ΕλληνοΣερβικη Φιλία. Όταν η πραγματικοτητα προσπαθει να πεισει την φαντασια.

Day 722, 17:56 Published in Greece China by Darth Kane

Η περιοχή των Βαλκανίων πάντα ήταν πεδίο συγκρούσεων και διαμάχης πολλών λαών. Δυο λαοί όμως δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι, είτε όντας στο ίδιο στρατόπεδο, είτε σε αντίπαλα.

Η Ελλάδα και η Σερβία.

Η ιστορία της αλληλεπίδρασης των δυο λαών ξεκινάει στα χρόνια του Βυζαντίου. Οι Σέρβοι επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τα ελληνικά στοιχεία του Βυζαντίου. Στις 16 Απριλίου 1345 ο Stefan Dušan στέφεται Αυτοκράτωρ Ελλήνων και Σέρβων, καθιστώντας επίσημες γλώσσες της Σερβίας την Σερβική και Ελληνική Γλώσσα.

Αργότερα, στους Βαλκανικούς Πολέμους συμμαχώντας μαζί με την Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, κατάφεραν να νικήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη από τον Τουρκικό ζυγό. Τον Ιούνιο του 1913, και ενώ η Βουλγαρία έχει επεκτατικές βλέψεις διαλύεται η συμμαχία, και η Βουλγαρία επιτίθεται στις δύο χώρες, με αποτέλεσμα την συντριβή της, στη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά από την μεριά της Ελλάδος και στην Bregalnica από την μεριά της Σερβίας.

Στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα μη θέλοντας να συμμετέχει στον πόλεμο, μετά από απόφαση του Βασιλιά, υπέγραψε συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας με την Σερβία σε περίπτωση επίθεσης της Βουλγαρίας σε κάποια από τις 2 χώρες. Παρά τον παραγκωνισμό του Κωνσταντίνου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι 2 χώρες συνέχισαν την συνεργασία, κυρίως λόγω της φιλίας μεταξύ του Βενιζέλου και Pasic.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, έκρυβε μια έκπληξη για τους Έλληνες. Ο Χίτλερ ζήτησε πέρασμα από την Σερβία και ο πρίγκηπας Παύλος της Σερβίας μετά από πιέσεις υπέγραψε συνθήκη, με αντάλλαγμα την Θεσσαλονίκη. Σύντομα όμως ο λαός με την βοήθεια των Βρεττανών ρίχνουν τον πρίγκιπα Παύλο και κατηγορηματικά αποκλείουν συνεργασία. Αν και η καινούρια κυβέρνηση προσπάθησε να συνθηκολογήσει, οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι με σύνθημα "Καλύτερα πόλεμος παρά συνθήκη", ενόχλησαν τον Χίτλερ και εισέβαλε στην Σερβία, όπου διέπραξαν γενοκτονία.

Κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 90 και των πολέμων στην Γιουγκοσλαβία, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ στην Γιουγκοσλαβία, ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Σερβίας στην Βοσνία. Το 1992, οι Ελληνικές κυβερνήσεις, φοβούμενες εξάπλωση του πολέμου σε όλα τα Βαλκάνια, ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Σέρβου Προέδρου Milosevic, του ΣερβοΒόσνιου ηγέτη Karadzic και της Βοσνιας κυβέρνησης, με κανένα αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για προμήθεια πετρελαίου, τροφίμων και όπλων από την Ελλάδα στην Σερβία, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο. Το 1994, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προεδρεία της στην Ευρωπαική Ένωση, η Ελλάδα υποστήριξε με θέρμη τις Σερβικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση της Σερβίας σε προβοκάτσιες Βόσνιων. Η μεγαλύτερη δυσφορία των συμμάχωνν ήρθε όταν η Ελλάδα ψήφισε κατά τον ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, και αρνήθηκε να δώσει στρατεύματα στην διεθνή δύναμη. Επίσης δεν παραχώρησε την βάση της Πρέβεζας στο ΝΑΤΟ. Τον Δεκέμβριο του 1994 και μετά από επίσημη συνάντηση με τον Slobodan Milocevic, o Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδος είναι όμοιες με αυτές της Σερβίας. Σύμφωνα με τον C. Wiebes, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η ΕΥΠ συστηματικά σαμπόταρε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, με σκόπο την βοήθεια των Σερβο-Βόσνιων. Στην εκθεση του αναφέρει ότι η ΕΥΠ έδωσε στην Σερβία απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, τα οποία ως μέλος δικαιούταν να έχει. Το αποτέλεσμα ήταν ο αποκλεισμός της Ελλάδος από περαιτέρω ενημέρωση. Πολλοί Έλληνες εθελοντές βοήθησαν τους Σέρβους και στην μάχη της Srebrenica, με αποτέλεσμα την σφαγή 8000 Μουσουλμάνων. Κατα τους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμους του Κοσόβου, υπήρξε μεγάλη βοήθεια προς τους Σέρβους από ΜΚΟ της Ελλάδος. Αργότερα οι οργανώσεις αυτές κατηγορήθηκαν για φυγάδευση και προστασία των Σερβων.



Με λίγα λόγια, μια μακρά πορεία αδερφοσύνης απέδειξε ότι μπορούν να υπάρξουν λαοί που στέκονται δίπλα-δίπλα, ασχέτως την γλώσσα, το πολίτευμα και τις συμμαχίες.


Ευχή μου να πραγματοποιηθεί και στο παιχνίδι.