[MM, Nr.9] Concluzii la sondajul de opinie (II)

Day 1,314, 09:00 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Integrarii Sociale
__________________Nr. 9. din 26 Iunie 2001 / Day 1,314 of the New World_________________
=============================================================================
___________________
În gura Dinozaurului X

Cu toate că termenul de completare a sondajului de opinie a expirat acum 2 zile, se pare că unii dintre voi v-aţi trezit ceva mai târziu şi aţi ajuns abia acum la el. Din păcate nu le putem lua în considerare, fiindcă a existat un termen limită, însă ele oricum nu schimbă cu nimic datele problemei: adică, lipsa implicării şi numărul tot mai mic al cetăţenilor activi.

Întrebarea a apatra, referitoare la necesitatea acestui minister, nu a fost chiar gratuită. Am vrut să aflăm percepţia ideii de minoritaţi în rândul cetăţenilor actuali, iar faptul că aproape jumătate dintre respondenţi au crezut că existenţa lui este necesară, ne îndeamnă să credem că sunt destui dintre dumneavoastră care consideră minorităţile o parte integrantă a acestei comunităţi. Dar cine sunt acestea?

Nu e clar încă. Unii au indicat dinozaurii, având în vedere că mulţi dintre ei au dispărut, iar cei care au rămas sunt, evindent, în minoritate. Alţii cred că există o minoritate maghiară, şi abia pe locul al doilea vine minoritatea slavă (ruşi şi ucraineni), alături de cea românească.

Se observă deci că percepţia populaţiei pare să se fi schimbat dramatic în ultima vreme. Dacă iniţial ruşii erau prin definiţie minoritatea ţării, azi ei au trecut în planul al doilea. Nu mai sunt consideraţi minoritari, ci parte a conducerii, adică, cei care au preluat iniţiativa, ajutaţi de clone, în primul rând, şi de o anumită parte a populaţiei majoritare.

Deloc surpinzător, clonele nu intră la minorităţi. Dimpotrivă, destul de multă lume crede că numărul lor este deja mai mare decât al cetăţenilor reali, fapt ce urmează să fie dovedit, desigur. Însă importantă rămâne percepţia ca atare şi lipsa tot mai mare de încredere a populaţiei în posibilitatea de a câştiga ceva în mod corect.

Ar mai fi poate de luat în considerare şi răspunsul celor care cred că minorităţile nu există. Pornind de la ideea că toţi suntem oarecum egali, şi că am avea de fapt aceleaşi drepturi, desigur că acest punct de vedere poate fi susţinut. Însă nu cu prea multă convingere, din moment ce ideea de egalitate nu a fost niciodată puctul forte al umanităţii.

Cu aceasta, cred, activitatea la minister a cam luat sfârşit. Ne îndreptăm spre final, iar noi urmează să punem punct vorbelor goale cu care v-am obişnuit de ceva vreme. Nu spunem însă când, pentru că mai avem de făcut un singur lucru important, iar acesta va fi probail o surpriză.

=============================================================================
____________
Vieţi paralele

Preambul

În paralel, e-vieţile noastre pot fi mai interesante sau dimpotrivă. Eu o să vă propun o abordare din această perspectivă, dumneavoastră nu aveţi decât să alegeţi şi, dacă nimeni nu are ceva de câştigat, măcar rămânem cu efortul de imaginaţie. Am să încerc deci să prezint o e-viaţă în fiecare număr, iar paralela o veţi face dumneavoastră, după preferinţă.

Omae One – Maestrul şi brânza, sau cum să mori de sictir

Despre Omae One s-a scris mult şi în feluri diferite. Unii l-au înjurat şi îl înjură în continuare fără menajamente, aşteaptând să fie la rândul lor înjuraţi. Alţii îl atacă mereu, de obicei de pe aceleaşi poziţii, şi găsesc că asta le aduce beneficii. Mulţi îl dispreţuiesc pentru limbajul licenţios şi complet neortodox pe care îl foloseşte mai mult ca pe o carte de vizită. Însă cei mai mulţi îl adoră, şi o fac la modul sincer, pentru că li se pare un model de personalitate ce trebuie urmată în orice condiţii, dar mai ales acum.

