Δημιουργώντας ένα πλαίσιο συζήτησης για τις συμμαχίες (by Thanasis Klaras)

Day 1,963, 05:36 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras

Αναμφίβολα, η κουβέντα για την EDEN αλλά και οι σχέσεις της χώρας μας με συμμαχικές χώρες ή και άλλες, είναι μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει μερικούς μήνες τώρα, αλλά δε φαίνεται να τελειώνει εντός της κοινότητάς μας. Η EDEN αυτή τη στιγμή είναι μια παρηκμασμένη συμμαχία και εμείς παλεύουμε να επιβιώσουμε εντός της. Σε αυτό, έρχονται να προστεθούν μια σειρά από νέους παράγοντες στην εξίσωση, όπως τα gold mines, οι προσωπικές φιλοδοξίες ομάδων και αρχηγίσκων στη χώρα μας και άλλου, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών όλων των συμμαχιών.


Το άρθρο θα είναι μεγάλο. Και δεν βλέπω το λόγο να απολογηθώ κιόλας που γράφω πολλά. Εφόσον πολλά πρέπει να ειπωθούν, θα ειπωθούν. Αντί να απολογείσαι εσύ που βαριέσαι να διαβάσεις θα απολογηθώ εγώ που τρώω τόσο χρόνο για να το γράψω? Δε νομίζω! Αν τσακώθηκες με την ανάγνωση όταν ήσουν πρώτη δημοτικού στο σημείο «Λόλα να ένα μήλο», στάματα εδώ να διαβάζεις και κάνε κάτι άλλο.



Με αυτό το άρθρο μου ανακοινώνω μια σειρά από άρθρα που θα εκδώσω στο προσεχές διάστημα. Αξίζει να αναφέρω πώς πολλοί από εσάς έχετε παραξενευτεί που έχω καιρό να εκδώσω άρθρο. Αυτό διότι λίγο καιρό πριν ήρθαμε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη καφρίλα στην κοινότητα με εκατέρωθεν άρθρα, στα οποία είτε αναφερόμουν εγώ προσωπικά είτε η διακυβέρνησή μου.

Όμως, επί σκοπού δεν απάντησα. Γιατί θεωρούσα πως ένα άρθρο μου εκείνη την περίοδο μόνο να συμβάλει στην καφρίλα θα μπορούσε και όχι κάτι άλλο. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι αυξήθηκαν αισθητά οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, αλλά και η ανακάλυψη από μέρους μου του football manager 2013, με κράτησαν μακριά από την αρθρογραφία (στα @@ σας πολλών προφανώς), αλλά και μακριά από απαντήσεις που οφείλω να δώσω και διαπιστώσεις που οφείλω να κάνω.

Έτσι, τα άρθρα που εκτιμώ πώς θα εκδώσω σε μια περίοδο ενός μήνα είναι:
- Το σημερινό (που αφορά τη διαδικασία σκέψης που πρέπει να ακολουθούμε συζητώντας για τις σχέσεις μας με τα άλλα κράτη).
- Κριτική σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με τις συμμαχίες μας (που κάποιες από αυτές είναι επιεικώς επικίνδυνες).
- Απαντήσεις σε θέματα πολέμου και διαφάνειας κατά την προεδρεία μου μιας και πρέπει να διώξω λίγο λάσπη από πάνω μου.
- Σύντομος οδηγός για φιλόδοξους προέδρους.
- Μπαρτσελόνα και το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο.

Τέλος, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μην πέσει κανένα! 😉

Πάμε λοιπόν στην ουσία του άρθρου.



Τι είναι οι συμμαχίες?

Συμμαχίες είναι ουσιαστικά οι αποκρυστάλλωση των συμφερόντων μιας ομάδας χωρών. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Έτσι, μιλώντας κανείς για συμμαχίες πρέπει να ξέρει πως μιλά για ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Νομίζω λοιπόν πως αρχικά πρέπει να εστιάσουμε στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΣΥΜΦΕΡΟΝ».


Τι είναι Συμφέρον?

Συμφέρον λοιπόν είναι μια έννοια που μπορεί να έχει:

Υλική οντότητα ή / και
Να προωθεί αιτήματα και θέσεις ή / και
Να σε προστατεύει από τον εχθρό σου ή / και
Να σε αναδεικνύει σε μεγαλύτερο παίχτη στη σκακιέρα ή / και
Να καταστρέφει τον εχθρό σου (άρα να ευνοεί εσένα).


Έτσι, χώρες συμμαχούν στο παιχνίδι όχι γιατί έχουν κάποια ιδιαίτερη καούρα να είναι μαζί, αλλά γιατί θεωρούν πως έτσι ενισχύονται τα συμφέροντά τους. Τα όποια βέβαια μπορεί να είναι συμφέροντα σε επίπεδο περιοχών, μπόνους, πρεστίζ αλλά κυρίως είναι συμφέροντα ΜΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ. Με άλλα λόγια, το πόσες περιοχές και μπόνους έχεις, σε αναβαθμίζει στη παγκόσμια σκακιέρα, αλλά για να αναβαθμιστείς πρέπει πρώτα να ΥΠΑΡΧΕΙΣ. Έτσι, κατά βάση οι συμμαχίες στήνονται αρχικά στη συνθήκη «Ποίοι πρέπει να μαζευτούμε σε ένα μαγαζί ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχουμε και να μην είμαστε σβησμένοι».



Υπάρχουν 2 προσεγγίσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας σε αυτή την κουβέντα. Η ανάλυση των 2 προσεγγίσεων αυτών και ο συνδυασμός των συμπερασμάτων που θα βγάλουμε θα κατευθύνουν και τη σκέψη μας ώστε να επιστρέψουμε στη αρχή της κουβέντας μας, δηλαδή ποια είναι τα συμφέροντα μας και μέσω ποιών συμμαχιών ευνοούνται.


Η ρεαλιστική προσέγγιση

Η είσοδος των gold mines και ιδιαίτερα η είσοδος του Citizen Damage Ranking μας λύνει μια σειρά από απορίες και καθαρίζει τις γκρίζες ζώνες. Το αν θα υπάρχεις και το αν θα μπορείς να αναβαθμίσεις το κύρος σου, δυστυχώς ή ευτυχώς στο erepublik έχει να κάνει ΜΟΝΑΧΑ με το damage.

Εδώ λοιπόν είναι το λάθος που πολλοί κάνουν. Εκατέρωθεν.

Οι μεν γιατί θεωρούν πως αυτό δεν τους αρέσει. Ούτε εμένα. Αλλά έτσι είναι. Οπότε αν δεν σου αρέσει, δεν παίζεις.

Οι δε γιατί θεωρούν πως η φράση έχει πάντα και ένα «ΣΟΥ» στο τέλος. Δηλαδή: «… δυστυχώς ή ευτυχώς στο erepublik έχει να κάνει ΜΟΝΑΧΑ με το damage ΣΟΥ». Αν είχε να κάνει μονάχα με το damage ΣΟΥ, τότε ναι θα ήταν ΜΟΝΑΧΑ ένα πολεμικό παιχνίδι. Όμως επειδή πιο πολύ από το damage ΣΟΥ μετράει το damage των ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ που συμμαχούν είτε πολεμούν μαζί σου, τότε αμέσως καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι είναι βαθιά ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Όχι με την έννοια αριστεράς και δεξιάς, κομμάτων και βουλευτών. Όμως οι σχέσεις μεταξύ των κρατών, οι χειρισμοί κτλ είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαδικασίες και όχι πολεμικές.

Παράδειγμα: Η Κύπρος ή η Ιρλανδία, είναι χώρες με πολύ λίγο damage. Μπορεί γύρω τους να γινόταν πάντα ο κακός χαμός, να έπεφταν δις damage, να εξαφανίζονταν χώρες και μήνες, όμως οι ίδιες ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΑ. Και αυτό δεν το έκαναν λόγο του damage ΤΟΥΣ αλλά με βάση ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ χειρισμούς των κυβερνήσεών τους. Μάλιστα η Κύπρος έσβησε πρόσφατα όχι λόγω damage αλλά λόγω κακού ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ χειρισμού.

Με βάση αυτά, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι η εξής:

Πόσο damage χρειάζομαι ώστε να ξεπεράσω το damage του αντιπάλου και άρα να υπάρχω? Αυτό το damage μπορώ να το κάνω μόνος μου? Όχι προφανώς. Άρα, ΤΙ συμμαχίες πρέπει να κάνω ώστε να βρεθεί το damage αυτό?

Ας βάλουμε κάτω τα σημερινά δεδομένα. Αν δεν κάνουμε καμία κίνηση στη σκακιέρα, οι ισορροπίες έχουν ως εξής:



* Οι χώρες δεν έχουν κατανεμηθεί με βάσει τα game mechanics (rankings) αλλά με βάση τις ζώνες ώρας κατά τις οποίες κατά βάση βαράνε.

** Με μπλε χρώμα είναι οι χώρες που δεν έχουν δηλωθεί σε κάποια συμμαχία, αλλά κατανεμήθηκαν με βάση τα MPP τους.


Ας δούμε λοιπόν το damage:


Κλικ για μεγαλύτερη εικόνα

*** Τα στοιχεία ελήφθησαν τη μέρα 1963. Θεωρώ πως αν και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στην ουσία σε καθημερινή βάση όλα τα νούμερα είναι λίγο πεσμένα μιας και τώρα πέφτει χοντρό τανκάρισμα στα Βαλκάνια.


