Ambient on/off

Join the new world

 

Ulični svirač

Day 1,904, 16:33 Published in Thailand Serbia by The Other One

U Novom Sadu postoji jedan festival, koji se po mnogo cemu razlikuje od drugih. Svakog septembra, na plato ispred katedrale sjate se muzičari iz raznih delova naše zemlje i sveta. Ali ne bilo kakvi muzičari, jer... To je „Festival uličnih svirača“.

Svaki grad, pored odredjenih gradjevina i dogadjaja, posebnim čine i pojedini ljudi. Naizgled tako nebitni, a opet, deo su folklora tog grada. Ko je iz Šapca, verovatno se seća Marlene, nemačke grofice koja je bila zaljubljena u jednog Srbina. Nakon što je on poginuo na Sremskom frontu, ona je ostala u Šapcu. Bila je grofica, a nakon toga postala je prosjakinja. O Marleni ću možda neki drugi put.... Sada... Nešto o jednom prepoznatljivom čoveku u Novom Sadu...

Jovana sam sretao u centru već prvih dana od mog preseljaja u Novi Sad. Uvek sam bio naklonjen rok muzici, pogotovo onim dobrim laganim zvucima, recimo snenim i prkosnim, kao u pesmi „Wish You Were Here“ (Pink Floyd). Neverovatna je stvar, ali Jovan, proseći uz zvuke svoje gitare uvek, ali gotovo uvek svira baš ovu pesmu kada bih prošao pored njega. Ta pesma mi nešto znači. Vremenom, i Jovanova muzika je počela da mi znači. I njegova pojava. Uvek sam mu ostavljao nešto novca, katkad zastao i sa osmehom ga slušao. Nekad i po pola sata, uživajući u energiji koju daje na tu svoju muziku.

A svi Novosadjani ga znaju, ubedjen sam. Visok, mršav, crna duža kosa, koliko-toliko uredna brada, ispijeno lice i umorne oči. Nosi svoju maslinasto-zelenu „vijetnamku“, izlizane farmerke i pocepane crne patike. Pristojan prema svima. Svira svoju gitaru i kada je +40 i kada je -20 napolju. I ne moli za novac. On naprosto samo svira, pa ko hoće... Kada sam pomenuo „Festival uličnih svirača“, da kažem da Jovanu to nije bila profesija, kao gostujućim muzičarima, već naprosto, njegova ulična svirka je njegov život.

I tako... Naprosto se desi priča... Filip, Zoja i ja te noći smo zaglavili, kao i svaki vikend, u tom malom pabu koji zovemo drugom kućom. Negde oko pola 5 ujutro, Filip i ja samo se zgledali i zavrteli glavom videvši Zoju koji je oooooooopet „napao“ neku snašu. I dok se on „rvao“ sa njom, nas dvojica mu samo mahnusmo i uskoro se nadjosmo u sred Zmaj Jovine ulice. I onda... Ta pesma... Ovoga puta niko nije stajao ispred Jovana i futrole za gitaru. Kada je završio sa pesmom, veselo je rekao „Zdravo momci“, a ja ni ne sačekah da drugo šta kaže, upitah ga: „Kako je moguće, ali kako da gotovo uvek sviraš baš tu pesmu kada prodjem pored tebe?!“. Otkrio mi je tajnu. Sa tom pesmom je uvek počinjao svirku i završavao je. Odmahnuo sam glavom i naglas se nasmejao. Začas je krenula priča o muzici, njegovoj svirci i sličnim temama. Onda nam je i odsvirao svoju stvar, koju je sam napisao. Ne bih vam interpretirao reči te pesme, jer je nisam zapamtio. A i da jesam, ona je namenjena da je samo on peva i priča. Odslikava njegovu tešku sudbinu, ali i njegov laki pogled na život i svet oko sebe.

