Συμβουλές Αρθρογραφίας: Δι-αρθρο-τική Προσαρμογή, Ημέρα 1296

Day 1,296, 05:44 Published in Greece Greece by Ministry of Press GR


Ιδέα/Έμπνευση. Για να γράψεις πρέπει να υπάρχει η κεντρική ιδέα, η γενική έμπνευση, ελληνιστί το concept. Να έχεις κάτι να μοιραστείς με την κοινότητα. Κάτι που θα εμπλουτίσει τις δικές σου εμπειρίες, αλλά και αυτές των συμπαιχτών σου. Η συγγραφή για το θεαθήναι μάλλον υποκριτική είναι. Κι ο/η αναγνώστης/-τρια οσμίζεται την κενότητα. Πρέπει να κατανοήσεις και να αποδεχθείς πως δύσκολα θα υπάρξει περιοδικότητα στην έμπνευση. Γι' αυτό άλλωστε είναι τόσο πολύτιμη όταν έρθει. Μπορείς να υπάρξεις λαλίστατος χωρίς κατ' ανάγκη να είσαι πολυγραφότατος. Με απλά λόγια, έχεις να πεις κάτι; Γράφεις! Δεν έχεις; Άσ'το καλύτερα...

Χρονισμός. Η διάσταση του χρόνου υπεισέρχεται στη συγγραφική διαδικασία με δύο τουλάχιστον διακριτούς τρόπους: τη χρονική περίοδο που απαιτείται γι' αυτή καθεαυτή τη συγγραφή και τη χρονική συγκυρία έκδοσης του έργου. Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να αναλογιστείς τη σκοπιμότητα του έργου σου και να λάβεις ορισμένες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας ελάχιστος χρόνος ενασχόλησης που χρειάζεται για την παραγωγή αποδεκτής ποιότητας εργασίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η αρθρογραφία δεν είναι ολιγόλεπτη απασχόληση. Δεν μπορείς να πατήσεις το κουμπί Publish με την ίδια ευκολία που πατάς τα Work, Train, Fight ακόμη και Vote. Αν δεν έχεις χρόνο να διαθέσεις, ίσως θα έπρεπε απλά να σιωπήσεις, αποφεύγοντας κάποια βεβιασμένη και ατημέλητη έκδοση.

Επί του πιεστηρίου! Η δουλειά σου ως δημιουργού τελείωσε και είσαι έτοιμος να παραδώσεις το έργο σου στην κρίση του αναγνωστικού κοινού. Για ρίξε μια ματιά, είναι το κοινό στο οποίο σκοπεύεις να απευθυνθείς online; Τα δεδομένα πάνω στα οποία εργάστηκες συνεχίζουν να ισχύουν; Υπάρχει κάποια έκτακτη εξέλιξη που απαιτεί την τροποποίηση του περιεχομένου, την αναβολή ή ακόμη και την ματαίωση έκδοσης του άρθρου; Αν είσαι απόλυτα σίγουρος για το timing, χτύπα το Publish κι άσε μας να δούμε τι μας ετοίμασες.

Γλώσσα. Είσαι ελεύθερος/η να επιλέξεις όποια από τις γλώσσες του παιχνιδιού ανταποκρίνεται καλύτερα στο αναγνωστικό κοινό στο οποίο θέλεις να απευθυνθείς. Ελληνικά; Ελληνικά. Αγγλικά; Αγγλικά. Κινέζικα; Κινέζικα. Δεν υπάρχει όμως κανένας απολύτως λόγος να κάνεις το κείμενό σου δυσανάγνωστο υιοθετώντας υβριδικά γλωσσικά συστήματα. Ναι ομιλώ για τα Greeklish, την κατά το δοκούν χρήση λατινικών χαρακτήρων ή όποιων άλλων αλφαριθμητικών συμβόλων του πληκτρολογίου για την απόδοση νοήματος στα Ελληνικά. Δε νομίζω δα το πάτημα των Shift και Alt να είναι τόσο περίπλοκο ή χρονοβόρο! Ξέρω, ξέρω... - Oci, 8a grafo opws gustaro! Εσύ χάνεις!

Ορθογραφία. Επειδή τυγχάνει να είμαστε όλοι φιλόλογοι εδώ μέσα κι έχουμε εμφυτευμένο τσιπάκι με τα Λεξικό του Μπαμπινιώτη και του Τεγόπουλου, είμαστε ευαίσθητοι στις ανορθογραφίες. Μην κάνεις το λάθος ν' αμελήσεις τον ορθογραφικό έλεγχο γιατί βαρά συναγερμός! Ακόμη κι οι ξε-τσίπωτοι όμως δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα ένα κείμενο με ορθογραφικές ατασθαλίες να τους αποσυντονίζουν. Δίδεται η εντύπωση προχειρότητας, ακόμη κι αν το άρθρο διεκδικεί δάφνες ποιότητας σε άλλους τομείς. Οπότε πριν εκδόσεις ένα άρθρο πέρνα το από έναν ορθογραφικό έλεγχο. Προσοχή: Η κόκκινες γραμμές του κειμενογράφου δεν είναι πανάκεια!

Παραγραφοποίηση. Αν αυτό, §, δε σε λέει και πολλά, μάλλον υπάρχει πρόβλημα! Η ορθολογική και τακτική οργάνωση των σκέψεών σου οδηγεί σε ένα πιο κατανοητό και πιο ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα. Ένα μονολιθικό κατασκεύασμα παρουσιάζεται ανευέλικτο και δυσκίνητο. Κάθε που ολοκληρώνεις αυτόνομο τμήμα της επιχειρηματολογίας σου και στρέφεσαι σε κάτι διαφορετικό, enter δις! Επιτρέπεις έτσι στον αναγνώστη ν' αναγνωρίσει τη λογική συνέχεια και την βαρύτητα των διάφορων σημείων μέσα στο κείμενό σου, χωρίς να ασθμαίνει να βρει διέξοδο στην ύστατη τελεία.

Εικονογράφηση. Κλασσικά εικονογραφημένα. Μόνο και μόνο η ύπαρξη του επιπλέον οπτικού ερεθίσματος ανεβάζει την αξία τους. Πολλές φορές είναι πολύ πιο εύκολο να δείξεις από το να πεις ή να γράψεις. Οι εικόνες επομένως είναι ένα ευχάριστο συμπλήρωμα για κάθε άρθρο. Ξεκουράζουν το μάτι από τους χαρακτήρες κειμένου ενώ ταυτόχρονα κάνουν μια δήλωση, έντονη και άμεση. Εικονογράφησε τα άρθρα σου. Κάντο όμως με προσοχή και σύνεση. Η επιλογή της κατάλληλης εικόνας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Τα φωτορεπορτάζ δε, αν και είναι συνήθως αισθητικώς ευχάριστα, σπάνια έχουν ταυτόχρονα και ουσία. Άσε που καταναλώνουν και πολλούς πόρους από τους δυστυχείς εξυπηρετητές του παιχνιδιού. Διάλεξε τις εικόνες σου, μην το παρακάνεις και θυμήσου να κρατάς το λογαριασμό σου στην ιστοσελίδα φιλοξενίας αρχείων ενεργό ώστε ο/η αναγνώστης/-τρια να μην συναντά μηνύματα τύπου: "Image not found".

