ΣΠΙΤΙΑ 2: ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΧΤΙΣΤΗΣ

Day 2,850, 08:10 Published in Greece Slovakia by SotirisA

Καλησπέρα παιδιά.
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου που ασχολήθηκε με τα βασικά των σπιτιών, θα προσπαθήσω να κάνω και μια ανάλυση των οικονομικών παραμέτρων της αγοράς των σπιτιών από την πλευρά του κατασκευαστή/πωλητή. Βασικός στόχος της ανάλυσης αυτής είναι να γίνει μια εκτίμηση του κόστους κατασκευής των σπιτιών και του κέρδους που μπορεί να έχει ο παίκτης από την πώλησή τους.
Ξεκινώντας, θα πρέπει να τονίσω μια σημαντική διαφορά που έχει η αγορά σπιτιών από τις άλλες αγορές αγαθών (όπλα, τρόφιμα): ο παίκτης που κατέχει εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών για σπίτια ή εργοστάσια κατασκευής σπιτιών, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. Θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσει εργάτες. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής σπιτιών (ή παραγωγής πρώτων υλών για σπίτια) εξαρτάται ΑΜΕΣΑ από το ύψος που έχει το μεροκάματο στην αγορά εργασίας.

A. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
Ξεκινώντας κατ’ αρχάς από τις εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών για σπίτια, δίνεται παρακάτω ένας πίνακας με το κόστος παραγωγής και το κέρδος/ζημιά που αυτές έχουν:


Το κέρδος (ή η ζημιά) των εταιρειών αυτών είναι ανάλογο του ύψους του μισθού που πληρώνει ο παίκτης στους εργάτες που χρησιμοποιεί και της τιμής πώλησης των πρώτων υλών για σπίτια: όσο μικρότεροι είναι οι μισθοί και όσο μεγαλύτερη η τιμή πώλησης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος.
Από τον παραπάνω πίνακα εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι οι εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών για σπίτια μέχρι και την κατηγορία q4 είναι ζημιογόνες και ασύμφορες σε γενικές γραμμές, ακόμα και όταν έχουμε υψηλά bonus παραγωγής. Θα πρέπει κάποιος να δίνει χαμηλά μεροκάματα (κάτω από 55 δρχ.) για να είναι συμφέρουσα η χρήση αυτών των εταιρειών. Το κακό είναι ότι τα χαμηλά μεροκάματα συνήθως συνοδεύονται και από χαμηλές τιμές πώλησης των πρώτων υλών, οπότε και στην περίπτωση αυτή πάλι ζημιογόνα θα είναι η χρήση των εταιρειών αυτών.
Οι μόνες εταιρείες πρώτων υλών που είναι κερδοφόρες είναι οι κατηγορίας q5 (Λατομεία Γρανίτη). Οι εταιρείες αυτές, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με υψηλά bonus παραγωγής, επιτρέπουν μια μικρή κερδοφορία.

Β. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ
Κατά τη διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας των εργοστασίων κατασκευής σπιτιών, θα πρέπει να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: (α) την περίπτωση που τα εργοστάσια τα δουλεύει κανείς με δικές του πρώτες ύλες και (β) την περίπτωση που τις πρώτες ύλες τις αγοράζει. Η διάκριση των δύο περιπτώσεων είναι επιβεβλημένη γιατί στη πρώτη περίπτωση η βαρύτητα πέφτει στο ύψος του ημερομισθίου, ενώ στη δεύτερη στο ύψος του ημερομισθίου ΚΑΙ στην τιμή αγοράς των πρώτων υλών. Να σημειώσω ότι στους υπολογισμούς που έγιναν χρησιμοποιήθηκαν οι τρέχουσες τιμές της αγοράς, τόσο για τους μισθούς και τις πρώτες ύλες, όσο και για τα σπίτια. Έχουμε λοιπόν:

(α) Κατασκευή σπιτιών με πρώτες ύλες που παράγουμε οι ίδιοι:


Επισημαίνω εδώ ότι οι υπολογισμοί έγιναν με την παραδοχή ότι οι εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών που έχει ο παίκτης είναι κατηγορίας q5. Οι μικρότερης κατηγορίας εταιρείες θα έχουν σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστος κατασκευής των σπιτιών και, άρα, μικρότερο κέρδος.

