[ME] Companiile in eRepublik

Day 1,063, 10:28 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei
Structura articolului:

I. Ce trebuie sa stiti inainte de deschide o companie
I.1. Studiati piata
I.2. De unde faceti rost de capital?
I.3. Companie pe user sau companie pe organizatie?
I.4. Cumpararea unei companii
I.5. Crearea unei companii
I.6. Alegerea calitatii

II. Administrarea companiei
II.1. Aprovizionarea cu materii prime
II.2. Angajatii si skill-urile economice
II.3. Cum sa angajezi?
II.4. Relatia cu angajatii
II. 5. Wellness-ul si productivitatea
II.6. Maririle/scaderile de salariu
II. 7. Vanzare vs stocare
II.8. Licentele de export
II.9. Verificari zilnice si periodice
II.10 Cum se eludeaza plata taxelor

III. Cum sa importi materii prime din diferite tari
III.1. Studiati preturile
III.2. Mutati-va organizatia
III.3. Cumparati materiile prime si donati-le companiei

IV.Script si alte site-uri folositoare:


I. Ce trebuie sa stiti inainte de deschide o companie

I. 1. Studiati piata
Inainte de a va aventura in afaceri, studiati bine piata produsului respectiv. Luati in calcul cererea si ofertea existente, cheltuielile necesare (studiati salarii, taxe, pretul materiilor prime, daca e cazul, s.a.m.d.), situatia pe plan militar etc. Nu uitati ca in cazul companiilor de materii prime acestea trebuie deschise in regiuni bogate ("high") in acea materie prima pentru o productivitate cat mai mare. Puteti vedea acest lucru de la My places->Country administration->selectati tara-> tab-ul Society->selectati regiunea. (Click pe poza pentru a o mari🙂


Tipuri de produse:

* Cetatenii pot cumpara: food, moving tickets, tanks, air units, rifles, artilleries si case
* Companiile pot cumpara: piatra, petrol, grau, titaniu si fier
* Tarile pot cumpara: spitale si sisteme de aparare (se cumpara prin lege)
* Organizatiile pot cumpara orice fel de produse in afara de spitale si sisteme de aparare.

I.2. De unde faceti rost de capital?

Puteti porni o afacere pe cont propriu (daca dispuneti de capital sau daca va puteti imprumta) sau in parteneriat cu alti useri, impartind cheltuielile şi veniturile rezultate. Aceasta poate fi o alternativa bună, mai ales dacă dispuneti de capital mai mic, insa trebuie sa luati in calcul ca profiturile se vor imparti. In plus, este bine sa faceti afaceri numai cu useri in care aveti incredere. Puteti sa va pierdeti toti banii - daca sunt implicate clone sau se poate intampla ca banii sa “dispara” fara urme prin monetary market, iar rezolvarea ticketurilor catre admini poate dura ceva vreme.

Puteţi obţine gold in mai multe moduri:
-> Primiti o treasure map (de pe urma careia obtineti in general aproximativ 5 gold) pentru fiecare medalie pe care o primiti.
-> Astfel de treasure maps obtineti daca lucrati in fiecare zi timp de 30 de zile consecutive, indiferent daca acest lucru se intampla in cadrul aceleiasi companii sau nu.
-> Primiti 10% din castigurile din treasure maps si din achizitiile de gold cu bani reali ale fiecarei persoane pe care ati invitat-o in joc
-> Primiti o treasure map la level 5, 10 si 15 si de fiecare data cand ajungeti la un nou nivel incepand cu levelul 20.

Deci aveţi mai multe posibilitati de a face gold, dar dacă nu aveţi răbdarea necesara de a-l câştiga, puteţi cumpăra întotdeauna gold cu cardul de credit, prins sms, paypal sau cash. Pentru mai multe detalii, vizitati Gold and Extras

I.3. Companie pe user sau companie pe organizatie?

