Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (11)

Day 839, 10:50 Published in Greece Greece by cynix

Χαιρετισμούς σε όλους τους αναγνώστες της NoPrinting Press!

Συνεχίζουμε με ένα νέο κεφάλαιο από την πραγματεία του Sun Tzu: Η Τέχνη του Πολέμου...

ΕΔΑΦΟΣ

O Sun Tzu είπε..:
Το έδαφος μπορούμε να το κατατάξουμε ανάλογα με την φύση του στις ακόλουθες κατηγορίες
1)Προσπελάσιμο
2)Παγίδα
3)Αμφίβολο
4)Με στενές διαβάσεις
5)Απόκρημνο
6)Απομακρυσμένο *

* Τον όρο αυτό, τον χρησιμοποιεί ο Sun Tzu, για να δείξει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των δυο εχθρικών στρατοπέδων.

Έδαφος που τόσο εμείς, όσο και ο εχθρός, μπορούμε να διασχίσουμε με ευκολία, ονομάζεται προσπελάσιμο.
Σε τέτοιο έδαφος, αυτός που θα καταλάβει πρώτος θέσεις ψηλές και προσηλιακές που θα κάνουν εύκολο τον ανεφοδιασμό του, θα έχει το πλεονέκτημα στην μάχη.

Έδαφος το οποίο εύκολα μπορείς να εγκαταλείψεις, αλλά στο οποίο είναι δύσκολο να επιστρέψεις, αποτελεί παγίδα.
Η φύση του εδάφους αυτού είναι τέτοια που, εάν ο εχθρός είναι ανέτοιμος και εσείς εφορμήσετε, μπορεί να τον νικήσετε.
Εάν όμως είναι πανέτοιμος και εσείς συγκρουσθεί τε, χωρίς να καταφέρετε να τον νικήσετε, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθετε. Μια τέτοια κατάσταση είναι ασύμφορη.

Έδαφος που έχει μειονεκτήματα τόσο για τον εχθρό, όσο και για εμάς, είναι έδαφος αμφίβολο.
Η φύση του εδάφους αυτού είναι τέτοια που όσο και αν ο εχθρός προσπαθεί να με δελεάσει, δεν εφορμώ, αλλά τον δελεάζω με την σειρά μου, οπισθοχωρώντας και όταν καταφέρω να βγάλω έξω την μισή από την δύναμή του, επιτίθεμαι από πλεονεκτική θέση.

Εάν καταλάβω πρώτος έδαφος με στενές διαβάσεις, πρέπει να μπλοκάρω τα περάσματα και να περιμένω τον εχθρό. Εάν καταλάβει εκείνος πρώτος ένα τέτοιο έδαφος και κλείσει τα περάσματα, δεν πρέπει να τον ακολουθήσω – εκτός και αν δεν τα κλείσει εντελώς.

Σε απόκρημνο έδαφος, πρέπει να πάρω θέση σε προσηλιακό ύψωμα και να περιμένω τον εχθρό. Εάν προλάβει να καταλάβει εκείνος τη θέση, τον δελεάζω υποχωρώντας. Δεν τον ακολουθώ.

Όταν βρίσκομαι σε απόσταση από έναν εχθρό με ίση δύναμη, είναι δύσκολο να προκαλέσω μάχη και ασύμφορο να τον αντιμετωπίσω στην θέση που εκείνος έχει επιλέξει.

Αυτές είναι οι αρχές που σχετίζονται με τους έξι διαφορετικούς τύπους εδάφους. Αποτελεί ύψιστη ευθύνη του στρατηγού να εμβαθύνει σ' αυτές με την μέγιστη προσοχή.

Ο στρατηγός συνεχίζει με μερικές σημαντικές παρατηρήσεις και συμβουλές σε ό,τι αφορά την ηγεσία του στρατεύματος.

Τώρα, όταν ένας στρατός τρέπεται σε φυγή, όταν είναι απειθάρχητος, αποτελματωμένος, αποκαρδιωμένος ή σε πλήρη αποδιοργάνωση, το λάθος είναι του στρατηγού. Καμία από τις παραπάνω συμφορές δεν μπορεί να αποδοθεί σε φυσικά αίτια.
Κάτω από τις, κατά τα άλλα, ίδιες συνθήκες, όταν μια δύναμη συγκρούεται με μια άλλη, δεκαπλάσια σε μέγεθος, το αποτέλεσμα είναι να τραπεί η πρώτη σε φυγή.

