RSP ve DSH Ayrışması

Day 2,381, 06:30 Published in Turkey United Kingdom by Korhan Bishop

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen seçimler siyasal düzlemin en köklü partilerinden olan Radikal Sosyalist Parti açısından büyük bir krize vesile oldu. RSP Başkanı KokoAp'ın Ermenistan vatandaşlığına geçmesi üzerine dr.erol'un başkanlığı oyun kuralları gereği alması ve milletvekilliği seçimlerinin yarattığı kaos ortamı birden bire RSP'nin bölünmesine ve politbüro'nun tutumlarından rahatsızlık duyan bir grubun dr.erol başkanlığında Devrimci Sosyalist Hareket'i kurmasına vesile oldu. Bu tartışma daha uzun süre devam eder; fakat RSP politbürosu tarafından önerilen ve halen DSH'de bulunan bir milletvekili olarak rahatsızlığımı dile getirmek istiyorum.

Öncelikle oyun ve reel ayrımını görmek gerekiyor herhalde. Reeldeki sosyalist örgüt yöneticilerinin, Türkiye sol tarihine damgasını vurmuş isimlerin ruhları üzerinden tartışmalar bile döndü, ağzım açık izledim. Sosyalist, komünist pratikler üzerinden eleştiriler yapıldı ve yine ağzım açık izledim. Devrimci ahlak bile bu tartışmalara konu edildi. Bence şu aşamada asıl yapılması gereken RSP ve DSH başta olmak üzere eTürkiye'de bulunan bütün sol yapılar ve kendini sol, sosyalist olarak nitelendiren herkesin ayrım gözetmeksizin bir toplantıda bir araya gelmesi ve oyun dinamikleri üzerinden bir sol eksen belirtilmesi. Oyuna sol ve sosyalizm nasıl yansıtılabilir, oyunda sol partilerin temel dinamosu nedir, sol partilerin oyun sistemi içindeki itirazları ve talepleri nelerdir gibi konuların belirlenmesi gerekir. Nitekim 5 yıla yakın bir süredir bu oyundayım, defalarca milletvekili, parti başkanlığı ve çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım; fakat hiç içinde bulunduğumuz ortamdaki kaosu görmedim herhalde oyun dinamosu açısından. Ekonomik modül diye bir şeyin kalmadığı herkesin kendince ürettiği ve tüketimin minimize olduğu bir dönemde önce oturup solu tanımlamak gerekir herhalde; tabii bu ortamda sol işlevsel kalabiliyorsa.

Bunun dışında direkt konuyla ilgili olarak da bence iki taraf da ( RSP ve DSH ) bir kurul oluşturmalı ve ortak bir zemin aranmalı. Tartışmalı da olsa bu dönem RSP tarihindeki en başarılı seçimlerden birini yaşadı herhalde ve 2. parti oldu. Çeşitli ittifaklar üzerinde her türlü düşünce ortaya atılmadan önce bu ayrışmanın sonlandırılması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bir politika simülasyonu içindeyiz ve bu ortamda da her türlü diyalog ortamı kurulabilir. Henüz her şey sıcakken ve kaybedilen ciddi bir şey yokken taraflar toplanmalı ve sürecin gidişatı üzerine mantıklı bir zeminde konuşulmalı. Aksi halde RSP ve DSH kendi arasında koalisyona da uzun süre sıcak bakmayacak ve mecliste sol, sosyalist varlığı yine bu süre boyunca sonlanacak.