Ceea ce l-a salvat în ochii multora rămâne însă umorul, fie că este cu perdea sau fără, fie că este belicos sau doar urmăreşte să creeze un gen de atmosferă mai puţin încordată. Pamfletele sale, de obicei pline de un sarcasm complet neconvenţional, rămân drept puncte de referinţă în istoria e-presei de limbă română, alături de unele dintre numeroasele sale comentarii ce nu prea lasă drept de replică.

În eMoldova s-a remarcat, bineînţeles, prin aceleaşi scrieri cu caracter pamfletar, ce aveau de regulă ca subiect numele unor conducători sau personalităţi cu oarecare influenţă, ori pur şi simplu erau legate de anumite situaţii, mai mult sau mai puţin comice, pe care le-a interpretat de obicei în felul său propriu, inegalabil.

A condus Ministerul Media, în timpul mandatului Reginei Lady Indra, şi a fost ales în Congresul eMoldovei în două rânduri. A fost ambasador în Italia, prinţ consort al reginei Lady Indra, şi nu i-a lipsit mult să ajungă chiar rege. A fost membru fondator al mai multor organizaţii publicistice. Iar recent, nemaiactivând de ceva vreme în eMoldova, a înfiinţat AeR (Academia eRomână), un proiect care se află încă în desfăşurare.

A înfiinţat de asemenea partidul Zen Warriors, devenind cu această ocazie şi Mare Maestru Zen. Iar în octombrie 2010 a fost ales preşedinte al eMoldovei, într-o luptă strânsă cu susţinătorii curentului pro-rus, după ce anterior mai candidase la acelaşi post de două ori însă fără succes.

Din păcate, mandatul său nu a fost pe măsura aşteptărilor. Deşi a început în forţă, printr-o serie de măsuri diplomatice şi militare, în a doua parte a dispărut aproape complet, atât din presă, cât şi din camera butoanelor, fapt care le-a dat unora motive să considere că nici el nu făcuse „mare brânză”.

Cu toate acestea, a rămas în continuare maestrul necontestat al sictirului, al brânzei şi al zen-ului, trei dintre componentele de bază ale personalităţii sale. Pentru unii duşman înverşunat, pentru alţii maestru demn de urmat, Omae One, cel care trecuse şi prin experienţa a nouă vieţi erepublikane, este astăzi poate cea mai cunoscută persoană publică, atât din spaţiul românesc, cât şi din cel înconjurător.

=============================================================================
______________
Avizierul cu idei

Premianţii noştri:
- cel mai năstruşnic mobilier – 2electro, pentru scara de privit de sus.
- cea mai năstruşnică activitate – nimeni
- cel mai trainic lanţ – 2electro, pentru lanţul butonului roşu.
- cel mai plăcut lucru util – nimeni
- cea mai gravă lipsă – 2electro, pentru observarea lipsei secretarei noastre.
- cea mai colorată descriere – nimeni
- cea mai indubitabilă experienţă – nimeni

De completat:
Aceeaşi bucată de formular.

Notă de avizier: Formularul va fi procesat doar la sfârşitul lunii în curs, şi va rămâne deschis spre completare până în data de 30 iunie, pentru a da astfel posibilitatea tuturor cetăţenilor activi sau mai puţin activi să facă uz de el. Datele obţinute astfel vor fi făcute publice pe 1 iulie.

=============================================================================
___________
Biroul pătrat

La Biroul pătrat nu mai e nimeni. S-a făcut în sfârşit linişte şi lucrurile au revenit la forma lor iniţială, adică praf pe jos, paianjeni prin colţuri, aer stătut. Întotdeauna e bine când totul se termină cu bine. Acum s-au terminat şi bine, şi la timp.

Am găsit însă pe jos o ciornă cu exerciţiul de imaginaţie (ne)serioasă de azi. Zice aşa: imaginaţi-vă viitorul ministru şi lăsaţi-l în pace pe ăsta de acum.

Notă din biroul pătrat: cel care va lăsa sub uşă cea mai desăvârşită descriere a viitorului ministru va fi premiat cu 100 franzeluţe q1 şi o postare de 10 zile la avizier.

Semnează încă inteligibil,
Dinozaurul X