Roman Adevarat 2

Day 3,230, 23:46 Published in Romania Romania by distrugatorul21

Scopul acestui articol n-are treaba cu sustinerea monarhiei ci este despre Regina Mama a Romaniei.
Vreau sa ii multumesc Alinei V pentru idee.

Regina Maria a Romaniei




Poate unul dintre cele mai complexe personaje din istoria Romaniei este Regina Maria a Romaniei, supranumita de romanii contemporani cu ea „Mama ranitilor” sau „Regina soldat”, in special datorita implicarii sale active in ajutorarea ranitilor in Primul Razboi Mondial.
Maria a Romaniei (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia - d. 18 iulie 1938, castelul Pelisor-Sinaia, Regatul Romaniei) a fost principesa de coroana si a doua regina a Romaniei, in calitate de soție a principelui de coroana devenit ulterior regele Ferdinand I al Romaniei. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, a fost mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
Parintii sai au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg si Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesa a Rusiei, unica fiica a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Sotul ei a fost Ferdinand al II-lea, mostenitorul tronului Romaniei, al doilea fiu al printului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen si al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei si al reginei Maria a II-a. Familia sa facea parte din ramura catolica a familiei regale prusace de Hohenzollern.
La 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen in Germania, este celebrata casatoria Altetei Sale Regale Marie de Edinburgh cu Alteta Sa Regala Ferdinand, Printul de Coroana al Romaniei. Celebrarea a cuprins de fapt un numar de trei ceremonii de casatorie: civila, catolica (religia lui Ferdinand) si protestanta (religia Mariei).

Relatia cuplului princiar si apoi regal Ferdinand si Maria a fost una complexa si cu o evolutie sinuoasa in timp, dar ceea ce a constituit o constanta a acestei relatii a fost permanenta disocierea intre viața publica si cea privata, pe care atat Ferdinand cat si Maria au facut-o. Ei nu au lasat niciodata ca problemele personale sau de cuplu sa primeze in detrimentul functiunilor publice pe care le aveau la nivelul societatii, focalizandu-si energiile si eforturile intr-un mod concertat, pentru indeplinirea misiunii care le revenea.
„Noi suntem naturi total diferite, nu putem ințelege anumite lucruri pentru ca mintea noastra lucreaza complet altfel. In tineretea noastra ne faceam unul pe altul sa suferim, eram ca doi cai rau împerecheati, desi erau întotdeauna probleme asupra carora cadeam de acord.”
—Regina Maria, Insemnari zilnice

„Cand s-au urcat pe tron dragostea lor se stinsese de ani de zile. [...] Regele insa admira multe din insusirile sotiei lui — vointa, sinceritatea, vitalitatea, veselia dar atata tot. Treceau saptamani si luni fara sa-si vorbeasca altceva decat banalitati la masa si fata de martori. Nici o intimitate intre doua vieti îndreptate pe carari despartite. Tronul pe de o parte, incercarile ei repetate pe de alta parte, ii apropia din nou vrand ne vrand, dar nu destul. Este sigur ca in fundul sufletului sau el a avut fata de dansa adevarata stima si adevarata incredere, o cunostea insa prea bine ca sa nu se sfiasca de ea.”
—Ion G. Duca, Amintiri

Primul lor copil s-a nascut la numai noua luni și cinci zile de la casatoria lor, este vorba despre principele Carol - viitorul rege al Romaniei, nascut la castelul Peles, in 1893. A urmat apoi principesa Elisabeta (1894) - Regina a Greciei , principesa Maria (1900) - Regina a Iugoslaviei, principele Nicolae (1903) - Membru al Regentei, principesa Ileana (1909) - sotia Arhiducele Anton de Habsburg si principele Mircea, nascut in ianuarie 1913 mort 3 ani mai tarziu.

Pentru Maria „copiii mei erau punctul central al vietii mele. Femeile din rasa mea sunt mame patimase si nu ne putem inchipui lumea fara copii. Toata munca, toata straduinta si nazuinta noastra n-au alt tel decat de a-i modela potrivit idealului nostru, de a-i face fericiti si de a le pregati un viitor frumos.”

Prin moartea regelui Carol I se deblocase de la sine o stare politica tensionata. In parlament noua pereche conducatoare este primita cu caldura si speranța, fiind aclamati indelung. „Ovatiile adresate noii Regine in Parlament erau sincere. Publicul era constient ca loialitatea ferma a Mariei fata de cauza Aliatilor a fost cea care il sprijinise si va continua sa-l sprijine pe sotul ei de origine germana. «Ca Principesa Mostenitoare, fusese populara; ca Regina era si mai iubita”, spunea Printesa Callimachi." „Imparatul Rusiei și Regele Angliei fiind amandoi verii mei primari, era usor pentru mine sa am legaturi neoficiale cu ei si desigur ca eram gata sa-mi servesc tara pe orice cale. Avind in vedere ca atit Regele, cit si primul sau ministru aveau deplina incredere in mine, eram mai initiata in problemele si secretele de stat decit se obisnuieste in ce priveste reginele.”
—Regina Maria, Povestea vietii mele

Regina Maria a imbratisat cauza razboiului precum altii o religie. ” Inca de la început ea se va implica in organizarea si buna functionare a serviciului de ambulante destinate frontului. Va vizita zilnic spitalele militare si se va ocupa personal de coordonarea si aplanarea frictiunilor dintre diferitele organizatii de Cruce Rosie prezente in Romania (pe langa cea nationala erau prezente cele din Franta, Marea Britanie si Rusia)

„In fiecare dimineața, Regina, in uniforma de infirmiera, insotita de o doamna de onoare si de un grup de brancardieri voluntari se duce la gara pentru a-i primi pe raniti. Regina infrunta moartea si ceea ce este fara îndoiala cel mai greu, depaseste oboseala unei zile nu de opt ore ci a unei zile care se întinde pana noaptea tarziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de munca, pe cat de respingatoare pe atat de periculoasa, in mijlocul emanatiilor infecte ale cangrenelor. Cand este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teama si energia de a invinge. Sentiment necunoscut pentru o suverana a carei indrazneala aduce a invulnerabilitate.”
—Contele Saint-Aulaire, Ministrul Frantei la Bucuresti

„A urmat o scena teribila, in care i-am spus Regelui ca isi vinde sufletul si onoarea si, o data cu acestea, onoarea familiei si tarii sale [...] nu pentru ca era prost, ci pentru ca un om cu un caracter ca al sau devine intotdeauna instrumentul celor mai puternici decat el si pacalitul lor. Regele a izbucnit intr-o furie cumplita si «daca ar fi fost un om din popor», cu siguranta ca m-ar fi batut”. Regina si-a continuat atacul, referindu-se si la cei doi sfetnici regali care erau de fata, Ionel Bratianu și Barbu Stirbey. „Trebuie sa ti se spuna odata ca cei din jurul tau [...] te-au prins intr-o plasa de dezonoare dupa ce ti-au subminat sistematic credinta si energia, pana cand ai devenit doar un instrument lipsit de viața in mainile lor murdare [...] Pentru ca oricum vom muri, mai bine sa murim cu capul sus, fara sa ne manjim sufletele [...] punandu-ne [...] semnatura pe condamnarea noastra la moarte”.
Stirbey a spus ca, desi Regina „judeca absolut corect” in unele privinte, era nedreapta fata de Rege carandu-i „sa opuna singur rezistenta, pentru ca Maiestatea sa nu putea reusi daca nu era sustinut de... oameni responsabil”. Maria a replicat ca „in aceasta țara nu exista barbati si imi este rusine ca sunt Regina unor lasi!”

„Regina Maria, mai mult decat oricine altcineva, s-a batut pentru a asigura reintoarcerea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei la Romania, la sfarsitul Primului Razboi Mondial. A dormit pe campurile de lupta ale celui de-al Doilea Razboi Balcanic si ale Primului Razboi Mondial, alaturi de soldatii sai. Prin forta de nezdruncinat a vointei sale, aceasta printesa britanica s-a redefinit pe sine însasi ca romanca oferindu-le supusilor sai o mai buna intelegere a ceea ce urma sa fie Romania, decat oricare din viziunile fascistilor sau comunistilor autohtoni care au urmat dupa ea.”
—Robert D. Kaplan, Fantomele Balcanilor

„Se spunea - si nu erau departe de adevar - ca ea era adevaratul barbat al familiei regale romane. In cercurile oficiale se stia foarte bine ca in momentul in care armatele germane victorioase, dar putin numeroase (1917), incercau sa impună pacea Romaniei, doar ea a declarat ca onoarea si interesul obligau sa se lupte pana la capat, că facuse eforturi supraomenesti pentru a împiedica tratativele, dar ca fusese totusi nevoita sa cedeze in fața politicienilor romani. In Franța au fost întotdeauna apreciati oamenii indrazneti, de orice sex ar fi, ceea ce explica popularitatea reginei Maria inca de la sosirea in tara noastra.”
—Generalul Mordaq, seful Cabinetului Militar al primului ministru al Frantei - 1919

Stindardul Reginei Romaniei avea culoarea rosu-purpuriu, cu o bordura din triunghiuri galbene si albastre, dispuse alternativ. Pe mijlocul stindardul este amplasata acvila cruciata de aur, incoronata, similara cu cea de pe stema Romaniei Mari.


Regina Maria s-a imbolnavit in anul 1936. La începutul anului 1938 a fost internata in mai multe sanatorii din Italia si Germania, existand banuiala ca ar fi avut cancer la esofag si ciroza. Simtindu-si sfarsitul aproape, Regina Maria i-a cerut fiului ei, Carol al II-lea, sa-i trimita un avion care sa o aduca in Romania. Monarhul Romaniei a refuzat. S-a oferit, insa, Hitler sa ii puna la dispozitie un avion sanitar, pe care indragita regina l-a refuzat insa. Aceasta a ales sa vina cu trenul. La 27 iunie, desi medicii o considerau inapta pentru efortul unei calatorii lungi si obositoare, a luat hotararea irevocabila a revenirii in tara spre a-si gasi odihna de veci. A încetat din viata in ziua de 18 iulie 1938, in castelul Pelisor. Conform dorintei testamentare, inima i-a fost asezata intr-o caseta si depusa la biserica Stella Maris, langa vila sa din Balcic. In 1940, dupa ce Romania a pierdut acest teritoriu, caseta a fost adusa la castelul Bran, iar din 1970 se afla la Muzeul National de Istorie al Romaniei.
Inima Reginei Maria in prezent se afla in Castelul Pelisor in camera unde a murit, Camera de Aur. Aceasta decizie a fost luata de Regele Mihai I si inima Reginei Maria a fost mutata in noiembrie 2015.
www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ultimul-drum-al-marii-regine-imagini-funeraliile-reginei-maria

V-as putea sugera sa cititi in timpul liber Memoriile sale apărute în anii 1934-1935 sub titlul „Povestea vietii mele”.
Bonus: Stiati ca… Castelul Peles a fost primul castel din Europa luminat in intregime de curent electric?