[Ministerul Educaţiei] Noţiuni militare + ajutoare pentru tineri (2)

Day 2,187, 01:06 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova
[Ministerul Educaţiei] Noţiuni militare + ajutoare pentru tineri (2)

 În acest articol voi încerca să prezint, mai ales jucătorilor tineri, câteva noţiuni ce ţin de modulul militar. Nu am pretenţia că aş fi cea mai avizată persoană să facă asta aşa că este posibil să mai fie unele scăpări. Noţiunile de mai jos nu sunt într-o ordine cronologică sau a importanţei ci sunt doar amintite şi explicate pe scurt. Oricum, jocul se învaţă... jucându-l.

 Jocul eRepublik se constituie din cinci mari module ce se întrepătrund în mare măsură: militar, politic, media, social şi economic dar, ca importanţă, cel militar este de departe pe locul întâi, deoarece poate avea o influenţă decisivă atât în stabilitatea economică a ţărilor cât şi în cea politică. De altfel 7 (foarte curând 8 ) dintre cele 12 (13) tipuri diferite de medalii ce pot fi obţinute de un jucător au legătură mai mult sau mai puţin directă cu partea militară a jocului.



1. Tipurile de războaie.
Există trei tipuri de războaie ce pot avea loc între două sau mai multe ţări (cele două ţări + aliaţii lor):
a) de cucerire
b) de rezistenţă
c) atac aerian (airstrike)


a) Războaiele de cucerire
 Se duc între două ţări ce au în comun cel puţin o graniţă. Una dintre ţări trebuie să aibă iniţiativa atacului ea devenind ţară atacatoare, cealaltă ţară fiind cea apărătoare. Războiul declanşat se numeşte Campanie (Campaign) şi poate avea două urmări: în cazul în care ţara atacatoare câştigă respectiva Campanie, regiunea atacată va fi cucerită, în caz contrar regiunea va rămâne în continuare ţării apărătoare.
 O ţară nu poate declanşa decât câte un singur război de cucerire simultan împotriva unui singur inamic.

 Iniţiativa atacului o are ţara care dă prima Legea de Inamic naţional (National Enemy). Legea poate fi propusă de către unul dintre membrii Congresului sau de către Preşedintele ţării (CP – Country President). Întregul proces de votare durează 24 de ore iar dacă legea este adoptată mai urmează alte 24 de ore pentru declanşarea primului atac asupra noului Inamic naţional. Primul atac se poate face asupra unei regiuni alese de către Preşedintele ţării atacatoare în timpul celor 24 de ore de după adoptarea Legii sau, în cazul în care nu a fost aleasă nici o regiune în timp util, atacul se va da asupra regiunii învecinate cu cel mai mare număr de locuitori.

 Legea de Inamic naţional va furniza acum un bonus de +10% mai multe daune provocate (damage) în lupte asupra inamicului "legal", în războaiele de cucerire. Bonusul nu se aplică în cazul războaielor de rezistenţă (vezi mai jos). Legea are efect timp de şapte zile după care ea poate fi reînnoită.
IMAGINE

 Pentru a lupta într-un război de cucerire este necesar să te afli într-una dintre ţările participante la război sau într-una dintre ţările aliate ale respectivelor ţări implicate în război.
DE REŢINUT! Cu fiecare luptă dată energia îţi va scădea.


b) Războaiele de rezistenţă (RW – Resistance Wars)
 În cazul în care una sau mai multe regiuni au fost cucerite de către o ţară inamic, pentru recâştigarea acestor regiuni sunt necesare aşa-numitele Războaie de rezistenţă. Acestea pot fi declanşate doar cu susţinerea (support) a 10 jucători, cu condiţia ca aceştia să se afle în respectiva regiune ocupată şi să achite o taxă în valoare de 1.000 MDL (sau orice valută, în funcţie de cetăţenia jucătorului). Războiul de rezistenţă se va declanşa relativ instantaneu în regiune după ce ultimul dintre cei 10 jucători respectivi şi-a confirmat susţinerea achitând cei 1.000 MDL.

 Cei 10 jucători care au participat la deschiderea unui război de rezistenţă nu vor mai putea contribui la unul nou timp de 7 zile de la ultimul război de rezistenţă pe care l-au susţinut cu bani.
 Dacă războiul de rezistenţă s-a încheiat cu succes, cei 10 jucători mai sus-menţionaţi vor primi câte o medalie de Erou de rezistenţă (Resistance Hero) şi un bonus de 5 gold.

DE REŢINUT! Banii cu care s-a contribuit la declanşarea războiului de rezistenţă nu se returnează.

