Economia Romaniei in V1 - Principalele masuri ale MFIN

Day 336, 12:22 Published in Romania Romania by smif

Buna seara dragi eCetateni ai Romaniei,
Ma adresez in aceasta seara in calitate de Ministrul Economiei si Finantelor, primul care trebuie sa poarte aceasta povara in v1.
Tin sa va aduc la cunostiinta ca am mentionat in ce calitate va vorbesc pentru ca de curand am primit cateva critici ca pana acum am fost doar consilierul presedintelui si nu am facut nimic, si ca tara a stat pe loc, economic din cauza neimplicarii mele.
Vreau sa raspund astfel carcotasilor care s-a spus ca nu s-a facut nimic: Atata timp cat regulile nu sunt stabile, si se schimba de la o ora la alta, nu doar de la o zi la alta, atunci cand odata ba sunt banii blocati in trezorerie, ba o sa se poata scoata, ba nu o sa se scoata, cand regiunile cu productivitate maxima se schimba de la o zi la alta, cand formulele de productivitate sunt date peste cap, mi se pare normal sa fie un pic cam greu in a stabili niste chestii care se vor simti pe pielea cetatenilor din secunda 1 de aplicare a lor.
Revenind in studio, o sa incep cu inceptul si anume cu ordinea de zi.
Cum spunea si presedintele Romaniei, the_mihai, voi incerca sa ating cateva dintre subiectele fierbinti ale acestei perioade care se afla pe buzele fiecaruia dintre noi.
Astfel voi face referire in acest articol la urmatoarele:
- Impozitele si politica fiscala urmarita de Romania pe termen mediu si lung;
- Taxele de import pe fiecare domeniu al pietei;
- Companiile de stat si rolul lor in economia romaneasca;
- Ajutoare si subventii din partea statului pentru intreprinzatorii romani.
- Rolul BNR in conditiile economiei actuale;Politica fiscal-monetara a Romaniei
O sa incep (desi majoritatea stiu acest lucru in principiu, dar mai sunt cateva chestii care trebuiesc punctate) prin a explica fiecare impozit in parte.
VAT (Value Added Tax-rom Taxa pe Valoare Adaugata) se percepe pentru fiecare produs vandut pe piata de produse si materii brute a Romaniei.Indiferent de cine este cumparatorul, aceasta taxa se adauga peste pretul de vanzare a vanzatorului si impreuna cu acesta creaza pretul final de achizitie.Acestea o sa vedeti ca, impreuna cu Income Tax intr-o anumita masura, este singurul venit sigur la Bugetul Romaniei.
Income Tax este in principiu impozitul care il retine statul de la urmatoarele categorii de contribuabili:
- cetatenii angajati, carora li se ia o cota parte din salariu pe care au fost angajati (sau salariul pe care lucreaza acum si este afisat de site);
- patronilor, carora li se ia o cota parte din sumele de bani in valuta nationala RON, pe care decid sa o retraga din conturile firmelor in conturile proprii.De ce am spus ca Income Tax este doar intr-o anumita masura incasat de stat? Pentru simplu fapt, ca inventivi cum suntem (desi au descoperit si altii astfel de metode, poate chiar inaintea noastra) patronii au mijloacele necesare sa se eschiveze de la plata acestui impozit si de a face evaziune fiscala.
Import Tax este reprezentat de taxele vamale pe care le percepe Romania in momentul in care o firma in alta tara, pune un produs la vanzare pe piata romaneasca. Aceasta taxa se adauga pretului de vanzare a firmei si impreuna cu Taxa pe valoare formeaza pretul final. Ambele taxe se retin si se varsa la Bugetul de stat in momentul in care are loc vanzare efectiva.A
cum ca am terminat cu teoria sa trecem la practica.