Όταν το στράτευμα είναι ισχυρό και οι αξιωματικοί αδύναμοι, το αποτέλεσμα είναι η απείθεια.
Όταν οι αξιωματικοί είναι γενναίοι και οι στρατιώτες αναποτελεσματικοί, το αποτέλεσμα είναι η αποτελμάτωση.
Όταν οι ανώτεροι αξιωματικοί είναι θυμωμένοι και απείθαρχοι και αντικρίζοντας τον εχθρό, ρίχνονται στην μάχη χωρίς να υπολογίζουν τη σκοπιμότητα ή μη της αναμέτρησης και χωρίς να περιμένουν την διαταγή του διοικητή τους, ο στρατός είναι υπό κατάρρευση.
Όταν ο στρατηγός δεν διαθέτει αρκετό ψυχικό σθένος και αυστηρότητα, όταν οι εντολές και οι οδηγίες του δεν είναι φωτισμένες, όταν δεν καθοδηγεί τους αξιωματικούς και τους άντρες του με συνέπεια και όταν τους σχηματισμούς του διακρίνει η προχειρότητα, τότε ο στρατός βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση.
Όταν ένας διοικητής, ανίκανος να εκτιμήσει τον εχθρό, αντιπαρατάσσει σε μια μεγάλη δύναμη μια μικρή, ή ζητά από έναν αδύνατο στρατό να χτυπήσει έναν δυνατό, ή δεν καταφέρνει να επιλέξει τους άριστους για να σχηματίσει την εμπροσθοφυλακή του, το αποτέλεσμα είναι άτακτη υποχώρηση.

Όταν επικρατεί κάποια από αυτές τις συνθήκες, ο στρατός οδεύει προς την ήττα. Αποτελεί ύψιστη ευθύνη του στρατηγού να τις εξετάσει προσεκτικά.

Και συνεχίζει

Η μορφολογία του εδάφους παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην μάχη. Γι αυτό και η ικανότητα εκτίμησης της κατάστασης του εχθρού, ο υπολογισμός των αποστάσεων και του βαθμού δυσκολίας του εδάφους, καθώς και ο έλεγχος της νίκης, αποτελούν πραγματικές αρετές για έναν στρατηγό. Όποιος έχει πλήρη γνώση αυτών των συντελεστών, είναι βέβαιο ότι θα νικήσει. Όποιος δεν έχει, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί.

Εάν η κατάσταση προδιαγράφει νίκη, αλλά ο ηγεμόνας έχει διατάξει να μη δοθεί μάχη, ο στρατηγός έχει δικαίωμα να αποφασίσει να πολεμήσει. Στην αντίθετη περίπτωση που ο ηγεμόνας διατάξει να δοθεί μάχη, ο στρατηγός δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούσει.*

* Αυτά δεν είναι “κούφια λόγια” του στρατηγού και μάλιστα είναι κάτι που το απέδειξε στην πράξη βάζοντας τον ηγεμόνα στην θέση του, όταν αυτός του ζήτησε επίδειξη της θεωρίας του, περιστατικό που αναφέρω στο 1ο μέρος του αφιερώματος στον Sun Tzu.

Έτσι, ο στρατηγός που προελαύνοντας δεν επιζητεί την προσωπική του δόξα ούτε ενδιαφέρεται να αποφύγει την τιμωρία οπισθοχωρώντας και που μοναδικός του στόχος είναι να προστατεύσει τον λαό και να προωθήσει τα συμφέροντα του ηγεμόνα, είναι το πολύτιμο πετράδι της πολιτείας.

Επειδή ένας τέτοιος στρατηγός αντιμετωπίζει τους άντρες σαν παιδιά του, θα τον ακολουθήσουν ακόμη και στα πιο δύσβατα και επικίνδυνα μέρη. Γιατί τους μεταχειρίζεται σαν αγαπημένους του γιους και εκείνοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για χάρη του.

Εάν ένας στρατηγός ικανοποιεί τις επιθυμίες των αντρών του, αλλά είναι ανίκανος να τους χρησιμοποιήσει. Εάν τους αγαπά, αλλά δεν μπορεί να τους επιβληθεί. Εάν το στράτευμα είναι σε αταξία και δεν καταφέρνει να το ελέγξει, τότε οι στρατιώτες του μπορούν να συγκριθούν με κακομαθημένα παιδιά και είναι άχρηστοι.

Εάν ξέρω ότι οι άντρες μου είναι ικανοί να κτυπήσουν τον εχθρό, αλλά δεν ξέρω ότι ο εχθρός είναι απρόσβλητος, δεν έχω παρά τις μισές πιθανότητες να νικήσω.
Εάν ξέρω ότι ο εχθρός είναι ευπρόσβλητος, αλλά δεν ξέρω ότι ο στρατός μου δεν είναι σε θέση να επιτεθεί, δεν έχω παρά τις μισές πιθανότητες να νικήσω.
Εάν ξέρω ότι μπορώ να επιτεθώ και ο στρατός μου είναι σε θέση να το κάνει, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της φύσης του εδάφους, δεν πρέπει να επιτεθώ, δεν έχω παρά τις μισές πιθανότητες να νικήσω.

Γιαυτό, οι έμπειροι στον πόλεμο κινούνται χωρίς να κάνουν λάθη και όταν ενεργούν έχουν στην διάθεσή τους απεριόριστους πόρους.
Και γιαυτό, λέω:
Όταν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα νικήσεις. Όταν επίσης γνωρίζεις το έδαφος και γνωρίζεις τις καιρικές συνθήκες, τότε η νίκη σου θα είναι ολοκληρωτική!


Τέλος 11ου μέρους...

Στο Επόμενο: ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε την ανάγνωση...αν ναι, κάντε το αναγκαίο για την εφημερίδα, V+S...
Ευχαριστώ!
Cynix.