 Pentru a lupta lupta într-un război de rezistenţă este necesar să te afli în ţara de ocupaţie a regiunii în care s-a declanşat războiul de rezistenţă. Înainte de a putea lupta vei fi nevoit să alegi de partea cui ("choose side") doreşti să lupţi:
 - de partea rezistenţei ("Join resistance"), în partea stângă a ecranului, sau
 - de partea ţării de ocupaţie (ţara care se apără în acest caz), în partea dreaptă a ecranului.

 În cazul în care războiul declanşat se încheie cu succes, regiunea va reveni ţării de origine, în caz contrar, regiunea va rămâne ţării de ocupaţie iar un nou război de rezistenţă va putea fi declanşat doar după cel puţin 24 de ore de la încheierea primului război de rezistenţă nereuşit, reluând paşii de mai sus.


c) Atac aerian (Airstrike)
 În cazul în care două ţări nu deţin o graniţă comună singurul război care se poate desfăşura între acestea va putea fi un Airstrike.
 Pentru a se declanşa un Airstrike cetăţenii unei ţări trebuie iniţial să contribuie donând o anumită cantitate de hrană (exprimată în "energie") şi o sumă de bani, fiecare dintre acestea variind în funcţie de mărimea şi de populaţia ţării. Cetăţenii donatori trebuie să aibă un nivel de dezvoltare (Level) minim de 25. Donaţiile se fac în secţiunea militară a ţării.
DE REŢINUT! Cantităţile de hrană, respectiv sumele de bani donate statului NU se pot returna!

 După strângerea cantităţilor necesare de hrană şi de bani, Preşedintele ţării poate propune Congresului o Lege de Airstrike asupra unei ţări cu care nu are graniţă.

 Desfăşurarea războiului este, mai departe, similară cazului în care a fost adoptată o Lege de Inamic naţional, respectiv război de cucerire.



2. Campaniile (Campaigns) şi Bătăliile (Battles)
 O Campanie este compusă din mai multe runde numite Bătălii (Battles). Obiectivul principal al unei Campanii este, desigur, cucerirea unei regiuni/ţări.
Campaniile pot fi accesate de la secţiunea Războaie (Campaigns) sau folosind scurtătura de taste
"Shift + C".

 O Campanie se câştigă cu minim 83 de puncte de campanie şi poate avea între 8 şi 15 Bătălii (Battles).

 Punctele se dau în funcţie de cele patru Divizii în care sunt împărţiţi toţi soldaţii care participă la luptă şi se acordă la încheierea fiecărei Bătălii.


Bătăliile (Battles) reprezintă "mini-războaiele" din care este compusă o Campanie. Obiectivul fiecărei Bătălii este acumularea a 1800 de puncte de dominaţie, moment în care Bătălia se încheie în respectiva Divizie şi se acordă punctele de campanie corespunzătoare.
Durata unei Bătălii este între 90 de minute şi 120 de minute.
Punctele de dominaţie se dau ţării (+/- aliaţii ei) care provoacă cele mai multe daune în respectiva Bătălie, acest lucru fiind indicat de procentajele înregistrate pe bara de dominaţie, care trebuie să fie >= 50%. Suma procentelor este, desigur, 100%. Sub bara de dominaţie, în partea centrală, mai ne este indicat şi timpul scurs de la startul Bătăliei iar în cele două părţi ale barei ne sunt indicate Punctele de dominaţie strânse până acum de către cele două ţări participante la război, în Bătălia respectivă şi cei doi Eroi ai bătăliei virtuali.


 Punctele de dominaţie se acordă diferenţiat, în mod crescător cu durata timpului, în funcţie de timpul scurs de la startul Bătăliei, indiferent de valoarea procentelor înregistrate de către ţara aflată în avantaj, câtă vreme acestea sunt >= 50% (aceleaşi puncte de dominaţie se primesc şi dacă procentul este de 50,01% şi dacă este de 99,99😵.



3. Daune, influenţă
Daunele provocate (damage) prin înfrângerea unui inamic într-o bătălie poartă numele de Influenţă (influence) şi se adaugă influenţei totale dată de către toţi cei care luptă. Cu cât influenţa este mai mare, cu atât şansele ca o ţară să câştige o Bătălie cresc.
 De asemeni, odată cu influenţa adăugată în Bătălie, un procent de 10% din aceasta se va adăuga la Punctele de rank necesare pentru avansarea în grad, iar pentru fiecare lovitură dată vei primi 1 punct de experienţă.

DE REŢINUT! Influenţa este mai mare cu cât:
- Puterea (Strength) celui care luptă este mai mare
- Arma folosită (Weapon) este de calitate mai mare
- Gradul militar (Military Rank) este mai mare
şi se calculează cu formula:

 Daunele provocate pot fi făcute luptând contra inamicilor de pe câmpul de luptă sau în lupte de gherilă 1 contra 1.
 Pentru a putea lupta într-o luptă de gherilă trebuie să învingi minim 5 inamici într-o bătălie până la acumularea a maxim 1400 de puncte de dominaţie de către una dintre cele două ţări implicate în război, ulterior butonul de acces la luptele de gherilă nemaifiind activ.

