Junii Brașovului - alegerea cailor pentru paradă

Day 3,797, 00:53 Published in Romania Republic of Moldova by visator

Christos a înviat!
Pregătirea sărbătorii din Duminica Tomii




Mulți brașoveni își închipuie că Junii participă la parade cu caii lor.
Este un mit urban, de cel puțin un secol caii sunt închiriați de la țăranii din satele învecinate. Un articol din cotidianul “ Ardealul” menționa faptul că principalele obstacole în păstrarea tradițiilor Junilor sunt împuținarea cailor în Șchei și prețul mare “ […] altădată în Șchei, oamenii aveau o mulțime de cai și Junii nu erau siliți, ca în timpul de față, să alerge după cai prin sate și să plătească pentru un cal 20-25 de coroane”.
Până la sfârșitul anilor ’90 se mai întâlneau în Șchei proprietari de cai, dar, în urma interzicerii creșterii animalelor domestice pe teritoriul Municipiul Brașov, șcheiienii sunt obligați să renunțe la aceasta. În consecință, în prezent abia se mai întâlnesc câțiva Juni brașovecheni care călăresc caii lor.
Căutarea cailor începe din luna februarie- martie, când un June își arvunește calul prin satele din Țara Bârsei și din regiunile învecinate.
Caii sunt aleși după anumite criterii ( frumusețe, mărime, docilitate și preț), iar fiecare June are propriile standarde, astfel că, în perioada în care își caută calul pentru paradă, vizitează mai mulți crescători de cai și propietari, încercând mai mulți cai.
Odață ales calul, acesta este arvunit. Junii plătesc o sumă oarecare de bani propietarului, ceea ce înseamnă angajamenul lor ferm că vor lua calul în Duminica Tomii. Majoritatea Junilor revin la propietar în săptămânile de dinaintea Paștilor pentru a călării caii și pentru a se obișnui cu aceștia.
M-am inspirat din -
“Tradițiile Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi”
Dr. Alexandru Stănescu



Poze - Google
Parada Junilor Brașoveni, cea mai mare sărbătoare a Brașovului, va avea loc pe 15 aprilie 2018, la o săptămână după Paști, în Duminica Tomii.
Ca în fiecare an, la paradă vor participa cele 7 grupuri de Juni: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanţi, Junii Braşovecheni, Junii Roşiori şi Junii Albiori.

Defilarea Călare prin oraș începe la orele 11.00 în Piața Unirii, iar sosirea la Pietrele lui Solomon este estimată între orele 13.00-13.30 . Acolo fiecare societate se îndreaptă spre platoul pe care-l administrează, unde sunt așteptați Juni de către rudele și invitații lor.

Traseul paradei călare a Junilor este cel tradiţional, respectiv Piaţa Unirii – Strada Constantin Brâncoveanu- George Bariţiu – Piaţa Sfatului – str. Mureşenilor – Bulevardul Eroilor – str. Republicii – Piaţa Sfatului – str. Apolonia Hirscher – str. Poarta Schei – (Junii Tineri urcă pe Tiberiu Brediceanu şi coboară pe str. Gheorghe Baiulescu) – str. Prundului – str. Pe Tocile – str. Podul Creţului. Parada se va desfăşura între orele 11.00 şi 13.30.

Petrecerea de la Pietrele lui Solomon

Orele: 14.00-18.00

După ce junii din cele sapte cete îndeplinesc ritualul cântării Troparului Învierii și al Horei Junilor, cinstesc un pahar de vin cu invitaţii și pornesc petrecerea câmpenească până la ora 18.00, jucând vechile jocuri specifice cartierului.

Între orele 14.00 şi 18.00, la Pietrele lui Solomon are loc o mare petrecere câmpenească la care sunt așteptați toți localnicii și turiștii amatori de experiențe culturale autentice. Iar în partea dinspre oraş a Pietrelor lui Solomon braşovenii şi turiştii au la dispoziţie o zonă de alimentatie publică organizata cu ajutorul unor firme de profil si restaurante renumite din Braşov.

Traseul Brașovechenilor

În fiecare an, Junii Brașovecheni (din Stupini şi Bartolomeu) sosesc în Piața Unirii din Șchei pe la orele 11.00, pentru a se alătura Junilor din Șchei. Brasovechenii folosesc un traseu secundar, înaintea venirii în Prund, între orele 9.00 -10.30. Traseul Junilor Brașovecheni din Stupini și Brașovechi este următorul: orele 9.00-9.10 intersecția centură cu str. Plugarilor – D. Anghel – Lungă (inclusiv trecerea cu calea ferată) – soseaua Cristianului – Pictor Andreescu – 8 Martie – Carierei – Lungă – Nicopole – Mihai Viteazul – Bisericii Române – Strada Lungă – Mureșenilor – Piața Sfatului – G. Baritiu – C-tin Brancoveanu – Băilor – Piața Unirii.

Coborârea Junilor „dintre Chetri” în oraș va avea loc seara, de la ora 18.00, pe următorul traseu: Podul Crețului – Pe Tocile – Piața Unirii – Prundului.

Junii Brașovecheni se vor întoarce în Brașovechi (Bartolomeu) și Stupini pe traseului (Podul Crețului – Pe Tocile – Piața Unirii- Prundului – Barițiu – Piața Sfatului -Mureșenilor – Lungă – De Mijloc – trecerea cu calea ferată – D. Anghel – Plugarilor).

sursa - news Brașov

Enjoy the eRepublik