Ambient on/off

Join the new world

 

Hiperprodukcija i porezi - Hitne promene!

Day 1,883, 11:32 Published in Serbia Serbia by theillusionist


Svi znamo da eSrbija ima problem. Ekonomska situacija je nezadovoljavajuća a naši ekonomisti ne umeju da se izbore sa krizom koja već neko vreme drma zemlju. Naravno, nisu oni za sve krivi, ima dosta i u modulu igre koji opet zavisi od spodobnosti admina.U cilju edukacije igrača, podsticanja eVlade i kongresa da dođe do kvalitetnog i trajnog rešenja, današnji članak smo posvetili porezima (Taxes).

Svaka e-država ima tri vrste poreza koji su skloni promenama, zavisno od ekonomske politike vlade te zemlje. Veličina aktuelnih poreza se može videti na stranici ekonomije e-države:


** Porezi eSrbije - eRep dan 1881
Broj aktivnih igrača oko 14.000; broj održanih regija 41, bonusi 10/10.


Pa da objasnimo osnovne pojmove:

income tax

Vrsta poreza definisana od strane državne administracije. Predstavlja porez na platu koju dobija svaki zaposleni u kompaniji u kojoj radi. Porez ide u državnu blagajnu.

Primer:
Income porez drzave je 5%. Ako zaposleni igrač primi minimalnu platu 5 RSD od strane poslodavaoca, onda bi posle završetka rada dobio 4.75 RSD.

eSrbija ima taj porez trenutno 10%, a prosečna plata nam je 15 RSD. Radnik dobija neto platu 13,5 RSD. Država dobija 1,5 RSD od svakog građana!

import tax
Porez na uvezenu robu - carina.

To je porez na proizvode (oružje i hranu) koji se prodaju na našem marketu od strane proizvođača iz inostranstva koji nema naše državljanstvo. Može se nazvati i “carina”. Porez ide u državnu kasu.

Primer:
Ako igrač sa državljanstvom eHrvatske odluči da proda 1 Q7 tenk na tržištu eSrbije po ceni od 10 RSD, onda bi posle poreza (-2% import tax i -3% VAT) njegova zarada bila 9,5 RSD (-5% ukupnih poreza).

VAT
VAT (Value Added Tax) = PDV (Porez na Dodatu Vrednost)

To je porez koji se plaća svaki put kada je nešto kupljeno na marketu i donosi najveći priliv novca u državne kase (znate onih Đelićevih 18%). VAT nije dodat za RAW materijale (sirovine).Kao stranka Pokret Civila, odlučili smo da se dotaknemo baš teme o import porezu.

Kao što mnogi od vas znaju, velika većina edržava u eRepubliku odavno je povećala svoj import porez na 99%. Kada je u pitanju oružje, u eSrbiji je taj porez od svega 2% i VAT 3% - najmanji u eRepu!

Primer poreza nekih od e-država:

** Poljski porezi
Broj aktivnih igrača oko 11.000; Broj održanih regija 43; bonusi 10/10** Mađarski porezi
Broj aktivnih igrača oko 5100; broj održanih regija 15; bonusi 2/10 !


eSrbija u trenutnom stanju proizvodi ogromne količine sirovina, hrane i oružja jer držimo sve regije koje su potrebne za 100% bonus u proizvodnji. Držimo sve resurse, imamo gomilu igrača sa najvišom kvalitetom fabrika, fabrika raw-a, kao i najveći broj igrača u eRepu. Mi smo živi primer hiperprodukcije u eRepu.

Članovi stranke Pokret Civila smatraju da je nedopustivo da u trenutnoj situaciji imamo mali import tax na oružje. Potrebno ga je podići na maksimum.

Ali šta nam donosi mali import tax?

Kao prvo, eSrbija je zemlja hiperprodukcije. To znači da proizvodi velike količine sirovina i gotovih produkata. Upravo zbog velike ponude na marketu, cena proizvoda se stalno smanjuje! Ako na našu hiperprodukciju dodamo još trgovce iz inostranstva koji su direktno privučeni niskim import tax-om, dobijamo još veću konkurenciju pa je naše tržište još više ugroženo, a cene nastavljaju da padaju.

Šta nam donosi visok import tax?

Zaštiti naš market od stranih konkurenata! Visok import tax direktno povećava cennu proizvoda pa je on na našem tržištu nekonkurentan. Domaći proizvođači su zaštićeni, cena proizvoda raste, rastu i plate.

Šta ministarstvo ekonomije očekuje sa malim porezom?

Očekuju da će sa malim porezom privući proizvođače iz drugih e-država i tako dobiti nešto novca od poreza koji ide za državni budžet. Ali očigledno nisu imali u vidu da bi sa tim malim porezom mogli naknadno sami sebi naštetiti (defacto i našem tržištu), iz prostog razloga jer se cena proizvoda smanjuje - što donosi još manji prihod od import poreza i VAT poreza.

Kada i kome se IMPORT TAX isplati i kako ga regulisati?

Ne isplati se državi koja ima mnogo regija da ima mali import tax.

Državi koja ima hiperprodukciju se nikako ne isplati imati mali import tax.

Državi koja ima vrlo malo regija isplati se regulisati IMPORT tax, tako da se isplati i ulagacima.

