Οχετοί Ιλισός και Κηφισός!

Day 754, 04:59 Published in Greece Greece by nikmen69

Ακρως απογοητευτικά για το παρόν του Κηφισού... του Ιλισού... και του Αργοσαρωνικού, αλλά και για τη θλιβερή νοοτροπία όσων τους έχουν μετατρέψει σε οχετούς, είναι τα συμπεράσματα και νέας έρευνας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Τα στοιχεία της δίχρονης έρευνας του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για την υφιστάμενη κατάσταση των αποχετευμένων νερών στα δέλτα των ποταμών Κηφισού και Ιλισού, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Κηφισός, Ιλισός εκπέμπουν SOS» που πραγματοποιήθηκε από τις ΜΚΟ «ΠΑΚΟΕ» και «ΙΛΙΣΟΣ», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας.
Γνωστοποιήθηκε ότι αύριο ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος θα λάβει την πλήρη λίστα με τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τα δύο ποτάμια και κατ’ επέκταση τον κόλπο του Σαρωνικού, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, μετά από πρόταση των δύο ΜΚΟ, συμφώνησαν ότι αν μέσα σε δύο μήνες η ΕΥΔΑΠ δεν κλείσει -όπως οφείλει- τους 120 εντοπισμένους αγωγούς - παραβάτες, θα τους κλείσουν μόνοι τους... σε μια ρουά ματ ακτιβιστική κίνηση.
Την ημερίδα, που τέθηκε υπό την αιγίδα του δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, προλόγισε ο πρόεδρος του Ιλισού Γεώργιος Καστάνης και στη συνέχεια τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης. H έρευνα διήρκεσε δυο χρόνια από 18/10/2007 έως 23/10/2009, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.
Πραγματοποιήθηκε από δύο επίσημες ομάδες του ΠΑΚΟΕ. Η μία αποτελείτο από δυο χημικούς και μία βιολόγο και η άλλη από έναν χημικό - μηχανικό, έναν χημικό και έναν περιβαλλοντολόγο. Η διάρκεια απασχόλησης των δύο ομάδων ήταν ετήσια.
Συνολικά η προμελέτη, οι δειγματοληψίες, οι χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις και η συγγραφή διήρκεσαν δεκαπέντε μήνες και συγκεκριμένα η προμελέτη (συγκέντρωση στοιχείων, εκτιμήσεις δεδομένων) ένα μήνα, οι δειγματοληψίες μετρήσεις και αναλύσεις δέκα μήνες και η συγγραφή 4 μήνες. Τα στάδια της ουσιαστικής εργασίας (δειγματοληψίες - μετρήσεις - αναλύσεις ) ήταν τρία.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και μαρτυρούν έντονο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και το Δέλτα των Κηφισού και Ιλισού δύο χιλιόμετρα αριστερά και δεξιά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης. «Και επειδή σε όλη αυτή την έκταση γίνονται μπαζώματα με τουριστικά ακίνητα που θέλουν να κλείσουν τις μαρίνες και να τις μοσχοπουλάνε σε πλοία, έχει δημιουργηθεί ένα έλος στην ευρύτερη περιοχή των δέλτα των δύο ποταμών εξαιτίας των βοθρολυμάτων και των βιομηχανικών – βιοτεχνικών αποβλήτων.
Αύριο, εμείς θα στείλουμε στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος τα στοιχεία όλων αυτών που οι επιχειρήσεις τους ρυπαίνουν τα ποτάμια για να επιληφθεί του θέματος. Παράλληλα, αν μέσα σε δύο μήνες δεν έχουν κλείσει οι 120 εντοπισμένοι αγωγοί, από την ΕΥΔΑΠ που έχει και τη βασική ευθύνη λειτουργίας του Κηφισού και του Ιλισού, θα προχωρήσουμε με τους κατοίκους -όπως αποφασίσαμε στην εκδήλωση στο δημαρχείο Καλλιθέας- σε μια ακτιβιστική δράση: θα κλείσουμε μόνοι μας τους αγωγούς»!
Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η δυσοσμία που υπάρχει από την Πειραιώς και κάτω είναι απερίγραπτη. Το υδρόθειο που αναδύεται και η διαπιστωμένη μόλυνση έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στις κατά μήκος κατοικίες. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στον Κηφισό, φτάνει μέχρι και το Σαρωνικό. Αφενός μολύνονται οι πλαζ και αφετέρου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσκόπων και των παιδιών διαφόρων συλλόγων που κάνουν κωπηλασία στις περιοχές αυτές».
Οπως καταγγέλλει ο ίδιος... «όταν πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε αυτήν την έρευνα η ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την έρευνα και τελικά ενώ η έρευνα στοίχισε 220.000 ευρώ, μας έδωσε μόλις 60.000. Την ενημερώναμε για τα στοιχεία που προέκυπταν και ξαφνικά αποφάσισε να απέχει»... προκαλώντας προβληματισμό με τη στάση της.
Την ίδια στιγμή... «οι δήμαρχοι των δήμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εξακολουθούν να αδιαφορούν», παρατηρεί κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ.
