[ollizu] Suuri verokeskustelu

Day 1,433, 04:28 Published in Finland Finland by onnex

________________________________________________________________________________

HUOMIO: Tämä ei ole minun itseni kirjoittama artikkeli, vaan lehteni toimii vain alustana tällä hetkellä ulkomailla asuvalle kirjoittajalle. Pitemmittä puheitta; ollizun puheenvuoro:

-onnex
________________________________________________________________________________


Oma sanomalehteni😁

Suuri verokeskustelu

Suomen media on pullollaan artikkeleita, mikä on tietysti iloinen asia – melkoinen muutos taannoiseen aikaan. Kuitenkin jälleen kerran on mediassa ja muissa ympäristöissä saatu aikaiseksi täysin turhia väittelyitä melko turhista asioista ja samalla jätetty ne relevantit asiat huomiotta. Kenellekään ei ole pitkään aikaan tullut mieleen ruveta oikeasti pohtimaan mekaniikkaa verotuksen takana ja ajattelemaan millaisia vaikutuksia nykyisellä verotuksella voisi Suomelle olla tai voisivatko asiat olla toisin. Tähän asiaan pitää saada muutos. Suomen verotus on mielestäni kaukana optimaalisesta ja se tarvitsee täydellisen täyskäännöksen. Avataanpa keskustelu aivan perusasioilla, eli yksinkertaisin esimerkein siitä mitä verot ovat, kuinka ne toimivat ja mitkä niiden vaikutukset yksinkertaistettuna ovat. Artikkeli saattaa olla melkoinen muuri, joten suosittelenkin sen lukemista osissa ja/tai rauhoittavan musiikin kuuntelua.



Mitä ovat verot?

Income tax eli tulovero on vero, joka kerätään automaattisesti jokaisen työntekijän palkasta. Esimerkki: Jos työntekijä työskentelee 50 FIM palkalla ruokayrityksessä ja tulovero on säädetty 10%:iin hän saa palkastaan itselleen 45 FIM. Valtio saa 5 FIM.
.
Value Added Tax (VAT) eli arvonlisävero (ALV) on vero, joka vaikuttaa tuotteen myyntihintaan marketissa. Raaka-aineilla ei ole VAT:ia.
Esimerkki: Jos asealan yrittäjä päättää myydä aseita marketissa hintaan 30 FIM/kpl ja aseiden VAT on 10%, on lopullinen markettihinta 33 FIM. Valtio saa jokaisen ostetun tuotteen hinnasta 3 FIM.

Import tax eli tuontivero on vero, joka vaikuttaa tuotteen markettihintaan silloin, kun myyvällä kansalaisella ei ole sen maan kansalaisuutta johon hän myy.
Esimerkki: USA:n kansalainen myy ruokaa suomeen hintaan 5 FIM/kpl. Suomessa VAT on säädetty 10%:iin ja tuontivero 20%:iin. Lopullinen markettihinta on 6,5 FIM. Valtio tienaa 1,5 FIM/tuote.

eRepublikin verotuksessa on tiettyjä pääperiaatteita. Eräs perussääntö, jonka tietäminen on ehdoton vähimmäisvaatimus jokaiselle kongressin jäsenelle liittyy verotuksen vaikutuksiin. Jos verot ovat liian alhaiset, saa valtio liian vähän tuloja veroina, mikä vaikuttaa koko valtion budjettiin sillä menoihin käytettävissä oleva rahamäärä on pienempi. Ja sama toisinpäin; jos verot ovat liian korkeat saa valtio kyllä runsaasti rahaa, mutta kansalaisilla ei ole varaa kehittyä eli ostaa tarpeeksi ruokaa ja aseita. Tämän tiedon pohjalle voidaan alkaa rakentaa syvällisempää mallia verotuksen käsittelystä.



Mistä optimaalisen verotuksen määrittelyssä kannattaisi aloittaa?

Oikeassa maailmassa verotusta pohdittaessa on otettava huomioon huomattavasti useampia muuttujia kuin eRepublikissa. eSuomessa valtion tavoitteena on vain yksinkertaisesti voittaa taisteluita. On siis hyvin loogista, että myös verotusta tarkastellaan tämän yksinkertaisen tavoitteen kautta. Saavuttaakseen tavoitteen taisteluiden voittamisesta on valtiolla kaksi alempaa ongelmaa, joista tulee selviytyä.
1) Kontrollointi, eli vahingon ohjaaminen oikeaan taisteluun oikeana ajankohtana
2) Vahingon määrän maksimointi

Ensimmäinen ongelma ei liity pätkääkään verotukseen, sillä se on taktiikka-asia ja viime kädessä sodanjohdon vastuulla. Heidän tehtävinään on hoitaa armeija valmiuteen, jakaa varustusta ja hoitaa tarvittava ohjeistus kansan saataville. Keskitytään toiseen ongelmaan.