(β) Κατασκευή σπιτιών με αγορά πρώτων υλών:


Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τους παραπάνω πίνακες είναι ότι η κερδοφορία των εργοστασίων κατασκευής σπιτιών, με βάση τις σημερινές τιμές της αγοράς, είναι καλή έως πολύ καλή.
Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι η εξαιρετική βαρύτητα που έχει στην κερδοφορία των εργοστασίων κατασκευής σπιτιών το bonus παραγωγής της χώρας. Ένα +20% στο bonus παραγωγής, μπορεί να μεταφράζεται σε +100% (ή και περισσότερο) στο κέρδος πώλησης των σπιτιών. Όσο πιο μικρής κατηγορίας είναι το εργοστάσιο, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βαθμός επηρεασμού του ποσοστού κέρδους από το bonus παραγωγής.
Τέλος, το τρίτο συμπέρασμα που βγαίνει από τη σύγκριση των δύο παραπάνω πινάκων, είναι ότι σαφώς συμφέρει να χρησιμοποιεί κανείς δικές του εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών παρά να αγοράζει τις πρώτες ύλες από την αγορά. Στην περίπτωση παραγωγής των πρώτων υλών, το κέρδος από την πώληση των σπιτιών μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιο απ’ ότι στην περίπτωση αγοράς τους (το ποσοστό αυτό μειώνεται αν κάποιος χρησιμοποιεί εταιρείες πρώτων υλών κατηγορίας μικρότερης της q5).


Γ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ
Σας άφησα για το τέλος, σαν bonus για την υπομονή σας 😉, ένα πρόγραμμα σε φύλλο εργασίας (spreadsheet) για να μπορείτε να υπολογίζετε μόνοι σας:
1) το κόστος παραγωγής και το κέρδος/ζημιά από την πώληση πρώτων υλών για σπίτια
2) το κόστος παραγωγής και το κέρδος/ζημιά από την πώληση σπιτιών όταν παράγετε μόνοι σας τις πρώτες ύλες κατασκευής τους και, τέλος
3) το κόστος παραγωγής και το κέρδος/ζημιά από την πώληση σπιτιών όταν αγοράζετε τις πρώτες ύλες κατασκευής τους.
Το πρόγραμμα υπολογισμού θα το βρείτε εδώ:
http://tinyurl.com/eRep-Houses-Calc

Τρόπος χρήσης του προγράμματος
1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Όλη η δουλειά θα γίνει πάνω στο αντίγραφο, στο οποίο θα έχετε πλήρη δικαιώματα επεξεργασίας και θα μπορείτε να εισάγετε τα δεδομένα που χρειάζεστε (ή, οι πιο προχωρημένοι, να κάνετε και τροποποιήσεις των μαθηματικών τύπων που υπάρχουν σ’ αυτό).

2) ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΝΤΟ
Στα κουτιά αυτά περιέχονται μαθηματικοί τύποι που είναι απαραίτητοι για να γίνουν οι υπολογισμοί και να βγουν τα αποτελέσματα που χρειάζεστε.

3) ΣΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΦΟΝΤΟ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, τα οποία είναι: κατηγορία σπιτιού (ή ορυχείου), bonus παραγωγής, τιμή μονάδας πρώτων υλών (HRM), ύψος μισθού, τιμή πώλησης σπιτιού (ή πρώτων υλών).

Μόλις ολοκληρώσετε την εισαγωγή των δεδομένων, θα έχετε κατευθείαν το κόστος παραγωγής και το κέρδος/ζημιά από την πώληση των πρώτων υλών ή/και των σπιτιών.

Ελπίζω τα παραπάνω να είναι κατανοητά και να βοηθήσουν όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με την κατασκευή και την πώληση σπιτιών. Αν χρειαστείτε κάποια βοήθεια με το πρόγραμμα και τους υπολογισμούς, στείλτε μου ένα ΡΜ.
Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους και καλά να περνάτε!! 🙂

SotirisA