„e-A.C.A.S.A” MEA

Day 1,982, 23:40 Published in Romania Romania by Krontzo
În CONCURS
„deteriorarea comunității și a spiritului de echipă” […] ”scandaluri peste scandaluri, insulte ce uneori depășesc limitele bunului simț, acuze peste acuze, etc.” […] “Cum vrei să fie comunitatea din care faci parte și ce ești dispus să faci tu pentru a o avea?” - amvlad, eRepublik citizen

ESEU
♪ ♥ ♪ ♫.•´´ ¯ )♪ ♫ ♥
( ( ( ( ( ♥ ) ) ) ) )

Motto:
Omul este mereu și peste tot esențialmente același.
El are aceleași posibilități mentale, chiar dacă le utilizează diferit, în acord cu originile sale culturale și sociale, în acord cu modul de viață specific din care – pentru o rațiune sau alta – face parte. […]
Mi se pare că prezentul, trecutul și viitorul trebuie să fie active în interiorul spiritului ca un continuum. Daca nu, artefactele pe care le producem vor fi lipsite de profunzime temporală și de perspectivă de asociere…
Nu-mi place atitudinea sentimentală de anticar față de trecut, așa cum nu-mi place nici atitudinea tehnocratică sentimentală față de viitor. Ambele sunt fondate pe o noțiune de timp static, de ceasornicar (acesta este un aspect pe care îl au în comun și paseiștii și tehnocrații); atunci - pentru a schimba atitudinea - să începem cu trecutul și să descoperim că ... CONDIȚIA UMANĂ NU S-A SCHIMBAT.” (Aldo Van Eyck, 1918-1999)

CÂTE CEVA despre eROMÂNIA actuală
Poluare verbală și comportamentală, dezordine, haos,
… pierderea sensului comunitar;
… Incapacitatea conducătorilor de a stimula sentimente de solidaritate umană, de apartenență și participare la comunitate...

CÂTE CEVA DESPRE OM
Omul este: ființă biologică, ființă socială, ființă simbolizatoare (Ernst Cassierer, Eseu despre om) și poate fi privit prin prisma seturilor de nevoi și de valori care rezultă de aici.
Nevoile umane nu sunt niciodata simple ori strict pragmatice (derivate doar din condiția biologică ori din cea socială), câtă vreme intervine permanent ipostaza simbolizatoare a ființei umane (fără de care nici dimensiunile celorlalte nu pot fi definite specific).
Valoarea simbolică este importantă - simbolul permite unei culturi să-și concretizeze ideile și sentimentele.
... RELAȚIILE omului cu LUMEA sunt determinate atât de instincte (cel biologic de supraviețuire ca individ și ca specie, cel vital de conservare și propășire economică / materială) cât și de spiritualitate. Prin interrelaționarea acestor planuri putem explica formele de CULTURĂ și de CIVILIZAȚIE ca manifestări ale relației omului cu lumea (adaptare după Titus Mocanu, Morfologia artei moderne).

DIHOTOMIA CLASICĂ CULTURĂ-CIVILIZAȚIE:
cultura = ansamblul faptelor spirituale care dobândesc valoare în timp (arta + filozofia + știința);
civilizație = nivel de dezvoltare materială a unei societăți.

DIN PERSPECTIVĂ ANTROPOLOGICĂ:
cultura = ansamblu complex ce cuprinde datele cunoașterii, arta, principiile morale, dreptul, obiceiuri și oricare iscusințe și deprinderi dobândite de omul integrat în societate;
civilizație = nivel de dezvoltare materială și spirituală a unei societăți.

Dar... ce ar mai fi și MODUL nostru de VIAȚĂ? … totalitatea aspectelor culturale, materiale, spirituale, sociale care caracterizează un grup uman închegat...
Așadar, viața omului constă în mai mult decât din satisfacerea nevoilor sale strict funcționale - confortul existenței fiecăruia dintre noi este perceput și în dimensiunile psihologice și metafizice ale existenței noastre. Și nici în virtual lucrurile nu stau altfel - confortul nu depinde doar de... food, weapons,... etc.

♪ ♥ ♪ ♫.•´´ ¯ )♪ ♫ ♥
( ( ( ( ( ♥ ) ) ) ) )


Modul în care ne organizăm viața este întotdeauna rezultatul unei alegeri în cadrul interacțiunii om-mediu: mediul oferă anumite posibilități și condiții, iar omul alege, funcție de anumite criterii.
Supraviețuirea noastră - ca indivizi și comunități - presupune parcurgerea unui proces de selecție a valorilor, prin ALEGERE permanentă - determinată de modul de viață specific, de sisteme de valori (individuale și comunitare), de tabu-uri, obișnuinte, tradiții, matricea culturală căreia îi aparținem.
Alegerile noastre sunt influențate de „filtre” socio-culturale (aspectele culturale, materiale, spirituale și sociale specifice unui grup închegat, modul de a fi și de a face) și de constrângeri.

Dar, oricâte constrângeri ar exista, întotdeauna există și posibilitatea de A ALEGE.

CE poți face?
(a) - nimic?
(b) - să identifici problemele și să intervii prin reglementări?
(c) - să previi situații limită și să intervii pentru schimbări de direcție dacă este cazul?
(d) - să eviți tensiunile e-comunitare prin remodelare și relocare? ... CUM?

