[Ekonomi Bakanligi] Kasim 2012 Vergi ve Maliye Politikalari

Day 1,818, 09:08 Published in Turkey Turkey by National Bank of Turkey



Degerli eTurkiye vatandaslari,

Hepinizin bildigi uzere, Temmuz 2012 ayinin sonlarina dogru Q7 silah fabrikalarinin oyuna eklenmesi, ve botun calismasinin sona erdirilmesi sebebiyle oyunun ekonomik sistemi tamamen degisti. Buna karsin ulkemizin vergi ve maliye politikalari bu yeni gerceklige yeterince uyum saglamamis durumda.

Bu donem Ekonomi Bakanligi olarak hem ulkenin optimal vergi ve maliye politikalarina kavusmasini amacliyoruz; hem de devletin uzun vadeli cikarlarini gozeten bir kurumsallasmayi baslatmayi planliyoruz.

Beni tanimak isterseniz: Daha onceden 6 kere eTR, 1 kere eKibris ve 10 kere eABD Ekonomi Bakanligi yaptim. Gercek yasamda dunyada makroekonomi konusunda en iyi olan 3 universiteden birinde ekonomi doktorasi yapmaktayim. Ilgi alanlarim ekonomik buyume ve optimal vergilendirme.

Isterseniz lafi fazla uzatmadan analize gecelim.


eTurkiye'nin Vergi Gelirleri

5 Kasim tarihinden itibaren eTR'nin hazinesindeki altin ve TRY miktarlarini saatte 1 kaydeden bir mekanizma kurdum. Bu verileri bazi istatistik programlarinda temizleyip isledikten sonra asagidaki grafiklerde gorebileceginiz sonuclara ulastim.







Bu verileri kisaca yorumlayacak olursak:

- Ulke hazinesinde cok az paramiz bulunmakta. Her ne kadar Merkez Bankasi'nda ek kaynaklarimiz olsa da, uluslarasi guc siralamasindaki yerimiz ile mukayese edildiginde, rezervleri cok dusuk olan bir ulkeyiz.

- Ulkenin gunluk vergi geliri gun boyunca cok dalgalaniyor. Bunun sebebi tabii ki oyuncularimizin aktif oldugu vakitler, ve insanlarin gunun erken saatlerinde calismasi.

- Son 24 saatteki ortalama vergi gelirimiz gunluk 29250 TRY seviyesinde.

- Dakika basi gelen TRY'nin ortalamasi ve medyaninin arasindaki farkin cok az olmasi, gelir vergisi (income tax) vasitasiyla toplanan TRY'nin ulkemizde cok az oldugunu gosteriyor. Bunun sebebi ise ulkemizdeki dusuk maaslar oldugu kadar, 1 TRY'ye calisan kesimin fazlaligi.

- Ilk 10'daki diger ulkelerle kiyaslandiginda, ulkemizin gunluk vergi geliri ortalamanin ucte biri civarinda diyebiliriz. Bu da ulkemizin askeri ve ekonomik mudahele gucunun ilk 10'da olan bir ulkeye yakismayacak seviyede dusuk oldugu anlamina geliyor.


Guclu Devlet - Guclu Turkiye

eRepublik oyununda yillardir ulke yonetiminin her kademesinde gorev almis birisi olarak sunu soyleyebilirim ki, bu oyunda bir ulkenin basarisi guclu bir devleti olmasindan gecer.

Her ne kadar bir ulkenin vatandaslari o ulkenin gucunun ana kaynagi olsa da, bu guc yonlendirilmeden basarili olunamaz. Guclu bir devlet ise vatandaslarini maddi kaynaklari vasitasiyla ulkenin cikarlari dogrultusunda yonlendirebilir. Bu sayede ulkenin efektif gucu en yuksek duzeye ulasir.

Kisacasi bu oyunda basarinin sirri guclu devlettir. Guclu devlet demekse hem gelirleri, hem de hizmetleri yuksek seviyede olan bir ulke olmaktir. Bu sebeple Ekonomi Bakanligi olarak ulkemizin vergi gelirlerinin artirilmasini, ve bu gelirlerin daha genis kapsamli hizmet ve destek programlari vasitasiyla halkin aktif ve ulkenin cikarlarini gozeten kesimine aktarilmasini ongoruyoruz.


Optimal Vergi Oranlari

Anlatildigi uzere ulkemizin vergi gelirleri cok dusuk bir seviyede. Bu gelirlerin acilen yukseltilmesi gerekmekte. Bu amacla asagidaki vergi oranlarini oneriyoruz:

Gelir vergisi (Income Tax): %20

Silah ve Ekmek KDV'si (VAT): Simdilik %5

Tum mallarda ithalat vergisi (Import Tax): %1


Ozellikle ithalat vergisinde insanlarin cok yanilgiya dustugunu goruyorum. Ekonomi modulunun su andaki haliyle ithalat vergisinin yuksek olmasi ne ureticiyi ne de tuketiciyi korumuyor. Ithalat vergisi %2-3 gibi oranlarin ustune ciktigi anda lisans vasitasiyla gerceklesen tum ithalat bicak gibi kesiliyor, ve ithalat vergi geliri sifirlaniyor. Buna karsin bir ulkenin vatandaslari baska ulkelerden mal satin alip, ithalat vergisi odemeden piyasaya surebildiginden, o malin yerel ureticileri de bir fiyat artisindan faydalanamiyor. Kisacasi yuksek ithalat vergilerinin tek yaptigi sey, ithalat vergisi ile toplanacak olan gelirleri devletin kasasindan alip, ulkedeki tuccarlarin cebine koymak.

Milletvekillerinden onerilen vergi politikalari dogrultusunda yasa tasarilarini verip oylamalarini rica ederiz.


Optimal Maliye Politikalari

Maliye politikalarini tartismadan once, devletimizin elindeki kaynaklari ve gunluk vergi gelirini bir an once artirmamiz gerekmekte. Bu sebeple maliye politikalari hakkindaki yorumlarimi vergi tasarilarinin gecmesinin ardindan konusacagim. Ne kadar harcayacagimizi sistematik bir sekilde belirlemeden once yeni vergi gelirlerimizi gormemiz lazim.

Okudugunuz icin tesekkur eder, iyi oyunlar dilerim.

Saygilarimla,
Kemal Ergenekon
eTR Ekonomi Bakani