Valtion ei tule koskaan elää ns. ”kädestä suuhun”, eli käyttää välittömästi kaikki tienaamansa rahat. Valtion pitää yrittää kasata rahaa sopivassa suhteessa sen tarpeeseen, kuitenkin niin, että rahaa jää säästöön pahan päivän varalle. Tämän varmistaminen laskennallisesti, eli valtion budjetin laatiminen, on viime kädessä presidentin tehtävä. Juuri valtion budjettiin liittyvät kiinteästi myös verotusasiat. Tulee määrittää mikä on vahingon maksimoinnin kannalta tarkasteltuna optimaalinen verotuksen taso, ottaen huomioon maksimoimismallin epäkohdat, eli esimerkiksi maan kansalaisten henkilökohtaiset valinnat työnteon, taistelun ja treenauksen suhteen tai yritysten tuottavuus optimiolosuhteissa.

On tärkeää huolehtia verotuksesta, koska sillä on tunnetusti yleisiä vaikutuksia. Korkealla verotuksella on tapana vähentää taloudellista toimintaa, eli tuottoa ja kauppaa. Lisäksi se aiheuttaa omaisuuden uudelleenjakautumista, eli toiset pelaajat kärsivät verotuksesta enemmän kuin toiset. Mallissamme verotusta tulisi säätää niin, että sillä on a) mahdollisimman pienet vaikutukset taloudellisen toiminnan tasoon ja että b) enemmän damagea tekeviä pelaajia verotetaan vähemmän kuin pelaajia, jotka tekevät vähemmän vahinkoa, ovat epäaktiivisia tai iskevät väärissä taisteluissa väärään aikaan. Tällä hyvin yksinkertaisella toimenpiteellä maksimoidaan Suomen yleistä vahingontekokykyä hyvin tehokkaasti.



a) Verotuksen säätäminen

Arvonlisäveroa ei voi sivuuttaa verotuksesta puhuttaessa. Arvonlisävero on myös tärkeä osa malliamme, sillä yleisellä tasolla pelaajat todennäköisesti ostavat sen verran ruokaa ja aseita kuin he haluavat. Korkeat arvonlisäverot vaikuttavat pelaajan ostovoimaan – heillä ei ole varaa ostaa niin paljon aseita ja ruokaa kuin he haluaisivat / tarvitsisivat. Vahingon maksimoinnin kannalta korkeat arvonlisäverot eivät siis ole järkeviä. Arvonlisäveron lasku luonnollisesti vaikuttaa asiaan käänteisellä tavalla – pelaajilla on varaa ostaa enemmän, mikä mahdollistaa suuremman vahinkomäärän.

Tuontiverotuksen kohdalla asia hiukkasen monimutkaisempi. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että tuonnin määrä riippuu suoraan tuontiverotuksesta, mikä taas vaikuttaa suoraan hyödykkeiden markettihintoihin. Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa: Korkeat tuontiverot -> vähän tuontia -> korkeammat markettihinnat, kun taas matalat tuontiverot -> enemmän tuontia -> matalammat hinnat. Tuloksena korkea tuontiverotus (😛rotektionismi) vähentää Suomen kokonaisvahingon määrää.

Sitten on vielä tuloverotus. Tämän verotuksen kohdalla ihmiset ovat valintojen edessä, sillä he voivat työskennellä normaalisti markettipalkoilla maksaen verot tai he voivat hoitaa palkanmaksun järjestelyn muilla tavoin (donate). Fakta kuitenkin on, että työskentely ulkopuolisissa yrityksissä normaalilla palkkatasolla on ihmisille aina voittoisaa ja ihmiset myös jatkavat työskentelyä samaan tahtiin huolimatta tuloverotuksen suuruudesta.

Valtio voikin melko huolettomasti kasvattaa tuloveroprosenttia – sen suuruus ei nimittäin vaikuta vähentävästi taloudellisen toimintaan eikä näin ollen negatiivisesti Suomen kokonaisvahinkoon.

Tiivistettynä: Tuloveron tulee olla korkein kaikista veroista. Tuloverotus ei vaikuta vähentävästi taloudelliseen toimintaan, mutta ALV ja tuontiverotus vaikuttavat. Tästä syystä Suomessa tuloverotusta tulisi nostaa ja tuontiveroja ja ALV:ia vastaavasti laskea.



b)Varallisuuden uudelleenjakautuminen

Tuontiverotus iskee pelaajiin heidän kulutuksensa mukaan. Jos minä ostan enemmän aseita kuin toinen kaveri, minä menetän enemmän rahaa verotuksen takia. Usein he, jotka ostavat paljon aseita marketista ovat juuri niitä, jotka tekevät enemmän vahinkoa. Eli korkea tuontiverotus vahingoittaa eniten kovimpia iskijöitä – alentaen kokonaisvahinkoa.

