Despre razboiul romano-maghiar din 1919 si cel din eRepublik

Day 4,818, 07:04 Published in Romania Romania by Husky

Mi-am facut debutul publicistic in eR cu mai bine de 10 ani in urma, articolul inaugural al ziarului fiind despre recent incheiatul razboi romano-maghiar din eR. Era anul 2008. De atunci a curs multa apa pe eRepublik, si jocul s-a schimbat mult.
Doresc sa va ofer acum cateva date despre razboiul romano-maghiar din 1919.
[img][/img]
Sfârşitul primului război mondial, după 4 ani de lupte sângeroase şi tragedii personale şi colective, nu avea să aducă pacea imediat.
Războiul va continua şi în 1919, dar nu ca o încleştare de forţe între blocuri militare între ţări aliate, ci ca operaţiuni armate zonale de mai mici sau mai mari dimensiuni.
În Europa Centrală şi de Est, dezmembrarea Austro-Ungariei a fost însoţită de violenţe care nu au putut fi calmate decât în vara anului 1920 prin semnarea tratatului de la Trianon. Însă instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor în martie 1919, stat bolşevic după modelul rus brevetat de Lenin şi condus de Bela Kun, a fost principala sursă de instabilitate şi principalul obstacol în calea instaurării păcii. Ţintele principale ale comuniştilor unguri au fost românii şi cehoslovacii.
Războiul româno-maghiar declanşat de armata roşie maghiară a constat în două faze. Prima a fost cea din aprilie-mai 1919, când ungurii au atacat trupele române din Transilvania, a doua la jumătatea lunii mai 1919 când ungurii atacă a doua oară după ce fuseseră respinşi. Efectivele celor două armate erau aproximativ egale, în oameni şi în putere de foc.
[img][/img]
A fost un război foarte ciudat în care operaţiunile militare se desfăşoară între două sau trei rânduri de negocieri, între care intervin armistiţii impuse de Marile Puteri. De pildă, la 1 mai 1919 operaţiunile încetează pe frontul româno-maghiar pentru că aşa doresc Marile Puteri. Acest respiro permite trupelor lui Bela Kun să se reorganizeze şi să lanseze, pe 20 mai 1919, un atac devastator, nu împotriva românilor, ci împotriva cehoslovacilor. Atacul lor împotriva românilor eşuează, este respins foarte uşor şi rapid. Trupele maghiare, în mai puţin de două săptămâni, ocupă toată Slovacia.
În ceea ce priveşte frontul de pe Tisa, după două-trei zile de apărare, românii trec la contraofensivă şi extrem de repede, odată depăşită linia Tisei, trupele maghiare intră în degringoladă şi trupele române inainteaza si ocupă Budapesta.
A doua fază a războiului româno-maghiar se încheia în august 1919 cu ocuparea capitalei Ungariei de către armata română şi lichidarea republicii sovietice de acolo.
Deşi România fusese atacată, deşi era în ofensiva care nu putea fi oprită împotriva unui inamic care atacase de două ori, Românieri i s-a cerut s-o oprească. Au fost presiuni enorme şi doar intervenţiile şi iniţiativele comandanţilor români cu de la sine putere pe front au dus la ocuparea Budapestei, centrul politic şi militar nevralgic al Ungariei, şi dizolvarea prin forţă a Republicii Sfaturilor.
[img][/img]
La vremea respectivă, populaţia Budapestei a primit trupele române cu recunoştinţă, orice s-ar spune. Mai mult decât atât, pentru România existau mai multe obiective. Pe de-o parte era zdrobirea inamicului şi punerea lui în imposibilitatea de a mai ataca, pe de alta era postarea într-o poziţie avantajoasă la conferinţa păcii. Trupele române nu vor pleca din Ungaria decât după ce se va semna tratatul de la Trianon, în iunie 1920.

Va multumesc pentru atentie, si va astept comentariile, cat mai multe !