Roman Adevarat 3

Day 3,244, 16:36 Published in Romania Romania by distrugatorul21

Ion si Doina Aldea-Teodorovici


Ion Aldea-Teodorovici s-a nascut la 7 aprilie 1954, de Buna Vestire, in orasul Leova, RSS Moldoveneasca. Tatal sau, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, in perioada de ocupatie sovietica a fost nevoit sa se retraga din biserica. De la tatal sau, Ion a mostenit dragostea fata de muzica sacra, care l-a inspirat in piesele pe care avea sa le scrie mai tarziu. Si tot la indemnul tatalui, la varsta de cinci ani, a inceput sa studieze vioara si pianul. Fratele sau, Petre Teodorovici, devenit si el compozitor, a crescut mai mult in casa bunicilor, iar Ion a fost mai mult „baiatul tatei”. Din 1975 si pana in 1981, cand devine student la Facultatea de compozitie si pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chisinau, activeaza in cadrul formatiei de muzica usoara „Contemporanul” condusa de compozitorul Mihai Dolgan.


Doina Marin s-a nascut pe 15 noiembrie 1958, in orașul Chisinau, in familia intelectualilor Eugenia si Gheorghe Marin. Tatal sau a fost scriitor si jurnalist, iar mama – profesoara de limba si literatura romana, director adjunct la școala nr.1 din Chisinau. Talentul artistic al Doinei s-a manifestat inca din copilarie. Astfel, incepand cu varsta de 6 ani si pana in clasa a 8-a, Doina participa la dublarea filmelor in romana la Studioul "Moldova-Film". Concomitent studiaza muzica in particular. De la varsta de 14 ani ani activeaza in ansamblul "Moldoveneasca" cu care intreprinde turnee in toate republicile unionale, dar si in Mongolia, Algeria, Germania, Cipru, la festivalul tineretului din Cuba. In 1975 a absolvit scoala nr.1 romano-franceza din Chisinau si tot in acest an, impreuna cu Iuri Nikolaev, a fost moderatoare la emisiunea „Șire krug”. In 1979 absolveste Universitatea de Stat din Chisinau, Facultatea de Filologie, specialitatea limba si literatura romana. Din 1979 pana in 1988 a lucrat in calitate de profesoara de literatura universala la Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga” din Chisinau.

Din 1982, Doina isi descopera o alta latura a talentului sau, cea de interpreta de estrada. Din acest an, ea este nedespartita atat in viata, cat si pe scena, de compozitorul si interpretul Ion Aldea-Teodorovici.
In 1988 a fost profesoara de literatura universala la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. A fost solista a formatiei „DIATE”. In 1989-1990, impreuna cu Ion au sustinut spectacole in toate orasele si prin satele Moldovei, dar si in România: la Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Suceava, Iasi, Botosani, Focsani, Barlad .

Ion impreuna cu sotia sa a militat pentru reunirea Basarabiei cu Romania. A optat pentru revenirea la limba romana si grafia latina. Sotii Ion si Doina Aldea-Teodorovici sunt primii care in anii 90' au cantat despre limba romana, Eminescu.

La 27 august 1991, Ion si Doina Aldea-Teodorovici au cantat pentru Suveranitate si Independenta la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: "Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre".
In mai 1992, impreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cantat in fata luptatorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanta de circa 300 de metri de tancurile si lunetele inamicilor.

In noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, masina in care se deplasau Ion si Doina Aldea-Teodorovici spre Chisinau a intrat intr-un copac in apropierea localitatii Cosereni, la 49 de kilometri de Bucuresti, Romania. In masina se aflau patru persoane, soferul si insotitorul au scapat fara nici o zgarietura in timp ce Ion si Doina, aflati pe bancheta din spate, au fost striviti intre greutatea masinii si copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost perceputa la data respectiva ca o tragedie nationala. Cu toate acestea autoritatile nu au investigat cazul, catalogandu-l drept un nefericit accident, in ciuda faptului ca cele mai multe indicii duceau catre crimă.

Inmormantarea lui Ion si Doina Aldea-Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chisinau. O asemenea multime n-a mai fost adunata de la proclamarea independentei. Ziarul "Moldova Suverana", 5 noiembrie 1992: "Marti, 3 noiembrie, intreaga Republica Moldova si-a luat ramas bun de la Doina si Ion Aldea-Teodorovici care, in scurta lor viata pamanteasca, au devenit un simbol al cantecului de libertate si a celor mai sacre aspiratii ale romanilor din stanga Prutului. Cei doi neintrecuti cantareti, Doina si Ion, nedespartiti in moarte ca si in viata, au ramas sa-si doarma somnul de veci alaturi, langa biserica vechiului cimitir al Chisinaului.


sursa : wikipedia.ro


Bonus: