[andyr] Cum atacam Ungaria

Day 735, 02:47 Published in Romania Romania by andyr

Disclaimer : Acest articol este scris in calitate de simplu cetatean care are ceva experienta in pregatirea/desfasurarea unei campanii si care si-a petrecut ceva timp studiind posibilitatile de atac asupra Ungariei. Nu contine niciun fel de date confidentiale despre armata romana sau planurile din urmatoarele zile/saptamani.

De ce.

Pai, pentru ca actualul presedinte ne-a promis o lupta. Si pentru ca Bulgaria, Moldova si Marea Neagra ar fi tinte mult prea putin interesante, Ucraina ar fi - dupa parerea mea - o greseala diplomatica imensa, iar Serbia este total neinteresanta din toate punctele de vedere. S-a scris suficient pe tema asta pentru a mai insista.

Cat timp.

In ciuda faptului ca e anuntat ca fiind un razboi de durata, eu cred ca soarta conflictului va fi decisa in primele 3-4 zile. Daca in aceste zile Romania si aliatii vor reusi sa cucereasca minim 3 regiuni, din care doua sa fie Central Hungary, Western Transdanubia sau Heilongjiang, atunci soarta razboiului este decisa intr-o masura destul de mare. Practic, dupa cucerirea unor regiuni populate/importante economic, Ungaria va avea de ales intre a-si muta toata populatia din acea regiune (cu unele costuri semnificative) si a o ataca direct (in masura in care ii vom permite acest lucru) sau a porni un RW in acea regiune, ceea ce ar insemna ca ungurii aflati acolo vor lupta impotriva populatiei Romaniei. Ambele variante implica eforturi imense si avand in vedere ca toate acestea se vor intampla intr-un razboi in desfasurare, recuperarea unei regiuni va fi extrem de dificila.

Cum o facem.

Ungaria are o forta militara si "populara" impresionanta, mergand pana la triplul damageului facut de Romania in lupte normale. Intr-o batalie directa - Romania vs. Ungaria - am pierde fara drept de apel si fara ca Ungaria sa depuna un efort foarte mare. A porni de la alta premisa inseamna automat a subestima adversarul si capacitatea sa de lupta. Acest razboi trebuie castigat in primul rand strategic, nu prin forta bruta (pentru ca nu o avem). Si cum putem face asta...


Prerequisits (D-Day minus 3 zile) :

- mutarea masiva a populatiei in regiunile de granita : Transilvania, Banat, Crisana, Maramures, Oltenia. Exista aproape 5000 de cetateni imprastiati in celelalte regiuni (Muntenia, Moldova, etc) care nu vor ajuta cu nimic la ridicarea zidului in eventualitatea unui atac al Ungariei/Serbiei asupra regiunilor originare ale Romaniei.

- mobilizarea populatiei prin articole si PMuri, in vederea constientizarii importantei luptei si participarii la potential maxim

- asigurarea suportului total al Croatiei si Poloniei (for Polonia, see below @mistakes), alaturi de ceilalti aliati din EDEN (insemnand atat ajutor militar, cat si disponibilitatea unor investitii financiare in luptele care vor urma)

- pregatirea si echiparea armatei romane cu arme de Q ridicat, inclusiv dotarea a 30 de tancuri full WP (pentru prima zi)

D-Day :

ora 12.00, .ro time : deschiderea unui RW de damage drain in Ungaria, intr-o regiune care nu este Heilongjiang, in masura in care nu exista alte lupte in Ungaria.

ora 22.00, .ro time : Croatia ataca Western Transdanubia (armata croata + 10 tancuri croate full WP)

ora 00.00, .ro time : Polonia ataca Northern Hungary (armata poloneza + 10 tancuri poloneze full WP)

ora 02.00, .ro time : US/Spania deschid un RW in Heilongjiang, urmat de mutarea armatei americane/spaniole + ceilalti aliati/prieteni din EDEN (Suedia, Danemarca, Canada, etc); se tancheaza in masura posibilitatilor financiare, minim 5 tancuri full/tara. Un tanc romanesc cunoscut (butnaru, titilica, Rupetot) tancheaza full in Heilongjiang si detine medalia de BH.