Nakon petnaestak minuta priče, naprasno reče: „Momci, deder, da ne stojimo ovde, vodim vas na piće!“. Filip me pogleda i pored umornog i pijanog lica, video je u mom osmehu da se ovaj poziv ne odbija. Krenuli smo ka obližnjoj bilijar sali koja radi celu noć (daaaa, daaaaaa, to je ona u kojoj se NS crew skuplja često). Usput, ponudio nam je nešto malo vinjaka iz „unučića“. Verovatno bih svakog drugog prosjaka odbio, ali Jovana naprosto nisam. Ušli smo u bilijar salu. Konobarici Sonji, samo je Filip bio nepoznat. Nasmejala se ovoj čudnoj kombinaciji gostiju i upitala za cugu. Uskoro je stiglo i pivce i priča je počela.

Zanimljiva je ta ulična životna škola, jer na ulici stekneš i štogod znanja o ljudima, ljudskoj psihi. Njegova priča je imala neku nesvakidašnju energiju i urezaće mi se za ceo život u glavu. Pričao je o sebi, ali nije se samosažaljevao. Medjutim, pričao je više o nama. I dosta toga je pogodio. Znao je kako da nas dirne u dušu. Znao je šta osećamo, kako mislimo. Negde pred kraj drugog piva iliti negde oko 6h ujutro, ustao je i navodno krenuo do toaleta. A ustao je samo da bi na šanku platio pivo. Time me je još više kupio. Neko bi verovatno očekivao da nas je pozvao na pivo da bi mu mi platili, ali ne... Taj čovek je jednostavno hteo da ispoštuje i nas i sebe. Nas je častio pivom, a sebe razgovorom.

Rastali smo se tu, u Modene. Upitah ga pre toga da li želi da ga odbacim, ali on je odmahnuo samo „Tu sam ja, blizu“. Ostalo je na tome da još pokoji put sednemo, popijemo kafu, pivo, kad se sretnemo. A siguran sam da će tako i biti... Filip i ja smo ćutali na putu do kuće. Kada sam ga dovezao ispred zgrade, Filip, koji je poprilično imućan, samo je izašao iz kola i prošatao: „Neverovatan čovek...“. I mala suza mu se slila niz lice.

U današnje vreme, mnogo toga što imamo, ne umemo da cenimo. Kada nemamo novca, samo o tome mislimo. Kada smo bolesni, samo nam je da ozdravimo. Jovan nije ni bogat, a ni sa zdravljem ne stoji najbolje. Ali ne pati ni za čim od toga. Jer, on je pored svega slobodan čovek, oslobodjen svih stega čoveka u modernom društvu. Optimista, kojem su najveće blago njegova gitara, muzika i novi dan koji dolazi.

Kažu da je odlika velikih ljudi da mogu da pričaju sa prosjacima isto tako kao i sa kraljevima. Ja sam se bar te noći osećao velikim, jer u Jovanu čuči i prosjak i kralj.Jovan na slici (hvala TT ZC)

Nadjoh i ja jednu


Pozz
The Other One

 

Comments

Al Punk
Al Punk Day 1,904, 16:41

Dude I have no idea what your article is about.
But just because it has guitars and Pink Floyd I am giving it a Vote! 🙂

wolfpece
wolfpece Day 1,904, 16:46

o/

Stevanovic Dragan
Stevanovic Dragan Day 1,904, 16:47

Dobra prica,odlicna.

Dio Corkan
Dio Corkan Day 1,904, 16:49

Jovan legenda! Evo potrudih se da iskopam fotku, da se nađe u komentarima : )

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/564562_429536030450038_1328228877_n.jpg

The Other One
The Other One Day 1,904, 16:50

Ide u clanak, tnx ZC

banovano magare
banovano magare Day 1,904, 16:52

‚‚...već prvih dana od mog preseljaja u Novi Sad."

Znao sam da si dođoš.

The Other One
The Other One Day 1,904, 16:53

@banovano magare
Greska. Raspitaj se malo ko su dodjosi ; )

dedaSRB
dedaSRB Day 1,904, 17:02

svaka mu cast.. o/

Black..Silver
Black..Silver Day 1,904, 17:04

Jaka prica...
Video sam status na fb kad si ga pomenuo, palo mi je tad na pamet da ces mozda pisati o tom susretu : )

Mystela
Mystela Day 1,904, 17:05

"A siguran sam da će tako i biti... Filip i ja smo ćutali na putu do kuće. Kada sam ga dovezao ispred zgrade, Filip, koji je poprilično imućan, samo je izašao iz kola i prošatao: „Neverovatan čovek...“. I mala suza mu se slila niz lice."

