"Komşumuzla" İlişkilerimiz

Day 1,140, 04:53 Published in Turkey Turkey by J211


Gerek Yunanistan'daki milliyetçi nüfusun yüksek olması, gerekse de Türkiye'te dişli bir rakip olmasından dolayı Yunanistan'la uzun süredir düşmanız. Yer yer barış yapsak da, savaşacağımız bir gün gelir hep. Yapılan her saldırı da bir nevi başarısız olur. Tam bir rekabet söz konusudur bu savaşlarda. Bir aydır yürüttüğümüz bu savaşta da gördük ki ne onlar saldırıdan bir başarı elde edebiliyor ne de biz. Bu her zaman böyle süregelmiştir. Bazen biz onları işgal ettik, bazen onlar. Sadece oyuncuları oyunda tutabildik veya babyboom yaptık. Fakat bunlar farklı yollardan da yapılabilir. Herkesin gözünün kaldığı Asya'nın yüksek verimli bölgelerine el atmanın vakti geldi. Yunanistan'la bu kısır döngü bir an evvel bitmeli kanaatimce.

Yunanistan'ı doğal düşmanlıktan çıkarmak için verilen yasa tasarısı başarılı olsa da, hatta barış bile yapılsa yine bir gün gelir, iki ülkenin arası bozulur ve savaş açılır. Bu kez bunu nasıl önleyeceğimizi düşünmeliyiz. Ne kadar da zor bir ihtimal olsa, bunu sağlamalıyız. Bizim vatandaşlarımız, Yunanistan'la barışı kolay kabul eder, hatta ilişkilerin daha da ilerlemesine de razı gelir. Fakat Yunan vatandaşları özellikle milliyetçi kesimi ikna etmek çok zordur. Hele bir de oyunun yeni modülü olan Natural Enemy özelliğiyle işler daha çok zorlaşır. Zor olduğu için arkasını bırakmak ta doğru değildir. Tabi ki bu süreç uzun ve sabır gerektiren bir süreç olacaktır. İki tarafın da fedakarlıklar yapmasını gerektiren bir süreç olacaktır. Bu da ilişkilerin düzelmesini daha da zorlaştırır. Karşı taraf bu kadar iyimser olmayabilir, veya bizden birileri bu durumdan hoşnut olmayabilir ve bir kişi de olsa aramızın yavaş yavaş, tekrardan bozulmasına sebep olabilir. Daha önceleri bunun gibi bir çok olay yaşamıştık. Bunlardan biri de iki-üç arkadaşın Sırbistan chat kanalında küfretmesiydi. Dönemin başkanı Sırp halkından, özür dilemek zorunda kalmıştı. Bu tür olayları engellemek için de yeni gelen oyunculara hiçbir şekilde yanlış bilgilerle doldurmamak zorundayız. Aynı hassasiyeti karşı tarafın da göstermesi gereklidir. Uygulanabilir fakat yukarıda da belirttiğim gibi bir çok fedakarlık gerektirecektir.

Bugün, Yunan irc'inde bir oyuncu, sırf bizimle barış imzalanacak diye oyunu bıraktı. Bu da gösteriyor ki, biz ilişkilerin düzelmesini istesek bile Yunan nüfusu bunu kolay kabullenemeyebilir ve yanlış politikalar uygulanması halinde herşey tekrar başa dönüp bu kısır döngünün tekrar başlamasını sağlar. Bizim de Asya hayallerimiz suya düşer. Önümüzdeki seçimlerde iki güçlü başkan adayı da Yunanistan'la ilişkilerin düzelmesini istediği ortada. Umarım ki doğru politikayla bunu sağlamayı başarırlar.