[MM, Nr.8] Concluzii la sondajul de opinie (I)

Day 1,312, 03:49 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Integrarii Sociale
__________________Nr. 8. din 24 Iunie 2001 / Day 1,312 of the New World_________________
=============================================================================
___________________
În gura Dinozaurului X

E vremea să încercăm o analiză ceva mai serioasă a comunităţii în care trăim; să încercăm să cunoaştem ce ne lipseşte, ce ne prisoseşte şi, poate nu în ultimul rând, să ne cunoaştem pe noi înşine. Sondajul de opinie, pe care îl lansam acum câteva zile, ne-a dat câteva repere, mai mult sau mai puţin concludente, însă avem cel puţin de la ce să pornim. Iată şi concluziile pe care le prezintă ministerul:

O primă remarcă este, evident, faptul că s-au implicat foarte puţini oameni. În mod sigur, numărul cetăţenilor activi şi reali este mai mare de nouă! De ce au răspuns doar aceştia? E greu de ştiut. Dar putem cel puţin să bănuim că unul dintre motive a fost şi lipsa de încredere a populaţiei în guvernarea actuală. Pare să fie mai important cine conduce, decât ce se face.

Din acelaşi motiv, dealtfel, prima întrebare, referitoare la mulţumirea faţă de conducerea actuală, nu poate fi concludentă. Cei cinci respondenţi care au spus că sunt mulţumiţi aparţin probabil taberei susţinătorilor guvernării actuale. Însă, întrucât numărul lor este mai mare decât al celor care au răspuns cu Nu, se poate spune că există totuşi o doză de încredere în această echipă de conducere.

Mai concludentă pare a fi cea de a doua întrebare, prin care încercam să aflăm tocmai cum este percepută această Echipă faţă de Preşedinte. Nu întotdeauna preşedintele se bucură de aceeaşi încredere ca şi echipa sa, şi invers. Însă, din faptul că cinci respondenţi au considerat echipa ca fiind mai importantă decât preşedintele ales, se poate deduce că există probabil oameni în echipa preşedinelui actual care au un oarecare capital mai mare de încredere.

Foarte interesante sunt şi opţiunile de la întrebarea a treia, care se referă la rolul Preşedintelui. Majoritatea respondenţilor au indicat medierea între facţiunile populare, deoarece, în mod evident, existenţa acestor facţiuni este percepută ca fiind principalul obstacol în dezvoltarea ţării. Disocierea între Putere şi Opoziţie nu mai este atât de uşor de făcut, şi de aceea adevăratul rol al Preşedintelui, de mediator între cele două, nu pare să mai fie viabil.

Ne oprim aici cu concluziile, din lipsă de spaţiu, şi aşteptăm în continuare o implicare mai mare a voastră, prin comentarii. Data viitoare vom analiza partea referitoare la activitatea ministerului, a necesităţii lui şi a felului în care credem că vom continua.

=============================================================================
____________
Vieţi paralele

Preambul

În paralel, e-vieţile noastre pot fi mai interesante sau dimpotrivă. Eu o să vă propun o abordare din această perspectivă, dumneavoastră nu aveţi decât să alegeţi şi, dacă nimeni nu are ceva de câştigat, măcar rămânem cu efortul de imaginaţie. Am să încerc deci să prezint o e-viaţă în fiecare număr, iar paralela o veţi face dumneavoastră, după preferinţă.

Michaell Fornok – Rusul şi ideea de duşman absolut

Cel mai caracteristic reprezentant al minorităţii ruso-ucrainene (la sugestia unui binevoitor) este, desigur, Michaell Fornok. Renumele său a depăşit demult graniţele ţării, iar numele lui este invariabil asociat ideii de „rus”, fie că e vorba de o minoritate care încearcă să ţină pasul cu viaţa din spaţiul e-moldav, fie că e vorba despre „duşmanul” prin definiţie al aceluiaşi spaţiu.

Necunoaşterea limbii române, lucru ce a ieşit în evidenţă din primul moment, l-a catalogat imediat în tabăra cealaltă şi l-a impus în rândul majorităţii drept duşmanul tipic, care nu poate beneficia de nici un drept. Iar pretenţia de a participa la viaţa politică din eMoldova, prin candidaturile la partid, Congres şi chiar la Preşedinţie (şi mai recent), a fost mereu considerată o insolenţă de nedescris.

Pe de altă parte, numele său a fost încă de la început asociat cu acela de clonar, alături de alţi colaboratori, şi i s-a „înscenat” chiar o banare, dar a reuşit să scape din fiecare situaţie dificilă, clonele fiind în eMoldova un lucru atât de obişnuit, încât s-a ajuns până într-acolo încât acuza respectivă nici nu mai aduce stingere imaginii publice. A devenit de la sine înţeles că aici nu se mai poate câştiga decât cu clone.

În sfărşit, faptul că n-a ieşit des în presă, doar în momente cruciale, cum a fost de exemplu şi cel în care anunţa „victoria glorioasă” a Armatei Roşii, de eliberare a ultimei palme de pământ e-moldovenesc de sub stăpânirea eRomâniei, sau „adevărul” în legătură cu dispariţia unui număr impresionant de cetăţeni e-moldoveni, ocazie cu care limba lui a cunoscut brusc o fluenţă românească netăgăduită, nu l-a împiedicat să câştige un număr impresionant de medalii la Congres, asigurându-i din plin faima de clonar.

În cele din urmă, luna trecută, a ajuns şi în funcţia de preşedinte al Moldovei, reuşint să-l învingă pe candidatul înaintat de opoziţia locală a moldovenilor. Dar, întrucât nu a avut, se pare, susţinerea Congresului, a fost demis prin impeachment de către membrii majorităţii, reuşind astfel doar să îşi adauge ultima medalie în colecţie şi nu să şi guverneze efectiv.

=============================================================================
______________
Avizierul cu idei

Premianţii noştri:
- cel mai năstruşnic mobilier – 2electro, pentru scara de privit de sus.
- cea mai năstruşnică activitate – nimeni
- cel mai trainic lanţ – 2electro, pentru lanţul butonului roşu.
- cel mai plăcut lucru util – nimeni
- cea mai gravă lipsă – 2electro, pentru observarea lipsei secretarei noastre.
- cea mai colorată descriere – nimeni

De completat:
Aceeaşi bucată de formular.

Notă de avizier: Formularul va fi procesat doar la sfârşitul lunii în curs, şi va rămâne deschis spre completare până în data de 30 iunie, pentru a da astfel posibilitatea tuturor cetăţenilor activi sau mai puţin activi să facă uz de el. Datele obţinute astfel vor fi făcute publice pe 1 iulie.

=============================================================================
___________
Biroul pătrat

Ce se vede la suprafaţă nu e totdeauna acelaşi lucru cu ceea ce există în adâncime. La Biroul pătrat secretul este că facem întotdeauna ce nu ni se cere, cerem întotdeauna ce nu ni se poate oferi, oferim întotdeauna ce n-avem şi avem întotdeauna de spus ce nu este voie.

Ghiciţi ce vă cerem la exerciţiul de imaginaţie (ne)serioasă de azi? Exact, să ne spuneţi diferenţa dintre ce trebuia făcut şi ce s-a făcut în realitate la minister.

Notă din biroul pătrat: cel care va vedea cu ochii minţii cea mai indubitabilă diferenţă va fi premiat cu 100 franzeluţe q1 şi o postare de 10 zile la avizier.

Semnează între paranţeze,
(Dinozaulul 😵