I love the way you write. It's as though I can hear his guitar & know how his story cast a spell over the two of you. I feel the silence in the car & everything is blurry with my tears.

TOO 😘*

Alex.L
Alex.L Day 1,904, 17:07

Mislim da sam ga i video koji put

rough dandelion
rough dandelion Day 1,904, 17:08

Dok ne videh sliku, po opisu sam htela da kazem da odgovara onom ciki koji svira u Beogradu, u prolazu koji vodi od Trga Nikole Pasica do Kasine xD.
Hocu da znam detaljnije o tom razgovoru, jer deluje prosvetlujuce xD

P.S. vozis u pijanom stanju gosn. policajce o.O? xDDDDDD

VeikaHUE
VeikaHUE Day 1,904, 17:14

lepo

Letva
Letva Day 1,904, 17:19

E cele godine nisam bolji i zanimljiviji clanak procitao. Svaka cast.
Flojdi kidaju, kao i pesma.
Meni se kod ulicnih sviraca najvise iskreno svidja sto sviraju iz duse. Znam tonu muzicara koji kidaju, satro skale, note, ovo ono, al kad im kazes ajde nesto ti smisli... Ne ispadne na dobro.
Wish You Were Here... E sad moram da odsviram jbt. xD
o/

Boolee
Boolee Day 1,904, 17:22

dobra

Borislav Gojkovic
Borislav Gojkovic Day 1,904, 17:28

Imam utisak da sam bogatiji posle ovog texta.
Lep je to osećaj.

Nerazuman Lavirint
Nerazuman Lavirint Day 1,904, 17:39

Лепа прича. -)

Kiza No Sleep
Kiza No Sleep Day 1,904, 17:41

Danas je malo ovako lepih sastava bez imalo pljuvacine na ovom virtuelnom ratu...
Svaka cast o7

Drale.NS
Drale.NS Day 1,904, 17:42

Nesto si smanjio sa pisanjem, al kad ga napises, onda kapa dole 😁


Borislav Gojkovic Day 1,904, 17:28

Imam utisak da sam bogatiji posle ovog texta.
Lep je to osećaj. x21000

zigazaga
zigazaga Day 1,904, 17:53

Reported! Nema veze sa erepublikom!

goku011
goku011 Day 1,904, 17:54

Odlična priča.

PS-Moji su se naselili u okolini Novog Sada tokom prve seobe predvodjene Arsenijem Čarnojevićem. Znači li to da i ja sam dodjoš?
A ko nije, čiji preci jednom nisu došli u Vojvodinu?
Kome to loza vuče korene na tim prostorima do praistorije?

GVOZDENI Abubakar
GVOZDENI Abubakar Day 1,904, 17:58

Свака част брате. Давно нисам нешто овако лепо читао. Ја сам исто у НС-у, знам Јована. Прелеп чланак!!! о7

Lupus domini
Lupus domini Day 1,904, 18:04

Covek je ljudina, lafcina koji iako nema hoce da podeli sa drugima. Takvih je nazalost malo. U danasnje vreme gledaju da te iskoriste, nemas, cao, ne poznajem te. Najgore je kad te iskoristi neko sa kim si odrastao a to najvise boli. Onda shvatis da je sve otislo u qrac.

General Stonewall Jackson
General Stonewall Jackson Day 1,904, 18:18

Dobra.

JovanJovanovic1988
JovanJovanovic1988 Day 1,904, 18:53

Naježio sam se. Odličan članak, odavno nisam pročitao nešto ovako dobro. Svaka čast

Milan Milankovic
Milan Milankovic Day 1,904, 19:17

Svaka cast.

DvaJedan
DvaJedan Day 1,904, 19:26

moji drugari i ja smo jednom sa njim zaglavili na klupi u centru isto tako posle grada jos drugarica extra peva pa je bilo do jaja, skupila se masa : ) mislim daje taj lik... pisi sledeci o onom liku sa perikom sto cepa harmoniku kod spensa : D

HooDs
HooDs Day 1,904, 20:57

ima floyda ima ogoroman vote!

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,904, 21:14

Mnogo dobro si to na pisao... Dusa grada, dusa prostora u mnogome i jesu zvuci koji se tu nalaze.

Pozdrav za jednog ulicnog sviraca iz Kamcatke koji svaku zimu dolazi u nas grad i ispunjava Gospodsku ulicu. On gospodin covjek...

mcmoox
mcmoox Day 1,904, 21:37

znam čoveka....
i više sam piva popio sa njim od tebe : P ...

MCMOOX je bio ovde!!!!

Aradjanski Branko
Aradjanski Branko Day 1,904, 22:44

Odlicna.... Mnogo puta video cikicu kako svira ali nisam imao cast da odem sa njim na pivo : /

mcmoox
mcmoox Day 1,904, 22:44

inače i on je učestvovao ovde - http://www.skcns.org/sr/1kantautor-festival .....

al smo se opjanili, na kraju je svirao u šanku, doduše neku stranu , a ja te strane ne volim...

Spijun na stiklama
Spijun na stiklama Day 1,905, 23:13

U današnje vreme, mnogo toga što imamo, ne umemo da cenimo.

odlican clanak!

coolinbun
coolinbun Day 1,905, 00:38

A jel` svira Jovan "comfortably numb" ?

Ako svira.. da mu das najvecu novcanicu koju imas kod sebe sledeci put, pa cu da ti refundiram 🙂

Danijela 89
Danijela 89 Day 1,905, 01:50

Svaka cast,covek je legenda ! : D
Divan tekst ....

Mr.Gentleman
Mr.Gentleman Day 1,905, 01:53

Ima Pink Floyd ima vote 😃
Nisam dugo procitao ovako dobar clanak!

PutinPOWER
PutinPOWER Day 1,905, 02:30

: PpP

Miljicaa
Miljicaa Day 1,905, 02:47

Auu prelepa priča, prelep text. Oduvek sam volela te ulične svirače. Što kažeš, imaju bre dušu, njihov način interpretacije pogađa direktno u srce : )

Lisac the Philosopher
Lisac the Philosopher Day 1,905, 02:59

najbolji članak u poslednjih, pa gotovo godinu dana!

svaka čast.

N3mesis
N3mesis Day 1,905, 03:04

vote o/

Vudstok
Vudstok Day 1,905, 03:15

Odlican (:

Narlindir
Narlindir Day 1,905, 03:20

Pazi...
Da ti nesta kazem...

Znao sam da je vredan zeljanice... Necu da te hvalim kao ovi dodjosi, ovo se od tebe ocekuje ; )
Sve u svemu, jako dobro...

Simonovic94
Simonovic94 Day 1,905, 03:23

Sace moderator da ti izbrise clanak, aha!
Hahah

Dobar tekst stvarno. : )

momars
momars Day 1,905, 03:25

Divan i poucan tekst. svaka cast.

Rastko1991
Rastko1991 Day 1,905, 03:31

Biskvit
Biskvit Day 1,905, 03:34

Dobar clanak vote+sub+shout

Nessko
Nessko Day 1,905, 03:36

Ono sta je interesantno za te ulicne svirace je da se izdaleka razlikuju sviraci i "sviraci"...
I da, ti sviraci daju dusu svakom gradu... a "sviraci" je uzimaju...

Nego, ajd da razumem sto ti je platio pice - da ne insistiras da l ima dozvolu :😁 Ali, ti, sluzbeno llice, ovlasceni policijski sluzbenik, da upravljas motornim vozilom pod utiocajem alkohola? Auuuuu :😁

Ljubodrag Srpkovic
Ljubodrag Srpkovic Day 1,905, 03:40

Ima jedan lik na Zelenjaku u BG, svaki put kad imam dam mu neku kintu... jednom sam mu odneo i cipele, mozda sam ga uvredio, ne znam... Sebe zove ulicni svirac, mislim da se zove Neven. Lik je slican Jovanu, mozda se i znaju. Svira gitaru a u isto vreme i usnu harmoniku i neke zvecke.

o/

Sumnjivo_Lice
Sumnjivo_Lice Day 1,905, 03:43

Tuga života je što su dobri ljudi mahom siromašni.

TheKralj
TheKralj Day 1,905, 03:47

Mnogo si pismen - otpustiće te... xD

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.