Ambient on/off

Join the new world

 

Vukodlaci i vampiri vode podrijetlo iz BiH!

Day 1,828, 01:33 Published in Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina by damir zlaTu

Nakon "otkrića" piramide u Visokom, nedaleko od Sarajeva, čije postojanje je većina ovdašnjih znanstvenika zanijekala, čini se da novini sličnim pričama o potrazi za "bošnjačkim korijenima" na ovim prostorima nema kraja. Naime, nedavno je Nenad Filipović, sin profesora Muhameda Filipovića, objavio tekst u kojem tvrdi kako mitska bića poput vukodlaka i vampira vode podrijetlo iz BiH, te da su poslije s ovih prostora preseljena u Podunavlje. Dakle, grof Drakula bi uskoro mogao biti - Bosanac!

Prema Filipovićevim tvrdnjama, najpoznatija mitska bića u BiH se većinom nazivaju stuhe, vampiri i vukodlaci. Kada su u pitanju vještice, prema hercegovačkom vjerovanju one mogu biti djevojke, udane žene i udovice. No, s druge strane, vjerovanje o stuhi uči da su stuhe ljudi s nekavim duhom u sebi. I dok su vještice pretežno žene, stuhe su najčešće muškarci, i to stariji od pedeset godina.

Prema Filipovićevim tvrdnjama, vampiri i vampirizam nastali su u Bosni kao posljedica dugogodišnjih ratova i razaranja između Osmanlija i Habsburgovaca. Najpoznatiji vampir među bošnjacima navodi se Lampir Meho.

Ovaj bosanski vampir bio je paoznat u glamočkom kraju, a predanja o njemu sežu čak i izvan granica BiH do Karlovca. Kako ne bi došlo do zabune, najčešći izrazi za vampira u Bosni su lampir, lampijer, lapir, vukodlak i vukozlačina. Tako je vampir Meho postao lampir.

Uz vampira Mehu, drugi najpoznatiji bosanski vampir navodi se Pajo Tomić iz okoline Vlasenice. Kada je u pitanju Hercegovina, vapirima je, čini se, bila draža istočna od zapadne Hercegovina. Tako Filipović navodi i najpoznatijeg vukodlaka iz toga kraja. Riječ je o izvjesnom Korkutu koji se u predanjima spominje kao vukodlak koji je gnjavio nevesinjsku kasabu.

Kako je u posljednjih deset godina ustaljena praksa u bh-društvu da se sve društvene pojave i fenomeni politiziraju, od politikantstva nisu ostali pošteđeni ni vukodlaci, stuhe i vampiri. Naime, Nenad Filipović preko bosanskih mitova pokušava postaviti novu definiciju suživota u BiH, prema kojoj se poništava dosadašnja o suživotu jednih pored drugih i prerasta u život jednih s drugima.

Ovom konstatacijom Filipović se obrušava na pojedine povjesničare koji, kako kaže, u zadnje vrijeme šire novi mit i ideologiju o "mitologiji komšiluka". Pri tome upućuje oštru kritiku na adresu poznatog i u svijetu priznatog povjesničara iz BiH Srećka Džaje koji prodaje "mit komšiluka" kao civilno-društveni liberalizam, a ideološko ishodište mu je u katoličkom europocentrizmu.

Na kraju, povijest BiH bi se po Filipoviću trebala zrcaliti upravo u mitološkim predanjima o vampirima stuhama i vukodlacima i kao takva se suprotstaviti zemljama koje njeguju ideologije da su predziđe kršćanstva, Europe ili kulture zbog osjećaja nesreće da im je netko onemogućio da tamo pripadaju.


Ziva istina.
 

Comments

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,828, 03:53

Najpoynatiji erepublik vampir je Sumljivo Lice

Milan Milankovic
Milan Milankovic Day 1,828, 19:10

Jeste. Sumnjivom ni glogov kolac ne moze nista.

sir Melle
sir Melle Day 1,828, 20:25

Prdare, prebaci na bosansku tastaturu, zeza te raspored slova...

13.SS
13.SS Day 1,828, 21:30

Lampir : D hahhaha

Tomislav Diablo
Tomislav Diablo Day 1,828, 21:38

Tako je to kad si izmišljena nacija želi stvoriti povijest...

damir zlaTu
damir zlaTu Day 1,829, 04:11

obali mi ga tomoo : )

kundur
kundur Day 1,829, 09:30

možda su vukodlaci sagradili piramide, 🙂

damir zlaTu
damir zlaTu Day 1,829, 13:57

nisu ba kundur, lampiri su piramide gradili

rukavina1
rukavina1 Day 1,829, 15:42

nisu piramidu,nego tiramidu ))

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.