Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (3)

Day 814, 01:37 Published in Greece Greece by cynix

Χαιρετισμούς σε όλους τους αναγνώστες της NoPrinting Press!

Συνεχίζουμε με το αφιέρωμα στο έργο του Sun Tzu, “Η Τέχνη του Πολέμου”


Εδώ ο Sun Tzu εξετάζει το κόστος του πολέμου.

Πρωτίστως θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για το κόστος του στρατεύματος, επίσης το κόστος μεταφοράς των προμηθειών ανάλογα την απόσταση και το κόστος των αναλωσίμων που θα απαιτηθούν.

Συνεχίζοντας αναφέρει:
Η νίκη είναι ο βασικός στόχος κάθε πολέμου. Αν αυτή καθυστερήσει πολύ τότε τα όπλα στομώνουν
και το ηθικό πέφτει. Όταν τα στρατεύματα επιτίθενται σε πόλεις, τότε η ισχύς τους θα εξασθενήσει.

Όταν ο στρατός κάνει παρατεταμένες εκστρατείες, οι πόροι της πολιτείας δεν θα επαρκέσουν.

Όταν τα όπλα σας είναι αδρανή και ο ζήλος μειωμένος, όταν η δύναμη έχει εξαντληθεί και το χρήμα ξοδευτεί, οι γειτονικοί ηγεμόνες, θα επωφεληθούν από την κατάσταση για να δράσουν. Ακόμη και αν έχετε σοφούς συμβούλους, κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει ικανοποιητικά σχέδια για το μέλλον.

Έτσι ενώ έχουμε ακούσει για απερίσκεπτη βιασύνη στον πόλεμο, έξυπνη στρατιωτική επιχείρηση που να παρατάθηκε για καιρό, δεν έχουμε δει.

Δεν υπήρξε ποτέ παρατεταμένος πόλεμος, από τον οποίο να ωφελήθηκε μια χώρα.
(σ.σ. Δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην σχολιάσω την παραπάνω αλήθεια που περιγράφει ο ΣΤ. Και στην εποχή μας καμία μακροχρόνια σύρραξη – συνήθως ακήρυκτη δεν έβγαλε κάπου..πχ. Αφγανιστάν στα 80'ς αλλά και τώρα, πόλεμος Ιράν Ιράκ, Βιετνάμ, Ιράκ κτλ..).

και συνεχίζει...


Ως εκ τούτου Όσοι είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση όπλων, είναι εξίσου ανίκανοι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να τα χρησιμοποιούν.

Όσοι έχουν πείρα στην προετοιμασία ενός πολέμου δεν χρειάζεται να προβούν σε συμπληρωματική επιστράτευση, ούτε σε περισσότερους από έναν ανεφοδιασμούς.

Μεταφέρουν εφόδια από την πατρική γη και βασίζονται στον εχθρό για τις υπόλοιπες προμήθειες. Έτσι ο στρατός έχει άφθονη τροφή.

Όταν μια χώρα περιέρχεται σε ένδεια λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων, αυτό οφείλεται στην μεταφορά προμηθειών από μακρινές αποστάσεις. Η συντήρηση ενός στρατού όταν αυτός βρίσκεται μακρυά, κάνει τον λαό φτωχότερο.

Εκεί που βρίσκεται ο στρατός, οι τιμές των αγαθών είναι υψηλές. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν ο πλούτος του λαού εξανεμίζεται και ο λαός αναγκάζεται να κάνει έκτακτες εισφορές.

Έτσι, με μειωμένη δύναμη και πόρους, τα νοικοκυριά θα περιέλθουν σε απόλυτη ένδεια και τα 7/10 του πλούτου, θα εξανεμιστούν..

Όσο για τις κυβερνητικές δαπάνες που οφείλονται στην φθορά του πολεμικού και υποστηρικτικού υλικού, θα πρέπει να υπολογίζονται στο 60% των συνολικών.

Έτσι λοιπόν, ο σοφός στρατηγός φροντίζει να τρέφεται ο στρατός του, δαπάναις του εχθρού, δεδομένου ότι κάθε φορτίο προμηθειών που αποσπά από τον εχθρό ισοδυναμεί με 20 δικά του και 100 φορτία με ζωοτροφές του εχθρού με 2000 δικά του.

Συνεχίζοντας, ο στρατηγός κάνει αναφορά στις λεηλασίες που προκύπτουν...

Ο λόγος που ένα στράτευμα επιδίδεται σε σφαγές είναι η οργή.
Αρπάζουν λάφυρα γιατί επιθυμούν τον πλούτο.

Γιαυτό όταν σε μια αρματομαχία αιχμαλωτιστούν πάνω από 10 άρματα του εχθρού, ανταμείψτε εκείνους που κατάφεραν να κυριέψουν το πρώτο. Αντικαταστήστε τα εμβλήματα και ανακατέψτε τα με τα δικά σας και ιππεύστε τα.

Μεταχειριστείτε καλά και φροντίστε τους αιχμαλώτους. Αυτό σημαίνει “να κερδίζεις μια μάχη και να γίνεσαι πιο δυνατός”.

Τελειώνοντας....

Αυτό λοιπόν που είναι πρωταρχικής σημασίας στον πόλεμο, είναι η νίκη και όχι οι παρατεταμένες
επιχειρήσεις. Γιαυτό ο στρατηγός που καταλαβαίνει τον πόλεμο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του λαού και παρεμβαίνει στο πεπρωμένο του έθνους...

Τέλος 3ου μέρους...

Στο επόμενο: Επιθετική Στρατηγική

Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε την ανάγνωση...αν ναι κάντε το αναγκαίο για την εφημερίδα, V+S...
Ευχαριστώ!
Cynix.