopolitica.
http://www.erepublik.com/en/main/law/China/127076

- Congresul chinez respinge propunerea de lege a americanilor pentru un MPP. Se pare că americanii, disperați să adune damage împotriva Serbiei, încearcă o apropiere de chinezi, neagreată însă de cei din urmă. http://www.erepublik.com/en/main/law/China/127915
Într-un articol din China aflam ca Romania se află pe locul 4 la coeficientul "relatii externe", și indiferent de ce tabară vor alege, vor supara jumătate din aliați. Într-un top al aceluiași coeficient, dar între alianțe, CoT este ultima clasată, apoi urmează TWO, Nan și Asgard pe primul loc.
http://www.erepublik.com/en/article/-echina-day-2000-2260208/1/20


America de Su😛


- S-a născut o nouă alianță regională în America Latina, numita ROLA (Resistencia Organizada por la Liberación de América), fondata de Chile, Brazilia si Paraguay.
https://docs.google.com/document/d/16Brx7DZ-tLvny790UGTcREVRexWENyHuxygrGB7sskE/ . Alianța este evident una proCoT și este născută ca o replică la CUA (Columbia, Uruguay, Argentina).

- După insuccesul atacului aerian al României din Mexic, Columbia este în continuare obligată să lupte pe două fronturi. Forțele CoT par să se concentreze în sudul Columbiei, în Peru, acolo unde Columbia a pierdut inițiativa. În Nord, deși câștigă în războaiele directe împotriva Mexicului, Columbia pierde în războaiele de rezistență. Devine din ce în ce mai clar că singuri nu vor face față pe două fronturi. Rămâne de văzut dacă columbienii vor ceda măsurilor absurde impuse de CoT, care vor să-i oblige să le cedeze regiunea Caribe e Insular mexicanilor, sau vor reuși să aducă ajutor în zonă.

- Între timp, Ministerul Afacerilor Externe columbian emite un comunicat în limba spaniolă și engleză prin care le mulțumește aliaților din CUA și restul lumii care i-au ajutat în bătălii: http://www.erepublik.com/en/article/boletin-mofa-2020-es-en-2270227/1/20

- Argentina a reușit să echlibreze războiul cu Chile și să-și recupereze teritoriile din regiune, ajutată și de refuzul CoT de a sprijini Chile, ca urmare a unor decizii nefericite a guvernului chilian din ultima vreme de a nu respecta prioritățile CoT. MoFA argentinian emite și el un comunicat în limba engleză de mulțumire a aliaților: http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-thank-you-guys--2269830/1/20

- Bolivia a reușit să elibereze două regiuni și să promulge NE pe Peru. Din păcate pentru ei, războiul nu mergeprea bine, Peru reușind să preia din nou inițiativa. După semnarea MPP-ului cu Argentina, Bolivia urmează să semneze unul și cu Columbia, definitivând practic apropierea de CUA.



Cu această ocazie, aș vrea să-i acord distincția de românca lunii în diplomație lui Princess Isabella, o persoană relativ nouă în joc, cu o ascensiune fulminantă, care care deja și-a pus amprenta pe relațiile externe din America de Sud, urmând să devină și președintele Boliviei. Ea a demonstrat că până și o persoană nouă în joc poate ajunge departe cu multă bunăvoință și entuziasm. Aici puteți citi un interviu cu ea în română în caz că sunteți curioși cine e și de unde a apărut.