In acest moment, Ungaria va fi suficient de sigura ca cele 4 lupte sunt singurele deschise in acea zi si va actiona in consecinta - aparand Heilongjiang si respectiv Western Transdanubia cu putinele resurse militare ramase. Nu cred ca Ungaria va fi capabila sa recupereze damageul dat de armatele poloneze, croate, americane, spaniole, etc - poate doar prin heavy tanking in cursul diminetii (sincer, ma indoiesc de aceasta posibilitate). Mai mult, va fi destul de sigura ca o parte/majoritatea armatei romane a luptat in Heilongjiang sau o va face.

ora 9.45, .ro time : Romania ataca Southern Great Plain - intreaga armata romana dotata cu arme de Q ridicat + 30 de tancuri full WP (cele cu highest damage din .ro).

Dupa terminarea primei zile, estimarile mele duc spre aproximativ 2-2.5 milioane damage care ar trebui recuperat de Ungaria. Ar fi primul avantaj cu care noi am porni in acest razboi. Scenariile din ziua doi sunt variate (personal, pentru urmatoarele zile am identificat intre 10 si 14 scenarii posibile), dar cateva lucruri sunt clare :

- in ziua doi, Romania are nevoie de un program national de distribuire de arme Q1; recomandarea mea ar fi ca acest program sa se limiteze la 3 arme/persoana, ceea ce ar permite persoanei respective sa isi mai cumpere din bani proprii 2 arme, eventual de Q mai ridicat;
- in ziua doi, Romania trebuie sa aiba pregatite minim 50 de tancuri echipate full WP, pe langa armata romana in forma si prezenta maxima (nu inseamna neaparat ca vom folosi toate cele 50 de tancuri); la acestea ar trebui sa se adauge inca - minim - 50 de tancuri ale tarilor aliate.
- in ziua doi, Romania trebuie sa foloseasca un avantaj strategic nefolosit pana acum, si anume gifturile. Prin 10 gifts/soldat din armata, putem obtine un bonus damage de pana la 25% din capacitatea armatei romane, cu un cost de sub 20 RON/soldat. Estimand capacitatea de lupta a armatei romane undeva in jurul a 800k-1 milion damage, inseamna undeva la 200-250.000 damage castigat.
- in ziua doi, Romania trebuie sa deschida minim inca un RW in Ungaria pentru damage drain.

Mai exista si alte cateva detalii secundare (cum ar fi blocaje in ziua 1 si ziua 2), dar a detalia intreg planul - care se intinde pe vreo 3-4 pagini in Word 😃 - ar crea un articol prea lung si prea plictisitor. Totodata, mai sunt cateva avantaje strategice pe care le-am putea folosi, dar care nu cred ca ar trebui facute publice - deocamdata.

Ajungand si la "ce am gresit pana acum", din punctul meu de vedere :

- prima si cea mai importanta greseala mi se pare actualul MoD. Dincolo de a avea o problema legata de capacitatile diplomatice ale lui mihail.cazacu, actualul MoD este de aproximativ 6 luni in joc, nu a participat sau condus vreodata o campanie militara, nu a condus sau ocupat un rol semnificativ intr-o unitate militara si nu cred ca are experienta necesara pentru a ocupa aceasta functie in cursul unei luni in care vrem sa batem cea mai puternica natiune din eRepublik (asta trecand peste vechea regula care spunea ca un MoD trebuie selectat dintre comandantii unitatilor militare, etc). De altfel, si in micile interactiuni avute cu mine sau cu alte persoane pe SMR si-a demonstrat din plin limitele de organizare si strategie. Nu mai suntem acum 1 an si ceva cand nu aveam oameni, existau zeci de posibilitati/oameni cu mai multa experienta, care si-au dovedit calitatile in campaniile din Rusia sau Indonezia sau la conducerea unitatilor militare, si nu cred ca era momentul in care sa experimentam cu newbies. Speranta mea este ca Alex Craciun va fi suficient de activ incat sa fie "acolo" cand sunt decizii importante de luat si ca soarta unor lupte nu va fi decisa de indecizii sau inexactitati. Pentru ca nu ni le permitem.

- o a doua greseala a fost eliberarea Slovaciei, atat prin izolarea Poloniei de posibilitatea unui atac direct asupra Ungariei, cat si prin pierderea posibilitatii de a deschide RWuri de damage drain. Am "pierdut" astfel o tara cu peste 12.000 de locuitori si cu un damage potential considerabil, si am ramas cu o singura regiune in care putem deschide un RW - Bratislava, asta daca nu va fi eliberata pana la momentul atacurilor.

Cam atat pentru astazi, as mai putea scrie probabil cateva pagini pe aceeasi tema, dar mai bine dati vote & subscribe si asteptati urmatoarele articole (😛).

andyr.