Yepisyeni Başlayanlar İçin Türkçe E-Republik Rehberi 1

Day 3,728, 07:08 Published in Turkey Philippines by uyanneo

Merhabalar,

Her şeyden önce yorum atabilirseniz sevinirim, malum görev. o7

E-republik, benim için 2011-12 yıllarında oynamaya başlayıp ( hatta belki daha erken) , o zamanlar avare sözlük yapısındaki arkadaşlarla ve daha sonra oyun üzerinden tanıştığım arkadaşlarla Japonya'da bir yapı oluşturduğum bir oyun. Daha sonra çoğu bıraktı ve ben de Japon arkadaşlarla devam ettim oyuna vs. derken sonra da oyunda büyük değişiklikler olunca bıraktım.

Geçtiğimiz günlerde benzer başka bir oyundan ( e-sim) bir mail aldım, yeni sunucusu açılmış, öyle olunca buna da bakayım dedim vs. derken anılarım depreşti ve oyuna tekrar başlayayım dedim. Nitekim hem oyun içerisinde ben gittiğimden bu yana çok fazla değişim olmuştu hem de zaten oyun başlı başına yeni oyuncular için algılaması oldukça zor bir yapıda. Bu yüzden dedim ki neden bu konuyu genel hatlarıyla bir rehber haline getirmeyeyim?

Öncelikle en kısasından bir özet olacak şekilde oyun için bir sosyopolitik ve militer browser simülasyon denilebilir. Temel olarak yapmanız gereken, fiziksel antrenman ve çalışıp para kazanma; tabii bu minvalde kendi şirketlerinizi edinebilirsiniz, bir askeri birliğe girebilirsiniz, askeri birliklerin günlük emirlerini tamamlayarak ödül alabilirsiniz ve bir siyasi partiye girerek parti başkanı, milletvekili, bakan, başbakan gibi konumlara gelebilirsiniz. Parti içi konumlar için olmasa da devlet başkanlığı ve milletvekilli için ayrıca ödüller var. Göreceğiz onları da.



Oyunun arayüzünü zaten hepimiz biliyoruz, önce bu arayüzdeki parçalara bir açıklık getireyim dedim.
Bu makalede ilk olarak menüyü ele alacağım:



1) Ana Sayfa

2) Yerlerim

-)Bina: Burada ikamet ettiğiniz şehri görürsünüz ve eğer tabii eğer satın aldıysanız evinizi görürsünüz. Evleri daha sonra açıklarım diye düşünüyorum.

-)Şirketler: Bu kısımda önce işçi olarak çalıştığınız şirketi ve daha sonra eğer kurduysanız kendi şirketlerinizi görürsünüz. Şirket kurma, holding açma, vergilendirme vs. yine başka makalelerin konusu tabii. Oyunun temel mekaniklerinden biri çalışmaktır.

-) Eğitim Alanı: Oyunun bir diğer temel mekaniği eğitim alanında kendini geliştirmektir. Çalışmanın size para sağlayacağı gibi eğitim alanında kendini geliştirmek de karakterinizin kuvvetini arttırır.

-) Depo: Burada elinizdeki silahlar, mesai biletleri, yolculuk biletleri, yemekler, hammaddeler, roket malzemeler, enerji barları, hasar arttırıcılar ve bazuka malzemeleri gözükür. Enerjinizi belirli bir süre içerisinde belirli bir kısıtlamaya kadar doldurabilirsiniz. Örneğin 550 canınız varsa, dakikada 50 can yenilemesi ile ancak 11 dakikada bütün canınızı dolduracak limitiniz olur. Yiyecekler, olağan bir şekilde enerji toplamanızı sağlarken; enerji barlar, can yenilemesini beklemenize gerek kalmadan doldurmanızı sağlar.

-) Gelişmiş Bina: Şehrinizden gelen park alanını, eğer satın aldıysanız evinizi ve elinizdeki roket binasını içerir. Roket binasının ve evin kalitesini yükseltmek sizin elinizdedir. Evler, belirli bir süreliğine kullanılır durumdadır ve daha sonra kaybolur. ( Kiralık gibi) Roket binası ise bir kere geliştirmeniz halinde daima size ait şekilde kalacaktır. Evleriniz, q1-5 arasında olup sabit 2 yenilenebilir enerji ve 1 mesai puanı verir. Bunun yanısıra kalitesine göre toplam canınızda 50/ 80/ 100/ 150/ 200 artış sağlar.

