Perspective / Prooptiki

Day 2,354, 23:34 Published in Greece USA by Ethan Seelowe


Μουσική υπόκρουση

Αγαπητοί, γνωστοί, άγνωστοι, αδιάφοροι και αντιπαθείς συμπαίκτες,

μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια στην παρέα αυτή και μετά από πεισματική άρνηση να συμμετέχω στο χώρο της η-δημοσιογραφίας πέραν της συγγραφής κυβερνητικών άρθρων, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δραστηριοποιηθώ κι εγώ για λίγο στο χώρο αυτό. Όχι γιατί άλλαξα γνώμη για τον γραπτό λόγο στο παιχνίδι και την μοίρα της δραματικής πλειοψηφίας των άρθρων αλλά διότι αναγνωρίζω ότι κάποια πράγματα δεν είναι σκόπιμο να παραμένουν στην σφαίρα του προφορικού λόγου.

Μιας και είναι το πρώτο άρθρο, που εκδίδεται από την εφημερίδα μου, δεν σκοπεύω να μακρηγορήσω πολύ και θα είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος και περιεκτικός.

Είναι σαφώς, σχεδόν σε τραγικό βαθμό, κοινότυπο αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω την έκφραση ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και θα παραθέσω το παρακάτω διαδικτυακό εύρημα, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα δεν διεκδικώ / γνωρίζω.



Το πως εμφανίζεται κάτι είναι λοιπόν πάντα συνάρτηση της προοπτικής. Ο κύλινδρος της φωτογραφίας για κάποιον φανταστικό παρατηρητή, που χάριν ευκολίας θα υποθέσουμε ότι κινείται σε δύο διαστάσεις, στην αριστερή πλευρά του απεικονιζόμενου χώρου είναι σαφώς ένας δίσκος, ενώ για κάποιον στην δεξιά πλευρά του ίδιου χώρου είναι σαφώς ένα τετράγωνο. Λέω “σαφώς”, διότι είναι ηλίου φαεινότερο, προφανές, αληθές και “μα δεν το βλέπεις, ΚΟΙΤΑ ΤΟ” εύκολο στην αντίληψη των φανταστικών παρατηρητών του παραδείγματος να αποδειχτεί ότι η άποψη τους για την γεωμετρική ταυτότητα του αντικειμένου που παρατηρούν είναι ορθή.

Γιατί τα λέω αυτά και σας βάζω να διαβάζετε τόσο κείμενο σε ένα παιχνίδι; Οι περισσότεροι το καταλάβατε ήδη, αλλά ας το διατυπώσουμε παρ’ όλα ταύτα. Πολλά αντικείμενα συζήτησης και σφοδρής αντιπαράθεσης στο παιχνίδι μοιάζουν με τον κύλινδρο του παραδείγματος. Και πάλι θα υπεραπλουστεύσουμε, χάριν ευκολίας και θα υποθέσουμε ότι έστω μόνο 2 απόψεις υπάρχουν για τα θέματα που εξετάζουμε. Οι δύο απόψεις αυτές βρίσκουν φανατικούς υποστηρικτές, μιας και … είναι ηλίου φαεινότερο, προφανές, αληθές και “μα δεν το βλέπεις, ΚΟΙΤΑ ΤΟ” … εύκολο να αποδειχτεί ότι η αντίληψη τους για το θέμα είναι ορθή. Αυτή η πεποίθηση γεννά αίσθηση δικαίου, που εξελίσσεται σε πείσμα και αυτό σε αγανάκτηση, όταν το προφανές αμφισβητείται, αντικρούεται και απαξιώνεται από τους υποστηρικτές της άλλης άποψης.

Εν κατακλείδι λοιπόν, θέλω από εσάς που, με γενναιότητα φτάσατε μέχρι την τελευταία παράγραφο να αναρωτηθείτε· είστε σίγουροι ότι έχετε εξετάσει τα θέματα, που σας δημιουργούν πάθος ή εκνευρισμό στο παιχνίδι από όλες τις προοπτικές;

Peace



For any international readers, the picture above, along with its caption sums the gist of the article up pretty nicely. Carry on