[MoE] Φορολογικό Νομοσχέδιο

Day 2,365, 09:11 Published in Greece Greece by Dept of Finance & Economic Dev


Οι original περιοχές των Σκοπίων για πολλούς μήνες είναι υπό Ελληνική κατοχή. Ο οικονομικός στραγγαλισμός της γείτονας χώρας είναι εμφανής σήμερα διότι η Ελλάδα καρπώνεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το 100% από το 80% επί των συνολικών της εσόδων.

Η μέρα 2317 ήταν η χειρότερη μέρα για τα έσοδα του Κράτους. Οι Σκοπιανοί, αφού κατόρθωσαν να βγάλουν βουλή, άλλαξαν το φορολογικό τους σύστημα. Πιο συγκεκριμένα μείωσαν τους φόρους του work tax απο 4 σε 1%, τα όπλα απο 5 σε 1% και τα φαγητά απο 5 σε 1%.

Η δραματική μείωση της φορολογίας είχε άμεση επίπτωση στα έσοδα τους, άρα και στα δικά μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος των εσόδων ανά μήνα που παίρναμε από τα Σκόπια πριν την μείωση των φορολογικών συντελεστών ήταν περίπου στις 14.000 δρχ/ημέρα, ενώ μετά την μείωση ο μέσος όρος είναι στα 5.400 δρχ/ημέρα σε πλήρη κατοχή των original περιοχών τους. Δηλαδή, πτώση 8.600 δρχ/ημέρα δηλαδή 258.000 δρχ/μήνα.

Το κόστος για την κατοχή ή για την ανακατάληψη των περιοχών τους είναι ένα άλλο θέμα.



Ας δούμε τι γίνεται με τα έσοδα της χώρας μας.

Μελετώντας πάντα το Ιστορικό καταγραφών φόρων το διάστημα των τελευταίων 2 μηνών παρατηρούμε τα εξής:

Το διάστημα 2298 - 2327 τα έσοδα μας ήταν 1,28 εκατ. δηλαδή 42.680 δρχ/ημέρα



Το δίαστημα 2328 - 2357 τα έσοδα μας ήταν 1,11εκατ. δηλαδή 37.000 δρχ/ημέρα.



(Ελλάδα + Σκόπια + Σ.Αραβία + Αίγυπτος + υπόλοιπες κτήσεις - mpp’s)

Εάν γυρίσουμε τον χρόνο ακόμα πιο πίσω θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Οι 2 μήνες προσφέρονται για συγκρίσεις δεδομένου ότι δεν είχαμε μεγάλες αυξομειώσεις στα έσοδα λόγω αποστολών/αλλαγών τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς παρουσιάζουν ασυνήθιστα μέγιστα και αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα και την δυναμική των φορολογικών εσόδων της χώρας.

Η ύφεση της αγοράς δεν ειναι Ελληνικό φαινόμενο. Αντιθέτως είναι παγκόσμιο. Οι τιμές, ειδικά δε των όπλων, δεν μπορούν να κρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα και σταδιακά κατρακυλούν μέρα με την μέρα. Η μια και μοναδική τονωτική ένεση που διαθέτουν οι admins ειναι αυτή των αποστολών/αλλαγών, όπου μικροί, μεσαίοι και υψηλών κυβικών κερδοσκόποι ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Λόγω υπερπληθώρας αγαθών (υπερ-κορεσμός) οι τιμές σχεδόν αστραπιαία ακολουθούν την κατιούσα. Έτσι λοιπόν εξηγούνται τα ασυνήθιστα μέγιστα φόρων που βλέπουμε στο Ιστορικό και η γρήγορη επαναφορά των εσόδων στο επίπεδο του μέσου όρου.

