ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ....ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ!!!

Day 912, 01:05 Published in Greece Greece by Byzantinos Aetos2
Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι,

Πολλά προβλήματα ταλανίζουν την δύσμοιρη eGreece!!

Κλοπές, κλέφτες υπουργοί & υφυπουργοί, tickets στους admins, φωνές, κραυγές και χαμένα GRD.


Την ίδια ώρα, η RL Greece, ζει στον ρυθμό των Πανελληνίων!!


Σε ... αποκλειστικότητα από την εφημερίδα μας, θα βάλουμε ένα θέμα Φυσικής και ένα θέμα Ιστορίας!!

ΠΡΟΣΟΧΗ.....ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ SOS!!!





ΦΥΣΙΚΗ - ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ


Οι περισσότερες ασκήσεις θερμοδυναμικής είναι πάνω σε μεταβολές αερίων. Όταν λέμε μεταβολή αερίου, εννοούμε να αλλάξει ο όγκος του,ή η θερμοκρασία του, ή η πίεση του, ή όλα μαζύ, ή δύο από αυτά.
Ένα παράδειγμα πως γίνεται η μεταβολή ενός αερίου πρακτικά είναι το εξής:
Ας φανταστούμε ένα κύλινδρο (π.χ. μηχανή αυτοκινήτου), που κλείνεται με ένα έμβολο στην μια μεριά, το οποίο μπορεί να μετακινείται αεροστεγώς. (Βλέπε σχήμα.) Το αέριο που βρίσκεται μέσα στον κύλινδρο είναι αυτό που υφίσταται την μεταβολή.

Στο πρώτο σχήμα προσφέρεις θερμότητα στο αέριο (το ζεσταίνεις). Αν η θερμική ενέργεια που δίνεις, δεν γίνει κινητική ενέργεια των μορίων του αερίου, αλλά μετακινήσει το έμβολο προς τα δεξιά, τότε η θερμοκρασία του αερίου θα μείνει σταθερή (ισόθερμη μεταβολή),ο όγκος του θα μεγαλώσει (εκτόνωση), και η πίεσή του θα γίνει μικρότερη!
Έτσι θα έχουμε την λεγόμενη ισόθερμη εκτόνωση.

Στο δεύτερο σχήμα ζεσταίνεις πάλι το αέριο προσφεροντάς του θερμότητα, αλλά δεν αφήνεις το έμβολο να κινηθεί (ισόχωρη μεταβολή),με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του αερίου και η πίεση του.
Τώρα θα έχουμε την ισόχωρη μεταβολή!

Στο τρίτο σχήμα, θεωρούμε το έμβολο αβαρές. Τότε η πίεση του αερίου είναι η ατμοσφαιρική. Ζεσταίνεις πάλι το αέριο και το έμβολο ανεβαίνει προς τα πάνω, ένω αυξάνεται και η θερμοκρασία του.

Τώρα έχουμε την ισοβαρή εκτόνωση.






Υπάρχει και μια άλλη μεταβολή που λέγεται αδιαβατική! Αν στο τρίτο σχήμα κάποια στιγμή σταματήσεις να δίνεις θερμότητα στο αέριο,τότε το έμβολο θα συνεχίσει για λίγο να ανεβαίνει και το αέριο θα ψύχεται.
Τώρα λέμε για αδιαβατική εκτόνωση!
Στην αδιαβατική μεταβολή το αέριο δεν ανταλλάσει θερμότητα με το περιβάλον!





ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

O Αλκιβιάδης (452-404 π.Χ.), μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, πρωταγωνίστησε κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ως πολιτικός, στρατηγός και διπλωμάτης, αλλάζοντας –φαινομενικά τουλάχιστον- πολλές φορές το στρατόπεδο που υπηρετούσε, τασσόμενος άλλοτε υπέρ της Αθήνας, άλλοτε της Σπάρτης και άλλοτε της Περσίας.

Δολοφονήθηκε εξόριστος στη Φρυγία, ενώ ετοιμαζόταν να στρέψει την Περσία εναντίον της Σπάρτης, πληροφορώντας παράλληλα τον βασιλιά της Περσίας για σχέδια ανατροπής του από Πέρσες ευγενείς και συγγενείς του. Οι δράστες ήταν περσικό απόσπασμα και, χωρίς να αποκλείονται πλήρως τα προσωπικά κίνητρα, πάντως σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή τα αίτια της εκτέλεσης ήταν πολιτικά: οι Πέρσες αποφάσισαν να απαλλαγούν από αυτόν, αλλά παράλληλα για διπλωματικούς λόγους να ικανοποιήσουν το αντίστοιχο αίτημα των Σπαρτιατών –πιθανόν και των ολιγαρχικών της Αθήνας.






Οι ιστορικοί εξακολουθούν να διχάζονται μέχρι και σήμερα για τα κίνητρα αυτού του άνδρα, αν δηλαδή υπήρξε ένας ευφυής αλλά αδίστακτος πολιτικός που θα μπορούσε πάντως να οδηγήσει την Αθήνα στη νίκη και στη σύσταση υπό αυτήν μιας δημοκρατικής ή μη ομοσπονδίας –δηλαδή ενός ελληνικού κράτους- ή ένα εγωπαθές, ευφυές και ίσως διαταραγμένο άτομο που έσυρε την Ελλάδα σε περιπέτειες για να εξυπηρετήσει καθαρά προσωπικές του φιλοδοξίες. Πολλοί ιστορικοί εκφράζουν την άποψη ότι ίσως ήταν και τα δύο





ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ e-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ e-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ:





ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ BYZANTINE OBSERVER!!!