Α failing currency

Day 1,188, 09:52 Published in Greece Greece by Giwrgos




And how affects you?


Σε αυτές τις απρόβλεπτες οικονομικές εποχές, η αξία των νομισμάτων παρουσιάζουν πτωτική τάση απέναντι στο χρυσό περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ποια είναι να σχέδια των admins δυστυχώς δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε. Πώς όμως ένα νόμισμα επηρεάζει τις η-επιχειρήσεις, το η-κράτος και τις η-ζωές των η-πολιτών, σε γενικές γραμμές;



1. η-Έλληνες Πολίτες


Όταν η ισοτιμία της δραχμής είναι ψηλά σε σχέση με το ξένο συνάλλαγμα, οι η-Έλληνες πολίτες μπορούν να φεύγουν για το εξωτερικό για να ανταλλάξουν το χρυσό τους με το τοπικό νόμισμα αγοράζοντας φθηνότερα προϊόντα (όπως όπλα, food) και οικόπεδα χάνοντας έτσι η χώρα πολύτιμο χρυσό.

Όταν η ισοτιμία της δραχμής είναι χαμηλή σε σχέση με το ξένο συνάλλαγμα, τότε οι η-Έλληνες πολίτες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για ξένο συνάλλαγμα, μειώνεται δλδ η αγοραστική του δύναμη σε σχέση με την τοπική αγορά.



2. η-Έλληνες Επιχειρηματίες

Δεν είναι τυχαίο βέβαια πως την υποτίμηση την επιδιώκουν ως επί το πλείστον οι επιχειρηματίες, (οι επιχειρηματίες που έχουν licence για να εξάγουν). Αν πληρώνονται πχ σε ESP, όταν μετατραπούν τα ESP σε GRD η αξία των χρημάτων θα είναι υψηλότερη από ό, τι ήταν προηγουμένως.

Βέβαια αυτός ο κανόνας ισχύει περισσότερο στην real life οικονομία, δεν ισχύει και στο erepublik, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό. Γιατί; Γιατί άπλα δεν ισχύουν οι real life αγκυλώσεις και περιορισμοί κι επειδή όλα ανάγονται σε gold! Και επειδή δεν μπορείς να βρίσκεσαι συνέχεια σε μια διαδικασία υποτίμησης.

Επίσης, από ένα σημείο και μετά παρουσιάζεται το φαινόμενο της ενεργοποίησης των ανενεργών εταιριών (χωρίς παίχτες) άλλα και δημιουργία καινούργιων. Επίσης, λόγω του ανταγωνισμού στις προσφορές εργασίας έχουμε αύξηση στους μισθούς εξαλείφοντας τα υπερκέρδη των εταιριών που δημιουργήθηκαν κατά της διάρκειας της υποτίμησης και εντέλει, μόλις το νόμισμα και η αγορά σταθεροποιηθούν, μπορεί οι εξαγωγές να γίνουν ασύμφορες. Και αυτό ισχύει πάντα, ανεξάρτητα με το που βρίσκονται οι φόροι.


3. Ξένοι Επιχειρηματίες

Όταν βέβαια η ισοτιμία είναι ψηλά, ευημερούν οι εισαγωγές γιατί οι ξένοι επενδύουν πολύ πιο εύκολα σε ένα αδύνατο νόμισμα που θα τους δώσει μεγαλύτερα κέρδη, αφού το προϊόν τους είναι πολύ φθηνότερο, αλλά σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε και το import tax το οποίο ως ένα σημείο ρυθμίζει τις εισαγωγές.


4. Ελληνικό Κράτος

Το κράτος έχει την δυνατότητα του issue δλδ μπορεί να αποκτάει νόμισμα στην ισοτιμία 0.005 Gold για μία δραχμή, οπότε όσο πέφτει η αξία τής δραχμής τόσο “ακριβαίνει” το issue. Και στο 0.005 (όχι στο 0.000) απειρίζεται! Άρα αν φτάσουμε σε αυτή την ισοτιμία δεν υπάρχει η δυνατότητα για έλλειμμα. Κίνδυνος που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται. Ο στόχος του κράτους πρέπει να είναι μια δυνατή δραχμή για να μπορεί να έχει το πλεονέκτημα να εκδίδει νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει τα ενδεχόμενα ελλείμματα από τη λειτουργία του στρατού και τις παροχές προς τους νέους παίκτες, όταν τα έσοδα από τους φόρους δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες. Γιατί δεν υπάρχει νόημα να αφήσεις το κράτος χωρίς χρήμα.

Παράλληλα η δυνατή δραχμή πιέζει τη φορολογία προς τα κάτω, αφού σαν αξία έναντι του χρυσού θα μπορούσαμε με 1% φορολογία και δυνατή δραχμή να έχουμε τα ίδια έσοδα με μια φορολογία 10% και αδύναμη δραχμή. Χωρίς να αγνοούμε τον παράγοντα έσοδα-έξοδα.


5. Μισθοί

Υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα όσο άφορα τα σκαμπανεβάσματα της ισοτιμίας και των μισθών, όταν η ισοτιμία της δραχμής είναι χαμηλή σε σχέση με το ξένο συνάλλαγμα, δεν θα έπρεπε να είναι ανεβασμένοι οι μισθοί αλλά πεσμένοι λόγω της μικρότερης άξιας του Gold σε GRD και το αντίστροφο.

Εδώ παρατηρείται η ανωμαλία του οικονομικού συστήματος του παιχνιδιού , στην οποία δεν έχει εστιάσει κανένας.

Λογικά όταν το Gold είναι ίσο με 33 GRD θα έπρεπε οι μισθοί να είναι χαμηλά σε GRD... ενώ όταν το Gold είναι ίσο με 80 GRD, να είναι ανεβασμένοι. Αυτή η ανωμαλία οφείλεται απλώς στον κακοσχεδιασμό του παιχνιδιού, αλλά κυρίως τις κινήσεις των Ελλήνων παικτών...

Βασική γενεσιουργός αιτία είναι ο φόβος απώλειας κερδών που μαζεύει προς τα μέσα τους επιχειρηματίες που φοβούνται ότι η GRD θα χάσει την αξία του και παράλληλα το παιχνιδάκι των κερδοσκόπων. Δεν πρέπει βεβαίως να αγνοήσουμε ότι την συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει η τάση για χαμηλούς μισθούς εξαιτίας του τούρκικου πληθυσμού.


Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο?



Οι συνεχείς αλλαγές των admins, η έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς, η κακοδιαχείριση ορισμένων κυβερνήσεων και τα έξοδα λόγω του πολέμου μας έχουν φέρει σε δύσκολη κατάσταση.


Τι μπορεί να γίνει?

Ουσιαστικά αυτό που ήδη κάνει η τωρινή κυβέρνηση δλδ συνεχή παρακολούθηση του Monetary Market με σκοπό την μείωση της αισχροκέρδειας όσο είναι εφικτό και ελεγχόμενη πτώση του νομίσματος.


Το ρίσκο μιας εκτίμησης.



Το ελληνικό ΜΜ έχει μια ιδιαιτερότητα είναι σχετικά “αργό” στις αντιδράσεις του σε σχέση με άλλα ΜΜ. Οπότε αν παρακολουθούμε τι γίνεται διεθνώς στις αγορές, υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης αλλά και προετοιμασίας. Εκτιμούμε ότι το νόμισμα κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί, αυτό δείχνει να συμβαίνει στο 0.009, ποιο πιθανό δείχνει αυτό να συμβεί στο 0,008 παρά στο 0,009 ή στο 0.007. Ύστερα, από κάποιο χρονικό διάστημα, περίπου 2 εβδομάδων θα αρχίσει ανοδική πορεία, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αλλαγές στα παρών δεδομένα.








ΕΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