 Pentru mai multe detalii legate de luptele de gherilă puteţi accesa un tutorial video creat de Clopoyaur: Guerilla fights - Tutorial complet și ponturi.

 În cadrul unei Campanii vei putea vedea topul primilor 5 luptători în funcţie de daunele provocate, în fiecare din cele 4 Divizii, în fiecare dintre Bătăliile încheiate sau încă în desfăşurare.

 Jucătorul aflat pe primul loc în top la finalul Bătăliei, în fiecare dintre cele patru Divizii, va primi o Medalie de Erou al Bătăliei (Battle Hero) împreună cu o sumă de gold, în funcţie de Divizia în care a fost câştigată medalia.

 Jucătorul aflat pe primul loc în top la finalul Campaniei, va primi o Medalie de Erou al Campaniei (Campaign Hero) însoţită de 5 gold, indiferent de Divizia din care face parte.



4. Gradele militare (Military ranks) şi Divizii (Divisions)
 Pe măsură ce un jucător participă la lupte, un procent de 10% din influenţa provocată în lupte se adună la Gradul militar.
 Cu fiecare avansare în Grad militar vei primi un bonus de +5% la atac şi un baton de energie.

 Punctele necesare avansării în Grad se pot acumula şi îndeplinind cu succes anumite Misiuni periodice sau temporare.

Gradele militare (în ordine crescătoare) şi corespondenţa lor engleză-română:
Recruit - Recrut
Private (* / ** / **😉 - Soldat (* / ** / **😉
Corporal (* / ** / **😉 - Caporal (* / ** / **😉
Sergeant (* / ** / **😉 - Sergent (* / ** / **😉
Lieutenant (* / ** / **😉 - Locotenent (* / ** / **😉
Captain (* / ** / **😉 - Capitan (* / ** / **😉
Major (* / ** / **😉 - Maior (* / ** / **😉
Commander (* / ** / **😉 - Comandor (* / ** / **😉
Lt Colonel (* / ** / **😉 - Lt Colonel (* / ** / **😉
Colonel (* / ** / **😉 - Colonel (* / ** / **😉
General (* / ** / **😉 - General (* / ** / **😉
Field Marshal (* / ** / **😉 - Mareșal (* / ** / **😉
Supreme Marshal (* / ** / **😉 - Mareșal Suprem (* / ** / **😉
National Force (* / ** / **😉 - Putere Națională (* / ** / **😉
World Class Force (* / ** / **😉 - Putere Mondială (* / ** / **😉
Legendary Force (* / ** / **😉 - Luptător de Legendă (* / ** / **😉
God of War (* / ** / **😉 - Zeu al Războiului (* / ** / **😉
Titan (* / ** / **😉 - Titan (* / ** / **😉


DE REŢINUT! Toţi jucătorii sunt împărţiţi în 4 Divizii. Împărţirea se face în funcţie de Nivelul de experienţă (Level) pe care îl au jucătorii după cum urmează:


Alte noţiuni militare pentru un posibil articol (sau mai multe) viitor: medalii şi decoraţii militare; Unităţile Militare; Ordinul zilnic (DO - Daily Order); Ordine de luptă plătite (Combat Orders); antrenament, putere, upgrade; Arme şi tipuri; Bazooka parts; Arme de distrugere în masă (Bombe mari, mici), bazooka, rachete, boostere etc.; Topuri pe divizii + clasamente săptămânale; Alianţe militare; Chat-uri; Supply etc.



Ajutor pentru tineri (2)

Ministerul Educaţiei Moldova vine în ajutorul jucătorilor tineri din eMoldova. Ajutorul va consta în pâine, arme şi/sau bani pentru cei care vor respecta următoarele reguli:
- Pentru a fi ajutat trebuie să laşi un comentariu în acest articol, până luni, 18 noiembrie 2013, ora 11:00 în Moldova (ziua 2191, ora 01:00 eRepublik)
- Pot participa toţi cetăţenii eMoldoveni ce aparţin Diviziilor 1 şi 2 (Level maxim 29) la momentul comentariului
- Ministerul Educaţiei Moldova îşi rezervă dreptul de a refuza acordarea ajutorului celor care sunt suspectaţi că administrează clone sau sunt chiar ei clone...

PS: Ministerul Educaţiei Moldova caută jucători dornici să susţină acest proiect şi / sau să devină mentori pentru eventualii noi jucători. Pentru detalii şi sugestii trimiteţi mesaj personal sau către Ministerul Educaţiei Moldova. Mulţumesc.




15.11.2013, 11:05 (Ora Moldovei) - Day 2,187, 01:05