Αναλυτικότερα, το πρώτο στάδιο της έρευνας αναφερόταν στα τμήματα του Κηφισό και Ιλισού από το Δέλτα μέχρι και δυο χιλιόμετρα εσωτερικά διήρκεσε τρεις μήνες. Το δεύτερο στάδιο αναφερόταν στη διαδρομή από 2 km - 4,5 κm και διήρκεσε 4 μήνες. Το τρίτο στάδιο από 4,5 km - 6 km και διήρκεσε 3 μήνες. Σ’ αυτά τα στάδια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω μετρήσεις, δειγματοληψίες και αναλύσεις.
Οι οχετοί που εντοπίσθηκαν στην περιοχή αυτή ήταν είκοσι ένας. Στον Ιλισό ήταν σχεδόν οι ίδιες συνθήκες και οι οχετοί ήταν οκτώ.
1. Μετρήσεις θολερότητας.
Οι μετρήσεις αυτές ήτα συνολικά 546 και έδειξαν ότι τα νερά είναι τόσο θολά, όσο δεν γίνεται, όριο 1,5 μονάδα και οι τιμές ξεκινούσαν από 2,5 μονάδες έως 10.
2. Μετρήσεις βαρέων μετάλλων
Πάρθηκαν συνολικά είκοσι πέντε δείγματα και αναλύθηκαν για σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, και εξασθενές χρώμιο.
Οι τιμές κυμάνθηκαν:
* Σίδηρος από 4800 mg/lt έως 5600 mg/lt (όριο 1000 mg/lt )
* Χαλκός από 1,8 mg/lt έως 3,6 mg/lt (όριο 0,05 mg/lt )
* Μόλυβδος από 1,9 mg/lt έως 15.2 mg/lt (όριο 004 mg/lt)
* Χρώμιο από 1,4 mg/lt έως 8,2 mg/lt (όριο 0,020 mg/lt)
3. Μετρήσεις BOD (Bιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο )
Oι μετρήσεις αυτές έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ και οι τιμές έδειξαν σε 525 δείγματα τιμές από 280-630 mg/lt με όριο τα 5 mg/lt.
4. Μετρήσεις COD
Οι μετρήσεις ήταν σε 438 δείγματα και οι τιμές έδειξαν από 1530-3200 με όριο τα 200 mg/lt.
5. Μικροβιολογικές μετρήσεις
Aυτές έγιναν σε 635 δείγματα και οι τιμές έδειξαν από 1530-3200 σε εντερόκοκκους με όριο τα 100/100 ml νερού, 2011-3300 με όριο 250/100 ml νερού στα κολοβακτηρίδια.
Από όλες αυτές τις αναλύσεις και μετρήσεις διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα είναι έντονο, ιδιαίτερα στα πρώτα κομμάτια του Κηφισού και του Ιλισού. Το δεύτερο και τρίτο στάδιο έδειξαν περίπου τα ίδια δεδομένα με ελάχιστες παρεκκλίσεις στο κομμάτι της Πειραιώς όπου το πρόβλημα λόγω των καταθλιπτικών αγωγών ήταν πιο έντονο .
Οι «OXETOI » στα στάδια αυτά ήταν (β) ήταν πενήντα πέντε (55) και στο (γ) ήταν 45.
Αυτά που το ΠΑΚΟΕ προτείνει άμεσα να γίνουν είναι:
1. Τσιμεντοποίηση στους οχετούς των ανεξέλεγκτων βιομηχανιών - βιοτεχνιών.
2. Καθαρισμός από την λάσπη των ποταμών.
3. Απαλλαγή από τις παράπλευρες δραστηριότητες στις κοίτες των ποταμών.
Μέσα από τους οχετούς όμως θα υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που μπορούν να αναδεικνύουν... διαμάντια.
Ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων και με τη συμμετοχή ειδικών συμβούλων, έχει ξεκινήσει από το 2007 και έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται, πάνω σε μία μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει περιβαλλοντική ανάλυση και προτάσεις για την ανάπλαση του Κηφισού ποταμού.
Το έργο τους θεωρείται ήδη μια άρτια βάση για τις μετέπειτα τεχνικές εργασίες που θα μετατρέψουν την κοίτη του Κηφισού σε ένα τεράστιο επίμηκες μητροπολιτικό πάρκο, αλλάζοντας την αύρα της ελληνικής πρωτεύουσας... Ωστόσο δεν έχει συγκινήσει, ακόμα, κανέναν από τους αρμόδιους υπουργούς τόσο της κυβέρνησης Ν.Δ. όσον και τους νυν του ΠΑΣΟΚ.
Η ομάδα των αρχιτεκτόνων που εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση -και μάλιστα εθελοντικά- αποτελείται από τους Δημήτρη Σοφό, Ναταλία Κοκοτού, James Hall και Κλαίρη Ξενοφώντος όλοι τους μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (British Graduates Society - BGS) με συντονιστή τον Βασίλη Ζώτο, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο και πρόεδρο του BGS.