Arvonlisävero toimii samoin, paitsi että se koskettaa myös niitä yrittäjiä jotka myyvät omaa ylijäämäänsä. Nämäkin pelaajat ovat usein vanhempia pelaajia, joilla on korkeampi puntti ja isompi kokonaisvahinko. Molemmat vaikutukset ovat samankaltaisia – ne vähentävät kokonaisvahinkoa.

Tulovero koskettaa pelaajia hieman eri tavoin, sillä sitä maksavat vain he jotka työskentelevät markettipalkalla. Armeijan ”Orjatyö-firmoissa” työskenteleviä tämä vero ei koske, kuten ei myöskään niitä hurjia, jotka maksavat palkat donatella. Ne, joita tämä vero koskee ovat epäaktiiviset ”kaksklikkaajat, eli pelaajat jotka tekevät duunia, treeniä ja taistelevat.

Tässä mallissa siis verotetaan ankarammin sitä kansanluokkaa, josta on valtiolle pitkässä juoksussa vähiten hyötyä vahingon maksimoinnin kannalta ajateltuna. Erityisesti epäaktiivisia ”kaksklikkaajia”, jotka taistelevat väärissä kohteissa, sekä pelaajia joilla on pieni vahingontekokyky. Tässä vaiheessa on kuitenkin paikallaan todeta, että tämän mallin suurimpia häviäjiä ovat uudet pelaajat, joilla ei vielä ole tarpeeksi yrityksiä. Mutta itse en katsoisi tätä ongelmaksi, sillä meillä on kehittyneet valtiolliset tukijärjestelmät (aloitusrahat ja uusien pelaajien tukijärjestelmä). Yhteisö myös ahkerasti auttaa uusia pelaajia vapaaehtoisvoimin ja lisäksi puolueilla ja sotilasyksiköillä on omat ohjelmansa. Käy nopeasti ilmi, että uudet pelaajat saavat menettämänsä moninkertaisesti takaisin niin verovaroin rahoitettuina tukina kuin vapaaehtoislahjoituksinakin. Ja samalla yhteisö hyötyy.

Tiivistettynä: Oikeastaan tämä koko b-kappale oli vain samaa a-kappaleen asiaa pyöriteltynä toiselta kantilta katsottuna. Tämä todistaa toiseen otteeseen, että tuloveron tulee olla korkein kaikista veroista, jos verotusta tarkastellaan vahingon maksimoinnin kannalta.


Loppupäätelmä

Kaikkeen yllä olevaan pohjaten tulisi tuloverojen olla suurin vero. Tuontiverojen pitäisi olla myös alhaiset, tosin optimaalisen tason löytäminen voi olla haasteellista. Voimmekin esittää jatkokysymyksen: kuinka alas ne voidaan laskea vaarantamatta liikaa kotimaista tuotantoa? Totaalisesti protektionistinen talousmallihan ei ole kovin järkevä (kuten yllä tuli todettua). Arvonlisäveron pitäisi olla myös lähellä nollaa, mutta on hyvin todennäköistä, (minulla ei ole käytettävissäni tarkkoja lukuja) että korkea tuloverotus ja matala tuontiverotus yksinään riittäisivät pitämään valtion rahatilanteen tasapainossa. ALV pitäisikin säätää siten, että se on mahdollisimman alhainen, mutta kuitenkin niin, ettei se muodosta valtiontaloudelle haittaa. Jätän varsinaiset numeronpyörittelyt ja laskelmat eduskunnalle, hallitukselle ja kiinnostuneille ihmisille. Olen vain antanut oman mielipiteeni siitä, kuinka asiassa tulisi lähteä liikenteeseen.



Ehdotelma verotukseksi...

Noh, en ihan tyystin ilman numeroita uskaltanut lähteä liikenteeseen. Huomatkaa että tämä on vasta ehdotelma eli sitä voi vielä sorvata suuntaan jos toiseen ennen varsinaiseksi ehdotukseksi muotoilua. En ole siis todellakaan tehnyt tarkkoja laskelmia siitä kattaako tämä ehdotelma valtion menot, sillä siihen minulla ei ole valmiuksia.

Yleinen tulovero: 20%-25%*
Ruuan ja aseiden ALV: 5%-10% **
Ruuan ja aseiden import: 10%-15% ***
Ruuan ja aseiden RAW:n import:10%-15% ****

Muiden alojen verotus on irrelevanttia, ne ovat kuolevia aloja.

* Iskuvoiman maksimointiin, veroprosentti lähelle pelin asettamaa maksimia
** Budjetin täydentämiseen, molemmille tuotteille sama veroprosentti
*** Säädettävä niin, että hyödyttää eniten kokonaisdamagessa, vaarantamatta liiaksi kotimaista tuotantoa
**** Sama kuin edellä, peukkusääntönä tosin oltava pienempi kuin vastaavan lopputuotteen.



- ollizu
”Arpa on heitetty”
23. lokakuuta 2011