Pentru a crea/cumpara o companie trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii: level 12 (daca o creati de pe user) si 40 de gold (20 pentru compania propriu-zisa + inca 20 care se duc in conturile companiei). Compania o puteti crea/cumpara fie de pe organizatie (pe care o puteti crea incepand cu level 11), fie de pe user. De aproape o luna de zile s-a schimbat regula conform careia nu poti destine o companie pe user si lucra la compania respectiva in acelasi timp.

Ar trebui să luati în considerare cumpărarea unei organizaţii prin care puteti sa conduceti compania. Pentru a crea o organizatie este nevoie de cel putin nivelul 12 de experienta si de 5 gold. Dacă sunteti mai multe persoane care detin compania este suficient dacă unul dintre voi îndeplineste aceasta cerinţa. Organizatia devine ca un cont propriu, cu propriile sale date de autentificare. Pentru a administra organizatia trebuie sa va delogati de pe user si sa va logati pe organizatie (sau sa folositi 2 browsere separate pentru a fi logat si pe user, si pe org in acelasi timp).

Avand compania pe user, ca manager pierdeti in fiecare zi cate un punct de wellness plus punctele de wellness aferente nivelului companiei la care lucrati. In plus, nu puteti cumpara materii prime pentru a le dona (vezi mai jos) decat ca organizatie.
Oricum, va puteti transfera compania de pe user pe org si invers punand compania la vanzare de pe un cont si apoi cumparand-o cu celalalt cont.

I.4. Cumpararea unei companii

O idee buna ar fi verificarea companiilor de vanzare. Nu puteti cumpara companii decat din tara in care va aflati cu organizatia sau cu userul. Odata ce ati cumparat respectiva companie, va puteti muta in alta tara (fara ca acest lucru sa afecteze localizarea companiei - de altfel, o companie nu poate fi mutata intr-o alta tara sau regiune). Uneori puteti gasi companii foarte ieftine. Este important sa va uitati dupa licente de export, stoc si angajati. Daca v-ati decis sa cumparati o companie de materii prime, aveti grija ca regiunea in care este amplasata compania sa aiba resurse de nivel High pentru materiile respective (altfel productia va scadea semnificativ).

I.5. Crearea unei companii

In cazul in care n-ati gasit nimic pe placul dumneavoastra pe piata companiilor, puteti deschide dumneavoastra una, fie de pe contul personal sau organizatie. De altfel, trebuie sa aveti minimum nivelul 12.



Pe langa cei 20 gold necesari deschiderii unei companii, mai trebuie sa aveti in cont inca 20 gold pentru salarii si materii prime. Acestia se vor intoarce mai apoi in contul companiei.

I.6. Alegerea calitatii

Luand in considerare bugetul dumneavoastra, puteti alege calitatea companiei. Pentru fiecare punct de calitate upgradat, productia va scadea cu 10%, insa veti putea vinde produsele mai scump. Atentie! Pentru materiile prime nu exista grade diferite de calitate.

II. Administrarea companiei

II.1. Aprovizionarea cu materii prime

Daca aveti o companie de manufactura, trebuie sa va aprovizionati cu materii prime apasand butonul Buy raw materials. Puteti de asemenea sa va folosti de organizatia dumneavoastra, mutand-o intr-o alta tara unde materiile prime sunt mai ieftine. (vedeti mai jos) Este recomandat urmariti in mod regulat piata si sa cumparati materii prime cat mai mult atunci cand acestea sunt ieftine. [site-uri care arata pretul la raw in lume vedeti mai jos]

Aveti grija sa aveti destule materii prime.

Cand nu sunt suficiente materii prime (dar sunt mai multe de 0), productivitatea angajatului nu va fi afectata, insa productia rezultata va depinde de materiile prime existente. Degeaba angajatul respectiv a lucrat cu wellness mare intr-un moment cand in companie era numarul optim de angajati pentru productivitate maxima, daca nu au fost suficiente materii prime. Angajatul respectiv va putea lucra, isi va lua salariul si va creste in skill conform cu productivitatea avuta.

Daca insa nu mai sunt deloc materii prime, angajatii nu vor mai putea munci, iar managerul companiei (organizatia sau userul care detin compania) vor fi alertati in legatura cu acest lucru. De asemenea, angajatii vor putea sa plece din companie chiar daca sunt angajati de mai putin de 3 zile, iar orice oferte de angajare ale companiei vor fi automat sterse.

II. 2. Angajatii si skill-urile economice

Skill-ul economic al jucatorului este proportional cu productivitatea acestuia (care mai este influentata si de wellness). Astfel, cei ce vor avea un skill mai mare vor produce mai mult si, implicit, vor avea salarii mai mari. Este recomandat sa angajati jucatori de skill mic si mediu pentru inceput. Atentie! Productivitatea companiei este afectata si de numarul de muncitori din companie (10 - numarul optim pentru companiile de arme, mancare, materii prime, moving tickets; 20 - numarul optim pentru companiile de constructii).

II.3. Cum sa angajezi?

Intai uita-te pe Job market la nivelul preturilor oferit de competitori. Daca vrei sa faci rost repede de angajati, atunci pune oferte pentru cat mai multe niveluri de skill, oferind salarii mai mari decat alte companii. Verifica ce wellness au angajatii tai si cand au lucrat ultima data. Angajatii care lucreaza rar te-ar putea incomoda atunci cand vrei sa ai o productie cat mai mare, insa in situatia in care vrei sa-ti incetinesti productia avand totusi productivitate maxima acest lucru ar putea sa-ti fie benefic.
Ofertele de angajare pot fi puse de pe pagina companiei apasand butonul “Manage”->apoi tab-ul “Job offers”.

II.4. Relatia cu angajatii

Este de preferat sa comunicati cu angajatii vostri. Puteti concepe o scrisoare standard pe care sa o trimiteti noilor angajati in care sa le transmitetei doleantele voastre (sa lucreze cu wellness mare, sa va comunice inainte de a pleca la o alta companie s.a.). Pentru jucatorii de level mic puteti adauga un tutorial (de exemplu, acesta) si un link catre chatul #ero-ajutor.

II. 5. Wellness-ul si productivitatea

Productivitatea angajatilor depinde de wellness-ul pe care il au atunci cand lucreaza (si, bineinteles, de numarul de angajati din companie). Atat pentru angajator, cat si pentru angajat este important ca productivitatea sa fie cat mai mare. (Pentru angajator, din perspectiva raportului salariu oferit - productie obtinuta; pentru angajat, din perspectiva o productivitate mai mare=> crestere in skill mai mare.) Puteti sa le oferiti paine angajatilor vostri pentru a-i ajuta sa aiba un wellness cat mai ridicat, insa aveti grija sa va calculati aceste cheltuieli in bugetul vostru.

II.6. Maririle/scaderile de salariu

Atunci cand salariatii cresc in skill aveti grija sa le mariti salariul (in functie de salariile de pe piata). Bineinteles, asta daca nu va bazati ca vor ramane din inertie in compania voastra (ceea ce nu prea se intampla). In functie de schimbarile introduse de admini, sunt cazuri in care salariile de pe piata scad, asa ca si salariile angajatilor din compania voastra vor trebui sa fie adaptate in consecinta.

II. 7. Vanzare vs stocare

Pentru a vinde, trebuie sa aveti cel mai mic pret de pe piata. Este bine sa urmariti preturile si, pe cat posibil, sa vindeti atunci cand preturile sunt ridicate si sa faceti stocuri atunci cand preturile sunt scazute, asta daca va permit si resursele. Daca stocati prea mult, s-ar putea sa nu aveti suficienti bani pentru achizitia de materii prime si plata salariilor. In plus, schimbarile introduse de admini pot da peste cap pietele unor produse. Cititi Insider-ul si presa, in general, pentru a va informa in legatura cu diversele modificari aduse in joc.

II.8. Licentele de export

O licenta de export (“market license”) costa 20 de gold sau 5 gold (caz exceptional, cand o companie vrea sa cumpere o market license pentru tara in care este in acel moment localizata; astfel de situatii pot aparea cand o regiune este eliberata printr-un resistance war sau cand o regiune este ocupata de alta tara.). Inainte de a decide in ce tari sa exportati, uitati-va la nivelul taxelor la import (de la My places->Country administration->Selectati tara->Economy) si la nivelul preturilor (Market->Marketplace->selectati tara dorita din coltul dreapta sus->selectati produsul). Pentru a vedea pretul in gold e bine sa veti instalat un sc ript. eRepublik Advanced

II.9. Verificari zilnice si periodice

Pentru a administra eficient compania este bine sa faceti verificari zilnice. Folositi-va de site-uri precum cele prezentate mai jos pentru ca lucrurile sa mearga mai usor. Verificati constant numarul de angajati din companie pentru ca, in cazul in care sunt mai putini fata de numarul optim pentru o productivitate maxima, sa faceti noi anagajari. (Cand va pleaca angajati nu sunteti alertati asa cum sa intampla atunci cand va vin noi anagajati.)

De asemenea, sunt necesare verificarile periodice pentru a verifica rentabilitatea in functie de investitiile facute, preturile la care v-ati vandut produsele si la care ati cumparat materiile prime, productivitatea si salariile angajatilor si cererea de pe piata. Daca aveti banii necesari, puteti sa calculati daca ar merge upgradarea companiei la un nivel superior. (+20 de gold de la q1 la q2, +50 de gold de la q2 la q3, +80 de gold de la q3 la q4, +110 gold de la q4 la q5).

Trebuie sa urmariti si schimbarile de ordin politic pentru a urmari cum se modifica TVA-ul, income tax-ul, taxele la import (nivelul taxelor pe fiecare domeniu de activitate economica poate fi consultat la My places->Country administration-> Economy), daca nu mai puteti exporta din cauza ca au fost introduse embargouri sau pentru ca tara respectiva este in razboi cu tara in care este localizata compania.

II.10. Cum se eludeaza plata taxelor

*** Income tax (impozitul pe venit) este dedus din salariu angajatului si din profiturile companiei cand managerul foloseste Manage accounts =>Collect.
-> Banii pot fi transferati intre companie si organizatie, de exemplu, si prin monetary market. Organizatia pune la vanzare 1 unitate monetara contra sumei care se vrea a fi extrasa din conturile companiei, iar compania cumpara acea unitate monetara.
-> Salariatii sunt angajatii pe salariul minim (stabilit prin lege de congres - il puteti vedea la My places->Country administration->Economy). De obicei, acest lucru nu este facut decat atunci cand va angajati pe voi insiva in companie, de unitatile militare cu soldatii care lucreaza in companiile lor sau cu oameni care au incredere in voi.

***VAT (Taxa pe valoare adaugata) - este adaugata la pretulpe care voi il puneti la produsele pe care le vindeti.
-> Fiind logat pe organizatia pe care aveti compania, deschideti 2 taburi: 1) pagina companiei si 2) pagina de la marketplace a produsului respectiv. Puneti produsele la vanzare la un pret minim (0.01 unitati monetare). Fiti pe faza, dati refresh in tab-ul deschis cu marketplace si cumparati-va produsele. Aceasta este o operatiune riscanat. Se poate ca altcineva sa va “pescuiasca” produsele. Pentru alte cumparaturi de pe piata neagra, vizitati #ero-marfuri (folositi nick-ul din joc).

Daca aveti companii in Romania, cititi acest articol BNR legat de polictica fiscala. Rezumat - pentru a a fi mai puternici: folositi collect si nu platiti la negru.

III. Cum sa importi materii prime din diferite tari

III.1. Studiati preturile
In conditiile in care preturile la materiile prime in care este localizata compania voastra au crescut si competitia de pe piata va forteaza sa mentineti preturile produselor pe care le vindeti la un nivel redus, o solutie pentru a ramane competitivi este de a importa materii prime din tari in care acestea sunt mai ieftine.