Για τον Βασίλη Ζώτο η πρόκληση για την ανάπλαση του Κηφισού ποταμού ήρθε σαν μία φυσική συνεχεία μίας καριέρας όπου η ανάπλαση αστικών ποταμών έχει αφήσει ένα δυνατό σημάδι στην επαγγελματική του ζωή. Ξεκίνησε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο (ειδικότερα: πως αλλάζει ο ρόλος του ποταμού σε μία πόλη που αλλάζει). Η διατριβή είχε βραβευτεί και είχαν τότε πει στο Λονδίνο ότι «χρειάστηκε ένας Ελληνας για να μας δείξει τι θα πρέπει να κάνουμε με τον Τάμεση».
Στην Ελλάδα αντίθετα οι προτάσεις έπεσαν στο κενό, οι ιθύνοντες χάνονται στην καθημερινότητά τους, ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος για ευρωπαϊκά προγράμματα που αν δεν αξιοποιηθούν θα χαθούν διά παντός αλλά και για πρόστιμα βαρέων βαρών σχετικά με τη μη προστασία ποταμών και λιμνών.
Στην αντίπερα όχθη -όπως πιστοποιούν τα συμπεράσματα των ερευνητών- η περιβαλλοντική αναβάθμιση μπορεί να αποφέρει κέρδη...
Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του Κηφισού, ιδιαίτερα των αστικών περιοχών όπως π.χ. η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Σκοπός της μελέτης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η δημιουργία πλαισίου για την αποκατάσταση του ποταμού και την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών. Η πρόταση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Αρχικά έγινε μια περιβαλλοντική ανάλυση όλου του Κηφισού όπου εξετάζονται περιοχές καθ' όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίζονται ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μοναδικά προβλήματα.
Ως στρατηγική αντιμετώπισης καθορίζονται τρεις χαρακτηριστικές περιοχές:
* Περιοχή Α, εντός της υφιστάμενης ζώνης προστασίας του ποταμού. Αυτό το τμήμα, που είναι σε φυσική μορφή, μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς σα φυσικό δρυμό. Η περιοχή αυτή παρ’ όλα τα γνωστά προβλήματα δεν έχει μεγάλες καταστροφές. Μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και φύτευση δέντρων, όπου χρειάζεται.
* Περιοχή Β που περνάει μέσα στον αστικό ιστό (στις περιοχές Νέα Φιλαδέλφεια, Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι). Αυτό το τμήμα έχει μελετηθεί σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Περιλαμβάνεται το τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας στο οποίο προτείνετε ανάπλαση. Και προβλέπεται δημιουργία αστικών πάρκων, με πόλους πρασίνου, ανοιχτούς χώρους, υπαίθρια αναψυχή, διαμόρφωση του ποταμού, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον κ.ά. Αυτό φυσικά θα καθορίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών. Γίνεται ένταξη του ποταμού στον αστικό ιστό με διαβάσεις πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες προς το νερό και ειδικό φωτισμό με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
* Περιοχή Γ αφορά το τμήμα του ποταμού που δυστυχώς βρίσκεται κάτω από την υπερυψωμένη λεωφόρο Κηφισού. Εκεί προτείνεται να γίνει μια πλατφόρμα για δραστηριότητες ώστε ο ποταμός να ενώνει, αντί να χωρίζει, τις εκατέρωθεν περιοχές. Θα μπορούσαν να γίνουν εκεί υπαίθρια αγορά, πάρκο για αθλητικά δρώμενα, υπαίθρια γλυπτοθήκη και εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εκδηλώσεων κ.ά.
Το δεύτερο μέρος της μελέτης επικεντρώνεται στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή της οφείλεται στο ότι είναι εκτός της καθορισμένης ζώνης προστασίας, μία παραμελημένη ζώνη πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Μετά από μία πλήρη ανάλυση του τοπίου και καταγραφή των αναγκών του, η πρόταση για την ανάπλαση του ποταμού ενώ απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παραποτάμιες περιοχές ανάλογων περιπτώσεων.
Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι οι παρακάτω:
* Να γίνει ο Κηφισός ένα επίμηκες μητροπολιτικό πάρκο και συγχρόνως να αποτελέσει ένα διάδρομο κλιματισμού για την Αθήνα. Αυτό είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ.
* Δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμο Ν. Φαλήρου – Βάρκιζας.
* Δημιουργία παραποτάμιου μονοπατιού καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού
* Βελτίωση πρόσβασης ποταμού.
* Βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών.
* Σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες).
* Δημιουργία πόλων πρασίνου υπαίθριας αναψυχής.
* Εναλλακτικές αθλητικές και πολιτιστικές λειτουργίες.
* Φωτισμός με τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας.
* Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων για θέματα περιβαλλοντολογικά και οικολογικά.
* Μείωση ηχορύπανσης από παρακείμενες οδούς (ιδιαίτερα Εθνική οδός), πυκνή φύτευση.
Πηγή:http://www.adesmeytos.gr Της ΕΜΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