مقایسهء برنامه های دو کاندید ریاست جمهوری از سوی یک شهروند مستقل

Day 1,991, 14:11 Published in Iran Norway by babk

از آنجا که شهروند مرتضی بر خلاف شهروند آرین اقدام به معرفی کابینهء خود ننموده اند. مردم میهن مجازی از امکان بررسی و مقایسهء میزان صلاحیت دو تیم احتمالی رهبری کنندهء کشور در ماه آینده برخوردار نیستند.

عدم تمایل به انتشار لیست کابینه از سوی مرتضی میتواند اینگونه تعبیر شود که برخی از شخصیتهای مورد نظرایشان افرادی بحث انگیز هستند و به صلاح نبوده است که پیش از انتخابات از وجود آنان در تیم خود نام برد. این عدم شفافیت را باید به عنوان نقطه ضعف کاندیدای مذکور محسوب داشت.

برآیند مقایسه ای برنامه های دو کاندید پس از کسر نکات مشترک و مفاد غیر دقیق و نا مشخص (بیشتر شعار انتخاباتی تا هدف قابل درک و لمس) را میتوان به دو حیطه محدود نمود:

+ نحوهء برخورد با تازه واردان (طبقه کارگر)

کابینهء آرین گرایش به تربیت سیاسی و کادرسازی تازه واردین را دنبال میکند که پیامد مشخص آن پیدایش نسل جدیدی از شخصیتهای سیاسی نزدیک به جناح کابینهء حاکم و احزاب پشتیبان این کابینه خواهد بود.
اینکه این افراد در آینده تا چه میزان برای منافع ملی کارساز خواهند بود، امریست مجهول. نسل جدید میتواند کاردانی بیاموزد اما کارساز از آب درنیاید. بهر حال این جناح با برنامهء خود کادر سیاسی ذخیره ای برای آینده تامین مینماید.
باید افزود که احزاب سیاسی نزدیک به آرین هم اکنون نیز به لحاظ دارا بودن کادر سیاسی، دست بالا را نسبت به جناح رقیب دارا هستند اگر چه به لحاظ جمعیت حزبی شمار کمتری را در بر میگیرند.

کابینهء مرتضی گرایش به تقویت بنیهء اقتصادی و امکان پیشرفت سریع تازه واردین را دنبال میکند که امریست فراگیرتر از کادرسازی معدودی از افراد این نسل و بدین لحاظ گرایشیست مترقی تر نسبت به کابینهء رقیب.
اما با توجه به خالی بودن خزانهء کشور معلوم نیست که بطور دقیق این مسئله با استفاده از کدام ابزار و امکانات عملی خواهد شد و آیا در مقیاس وسیع اصلا قابل اجرا خواهد بود یا خیر؟
در نهایت امر وزارت رفاه میتواند به کانال دهندهء امکانات خزانه جهت پرورش معدودی از تازه واردان نزدیک به جناحهای سیاسی پشتیبان مرتضی تبدیل گردد.

بدین شکل در حیطهء برخورد با تازه واردان (طبقهء کارگر) برنامه های هر جناح معطوف به نیروی ذخیرهء آتی خود خواهد بود. یکی کادر سیاسی پرورش میدهد دیگری سرباز جنگی.

+ نحوهء برخورد با مسائل اقتصادی

نقطهء قوت کابینهء مرتضی شفاف و مشخص بودن ابزاریست که جهت کنترل اقتصاد طرح گردیده است. این کابینه وعدهء مشخص

- ثابت نگاه داشتن سطح مالیاتهای جاری
- کنترل قیمتهای بازار از طریق دخالت دولت در بازار

را به انتخاب کنندگان میدهد. اینکه این دو ابزار راهگشای ترقی و تعالی تولید و اقتصاد ملی خواهد بود یا خیر، را باید دنبال کرد و دید.

نقطهء ضعف کابینهء آرین عدم شفافیت نحوه برخورد کابینهء آتی با معضلات اقتصاد است، اگر چه در طول دورهء کنونی گشایشهائی بدنبال رفرم مالیاتی، در سطح قیمتها و سود سرمایه داران (قدیمیها و ٬بزرگان٬) حاصل گشت.
این رفرم تاثیر چندانی بر سطح دستمزد طبقهء کارگر (تازه واردان) نداشت. بنظر میآید آرشیتکت این رفرم، نخست وزیر آرین بود و نه وزارت اقتصاد که بطور طبیعی باید عهده دار برنامه ریزی میبود.

همانگونه که در ابتدا اشاره شد. بقیه موارد برنامه ای هر دو کاندیدا یا شبیه به یکدیگر و یا آن اندازه غیر مشخص است که بیشتر ارزش شعاری داراست تا محتوای هدفمند و اجرائی.


+ جمعبندی مولف

هر دو کاندید این دورهء ریاست جمهوری راهکارهای آزموده شده را دنبال میکنند و نوآوری خاصی در زمینهء سیاسی یا اقتصادی به ارمغان نمی آورند. با توجه به وضعیت فعلی کشور، این به معنای بی اعتنائی به کارساز نبودن راهکارهای آزموده شده و نیاز مبرم به رفرمهای رادیکال در همهء عرصه ها است.

با این تواصیف نمیتوان امیدوار بود که این یا آن کاندیدا، علیرغم میل قلبی و ساعات متمادی تلاش تیمی، اوضاع میهن را بطور اساسی دچار تحول کند.

در این شرایط معیار انتخاب باقیمانده این میشود که با خود کلاه را قاضی نموده و از خود بپرسیم، کدام تیم الگوی بهتری از شیوهء برخورد سیاسی - اجتماعی در داخل میهن و متانت و سیاستمداری در صحنهء مجالس بین المللی را میتواند به نمایش گذارد.






با رای و اشتراک خود انتشار مرتب این نشریه را تضمین کنید