ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Day 1,663, 05:16 Published in Greece Egypt by konmix

Με αφορμή την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από συγκεκριμένη ομάδα μελών του unit μας για τη βοήθεια των νέων παιχτών και όχι μόνο, σχετικά με τη συγγραφή άρθρων και τη δημιουργία εφημερίδων σας παραθέτω παρακάτω κάποιες βασικές οδηγίες οι οποίες θα σας κατευθύνουν αρχικά στον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσετε να αρθρογραφείτε εφόσον φυσικά αποφασίσετε να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο.

Στην αρχή επιλέγουμε το θέμα του άρθρου μας. Είναι πολύ καθοριστικό και βασικό να έχουμε ξεκαθαρίσει στη σκέψη μας το θέμα του άρθρου μας ώστε στη συνέχεια να μην ξεφύγουμε από αυτό και να καταλήξουμε τελικά να γράφουμε για άσχετα πράγματα. Η διαδικασία αυτή ίσως σας θυμίζει τις εκθέσεις ιδεών που γράφαμε στο σχολείο, όπου όταν μας δινόταν το θέμα δεν έπρεπε να ξεφύγουμε από αυτό. Έτσι κι εδώ πρέπει να επιλέξουμε ένα θέμα και να μη ξεφεύγουμε από αυτό έτσι ώστε ο λόγος μας να μην είναι δυσνόητος ή παραπλανητικός και να προβληματίζει αυτόν που διαβάζει το άρθρό μας για το τι γράφουμε.

Αφού επιλέξουμε το θέμα του άρθρου μας προχωράμε στην επιλογή του τίτλου. Ο τίτλος θα πρέπει να είναι σύντομος, ελκυστικός εφόσον θέλουμε όσον το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες και φυσικά να έχει άμεση σχέση με το θέμα. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει έναν τίτλο με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάσει άμεσα το συναίσθημα του υποψήφιου αναγνώστη ή να κεντρίσει την περιέργειά του προκειμένου να διαβάσει το άρθρο του.

Μετά τον τίτλο συντακτικά το κείμενό μας χωρίζεται βασικά σε τρία (3) μέρη : Αρχή – Κύριο Μέρος – Τέλος.

Η αρχή θυμίζει τον πρόλογο των εκθέσεων. Εδώ γίνεται περιληπτικά η παρουσίαση του θέματός μας με όσο το δυνατόν πιο σύντομο τρόπο. Ας πούμε με δύο ή τρεις φράσεις χωρίς να περιαυτολογούμε αλλά να παρουσιάζουμε με συμπυκνωμένο λόγο την ουσία του άρθρου.

Στο κύριο μέρος αναφέρουμε όλες τις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες που αφορούν το θέμα. Στο σημείο αυτό γράφουμε όλη την επιχειρηματολογία, γεγονότα, μαρτυρίες, προσωπικές ενδεχομένως απόψεις που έχουν σχέση με το θέμα. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε παραγράφους τις οποίες μπορούμε να εμπλουτίζουμε και με εικόνες και φυσικά να υπάρχει μια αλληλουχία και συνέχεια σε όσα γράφουμε.

Στο τέλος κλείνουμε το άρθρό μας εκφράζοντας μια άποψη, έναν προβληματισμό, μια σκέψη ή καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Εξαρτάται τι ύφος θα προτιμήσουμε και σε τι αναγνώστες απευθυνόμαστε και φυσικά παίζει ρόλο και η θεματολογία που έχουμε επιλέξει.
Έτσι για παράδειγμα αν πρόκειται για κάποιο άρθρο με το οποίο θέλουμε να κάνουμε τους αναγνώστες μας να προβληματιστούν ή να μάθουμε την προσωπική τους άποψη για κάποιο θέμα μπορούμε να κλείσουμε τη στήλη μας θέτοντας την προσωπική μας άποψη ή κάποιο ερώτημα τα οποία να προκαλέσουν απαντήσεις – αντιδράσεις.
Σε άλλη περίπτωση που η θεματολογία μας δεν έχει να κάνει με την επικαιρότητα ή τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά ασχολείται για παράδειγμα με το lifestyle ή είναι ψυχαγωγικού περιεχομένου θα μπορούσαμε να κλείσουμε με ένα συμπέρασμα.

Όλα τα παραπάνω σαφώς δεν είναι δεσμευτικά ωστόσο αποτελούν ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει αρχικά στα πρώτα βήματά μας και προσπάθειες να αρθρογραφήσουμε. Εννοείται πως η περαιτέρω τακτική ενασχόληση με την αρθρογραφία συντελεί στη δημιουργία ενός χώρου γόνιμης επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και γιατί όχι κοινωνικής μέθεξης όλων των e-συμπολιτών μας.

Για αυτό το λόγο λοιπόν μην διστάζετε. Ξεκινήστε από τώρα απλά παραθέτοντας τις απόψεις σας ή τους προβληματισμούς σας όποια και αν είναι αυτά.

Ελπίζω να σας βοήθησα όσο μπορώ και από τη δική μου πλευρά.

Vote & sub αν σας άρεσε ή σας φάνηκε χρήσιμο.