چرا همه ی ما از اقتصاد ناراضی هستیم؟

Day 704, 11:34 Published in Iran Iran by Deleted ACC Hosseini

انتخابات مجلس در راه هست و انسان های زیادی در صف ورود به مجلس، آرای مردم هست که نتایج رو شکل می ده و جهت می ده (البته عوامل غیبی نباید فراموش بشن ) ؛
😃

می خوام به بیان هر چه ساده تر مفاهیم مالیات ها و شاخص های اقتصادی در سطح کلان بپردازم (بدون فرمول گفتن و ارایه راه های محاسبه، صرفاً تعاریف و کاربرد ها) امیدوارم به درد تمام افرادی بخوره چه کسانی که فقط پولی که می گیرن رو می بینن و چه کسانی که هی اعتراض می کنن و چه کسانی که سکوتشون از رضایت نیست.

قبل از هر چیزی، مفاهیمی که بیان می کنم تعریف های استاندارد هستن، به کاربرد ها و شکلشون توی ایران واقعی توجه نکنید چون توی ایران، به خاطر وجود نفت و دولتی بودن اون ساختار ها کمی تا خیلی (!) متفاوت هستن.

یکی از عواملی که به صورت مستقیم با درآمد های مردم و سازمان ها در ارتباط هست، مالیات ها هستن که ریاست جمهوری و مجلس مسئول تنظیم و سازماندهی اون هستن


مالیات:



مالیات پرداخت بخشی از دارایی ها، درآمد ها و ... به دولت تعریف می شه که تمام مردم یک کشور موظف به پرداخت اون هستن، مالیات عمده ترین درآمد دولت هاست و برای مردم به مثابه پرداخت هزینه ی زندگی در کشور و استفاده از خدمات و امکانات دولتی محسوب می شه.

به خاطر اینکه مطلب از چارچوب ای ریپابلیک خارج نشه، مالیات های توی ای ریپابلیک رو توضیح می دم و حاشیه نمی رم.

انواع مالیات ها:


1) مالیات بر درآمد:
مالیات بر درآمد مالیاتی ست که به طور مستقیم از درآمد های افراد حقیقی برداشت می شه و به خزانه ی دولت واریز می شه.

شیوه ی محاسبه:

به عنوان مثال شما با حقوق 100 ریال توی کارخونه ی الف استخدام می شید، مالیات بر درآمد شما توی اون صنف، %8 مصوب شده، حقوقی که شما از کارخونه دریافت می کنید، بعد از کسر مالیات خواهد بود یعنی 92 ریال کسب می کنید


2) مالیات واردات:
این مالیات به مالیات گمرکی مشهوره، مثل مالیات بر ارزش افزوده باهاش برخورد می شه، به صورتی که به اندازه ی مقدار مالیات، قیمت کالا بالا تر می ره و عملاً خریدار متحمل مالیات می شه.
و شانس رقابت برای تولید کننده های داخلی رو بالا تر می بره، چون معمولاً تولید کننده های خارجی با هزینه ی تموم شده کمتری تولید می کنن، بالا تر بودن این مقدار باعث می شه که تولید کننده های داخلی بتونن با قیمت کمتر از قیمت مشابه خارجی کالاشون رو به بازار ارایه کنن و سود قابل توجهی کسب کنن.
دم دست ترین ابزار مجلس برای کنترل واردات و تقویت کارخانجات داخلی، مالیات بر واردات هست.

شیوه ی محاسبه:

مثلاً شما قصد دارید یک کالا به قیمت 100 ریال رو به کشور الف، صادر کنید، مالیات بر واردات اون کشور %25 هست. قیمت ارایه شده ی شما در بازار اون کشور، 125 ریال خواهد بود و 25 ریال در اثر مالیات مستقیماً به جیب دولت می ره.


3) مالیات بر ارزش افزوده:
این مالیات هم از مصرف کننده گرفته می شه، این مالیات برای کنترل نقدینگی و هدایت بازار استفاده می شه، این مالیات به قیمت فروشنده اضافه می شه.



شیوه ی محاسبه:

مثلاً شما قصد دارید که یک کالا به قیمت 100 ریال تولید کارخونه ی خودتون که در داخل کشور هست رو به بازار ارایه کنید، مالیات بر ارزش افزوده ی این کالا، %6 تعیین شده، قیمت کالا توی بازار 106 ریال خواهد بود.

* در مورد کارخونه های وارد کننده، مالیات بر واردات هم باید محاسبه بشه.


در مقاله ی اقتصادی بعدی، قصد دارم که به بیان شاخص های اقتصادی که نشون می دن کشور در چه وضعیتی هست و چرا این وضعیت پیش اومده، شیوه های هدایت جریان وجوه نقد و تورم و اینکه چطوری می شه تورم رو مهار کرد، صحبت کنم.
شاخص های حیاتی اقتصاد رو هم در مقاله ی آتی خواهم گفت.

امیدوارم مطالب این مقاله برای نماینده های مجلس دور آتی، راهگشا باشه
آرزوی همه ی ما داشتن کشوری آباد و رو به پیشرفت هست.

با آرزوی شادکامی برای شما.
رهام


***
پی نوشت 1:

با تشکر از پژمان:

ممنون از مقاله خوبت
فقط دو نکته رو جا انداختی که من توضیح میدم
در مورد مالیات بر درآمد این مالیات هم بر دستمزد کارمندان اعمال میشه و هم اگر کارخانه داری بخواد از کارخونش پول برداشت کنه و به حساب ارگ بریزه این مالیات به اون پول برداشت شده از حساب کارخانه هم اعمال میشه . چون سایت این طور حساب میکنه که اون پول سود کارخانه هست که کارخانه دار میخواد از حساب کارخانه برداشت کنه
😃
نکته دوم اینکه مالیات بر ارزش افزوده فقط در مورد اجناس تولیدی کارخانجات صنعتی و ساخت و ساز هست و روی جنس تولیدی کارخانجات مواد خام مالیات بر ارزش افزوده اعمال نمیشه
.
موفق باشید
_______________________________