ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!

Day 1,877, 07:06 Published in Greece North Macedonia by GEOTHANASIS

Σήμερα λέω να ασχοληθούμε με τον τρόπο που γίνεται η παραπληροφόρηση όλων μας μέσα από διαφημιστικά μηνύματα. Οι εταιρίες διαφήμισης χρησιμοποιούν επιστημονικούς όρους, που δύσκολα μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητοί από το ευρύ κοινό, προκειμένου να αποδώσουν ένα πιο επίσημο και επιστημονικό ύφος στη διαφήμιση του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο αφενός να δοθεί περισσότερο κύρος στο εν λόγω προϊόν και αφετέρου να το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα ανταγωνιστικά ομοειδή του.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα… διαφήμιση κρέμας αδυνατίσματος μας πληροφορεί ότι «συνδυάζει τη ρετινόλη». Η ρετινόλη είναι η βιταμίνη Α και χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος για να δώσει κύρος και αξία στην κρέμα. Σε άλλη διαφήμιση αποδίδεται η αποτελεσματικότητα του προϊόντος στους «φυσικούς γαλακτωματοποιητές και φυσικούς κηρούς» που αποτελούν εκείνα τα ιδιαίτερα συστατικά. Εκμεταλλευόμενη την άγνοια ορισμένων που δεν γνωρίζουν ότι κηρός είναι η κίτρινη λιπαρή ουσία που παράγουν οι μέλισσες (το γνωστό μας κερί). Επομένως, στη θέση του όρου κερί χρησιμοποιείται ο όρος κηρός με σκοπό να αναδειχθεί η διαφορετική σύσταση του προϊόντος που το καθιστά μοναδικό και πρωτοποριακό. Διαφήμιση σίδερου ισιώματος μαλλιών αναφέρει ότι διαθέτει «τεχνολογία Tourmaline» για προστασία και ενυδάτωση της τρίχας και «τεχνολογία Ceramic» για ομοιόμορφη μετάδοση της θερμότητας. Οι όροι Tourmaline και Ceramic αποτελούν μεταφράσεις στην αγγλική των όρων τουρμαλίνη και κεραμική (τεχνολογία) και πέρα ότι είναι τεχνικοί όροι και επομένως δεν είναι κατανοητοί από το μέσο ομιλητή, χρησιμοποιούνται και στην αγγλική γλώσσα εκμεταλλευόμενοι το γόητρο που τους προσδίδει. Έτσι η κατανόηση καθίσταται δυο φορές πιο δύσκολη ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής εντυπωσιάζεται από την διαφήμιση, παρόλο που δεν γνωρίζει τι ακριβώς προσφέρουν.

Επομένως, εφόσον οι τεχνικοί-επιστημονικοί αυτοί όροι δεν είναι κατανοητοί από τον μέσο ομιλητή τότε χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό και για να δώσουν έναν αέρα αυθεντίας και γοήτρου στο αντικείμενο που διαφημίζουν. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παραπληροφόρηση, ώστε να ωθείται το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει χωρίς να καταλαβαίνει γιατί.