Τα συμπεράσματα είναι αμείλικτα. Δεν υστερούμε απλά σε damage, αλλά είναι θαύμα το ότι υπάρχουμε.


Οφείλουμε όμως να κάνουμε κάποιες παραδοχές:

1. Καμία συμμαχία δεν είναι τόσο οργανωμένη ώστε να κατανείμει το συνολικό της damage εκεί που ζητά κάθε φορά το εκάστοτε HQ.

2. Το ότι υπάρχουμε είναι γιατί καταφανούμε να συντονίσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του damage των μεγάλων χωρών της συμμαχίας μας. Έτσι, οι αντίπαλοι δεν είναι τόσο καλοί στο συντονισμό και κερδίζουμε (όταν κερδίζουμε) στο τσακ.

3. Ο συντονισμός μας δεν επιτυγχάνεται από το HQ της EDEN αλλά από τις συνεννοήσεις των προέδρων και των MoD των μεγάλων χωρών της EDEN (κυρίως Ελλάδας, Τουρκίας, Κροατίας, Ρουμανίας).

Σαν πρώτο στοιχείο της ανάλυσης, οφείλουμε να συμπεράνουμε πως έχουμε μεγάλη ανάγκη να συντονιστεί το HQ και η EDEN σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απόλυες damage.

Ας κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Γνωρίζουμε ότι η Asgrad είναι φιλο-EDEN και πως η CoT με την TOW είναι σύμμαχοι. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πολλοί από παίχτες από μεγάλες χώρες (Πχ Βραζιλία, Αμερική κτλ) βαράνε υπέρ της EDEN. Επίσης, γνωρίζουμε ότι γενικώς οι συμμαχίες δεν είναι 100% συντονισμένες. Τέλος, γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες βαράνε μόνο κάποιες άλλες (Πχ UK -> IRE) και δεν μπαίνουν ιδιαίτερα σε άλλες μάχες.

Με βάση αυτά, ας πούμε εντελώς αυθαίρετα πως όταν μια βασική χώρα της EDEN ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά μιας χώρας της CoT (πχ Ελλάδα κυνηγάει τη Βουλγαρία στην Αραβία) θα μπουν κατά 60% οι συμμαχικές χώρες και κατά 30% οι άλλες συμμαχίες (Προσοχή! Τα νούμερα είναι εντελώς αυθαίρετα, αλλά όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο πολύ μας συμφέρουν).

Άρα θα έχουμε:



Ενώ αν μια βασική χώρα της TOW ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά μιας χώρας της EDEN (πχ Πολωνία κάνει Airstrike στην Τουρκία) θα μπουν κατά 60% οι συμμαχικές χώρες και κατά 30% οι άλλες συμμαχίες, θα έχουμε:



Τα νούμερα όπως προείπα είναι εντελώς αυθαίρετα. Όμως νομίζω πως ανταποκρίνονται σε έναν βαθμό στην πραγματικότητα. Βασικά νομίζω πως τα νούμερα που σας δίνω είναι και λίγο υπέρ μας μιας και ουσιαστικά δείχνουν μια διαφορά μόλις 50 δις περίπου ενώ νομίζω πως είναι παραπάνω.

Άρα, ως δεύτερο συμπέρασμα, θεωρούμε ότι για να μπορέσει η συμμαχία μας κεφάλι, πρέπει να καλύψει μια διαφορά 50 δις damage. Για να καλυφθεί μια τέτοια διαφορά μπορούν να γίνουν τα εξής:

1. Να σταματήσουν οι αντίπαλες συμμαχίες να αλληλοβοηθούνται ή
2. Να μεγαλώσει ο αριθμός των ενεργών παιχτών της συμμαχίας μας ώστε να καλυφθεί η διαφορά του damage ή
3. Να προσχωρήσει μια χώρα στην EDEN ή να γίνει μια νέα συμμαχία, με μια χώρα ή με μια ομάδα χωρών από τις αντίπαλες συμμαχίες που αθροιστικά κάνουν 25 δις damage. Γιατί πλην 25 από αυτούς και συν 25 σε μας = εξανέμιση της διαφοράς.

Όμως η πιο πάνω μεθοδολογία που σας περιγράφω είναι λειψή μιας και λείπουν από την ανάλυση μας τα mini battles. Θεωρητικά μια χώρα, μπορεί να κάνει περισσότερο damage από την αντίπαλο αλλά και πάλι να χάσει το campaign. Έχει να κάνει τόσο με τα divisions όσο και με το αν μια χώρα θα καταφέρει να έχει διάρκεια στο damage της καθ’ όλο το campaign.