O SCHIMBARE DE ATITUDINE
În loc de prototipuri = interpretări colective ale modurilor de viață individuale, ar trebui să căutăm prototipuri care fac din interpretările individuale moduri colective posibile; adică […] , fiecare să-și poată dezvolta propria interpretare a modelului colectiv…
Pentru că este imposibil (ca întotdeauna, de altfel) să producem ambianța individuală care să convină cu exactitate tuturor, trebuie să creăm posibilitatea unei interpretari personale, modelând lucrurile astfel încât ele să poată fi realmente interpretabile.” (Herman Hertzberger)

LECȚIA ETICĂ A ANTROPOLOGIEI
La scara marilor proiecte comunitare, societatea civilă este privită ca actor urban (comunitar) activ și factor decizional. Mizând pe interesul comun, pe un grad ridicat de conștientizare a problemelor, pe civism, comunicare și transparență, această abordare permite compatibilizarea reglementărilor comunitare prin exprimarea voinței / nevoilor diferiților actori comunitari.
La ce folosește această idee... în joc? Răspuns: feed-back permanent cu admin'ii...

PROIECTUL PARTICIPATIV
Principiul de bază: mediul comunitar funcționează mai bine dacă oamenii care îl locuiesc sunt implicați direct și activ în producerea și administrarea lui. Această implicare se poate găsi la multe niveluri: planificare, promovare, proiectare … cu diverse modalități “tehnice”. În final, aceasta conduce către o remarcabilă coagulare a grupurilor comunitare și la o alianță cu grupurile profesionale și politice.

... și totul conduce către a.p.r.o.p.r.i.e.r.e.a - s.p.a.ț.i.u.l.u.i - v.i.r.t.u.a.l. ...

„ Un spațiu nu poate deveni un loc dacă omul (prin modul în care acesta îl folosește) nu îl trăiește, nu îl schimbă, nu îl consumă, nu îl transformă, nu îi conferă o identitate care îl face diferit de orice alt spațiu și loc; să îl facem, așadar, organic și coerent cu ritmurile naturii." (Giancarlo deCarlo)

... CU CINE?

Pe lângă cunoașterea regulilor jocului comunitatea noastră virtuală, are nevoie de oameni - de persoane sensibile și dinamice, care să-și promoveze credințele și dorințele personale, care să interacționeze și să se implice la orice nivel de acțiune.
Dar mai presupune și... să fii capabil:
- să conștientizezi problemele și să evaluezi o situație complexă... precum și riscurile potențiale! Actorii cheie? mediile de desfășurare? ziare, partide politice, chaturi de dezbatere publică... ;
- să anticipezi și să gestionezi o creștere ori o scădere de e-populație în spațiul tău de referință - țara ta, partidul din care faci parte, Unitatea ta Militară;
- posibilitatea (prin mecanica jocului) coagulării unor formule de guvernare și guvernanță în funcție de caracteristicile culturale ale unui grup;

Și… mai CUM? Principii (apud Platon, „Res Publica”)

( ♥ ) Dreptate: un om este drept când luptă pentru adevărul lui și al celorlalți, când public recunoaște „valoarea”, sub orice formă s-ar manifesta aceasta;
( ♥ ) Curaj: când ești capabil să faci ce trebuie făcut (orice trebuie făcut!) cu scopul de a obține stabilitatea și bunăstarea socială;
( ♥ ) Prudență: când ai capacitatea de a observa, asculta, urmări, evalua orice situație și consecințele ei; doar cei cu aceste caracteristici comportamentale să aibă dreptul de a conduce pe alții;
( ♥ ) Înțelepciune: ești înțelept când aspiri permanent către cunoaștere; ești cu adevărat înțelept când ești capabil să-ți împărtășești înțelepciunea cu restul comunității, pentru a-i ajuta pe toți să-și depășească condiția precară; să te simți fericit când cei din jurul lor au condiții de a fi fericiți - doar de ei înșiși să depindă asta...

CONCLUZIE:
Abordarea comunității eRepublik din perspectivă “OMOGEN” - FUNCȚIONALISTĂ (formată din oameni-tip, asemănători) să fie înlocuită treptat cu o altă viziune: cea de tip „PATCHWORK”, ce permite existența unei comunități ca amestec colorat al diverselor “culturi” ale e-micro-comunităților care o compun.

Așadar: NU trebuie promovat egalitarismul nici AICI!
NU suntem IDENTICI!
NU suntem EGALI!

Propun o diferențiere clară a accesului jucătorilor la nivele de complexitate diferită a participării la viața e-COMUNITĂȚII - în funcție de calități și probitate morală, de e-experiență, de capacitatea de a împărtăși altora această experiență, de capacitatea de a interacționa civilizat cu ceilalți jucători, de sistemul de valori manifestat.
Iar mecanismele jocului să permită stabilirea formelor de guvernământ și guvernanță, coagularea unor micro- și macro-e-comunități (deci: chiar și ... e-administrativ-politice!) funcție de afinități și sisteme de valori, dar și…
aplicarea unor formule de sancționare a jucătorilor „poluanți” ai comunității - prin intervenția e-comunității.

Cu toții dorim și avem dreptul să ne simțim ACASĂ în acest joc!
Și care ar fi … esența lui „ACASĂ”?

“ Este evident că acasă nu este un obiect, o construcție, ci o situație complexă și difuză care integrează amintiri și imagini, dorințe și temeri, trecutul și prezentul.
Acasă-ul este și un set de ritualuri, de ritmuri și rutine personale ale vieții de zi cu zi. Acasă nu poate fi produs dintr-o dată - el are dimensiunea sa temporală și continuitatea sa și este un produs gradual al adaptării individului și a familiei la lume.” („The eyes of the skin - Arhitecture and the senses”, Juhani Pallasmaa)

Cu drag,
♪ ♥ ♪ ♫.•´´ ¯ )♪ ♫ ♥
( ( ( ( ( ♥ ) ) ) ) )

Lady Krontzo,
Proud member of
Brainstorming Party & „DRACONES” Armada Communities