Analiza de politica externa (II)

Day 1,177, 06:17 Published in Romania Portugal by butnaru

In articolul precedent am vorbit despre situatia tarilor din regiune (si a Romaniei in raport cu ele), acum a venit randul aliantelor.

EDEN
Puternic afectata de situatia creata prin refuzul Poloniei si Spaniei de a semna MPP-uri cu Romania, alianta a facut luna trecuta eforturi pentru a nu se destrama. Meritul pentru acest lucru revine celor doua tari care constituie in prezent “nucleul EDEN” - Romania si Croatia - si modului in care oficialii finlandezi aflati in HQ au stiut sa administreze relatiile din interior. Lor li se adauga doua tari foarte dinamice din perspectiva campaniilor purtate in aceasta luna - Grecia si Bulgaria: razboaiele purtate de ele au unit si mai strans o parte a tarilor aliate, ducand la formarea unui grup care ar trebui sa reprezinte baza reformarii EDEN. Pentru ca este evident ca alianta trebuie reformata daca nu vrea sa se dezintegreze: statutul sau trebuie rescris pentru a nu mai permite gesturi “deviante” cum au fost cele ale Spaniei si Poloniei, iar din ea trebuie sa faca parte doar tarile care sunt intr-adevar dispuse sa respecte interesele comune. Varianta cea mai probabila include Romania, Croatia, Bulgaria (care, desi un membru mai “tanar” al aliantei, s-a dovedit un aliat loial si valoros), Grecia si Bosnia-Hertegovina, alaturi de Finlanda, China, Australia si Canada.


PANAM
Desi insuficient conturata deocamdata, noua alianta constituita in jurul axei USA - Brazilia incearca sa se extinda si sa devina un “al treilea element” important in echilibrul aliantelor. Recenta cooptare a Frantei a adus-o pe continentul european, iar o eventuala aderare a Rusiei i-ar oferi anvergura de care are nevoie pentru a putea interveni aproape oriunde la nivel global.

Interesele sale si ale EDEN coincid intr-o mare masura, ceea ce ofera premisele constituirii unei supra-aliante care sa infrunte NWO. Cateva elemente sustin un astfel de scenariu: Canada este un membru EDEN considerat in acelasi timp si ca facand parte din PANAM, Ungaria si Spania sunt inamici vechi ai Braziliei, iar aceasta tara are, alaturi de Statele Unite, MPP cu Romania si este interesata sa incheie acorduri similare si cu alte tari din regiune.


NWO
Ungaria, Polonia, Serbia si - deja evident, desi neoficial - Spania. O alianta puternica, daca o privim din perspectiva fortei militare, dar care risca sa-si transforme tot restul lumii in inamic.
Spania are pozitia cea mai vulnerabila din punct de vedere geografic, iar incercarile sale de a juca “la doua capete” ii sporesc dezavantajele atat pe plan extern, cat si pe plan intern, unde opinia publica este in continuare divizata in privinta directiei de urmat.

Un efort comun al EDEN si PANAM pentru eliberarea coloniilor poloneze din Statele Unite, China si Franta ar limita perspectivele NWO, obligand-o fie sa-si restranga operatiunile la zona central-europeana, fie sa forteze o iesire - eventual prin Romania, unul dintre principalii inamici comuni ai tarilor membre. In cel de-al doilea caz, o victorie ar indreptati NWO sa revendice titlul de cea mai puternica forta a e-Lumii, in timp ce o infrangere ar insemna, probabil, disparitia ei si inceputul unei noi perioade de reconfigurare a aliantelor pe plan global.