Η Ελλάδα και η EDEN έχουν λιγότερο damage από τους αντίπαλους όμως ακόμα και έτσι νικάμε τον τελευταίο καιρό τη Βουλγαρία. Για να συμβεί αυτό όμως έχουμε τα εξής:

- Περισσότερο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ damage των παιχτών μας σε όλα τα divs (στο 4o με πολλά χρήματα και στα άλλα με πολλές παροχές).

- Μεγάλο drain των αντιπάλων μιας και έχει μπει ασπίδα στο damage που θα τρώγαμε στο κεφάλι η Τουρκία που πολέμα την Σερβία.

- Χαλάρωση του αντιπάλου μιας και οι Σκοπιανοί ψιλοβολευτήκαν στην Αραβία.

Ακόμα και έτσι όμως, τις κακές ώρες στην Ελλάδα (ξημερώματα) επειδή δεν έχουμε συμμάχους με πολύ damage εκείνες τις ώρες και εμείς κοιμόμαστε, οι αντίπαλοι κερδίζουν γύρους (κυρίως από Αμερική και Βραζιλία) και τρέχουμε το πρωί να τα μαζέψουμε.

Άρα το τρίτο συμπέρασμα είναι πως εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, σε όλα τα divs, χαλάμε πάρα πολλά χρήματα και εν τέλει καταφέρουμε να κερδίσουμε στο παρά 2. Οι αντίπαλοι δεν κερδίζουν περιστασιακά επειδή είναι πιο ανοργάνωτοι και έχουνε μεγάλα drains.



H ηθική προσέγγιση

Πέραν των υλικών συμφερόντων, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μετράνε. Υπάρχουν χώρες που παραδοσιακά είμαστε σύμμαχοι και παραδοσιακά εχθροί. Αρκεί αυτό όμως ώστε να διαρκεί ες αεί? Όχι. Ες αεί μπορούν να διαρκούν μόνο φιλίες και έχθρες που έγιναν στη βάση της θυσίας ή της φουστιάς.

Και αυτός είναι μονάχα ηθικός κανόνας.

Υπάρχουν χώρες (και η Ελλάδα μέσα σε αυτές) που προτίμησαν να σβηστούν για να βαρέσουν στις μάχες της συμμάχου τους. Εγώ προσωπικά δε θα ξεχάσω ούτε την Κροατία, ούτε την Τουρκία. Ούτε βέβαια εκείνες εμάς.

Υπάρχουν χώρες που αν και συμμαχικές δε βοήθησαν ποτέ ούτε σε damage, ούτε σε υλικά, ούτε σε τίποτα. Έτσι δε θα ξεχάσω πότε την Κίνα.

Υπάρχουν χώρες που ήταν σύμμαχές μας και μας πρόδωσαν για bonus και περιοχές. Ούτε αυτές θα τις ξεχάσω.

Με βάση αυτά, καταλήγουμε και σε ένα τέταρτο συμπέρασμα. Υπάρχουν χώρες με τις οποίες θα είμαστε σύμμαχοι και άλλες με τις οποίες θα είμαστε εχθροί ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Το χειρότερο πράγμα είναι η προδοσία. Αυτός πρέπει να είναι ΒΑΣΙΚΟΣ κανόνας στη σκέψη μας. Δε θα προδώσουμε την Κίνα αν τη γράψουμε στα τέτοια μας. Όμως την Κροατία και την Τουρκία θα τις προδώσουμε της παρακάμψουμε και αυτό ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.



Συμπεράσματα

1. Η συμμαχία μας υπολείπεται σε damage πάνω από 150 δις.

2. Με μια αισιόδοξη ματιά για να γυρίσουν τα πράγμα υπέρ μας χρειάζονται περίπου 50 δις.

3. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να καλυφθεί η διαφορά αυτή είναι να οργανωθούμε ακόμα περισσότερο τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο κυρίως σε επίπεδο EDEN.

4. Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε ως συμμαχία να παίξουμε με τις εσωτερικές αντιθέσεις των αντιπάλων ώστε να κόψουμε όσο γίνεται (εάν γίνεται) τις αλληλοβοήθειες.

5. Το τρίτο βήμα είναι να φέρουμε στην EDEN μια χώρα ή μια ομάδα χωρών που αθροιστικά να πετυχαίνουν περίπου 25 δις damage.

6. Εναλλακτικά, να εξετάσουμε τη μετονομασία της συμμαχίας ή τη δημιουργία μιας άλλης που οι χώρες που την αποτελούν να καλύπτουν τη διαφορά του damage.

7. Οι διεργασίες δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προδώσουν τις χώρες που έχουν θυσιαστεί για μας (Κροατία, Τουρκία) ούτε όμως να δώσουν και ποπό σε χώρες που μας έχουν προδώσει όπως η Βουλγαρία.