Σκέψεις – εισηγήσεις για την αγορά και τις εταιρείες γενικότερα

Day 1,165, 07:17 Published in Greece Greece by Lemessianos

Φίλοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και εισηγήσεις μου όσον αφορά διάφορα θέματα για την αγορά προϊόντων αλλά και εταιρειών.

Αγορά προϊόντων και πρώτων υλών

Όσον αφορά την αγορά προϊόντων, είτε αυτά είναι πρώτες ύλες (grain κτλ) ή έτοιμα προϊόντα (food κτλ), θα έλεγα να προτιμούμε τις ελληνικές εταιρείες και να αγοράζουμε μόνο από Έλληνες αν αυτό είναι δυνατόν.

Όταν για παράδειγμα υπάρχουνε 10-20 προσφορές grain στην ίδια τιμή, ρίξετε μια ματιά ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και προτιμείστε τις ελληνικές προσφορές.

Αν η πιο χαμηλή τιμή είναι από ξένο, τότε εξαρτάται από την τζέπη σας 🙂 Δηλαδή, για πρώτες ύλες θα έλεγα αν ξένος έχει την πιο χαμηλή τιμή (και δεν πουλά Έλληνας στην ίδια τιμή), ας αγοράσουμε από αυτόν μιας θα μειώσουμε το κόστος των προϊόντων μας. Αλλά αν στο food είναι 0,01 πιο φθηνός ο ξένος, νομίζω δεν μας χαλά να αγοράσουμε από τον Έλληνα για 0,01 πιο ακριβά. Ανάλογα πάντα με το πορτοφόλι μας.

Ας στηρίξουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες εκεί που μπορούμε.


Εταιρείες – Υπουργείο Εταιρειών (ή Εμπορίου)

Θα ήτανε καλό το Υπουργείο αυτό να εκδίδει επί εβδομαδιαίας βάσης (ή ανά δεκαήμερο) έναν οδηγό στον οποίο να αναφέρει κάποια δεδομένα που θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες όπως:

1) Σε ποιες χώρες θα ήταν κερδοφόρο να εξάγουμε προϊόντα
2) Ποιες εταιρείες έχει ανάγκη η χώρα
3) Ενδεικτικός μέσος όρος μισθών για κάθε level

Σε ποιες χώρες θα ήταν κερδοφόρο να εξάγουμε προϊόντα

Αρκετοί επιχειρηματίες ίσως να μην έχουν την ώρα ή τις γνώσεις να το ψάξουν το θέμα, κάτι που μπορεί κάποια άτομα του υπουργείου ήδη να το κάνουνε. Και αν δεν το κάνουνε, ίσως να ήτανε καλό να υπήρχε ένα άτομο να κρατάει κάποια στοιχεία για κάθε φιλική ή ουδέτερη χώρα. Επίσης, θα αποφύγουμε αχρείαστη σπατάλη χρυσού από μη έμπειρους επιχειρηματίες που μπορεί να πάρουν άδεια για πώληση προϊόντων σε ξένη χώρα χωρίς να έχουν υπολογίσει σωστά τις τιμές, φόρους, MM κτλ.

Επίσης, εάν συμφέρει για παράδειγμα να εξάγουμε iron στην … Χονολουλού, θα μπορούσε το Υπουργείο να επικοινωνήσει με τον αντίστοιχο υπουργό της χώρας αυτής και να εξασφαλίσει 10-15 υπηκοότητες για να πάνε 10-15 επιχειρηματίες εκεί, να πάρουν υπηκοότητα και να βγάλουν άδεια εξαγωγής για εκείνη τη χώρα με 5 gold (ή θα μπορούσε να γίνει με την «πώληση» των επιλεγμένων εταιρειών σε ένα άτομο του υπουργείου ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τις άδειες ένα άτομο για όλες τις εταιρείες μαζί). Περισσότερες εξαγωγές = περισσότερο gold στην Ελλάδα.

Κάποιες άδειες θα μπορούσανε να επιχορηγηθούνε εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο μέλλον. Εννοείται πως για σκοπούς διαφάνειας θα πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις και με έναν τρόπο αξιολόγησης (ή κλήρωσης) να επιλέγονται οι εταιρείες. Και όταν θα υπάρχει παρόμοιο σχέδιο για άλλου τύπου εταιρειών, όσοι έχουν ωφεληθεί σε μια εταιρεία τους να εξαιρούνται από το σχέδιο.

Τέλος, όταν με το καλό θα γίνει η νέα αλλαγή στις εταιρείες, θα αναμένουμε τάχιστα από την εκάστοτε κυβέρνηση να μας ενημερώσει κατά πόσο θα πρέπει να μετατραπούνε οι εταιρείες stone – house κτλ στα νέα είδη εταιρειών που θα ανακοινωθούνε.

Ποιες εταιρείες έχει ανάγκη η eGreece»

Σίγουρα με την αλλαγή στο οικονομικό module υπάρχει γενικά πληθώρα εταιρειών. Αλλά κάποιοι τομείς ίσως χρειάζονται μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μείωση των τιμών, π.χ. πέτρας (αναφέρω την πέτρα επειδή έχω τέτοια εταιρεία για να μην νομίσετε ότι δεν θίγω τομείς που θα ζημιώσω). Θα μου πείτε πως είναι ίσως άστοχο το παράδειγμα γιατί δεν μπορεί να ανοίξει κάποιος τέτοια εταιρεία. Και όμως, όταν ψάξεις καλά, βρίσκεις να αγοράσεις τέτοιες εταιρείες. Λίγο τρέξιμο θέλει αλλά μπορείς να το πετύχεις (πχ βρήκα πρόσφατα εταιρεία πέτρας με 23 gold και εταιρεία oil με 21 gold). Αλλά μπορεί να μην είναι μόνο για πρώτες ύλες, αλλά και για άλλου είδους προϊόντα, π.χ. q5 όπλα ή q1 tickets κτλ. Το υπουργείο νομίζω γνωρίζει τις ανάγκες μας. Θα μπορούσε να επιχορηγήσει ή να δανείσει επιχειρηματίες για αναβάθμιση των εταιρειών τους εκεί που υπάρχει ανάγκη/όφελος.

Ενδεικτικοί μισθοί

Αυτή θα ήταν μια καλή πληροφόρηση για:
(1) τους εργαζόμενους όσον αφορά τι περίπου να «απαιτούν» εάν εργάζονται κατά μέσο όρο με 95% υγεία
(2) τους επιχειρηματίες που πολλές φορές δεν ξέρουν εάν δουλεύουν στο κέρδος τους ή στην ζημιά τους.


Σίγουρα e-ζούμε σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, αλλά κάποια πράγματα μπορούμε να τα προσφέρουμε και να βοηθήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα.