[RO]Despre politica intr-un joc de strategie

Day 1,018, 06:56 Published in Romania China by mihail.cazacu

Vin alegerile prezidentiale si se incinge presa. Pana la un punct e si asta o sursa de amuzament. Doar ca eRepublik e un joc de strategie. Adica promisiunile, mutarile pe care le facem pentru a ne tine de promisiuni si chiar asteptarile alegatorilor de la viitorul presedinte trebuie gandite.

Mai mult, al naibii eRepublik asta are la baza niste formule aritmetice: pentru damage in lupta, pentru productivitate, pentru costul unei declaratii de razboi, pentru costul atacarii unei regiuni, etc. Formulele sunt publice, le gasim la sectiunea Comunity/Wiki

Asta inseamna ca pentru a obtine ce vrem de la eRepublik, trebuie sa gandim, si sa gandim in cifre.

La baza oricaror planuri si strategii stau datele. Din fericire in eRepublik avem 3 statisticieni consacrati (Bogdan_l din Romania, tall_niki din Grecia si dSoKre din Croatia) plus o tanara speranta (Ciufulitu, tot din Romania) care ne pun la dispozitie o gramada de date utile pentru analize si facut planuri.

Datele spun asa: principalele 10 tari ca putere militara sunt:



1. Serbia, locul 1 ca populatie (19k locuitori deocamdata, dar adminii s-ar putea sa se uite mai indeaproape la baby-boom-urile sarbesti);

2. Polonia, locul 2 ca populatie (18k locuitori);

3. Romania, locul 9 ca populatie (7,9k locuitori adica mai putin de jumatate fata de Polonia sau Serbia);

4. Ungaria, locul 6 ca populatie (9k locuitori, cu 12% mai multi ca noi);

5. China, locul 11 ca populatie (6.3k locuitori)

6. Croatia, locul 14 ca populatie (4.5k locuitori)

7. Rusia, locul 8 ca populatie (8.6k, cu 8% mai multi decat noi)

8. SUA, locul 4 ca populatie, (11k locuitori)

9. Spania, locul 3 ca populatie (13,8k locuitori)

10. Indonezia, locul 7 ca populatie (8.8k locuitori, cu 11% mai multi decat noi).

Sa ne uitam acum la banii incasati din taxe si impozite:



1. Polonia, 166 gold/ zi;

2. Serbia, 140 gold/zi;

3. Ungaria, 135 gold/zi;

4. Spania, 117 gold/zi;

5. SUA, 87 gold/zi;

6. Romania, 76 gold/zi;

7. Franta, 57 gold/zi;

8. China, 43.8 gold/zi;

9. Rusia, 43.7 gold/zi

10. Indonezia, 42.8 gold/zi

In mod normal atat puterea militara cat si veniturile din taxe si impozite ar trebui sa fie proportionale cu marimea populatiei.

Pentru a intelege care tari o duc mai bine decat normalul si care mai prost decat normalul facem urmatorul artificiu: scadem valoarea locului in topul populatiei din valoarea locului in topul militar si respectiv din topul economic.

Daca diferenta e zero, inseamna ca tara respectiva se comporta conform asteptarilor. Daca diferenta e negativa inseamna ca tara se comporta peste asteptari in domeniul respectiv (pentru ca ocupa un loc mai in fata la performante comparativ cu locul ocupat la populatie). Daca diferenta este pozitiva atunci tara se comporta sub asteptari.

Asadar avem, pentru organizarea militara:



1. Croatia -8 puncte, cea mai bine pusa la punct masina de razboi;

2. China si Romania, -6 puncte

3. Ungaria, -2 puncte

4. Rusia, -1 punct

5. Polonia, Serbia, 0 puncte

6. Indonezia, 3 puncte

7. SUA, 4 puncte

8. Spania, 6 puncte (asta indica faptul ca Spania are deocamdata cele mai serioase probleme de organizare militara dintre Marile Puteri)

La capitolul eficienta a sistemului economic:



1. China, Romania si Ungaria, -3 puncte;

2. Polonia, -1 punct

3. Croatia, Rusia, Serbia, Spania, SUA, 1 punct

4. Indonezia, 3 puncte (prin urmare Indonezia mai are de lucru la proportia diferitelor companii, licente de export si sistem de taxe si impozite).

