[DEZBATERE PUBLICA] Un pachet de masuri fiscale

Day 584, 22:06 Published in Romania Romania by newcx7

Lasand gluma la o parte, doresc sa supun unei dezbateri publice o idee de crestere a sumelor incasate de bugetul de stat al Romaniei.
O economie puternica este aceea care indeplineste cumulativ urmatoarele obiective:
I.aduce sume suficiente la bugetul de stat
II.ofera salarii mari angajatilor
III.asigura aprovizionarea cu o cantitate suficienta de produse la preturi rezonabile

Sursa principala de venituri la bugetul de stat o constituie taxele si impozitele.
In categoria taxelor intra: TVA si taxele vamale de import.
In categoria impozitelor intra: impozitul de profit si impozitul de salariu.
Toate taxele si impozitele pot fi evitate de catre contribuabili.
Astfel:
Taxa pe Valoarea Adugata se calculeaza ca procent din pretul stabilit de producator la punerea unui produs pe piata. Ea este adaugata, in mod automat, acestui pret, astfel incat pe marketplace produsul respectiv apare cu un pret egal cu pretul fixat de producator plus TVA.
Plata TVA se poate eluda prin trimiterea produslui respectiv prin donatie si incasarea pretului pe aceeasi cale de la cumparator.

Taxele vamale de import apar in momentul in care o firma situata in tara X achizitioneaza o licenta de comert in tara Y. Din acel moment, firma poate vinde produsele sale in tara Y, la pretul de vanzare fixat de producator adaugandu-se taxele vamale. Taxele vamale pot fi evitate, ca si in cazul precedent, folosindu-se sistemul de donatii.

Impozitul pe profit reprezinta cota procentuala retinuta de stat in momentul cand se scot bani dintr-o firma, folosind butonul “Colect”. Suma retrasa este diminuata cu o suma egala cu procentul din suma retrasa reprezentand impozitul de profit. Plata impozitului de profit poate fi eludata prin folosirea monetary market.

Impozitul pe salariu este incasat automat de stat in momentul platii salariului de la firma la angajat. Salariatul va incasa salariul net, reprezentand suma ramasa dupa scaderea din salariul brut sa valorii reprezentand impozitul pe salariu. Plata impozitului pe salariul poate fi eludata prin stabilirea unui salariu simbolic (de exemplu 1 ron/zi) si completarea acestuia fie prin donatii de bani, fie prin donatii de bunuri.

In pofida faptului ca toate formele de impozitare si taxare pot fi eludate, exista totusi cateva solutii de diminuare a efectelor evaziunii fiscale si atragere de bani la bugetul de stat.

Aceste ar fi:

1.Cresterea impozitului pe salarii. Efecte pozitive: cresterea incasarilor la bugetul de stat. Efecte negative: este posibil sa determine producatorul sa fixeze un salariu fix de 1 ron/zi si sa apeleze apoi la sistemul de donatii de bani si bunuri pentru a compensa diferenta de salariu. Dupa 3-4 zile va asigur insa ca producatorul respectiv va renunta singur la acest sistem de eludare, intrucat el pierde beneficiul oferit de “jobs market” la recrutarea salariatilor (nu ai cum sa gasesti salariati daca vii cu oferte de munca de 1ron/zi). Totodata, ca sa trimiti bani prin donatii trebuie mai intai sa-i scoti din firma, iar asta se taxeaza prin aplicarea impozitului pe profit pentru banii colectati. La randul lor, daca vrei sa trimiti bunuri prin donatie, trebuie sa le scoti din firma, iar asta o poti face numai punandu-le in vanzare, ceea ce atrage automat plata de TVA la realizarea vanzarii.
2.Cresterea TVA. Efecte pozitive: creste incasarile la bugetul de stat. Efecte negative: este posibil sa determine producatorul sa apeleze la donatii pentru a evita plata acestei taxe, insa dupa cateva zile acel producator va renunta singur la aceasta metoda. Este foarte greu sa stai tot timpul si sa cauti clienti, sa te intelegi la pret cu ei apoi sa scoti produslul din firma, sa-l muti pe org si apoi sa-l donezi, dupa care sa stai cu ochii pe cumparator pana acesta iti plateste banii. Dupa 3-4 zile oricine s-ar plictisi si va constata ca e mult prea dificil si consuma mult timp toate aceste operatiuni, astfel incat va prefera sa foloseasca in continuare marketplace, al carui principal avantaj e ca pui bunul la vanzare dupa care poti sa pleci in concediu, daca e sa-l cumpere cineva iti incasezi automat banii fara dureri de cap.
3.Cresterea taxelor de import. Efecte pozitive: creste incasarile la bugetul de stat, incurajeaza productia locala, elimina concurentii din exterior, elimina fluxul de gold iesit din tara. Efecte negative: -
4.Cresterea impozitului pe profit.

Un pachet de masuri fiscale ce ar include cresterea tuturor acestor taxe si impozite ar duce la eliminarea de pe piata a celor care lucreaza in pierdere si fac afaceri numai de dragul a fi si ei patroni.
Ar ramane pe piata numai firmele competitive, conduse de oameni care stiu sa-si gestioneze capitalul uman.
Pachetul de masuri fiscale este in masura sa asigure indeplinirea obiectivelor indicate in debutul articolului.

NewCX7