Οποιαδήποτε χώρα και αν μελετήσουμε θα διαπιστώσουμε μικρή πτώση στα έσοδα της και αυτό αποδίδεται στην παγκόσμια πτώση των τιμών με την παραδοχή ότι δεν έχουν αλλάξει την φορολογία τους, ειδικά δε το work tax, vat όπλων τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι τιμές όμως, ειδικά δε των όπλων, καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα έσοδα μιας χώρας και σε ένα δραματικό βαθμό το work tax.

Το αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων εταιριών με την ξέφρενη άνοδο της μαύρης αγοράς και πτώσης των τιμών έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουμε σήμερα ότι ο κύριος όγκος των εσόδων από τις συναλλαγές προέρχεται από το work tax και ξεπερνά το 60-70% με μόλις ένα 15-25% από όπλα, 5-10% απο φαγητά και κατι λιγότερο απο 5% για τους υπόλοιπους φόρους.



Γιατί αναφέρονται όλα αυτά;

Το υπουργείο εκτιμά ότι αυτόν τον μήνα τα συνολικά καθαρά έσοδα της Χώρας (Ελλάδα + Σκόπια + Σ.Αραβία + Αίγυπτος + κτήσεις) - mpp’s για πρώτη φορά θα ειναι λιγότερα από 1.000.000 δρχ με την παραδοχή ότι δεν θα έχουμε κάποιο πιασάρικο mission.

Τα χαμηλά ταμειακά αποθεματικά της χώρας σε συνδυασμό με την εκτίμηση εσόδων δεν μας αφήνει πολλές επιλογές.

Πιστεύουμε ότι απαιτούνται μικρές τομές στο φορολογικό χωρίς να προκαλέσουμε στρέβλωση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών και στην ζωή του πολίτη και μικρές επεμβάσεις στις επιδοτήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταργηθεί το Κοινωνικό Κράτος.

Προτείνουμε για την θητεία που διανύουμε τα κάτωθι και επανεξέταση του αποτελέσματος σε ένα μήνα ακριβώς:

1. Αύξηση του work tax κατά μια μονάδα (4->5%, επιβάρυνση 0,23 δρχ/εταιρία).
2. Αύξηση του vat των όπλων κατά μια μονάδα (2->3😵.
3. Αύξηση του vat των φαγητών κατά τρεις μονάδες (2->5😵.
4. Μείωση στο vat των εισιτηρίων από 25->5% (για πιο προσελκυστική αγορά εισιτηρίων).

Από την δέσμη μέτρων που προτείνουμε, προσδοκούμε σε αύξηση των ημερήσιων εσόδων κατά 6.000 δρχ τουλάχιστον.

Οι Κρατικές εταιρίες κοστίζουν ένα 10-15% επί των εσόδων, το Κοινωνικό προφίλ του Κράτους 20-30%, λοιπά έξοδα 10%. Οι δαπάνες των CO ξεπερνούν το 150% το τελευταίο 6μηνο. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ξεπερνούμε κάθε μήνα τις δυνατότητες της χώρας με αποτέλεσμα σήμερα να μην είμαστε οικονομικά εύρωστοι. Παρακαλούμε το MoD αυτής της θητείας καθώς και τα επόμενα να προσπαθήσουν να εξορθολογήσουν τις δαπάνες των CO.

Τέλος, παρακαλούμε το MoFA αν υπάρχει η δυνατότητα μη ανανέωσης κάποιων mpp από τα 24 που έχουμε αυτήν την στιγμή θα μας εξοικονομούσε αρκετά χρήματα. Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος των 240.000 δρχ αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών εσόδων μας. Αν μπορεί να γίνει κάποια περικοπή στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής δίχως να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην χώρα θα είναι μια επιπρόσθετη ανάσα.



Με εκτίμηση,

Ο Υπουργός Οικονομικών,
Kataskopos21

Το επιτελείο,
triplenik
HonoreDeBalzac
DimAth
konorian xp
GreekArmy.13
Prometheus Hellas
XOXLIOS636
NikosVasilopoulos
notisdiamantis
T0PEX
KapitanHector