DOMAIN VAT IMPORT TAX INCOME TAX
Food 10% 99% 5%
Gifts 10% 99% 5%
Moving 10% 99% 5%
Weapons 10% 99% 5%
Housing 10% 99% 5%
Hospitals 0% 0% 5%
Def Sys 0% 0% 5%
Grain 0% 75% 5%
Iron 0% 75% 5%
Wood 0% 10% 5%
Oil 0% 10% 5%
Diamonds 0% 10% 5%
-Tabelul de mai sus poate fi gasit si pe Google Docs la : http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pB5ZsCXrGKLO6HxfffojDXw
Acesta este tabela cu taxele si impozitele pe care le propun spre aprobare Congressului.
Pentru domeniul Manufacturing (exceptand Hospitals si Defense System despre care voi vorbi ulterior), se constanta un nivel uniform pentru toate cele 5 domenii, astfel:
- Taxa pe valoare adaugata (VAT) este de 10% - cum am explicat si mai sus VAT este singurul venit sigur care vine constant la bugetul de stat. Fata de ce se practica acum, doar am aliniat si nivelul VAT la housing la aceeasi valoare de 10%.
Trebuie sa realizam ca noi ca stat percepem niste taxe pentru a ne putea finanta programele, dar nu trebuie sa crestem taxele la un nivel care pot fi considerate deja biruri.
- Prin politica de Import Tax, se observa, cel putin in domeniul de manufacturing, un protectionism cu care majoritatea gandirilor liberale nu ar fi de acord, si anume un nivel de 99% pe toate cele 5 domenii (food, gifts, moving, weapons, hosuing).Dar am considerat ca putem sa ne aparam de firmele straine care ar putea veni cu produse finite, si sa lasam intr-o anumita masura materiile prime sa intre in Romania, pentru simplu fapt ca 2 dintre acestea lipsesc cu desavarsire din Romania, si ma refer aici la Oil si Diamonds.De ce sa cumparam de la straini produse finite cand putem lasa sa intre libere in tara materiile prime si astfel vom revitaliza producerea acestora la noi in tara, astfel repunand in functiune mecanismul de productie, prin oferirea posibilitatii de a munci a personalului calificat in Manufacturing si Construction si fara ai obliga neaparat sa se mute in Land.
Desi concurenta este mama evolutiei pe o piata libera, ducerea acesteia la extrem poate cauza grav sanatatii economiei tarii. Vom urmari in continuare prin politica de trade agreementuri, incheierea cu tari care vor oferi aceleasi avantaje care le oferim si noi, si anume accessul pe o piata foarte mare. Sunt vizate in special tarile membre Atlantis, dar mai multe informatii va vom putea oferi in curand.
- Taxa pe venit cum am spus si mai sus afecteaza in primul rand salariatii, am decis mentinerea lui la un nivel usor de suportat de cetateni.
De ce au aparut aceste modificari la impozite si taxe ?
Pentru ca de acum inainte, tot ce face statul ca entitate va costa bani.Proiectele interne de sprijinire a economiei, ale dezvoltarii sociale si armate vor consta in primul rand RON. Pe langa impozite, statul mai are la indemana o unealta de implementare emisiunea de moneda, care fata de BETA, in v1, prezinta dezavantajul ca va trebui sa platim o suma destul de considerabila de GOLD.
Deci importanta colectarii de fonduri la bugetul statului creste proportional cu importanta implementarii unor masuri corective pe piata.
Companiile de stat si rolul lor in economie
Dupa cum deja ati aflat, Statul Roman si-a deschis 2 noi organizatii: SN Resurse Naturale si SN Constructii Speciale.
SN Resurse Naturale detine o companie de extragere IRON si WOOD. Cum am spus si in alte comenturi si articole aceste firme precum si altele de WOOD care vor fi amplasate sau au fost amplasate deja in regiuni cu productivitate 2 vor servi strict firmele din SN Constructii Speciale, pentru construirea de Spitale Q5 (in curand) si Sisteme de Aparare Q5.Asta nu inseamna ca statul nu va cumpara WOOD de pe piata pentru a avea materia prima necesara construirii cat mai rapide si mai eficiente a celor 2 constructii de interes national.Singura dorinta a statului este de a nu deveni dependent de sectorul privat pe aceste 2 ramuri, pentru ca sectorul privat poate fi influentat si de altceva decat interesul national.
De asemenea, aceste masuri nu reprezinta un pumn pus in gura liberei initiative, iar daca vreo firma romaneasca are puterea financiara sa construiasca spitale q5 si sisteme de aparare q5, nu inseamna ca nu vom cumpara de la acestea aceste constructii.
Ideea principala este ca noi, ca stat, trebuie sa impanzim cat mai repede si cat mai eficient in tara aceste 2 constructii.
Spitalele pe regiunile de granita, pentru a putea reloca acolo cetateni, pentru ca ulterior daca vreun vecin ar dori sa ne declare razboi, sa fie nevoit sa plateasca scump pentru a puterea ataca vreo regiune de granita.Aceeasi idee se aplica si sistemelor de siguranta care ofera de la q1 pana la q5, un aport de la 10.000 pana la 50.000 de puncte zidului de aparare, care trebuie daramat pentru a castiga acea regiune fie prin cucerire sau rebeliune.
Ajutoarele si subventiile Statului pentru intreprinzatorii romani
Cum am mai spus, am inteles ca pentru a putea razbate prin aceasta perioada grea de tranzitie, statul trebuie sa se implice activ in ajutarea intreprinzatorilor romani si a firmelor acestora, si a cladi impreuna cu acestia un climat economic propice dezvoltarii intr-un ritm cat mai accelerat al economiei.
Astfel, am pastrat la domeniile de manufactura un nivel ridicat al taxei pe import, pentru a proteja la un anumit nivel firmele romanesti.Iar pentru a putea sa isi desfasoare activitatea firmele din manufactura au nevoie de materii prime ieftine. Si cum 2 dintre acestea lipsesc cu desavarsire vom sprijini importul acestora in Romania, si in special de la firmele romanesti aflate in regiuni straine cu productivitatea maxima.Astfel am considerat ca pentru a ajuta firmele romanesti, sa alocam de la Bugetul statului fonduri pentru firmele de materii prime din domeniile WOOD, OIL si DIAMONDS.
Ajutorul initial va consta in banii pentru licenta de export in Romania, in suma de 20 GOLD.
Conditiile care trebuiesc indeplinite de firmele respective pentru a primi subventia sunt urmatoarele:
- Actionariatul sa se compuna strict din cetateni sau organizatii romanesti;
- Firmele sa fie amplasate in regiuni de productivitate 2, marcate pe site cu productivity pe resursa respectiva HIGH;- Sa fi cumparat deja licenta pentru Romania si sa posteze spre vanzare materiile prime in Romania;
- Tarile in care sunt amplasate firmele sa fie contry-friendly, adica sa nu fie membre PEACE, sau alte tari declarate impotriva Romaniei, sau tari cu pretentii teritoriale asupra tinuturilor romanesti;
- Sa aiba numarul de angajati optim (10 insi pe companie), putand avea eventual 1 sau 2 angajati in plus pentru a preveni eventualele fluctuatii de personal;
- Sa posteze oferte de vanzare pentru materiile prime pe piata din Romania (nu exclusiv, dar cu predilectie).
- O singura firma dintr-un grup de firme va putea primi aceasta donatie. Pentru ca in curand o sa se activeze butonul de Donate Raw Materials, si astfel se vor muta resursele dintr-o firma in alta si doar una dintre acele firme va fi nevoita sa aiba licenta (pentru a limita impactul asupra Bugetului, si a evita cumva sansele de fraudare ale acestei masuri).
Momentan analizam si posibilitatea oferirii de subventii si firmelor de materii prime din Romania (GRAIN IRON), pentru a putea sa isi mentine productia si stocurile pana cand se vor putea vinde pe piata, si interventia adminilor va lua sfarsit (voi reveni cu detalii in zilele urmatoare).
Rolul Bancii Nationale a Romaniei in conditiile economiei actuale
Din start, vreau sa mentionez ca BNR nu va mai administra Compania Nationala de Spitale Health Care, aceasta va trece sub controlul SN Constructii Speciale.
In conditiile economiei din V1, rolul BNR va fi din ce in ce mai asemanator bancilor centrale din RL.
Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.Principalele atributii ale BNR vor fi:
- elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb;
- emiterea de moneda;
- administrarea rezervelor valutare internationale ale Romaniei.
De asemenea, BNR sprijina politica economica generala a statului, si este insitutia cu parghile necesare de a controla deficitul bugetar si inflatia.
Intr-o alta ordine de idei, nu destul de placuta, vreau sa anunt public ca in ultimele 2 3 zile, s-au injectat in piata aproximativ 120.000 de RON, suma scoasa de the_mihai din Trezorerie inca din BETA.In schimbul acestei sume de RON, s-a strans GOLD la buget. O suma destul de maricica. Situatia exacta o are the_mihai si v-o poate prezenta cel mai bine el.Ceea ce vreau sa subliniez, este faptul ca indiferent de ce cantitate de RON ar injecta BNR in piata, se cumpara tot. Si am ajuns in situatia de a fi nevoiti sa scoatem bani din trezorerie.Singura solutie optima care se intrevede este scoaterea din Trezorerie prin donatie catre BNR a unei cantitati de RON care sa satisfaca setea de RON de pe piata.
Inainte de a sari in sus, si sa spunem ca "masina de tiparit bani" s-a stricat, si ca acum ne costa GOLD, vreau sa sesizez un aspect destul de fin si important.Tiparirea de RON costa GOLD, dar costurile asociate tipariri sunt de 1 RON = 0.005 GOLD. Iar BNR ar injecta in piata acesti lei in piata la un curs de 0.02 GOLD. Ceea ce ar inseamna o cantitate de 4 ori mai mare de GOLD fata de cea cheltuita. Acum "masina de tiparit bani" a devenit afacerea statului.Dar trebuie sa fim atenti, ca injectarea unei cantitati prea mare de RON in piata poate avea efecte negative si ar duce la slabirea sub nivelul previzionat de 0.02GOLD/RON, dar asta este treaba BNR de a reglementa aceste fluctuatii.
Mai avem o singura problema si aceea de a transforma Banca Nationala a Romaniei din User in Organizatie, si imediat indeplinirii acestei operatiuni de catre admini, vom putea trece la emisie monetara.
Pentru inceput, dupa consultari cu mai multe persoane din Guvern si inclusiv cu presedintele am ajuns la concluzia ca o cantitate de 300.000 de RON ar fi suficienta pentru acest moment, destul de primejdios, de inceput de V1, pentru a satisface nevoia de RON (nevoia de RON se justifica intr-o anumita masura deoarece multi patroni au fost nevoiti sa bage RON in fonduri de salarii, pentru ca vanzari nu au fost corespunzator cu asteptarile).
De asemenea in Trezoreria Romaniei se afla mai multe valute si unele chiar au o cantitate destul de serioasa si care ar putea fi folosita de BNR pentru a face GOLD, sau pentru diferite programe internationale.
Voi posta acest mesaj atat pe eRepublik cat si pe forumul eCetateni si astept feedbackul fiecaruia indiferent unde veti dori sa il postati si va promit ca pe cat posibil voi raspunde fiecaruia, si de asemenea promit ca voi lua aminte si voi aplica orice idee buna care poate fi aplicata.
Desi acest articol ar putea sa plictiseasca sau sa faca pe unele persoane sa renunte la al citi, vreau sa mentionez ca acest articol este extrem de important si trebuie luata in serios problema.
Acestea sunt solutiile pe care le consider necesare in numele Guvernului, al Ministerului Economiei, si al Presedintelui.
Implementarea lor se va face dupa consultarea cu publicul, eventual cu unele modificari daca sunt necesare.
Dupa ce se vor fi discutat toate punctele din acest articol, punerea in aplicare a acestora va necesita nici mai mult nici mai putin de 12 propuneri de lege pentru setarea impozitelor, si 4 propuneri de donatie pentru a muta cele 4 valute din Trezoreria Romaniei care au prioritate: HUF, RON, SEK, USD.
Atat declar, sustin si semnez,
smif
Ministrul Economiei si Finantelor
LATER EDIT: Banca Nationala a Romaniei este acum Organizatie.