[ARM] Vergi Gelirlerinin Artırılması!!!

Day 2,200, 03:57 Published in Turkey Turkey by deli ormanli

Merhaba e-Tr,

Gazetemin bu sayısıyla vergiler ve e-Tr’nin uyguladığı vergi politikalarını konu etmek istiyorum. Bu konuda naçizane önerilerim olacaktır. Çünkü vergi oranlarımızın doğru tespit edildiği inancında değilim.

Çok basit yazacağım ki herkes anlasın. Yanlış da anlaşılmasın ama şu oyunu oynadığım 3 sene zarfında ne ekonomi bakanlarının ne MB başkanlarının ne de milletvekili arkadaşların konuyu önemsediğini görmedim. Dahası ne yapacaklarını dahi bildiklerini sanmıyorum ama özellikle mv olmuş, olan ve olacak arkadaşları bilgilendirme amacındayım.

Özet isteyen bunu okusun, okuyan da adam gibi okusun.

Biliyorsunuz, savaş sistemi köklü bir değişim geçirmiştir. Savaşların neden-sonuç ilişkisi dahi değişime uğramıştır. Şimdi yeni vergi oranlarına ihtiyaç vardır. Öncelikle kısaca genel olarak vergileri tanımlayalım.

Çalışma Vergisi (Work Tax)

Ülke vatandaşlarının sahip olduğu şirketlerde çalışan yerli ve yabancı kişilerin 30 gün boyunca aldığı maaşların ortalaması üzerinden alınan vergidir. Örneğin bugün çalıştığım bir adet hammadde şirketim için 0,51 vergi ödedim. E-Tr’de çalışma vergisi %3 olduğuna göre 30 günlük ortalama maaş 17 lira olarak ortaya çıkmış.


İthalat Vergisi (Import Tax)
Başka ülkenin vatandaşı olan kişilerin, yani sadece yabancıların ülkemizde sattıkları mallardan alınan vergidir.


KatmaDeğerVergisi (VAT)
Yalnız ülke vatandaşlarının sattığı mallardan alınan vergidir.


NOT: Şunu kesinlikle unutmayın; yabancılardan alınan vergi sadece ithalat vergisi değildir. Yabancılar ithalat vergisi ile KDV’nin toplamı kadar vergi verirler. Örneğin yabancı bir ülkede mal satacaksanız ve o ülkenin ithalat vergisi %10 KDV’si %15 ise sattığınız malın %25’i vergi olarak o ülkeye gelir kaydedilmiş olur. Diğer bir deyişle sattığınız malın parasının %25’ini o ülke alır.



e-TR için mevcut vergi oranlarımız şu şekildedir:


Burada sadece kendi adıma da konuşmak istemem çünkü ARMADA ahalisi olarak ortak düşüncemiz vergi oranlarımızın yanlış belirlendiği yönündedir.
Belki vergi oranlarının tam olarak ne olması gerektiği konusunda bir fikriniz olmayabilir ama artık savaşlarda devletin CO açması (savaşanlara para vermesi) gerekmekte, daha önce işe yaramaz olarak gördüğümüz bölgeler dahi devlete gelir getirmektedir.




Eğer savaş sistemi değiştiyse vergi oranlarının aynı kalması çok anlamsızdır.
Bizce vergiler şöyle olmalıdır:


Gıda için:


Genelde yoğun savaş dönemleri dışında herkes az çok kendine yetecek kadar ekmek üretiyor. Bu yüzden ekmek için en önemli vergi Çalışma Vergisidir. Savaş dönemlerinde kısmen KDV’nin payı artsa da çok önemli bir rakam değildir. Kişilerin elinde fazla şirket olmadığı için Çalışma Vergisi ve KDV yüksek tutulmalıdır. En çok gelir getirenler içerisinde muhtemelen 3. sırada yer aldığını tahmin ediyoruz.
Önerimiz:
Çalışma Vergisi %10 ya da az üzerinde
İthalat Vergisi %1 ya da az üzerinde
KDV en az % 5 ya da altında olmasıdır.


Silah için (en önemli kalem):


Silahtan alınan vergi devlete en çok gelir getiren vergidir. Kişilerin sahip olduğu silah şirketlerinin sayısı az olduğundan çalışma vergisi önemlidir. Çalışma vergisinin yüksek olması elinde fazla şirket olmadığı için üreticiyi çok fazla etkilemeyecektir. O yüzden Çalışma Vergisinin yüksek olması gerekir. KDV ise ağır savaşların olduğu dönemlerde %1-2 puan düşürülmeli, yoğun savaşların olmadığı dönemlerde ise aynı miktarda arttırılmalıdır. Silahta KDV, devlet gelirlerinin en önemli kısmını oluşturur. Bu nedenle %5’in üzerine çıkmamalı ancak çok altında da olmamalıdır.
Önerimiz:
Çalışma Vergisi %10 ya da yakın
İthalat Vergisi %1 ya da az üzerinde
KDV en az % 5 ya da altında olmasıdır.