-) Travel: Bir nevi havalimanı gibi, bölgeler arası ve ülkeler arası geçiş yapmanızı sağlar. Bazı savaşlar için, vatandaşlık için, şirketlerinizde üretim yapmak için vs. bölgeler arası geçiş yapmanız gerekmektedir.

3) Savaşlar:

Dünya üzerinde o anda gerçekleşmekte olan savaşları gösterir. Savaşlar kara ve hava savaşları olarak ikiye ayrılır. En nihayetinde kara savaşları kişilerin gelişmişlik düzeylerine bağlı olduğu için yeni başlayan oyuncular açısından hava savaşlarına katılmak daha mantıklıdır. Çünkü daha az enerjiyle daha çok rakibi alaşağı ederek günlük askeri görevinizi de tamamlayabilirsiniz.

4) Pazarlar

-) Pazar Yeri: Klasik ürünlerin satıldığı pazarlardır. 1 adet satış lisansınız olmakla birlikte eğer siz de kendi ürünlerinizi başka pazarlarda satmak isterseniz o pazarların satış lisanslarını altın karşılığı almanız gerekir.

-) İş Piyasası: İşçi olarak çalışmak için ilanları bulabileceğiniz sekmedir.

-) Para Piyasası: Bu sekme önceden kurlar arası alım satım yapmak maksadıyla kullanıcıların ellerindeki kurları pazara sürebileceği bir alan olarak kullanılıyordu ancak günümüzde elinizdeki para otomatik olarak diğer kurlarla eşitlendiği için yalnızca para x altın takası için kullanılmaktadır.

-) Satılık Şirketler: buradan, şirket alım satımları gerçekleşmektedir.

5) Topluluk

-) Ülkem: Bu sekme kendi içerisinde 5 parçadan oluşuyor. En nihayetinde ülkenizin vatandaş sayısını, bölgelerini, an itibariyle çevrimiçi oyuncuları, vergi miktarlarını, bölgelere göre üretim karlarını, devlet envanterini, devlet başkanını, hükümeti, meclisteki partileri ve oranlarını, varsa savaşta olduğu diğer devletleri, antlaşmalarını, hava saldırılarını, açılan savunma kalkanlarını ve önerilen kanun tekliflerini görürsünüz. Tıpkı gerçek siyasi yapı gibi bir yapı oluşturulmak istenmiştir. Ancak Türkiye e-Devleti genel yapı olarak üniter bir görüntü sergilediği için bunlar genelde e-TR için formalite şeklindedir.

-) Askeri Birliğim: Buradan bir askeri birlik seçebilirsiniz. Askeri birlikler savaşlarda oyuncuları düzene sokmak ve belirli bir savaşa yönlendirmek için kullanılır. Günlük askeri görevler verilir ve bu görevlerin tamamlanması halinde oyun, kişiye birtakım ödüller vermektedir. Dolayısıyla askeri birliklerin görevleri doğrudan bir savaş hali olmasa da kazançlı bir antrenman niteliğindedir.

-) Partim: buradan herhangi bir siyasi partiye üye olabilir, seçimlerle parti içerisinde yetkili bir konuma gelebilirsiniz. Yine aynı şekilde partinizden milletvekili adayı olarak da meclise girmeye şans kazanabilirsiniz.

-) Gazetem: Her oyuncunun kendine ait bir gazete oluşturma şansı vardır. Tıpkı şu an okuduğunuz gibi. 🙂

-) Forum: Oyunun forum sitesine yönlendirme alanıdır.

-) İttifaklar: Oyun içerisindeki devletler arası ittifak yapılanmalarını gösterir.

-) Seçimler: Devletiniz ve partinizle ilgili seçimlerin arşivi niteliğindeki alandır.

-) Sıralamalar: Oyuncuların, devletlerin vb. oyun içi oluşumların sıralamalarını gösterir.

-) Son Güncellemeler: Oyun güncellemeleri listesidir.

-) Dünya Haritası: Açıklamaya gerek..? 🙂


Çok uzun olduğunun farkındayım. Oyunu bilenlerin okumasını gerektiren bir şey zaten yok. 😃 Sadece, baby boomlar ( hala oluyor mu bilmiyorum) veya bireysel olarak yeni başlayanlar için sıfırdan bir rehber hazırlamak istedim bu da ilk parçası.

Shout:

E-Rep Rehberi | Bölüm 1: https://www.erepublik.com/tr/article/2663313

Şuraya da eğlenmeniz için yaptığım bir remixi bırakıyorum. V+S ve yorum atarsanız sevinirim.