Työveron korotusvaatimukset ja ihan oikea tilastojen tutkiminen

Day 2,123, 06:59 Published in Finland Singapore by Corvus C

Aloitetaan kuuluista Noneliinin veroseurannasta. Seurannassa on hyvin seurattu veron muutoksista aiheutuneita tulojen kertymisiä. Virheellistä tietoa veroseurannassa on seuraavalla sivulla, jolla yritetään kertoa kuinka paljon valtio tekisi rahaa, jos työveroa nostetaan vaikkapa 15%.

Käsittelin sen EK😒sa, mutta kaikesta päätellen kaikki edes kirjanpitokoulutuksen saaneet eivät ole vieläkään ymmärtäneet mikä virhe taulukossa on, joten esittelen sen heille kuvin. Alussa käytin vanhempaa versiota Nonen taulukosta. Lisäsin kaavioihin korjausehdotusteni jälkeen tehtyjen muutosten lopputulokset.


Vakuuttavaa tietoa siitä kuinka valtio tekee rahaa kun vain nostetaan sitä veroprosenttia Zakken ehdottamaan 5% tai Temskin välillä ehdottamaan 15%. Mikä on totuus?
Sininen on alkuperäisen taulukon tiedot ja punainen uusimman.

Katsotaan pikaisesti samaa kaaviona. Siinä se tulokäppyrä menee taivaaseen kuin kuuraketti venukseen. Verotulot noudattavat tuota linjaa, jos kansa ei muuta toimintatapojaan verojen noustessa. Ikävä kyllä myös eRepublik mallintaa tässä asiassa, vaikka paska yhteiskuntasimulaattori muuten onkin, oikeaa yhteiskuntaa. Katainen nosti autoveroa ja kuinka kävi? Verotuotto vähenikin useita miljoonia.

Samoin käy eRessä. Työveron ollessa 5% pelaajat vähensivät työskentelyään omissa yrityksissä ja näin optimoivat veronmaksuaan. Pakkohan työntekoa oli vähentää, kun vieraasta työstä saatava palkka ei riittänyt omissa yrityksissä tehtävien töiden veroseuraamuksiin. Vasta 1% työveroasteella pelaajat aloittivat työnteon hampaat irvessä ja painoivat täyttä päivää yrityksissään. Juuri se ero mitä ei tapahtunut 5% työverolla.

Lisätäänpä kaavioon mitä oikeasti tapahtui verotuotolle, kun vero oli 10%, 5% ja 1%. Välissä olevat arvot olen ravistanut hihasta, koska niitä ei tiedetä tarkasti. Enkä usko että kukaan haluaa edes kokeilla 15% työveron vaikutusta eSuomen talouteen. Tämä näkyy keltaisella viivalla.

Oletan että verojen tuotto alkaa vasta pitkän ajan laskemaan kunnes se tasoittuu ison osan pelaajista poistuttua pelin äärestä. Jo nykyisillä tiedoilla voisi laskea nousulle trendin, Tuotto ei kehity samassa suhteessa työvero%, vaan tuotto hidastuu mitä suurempi prosentti on kyseessä.

Tuo kaavion mukaan valtion kannalta optimaalinen työvero olisi noin 3%. Kuitenkaan varmuutta ei tästä ole. Nouseeko kansa jälleen barrikaadeille ja lopettaa työnteon omissa yrityksissään? Vai kasvaako tuotto tuonne 3% samassa suhteessa kuin se on 1% verran? Voisiko tuotto olla kolminkertainen?

Tästä johtuen olen ehdottanut että työverokokeilua jatketaan ja seuraavaksi siirrytään 2% työveroon ja reilun viikon kahden jälkeen 3%. Näin saamme todellista tilastotietoa miten kansa toimii verotuksen kasvaessa. Näin 2% tuotto voisi olla melkein kaksikertainen nykyiseen?

Missä on se kipupiste, jossa työnteko omassa yrityksessä lopetetaan.

Tutkimusmielessä 5% työveron käyttö muutaman kuukauden ajan voisi olla mielenkiintoista. Pystyykö pelintekijät antamaan pelaajille mahdollisuuden itse paskoa peli lopullisesti ja kuinka nopeasti puolet elossa olevista poistuisi pelistä? Jäljelle jää visankäyttäjät ja he jotka ovat riistäneet itseään sitomalla itsensä peliin satojen tuntien ajaksi.