Bilet için:


Bilet şu son günlerde verilen hediyeler sonucunda tekrar piyasaya girmiştir. Ne kadar kalıcı olacağını bilemeyiz ancak biletsiz yolculuk yapmak da mümkün olduğu için çok önemli bir mal değildir. Plato yeni bir şirket ortaya atar mı bilinmez ama devlet açısından bu maldan mümkün olduğunca fazla gelir elde etmek doğru olacaktır. Çalışma vergisi olmadığı için KDV’nin minimum %10 belirlenmesi uygun olacaktır.
Önerimiz:
Çalışma Vergisi yok
İthalat Vergisi %1 ya da üzerinde
KDV en az % 10 ya da üzerinde


Gıda Hammaddesi için:


Ekmek hammaddesinin satışından KDV alınamadığı için Çalışma Vergisi önemlidir ve o da yüksek tutulmalıdır.
Çalışma Vergisi %10 ya da yakın
İthalat Vergisi %1 ya da yakın
KDV zaten yok



Silah Hammaddesi için (çok önemli):


Kişilerin elinde en çok bulunan şirket olması ve KDV alınamamasından dolayı Çalışma Vergisi en önemli kalemdir. Tahminimizce devletin gelir sağladığı en önemli 2. kalemidir. Çalışma vergisinin yüksek yani %10 seviyelerinde belirlenmesi gerekmektedir. Vatandaşlar günlük 100 lira gelirlerinin 10 lirasını devlete vermekten çekinmeyeceklerdir diye düşünüyorum. Sonuçta oyun bireysel oynanan bir oyun değildir. Dahası savaş dönemlerinde büyük üreticiler daha fazla can ile savaşabilmek için üretimi azaltmaktadırlar. Bu durum savaş dönemlerinde bu malın önemini azaltmakta ve devletin gelirini düşürmektedir. Bu açıdan çok fazla olmamak kaydıyla Çalışma vergisinin yüksek tutulması olumsuz etki yaratmayacaktır.
Önerimiz:
Çalışma Vergisi %10 ya da az altında
İthalat Vergisi %1 ya da üz üzerinde
KDV zaten yok


Hastane ve Savunma Sisteminin hiçbir önemi yok.




Şimdi gelelim hiç bahsetmediğim ithalat vergisine:
İthalat vergisinin her mal için mümkün mertebe düşük olması taraftarıyız. Artı ve eksileri şu şekildedir.

İthalat vergisi yüksek olduğunda; Piyasa dışa kapanır. Fiyatlar muhtemelen diğer ülkelerden yüksek olur. Bu iyi bir durum değildir. İlk olarak bizim fiyatlarımız yüksekse vatandaşımız gider dışardan ucuza mal alır. Hatta bu işi ticarete çeviren çok insan gördüm. Gidip yabancıdan alıyor kendi ülkesinde pahalıya satıyor. İkincisi özellikle silah ve ekmeğin fiyatı yüksek olur. Çoğu zaman eleştiri yabancının gelip bizim ülkemizde para kazanmasıdır. Bırak kazansın demeyeceğim çünkü çözümü çok basit. Malı kimden aldığına dikkat et! Böyle yapmak kendi vatandaşının yabancı ülkelere taşınarak ucuz mal aramasından iyidir.

İthalat vergisinin düşük olması, daha doğrusu, yabancının da malını satarak bize vergi vermesi çok önemli. Yani e-TR’de fiyatlar yükseldiğinde bizim vatandaşımız gidip dışardan mal alacağına (yani hem malın parasını hem de vergisini o ülkeye vereceğine) en azından malın parasını üretici hakkıyla alsın ama bize de vergisini versin.

Özetleyecek olursak biz diyoruz ki artık şu ithalat vergilerini şişirmeyi bırakın. Nüfus sayısı bize benzer olan ülkeler bizden fazla gelir elde ediyor. O halde çalışma vergisini ve KDV’yi biraz arttıralım.
Devletin geliri artarsa daha rahat CO açar, daha rahat savaş kazanırız. Paramız az diye Merkez Bankasında ya da Hazine’de saklamak ve parayı orada bekletmek gereği ortadan kalkar. Yabancılar airstrikelar yaparken CO’lar açarken aman paramız gidiyor demeyelim artık.

Vergileri toplayalım ve gerekirse sadece kendi vatandaşımıza CO’larla geri dağıtalım. Hem cephede barlarını yakan arkadaşlarımıza az moral olur hem de vergi amacına ulaşmış olur. Böylelikle yeni topraklarla daha da zenginleşir daha da fazla üretiriz.

Saygılar