Primul pas este sa gasiti tarile cu materiile prime cele mai ieftine. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul unor site-uri precum:
http://www.cccp-group.org/raw_materials.php - nu e actualizat
http://erepublik-market.cz.cc//raws.html - actualizat
http://ereptools.pl/market/raw Ereptools.pl
http://erepublik.ws/tools/products Erepublik.ws

Inainte de a va muta, trebuie sa luati in calcul pretul biletelor necesar mutarii organizatiei in tara din care vreti sa cumparati materii prime. Cum site-urile respective nu sunt updatate instantaneu, este important sa verificati preturile de pe piata tarii respective (de la Market-> Marketplace->selectati tara respectiva->selectati produsul respectiv) pentru a verifica ca ofertele respective sunt inca valabile. Verificand periodic preturile, va veti putea da seama cand acestea sunt la un nivel normal sau cand sunt la un nivel foarte scazut.

III.2. Mutati-va organizatia

Pentru a cumpara materii prime de pe pietele altor tari trebuie ca organizatia voastra sa fie localizata in tara respectiva.Pentru a vedea numarul de moving tickets necesare deplasarii dintr-o tara in alta va puteti folosi de acest tool: http://erepdata.com/blaz/TicketQ/ . Totusi, luati in considerare si faptul ca atunci cand 2 tari se afla in razboi nu puteti ajunge direct dintr-o tara in alta. De exemplu, daca vreau sa ma mut din Romania in Ungaria, folosind site-ul de mai sus observ ca teoretic mi-ar trebui bilet pentru o singura zona. Totusi, cele 2 tari fiind in razboi, trebuie sa aleg o tara de tranzit. Pentru a ma muta, aleg o alta tara care se afla in aceeasi zona A3, de exemplu, Cehia.



Dupa ce ati stabilit numarul de bilete necesar, duceti-va la pagina de profil (click pe avatarul vostru de pe Home page)->imediat sub avatar, la Location, apasati pe change->selectati tara si regiunea. Regiunea nu este importanta din moment ce veti avea acees la piata din orice regiune a tarii va aflati. Totusi, aveti grija sa nu fie o regiune disputata care este pe cale de a fi pierduta.


III.3. Cumparati materiile prime si donati-le companiei

Odata ce v-ati mutat cu organizatia in tara din care intentionati sa achizitionati materiile prime puteti incepe procesul. In mod normal aveti 20 de locuri in inventar, care insa pot fi marite prin cumpararea de spatiu suplimentar (Extra Storage) de la Gold and Extras. Cumparati 20 de unitati de materii prime (s-ar putea sa dati de un bug si se nu puteti cumpara decat 19 unitati odata) apoi deschideti un nou tab cu compania voastra, iar langa butonul de Buy raw materials veti vedea butonul “Donate”. Click pe el si incepeti sa donati. Este un proces care ia mult timp. Teoretic, puteti folosi programe precum Do it again cu care puteti salava macrouri care repeta miscarile mouse-ului in timpul in care voi le-ati executat, dar pot aparea probleme din cauza timpului diferit in care se incarca paginile.

IV.Script si alte site-uri folositoare:

Script folositor: descriere si poze http://www.erepublik.com/en/newspaper/the-wanderers-guide-240803/1 Versiunea updatata a scriptului: http://userscripts.org/scripts/show/88169
http://www.erep.cc/tools/productivity
http://erepublik-market.cz.cc//companyCalculator.html
http://erepublik-market.cz.cc//companySimulator.html - company simulator
http://www.cccp-group.org/mycompanies.php -
http://erepdata.org/companies.php?country=Romania - companies summary

eRepublik Rising company calculator




Va asteptam pe chat-ul #ero-ajutor pentru a va raspunde la orice intrebare legata de joc. Daca nu aveti timp/chef de chat, asteptam intrabari si prin PM-uri (private messages).

Echipa ME