Πρώτα κειμενογράφος. Έχεις γράψει ένα "κατεβατό", έχεις παιδευτεί να βρεις στοιχεία και εκφράσεις να εμπλουτίσεις το κείμενο, έχει κάνει μορφοποιήσεις, έχεις βάλει εικόνες, συνδέσμους, πας περιχαρής να εκδόσεις και... το πανέξυπνο το eRepublik σε έχει αποσυνδέσει! Φτου! Τόσος χρόνος και πνευματική εργασία στον κάλαθο των αχρήστων. Εμ, ποιός σε είπε να γράφεις τα άρθρα απευθείας στο πλαίσιο που προσφέρει το παιχνίδι; Πρώτα κειμενογράφος! Και τον ορθογραφικό σου έλεγχο έχεις και προσωπικό αρχείο μπορείς να τηρείς και αποφεύγεις δυσάρεστα σκηνικά σαν το παραπάνω. Άσε που ο χρόνος έκδοσης αντιστοιχεί στην στιγμή που πατάς το Write an article, οπότε το άρθρο σου μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ στα Latest γιατί απλούστατα από τη στιγμή που θ' αρχίσεις να το γράφεις μέχρι να το εκδόσεις θα έχουν μεσολαβήσει άλλα. Πρώτα κειμενογράφος, λοιπόν. Κάνεις μετά την αντιγραφούλα σου και είσαι κύριος/κυρία!

Μέγεθος. Εμπειρικός κανόνας: Αν το τελικό προϊόν χωράει σε shout ή αν ξεπερνάει τα όρια χαρακτήρων που έχει θέσει το παιχνίδι για τα άρθρα, κάτι έχεις κάνει λάθος! Οτιδήποτε στο ενδιάμεσο είναι θεωρητικά αποδεκτό. Το ιδανικό μέγεθος φαίνεται να είναι κείμενο που θα καλύπτει μία με μιάμιση οθόνες -ή περίπου τετρακόσιες λέξεις. Είναι αρκετά εκτενές ώστε να έχει ουσία και να μη θεωρηθεί spam ή προχειροδουλειά και αρκετά σύντομο ώστε να μη δυσανασχετεί κανείς να το διαβάσει ολόκληρο και σε βάθος.

Ευφάνταστος τίτλος. Ο τίτλος είναι η βιτρίνα του άρθρου σου. Πρέπει να φροντίσεις να είναι καλαίσθητος, ευρηματικός και όσο γίνεται πιο ελκυστικός. Πρέπει ο τίτλος να κεντρίσει το ενδιαφέρον του/της αναγνώστη/-τριας ώστε να θελήσει να διαβάσει το άρθρο. Μην ξεχνάς πως το ελληνικό δημοσιογραφικό τοπίο είναι πολυσύχναστο, επομένως χρειάζεται το "κάτι παραπάνω" για να ξεχωρίσεις. Λογοπαίγνια, ρητορικές ερωτήσεις, "βαρβάτες" δηλώσεις, "πικάντικα" σχόλια είναι γενικώς καλές ιδέες. Πρόκειται για την κορωνίδα του έργου σου και πρέπει να τον αντιμετωπίζεις αναλόγως. Γιατί καλό και άγιο το περιεχόμενο αλλά και το αμπαλάζ μετράει!

Προώθηση. Το άρθρο σαφώς δεν το έγραψες για να το γράψεις. Θέλεις να διαβαστεί. Ο τίτλος και ο χρονισμός σου έχουν δώσει ήδη ένα αβαντάζ, αλλά υπάρχουν κι άλλα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις. Βασικά μπορείς να ψιλοspamάρεις το link του άρθρου! Shouts, IRC, TS κι όπου αλλού φανταστείς. Αλλά πρόσεξε, ε! Με μέτρο! Απλά ενημερώνεις τον κόσμο πως το άρθρο σου είναι εκεί και μπορούν να το διαβάσουν, δεν τους γίνεσαι στενός κορσές γιατί είναι πιθανό να επέλθουν ακριβώς τ' αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Τις περισσότερες φορές η επιτυχία είναι απλώς θέμα καλού marketing!



Για το παρόν εργάστηκε: Asterios Chardalias

Υπουργείο Τύπου, 8/6/2011 – eRep day 1296