Ce trebuie sa intelegem din ultimele doua prelucrari ale datelor statistice:

1. Din punct de vedere al sistemului economic stam mai bine decat altii, binele fiind totusi o notiune foarte relativa in gunoiul numit "modul economic".

Diferenta de venit dintre noi si Ungaria (de la 74 gold noi la 135 gold/zi ei) nu vine din faptul ca ei au Podolia si noi nu. Podolia aduce sub 8 gold in plus pe zi.

Diferenta substantiala e data de:

- cei 1200 de jucatori pe care ii au in plus;

- sistemul de taxe si impozite care-i stoarce mai tare de bani pe cetatenii lor decat pe noi. La noi impozitele pe salarii variaza intre 9% si 7%, la unguri intre 15% si 5%. La noi TVA-ul variaza intre 10% si 7%, la ei intre 15% si 5%. In plus, taxele la importul de resurse variaza intre 10% pentru fier si 5% pentru restul la ei in timp ce la noi sunt fixate la 4%.

Impozitele mai mari din Ungaria sunt motivul pentru care desi au o populatie doar cu 12% mai mare statul strange de doua ori mai mult aur. Ce inseamna dublu aur la Stat? De doua ori mai multe atacuri, pentru ca fiecare regiune atacata costa bani.

Morala povestii e multipla:

- nu avem voie sa ne plangem ca Romania nu ataca pe nimeni si sa urlam in acelasi timp ca impozitele sunt prea mari. Ori una, ori alta.

- mai trebuie umblat putin la impozite si taxe, in sensul cresterii lor, daca vrem sa incepem sa colindam si noi lumea

- daca nu vrem sa ne atingem de taxe si impozite din cine stie ce considerente populiste care nu au nimic de a face cu mecanismele jocului, atunci cine vrea razboaie directe mai dese, colonii prin Asia sau America de Sud, "dezmortiri", "iesiri din cusca", "sa nu mai luptam pentru altii" etc sa nu-l injure pe presedinte (oricare ar fi el), aliatii sau EDEN-ul.

Sa faca bine sa doneze la Trezoreria Statului banii care nu se colecteaza automat din taxe si impozite si pe care ungurii ii incaseaza la bugetul lor in fiecare zi.


2. Din punct de vedere al modulului militar, stam destul de bine (de-aia si ocupam locul 3 desi avem doar locul 9 la populatie).

Dar nu stam la fel de bine precum Croatia, care reuseste o performanta si mai buna decat noi la capitolul "putere militara pe cap de locuitor".

Modulul economic din V2 fiind mizerabil (nici V1 nu era mai breaz), e mult mai complicat pentru un jucator sa creasca rapid in abilitati militare doar din salariu.

De aceea singura solutie pentru oricine vrea sa-si accelereze cariera militara (si implicit sa contribuie la cresterea puterii Romaniei) este sa se inroleze intr-una din unitatile militare, fie ea de Stat sau privata.

Viitorului presedinte, oricare ar fi el, i se va cere "sa nu ne plictisim, ca ne pleaca jucatorii". I se vor arata cu degetul Polonia, Spania, SUA, Serbia sau Ungaria si va fi intrebat "da' noi de ce nu avem razboaie directe la fel ca ei, incapabilule?!"

Raspunsul e foarte simplu si nu tine de presedinte, ci de taxe si impozite: atacurile mai dese provin din venituri la buget mai mari. Polonia, Spania, Serbia si Ungaria incaseaza toate dublu decat noi.

Sau din donatii ale populatiei recunoscatoare ca impozitele sunt mici. Si doritoare de "dezmortire".

Va dati seama ce am putea face cu puterea militara pe care deja o detinem daca am avea bani pentru razboaie mai dese?!