U državi koja ima malo regija cena proizvedenog oružja raste! Njima odgovara da smawe import tax i olakšaju narodu te smanje monopol nad proizvodima. U državi koja ima 10/10 regija, cena oružja pada! Iz tog razloga je korišćenje 100% bonusa dobro za prodaju oružja u zemljama sa 0% bonusa, jer tamo su cene veće!

Kada se sve to uzme u obzir, može se regulisati “povoljni” import TAX. Ili zatvoriti sopstveno tržište od stranih proizvođjača.

Da još dodamo:
Smatramo da imamo dovoljno domaćih proizvođača koji mogu da snabdeju čitavo tržište eSrbije. Uvoznici nam nisu potrebni. Za eSrbiju bi bilo uvek dobro imati vrlo visok import tax jer u igri postoji samo 1 proizvod koji je isplativ, a to su Q7 tenkovi. Igra nema više isplativih proizvoda kao što je to nekada bilo u V1, tako da nema nekog proizvoda koji našoj državi toliko treba da bi ovaj porez bio mali.

Zaključak:
Pitanje je samo: da li otvoriti tržište za strance ili ga zatvoriti?
Zašto bi neko iz e-država sa 100% bonusom prodavao državi sa takođe 100% bonusom, a koja usput ima i hiperprodukciju?
eRepublik nema milion različitih resursa i proizvoda da bi morali otvarati eBerzu, nego samo jedan (hranu ne brojim jer je stvar igrača da se sam obezbedi posle adminove promene u zdravlju).Stranka Pokret Civila je definitivno za to da se import tax na oružje poveća na maximum!

Pre neki dan je član Pokreta eCivila i kongremsen u parlamentu eSrbije Lahak Manik stavio na glasanje zakon o povećanju poreza na uvoz. Iako smo za to da se porez maksimalno poveća, za početak je predloženo povećanje na 50%.

Predlog je, zbog očiglednog nerazumevanja principa funkcionisanja poreza na eRepu od strane ostalih kongresmena, odbijen.

Dobio je poruku od predstavnika ministarstva ekonomije.
Ova prepiska odlično pokazuje u kakvom je stanju naš parlament, pokazuje kako neki smatraju da imaju monopol nad odlukama i predlozima zakona. Direktno uslovljava prava kongresmena da predloži zakon za koji on (kongresmen) i njegov poslanički klub smatraju da je ispravan. Zato što vlada eSrbije smatra da je iznad parlamenta i da su kongresmeni u službi vlade! To je ipak tema na koju se valja osvrnuti drugom prilikom. Međutim, posle ove prepiske eBora ispred ministrstva ekonomije predlaže sledeći zakon:


Dakle, šta imamo ovde:

Import tax na hranu je smanjen, a VAT (PDV) je povećan. Upravo se vraćamo na objašnjenje sa početka članka: kod zemalja sa hiperprodukcijom korisno je povećati import tax. Međutim, naši ekonomisti ne misle tako. Ono što će dobiti je nešto više novca u državnoj kasi na štetu naših poljoprivrednika koji će morati da se bore sa surovom konkurencijom.

Povećan je i porez na plate, sve (opet) u cilju punjenja državne kase.

Da ne budemo nepravedni, dana 1881. predložen je set zakona od kojih su mnogi dobri:

povećanje import tax-a na WRM i FRW kao i povećanje minimalne plate sa 5 na 10 RSD. Za te zakone se naravno glasalo pozitivno jer mislimo da će stabilizovati tržište rada i berzu sirovina u eSrbiji.

Pozivamo sve koji imaju drugacije misljenje ili neke nove predloge, da se oglase, obrazlože svoje ideje kako bismo zajednickim radom pomogli ekonomiji eSrbije.Učlani se!

Kontaktirajte nas!

Dođite na chat!

Ekipa koja je pomogla oko clanka:
Pecanova,N3mesis, MIXsrb1, Lahak Manik and theillusionist
 

Comments

theillusionist
theillusionist Day 1,883, 11:40

Prvi i poslednji! o/

Iga mono
Iga mono Day 1,883, 12:23

Већ дуже времена мислим да смо незаштићено тржиште. Мене само интересује да ли Министарство економије има статистику колико од чега зарађује? Колико од пореза на плате, колико од увозне таксе и сл. Волео бих да видим ове бројеве да мало више измозгам шта се може урадити.

Мислим да се ово може много боље. Као прво пошто је ово игра сигуран сам да се може договорити и истестирати пар сценарија у пар дана што је јако битно. Мислим да људи не разумију основе економије овде. Истина је да увозом добијате на порезу али питање је колико извозимо? Какав је баланс колико страног новца улази код нас а колико га одлази? Ако видимо да постоји хипер продукција а постоји мислим да Мин. Економије мора да буде много агилније и да више штити локалну привреду. Не можете да примате стране играче и дајете им наше држављанство и да држите ниске увозне таксе.

Паре морају да улазе у државу а не да излазе. Економија није у порезима и државу не чини влада него људи. Када људи буду имали новца имаће и држава, али то изгледа ни једна влада не може да схвати.

N3mesis
N3mesis Day 1,883, 14:22

1.) Najviše zaradjuju od poreza iz marketa - VAT. Ne zna se kolicina ali po mojem misljenju predstavlja 50% - 70% svih prihoda u drzavnu kasu.

Od poreza na platu mozes lako da izracunas, recimo da svi u eSrbiji odrade u fabriki i zna se kolika je plata - ako bi SVI radili za te pare... jer paravojne jedinice i neke druge rade za minimalac.

Znaci ako bi bas svi radili za tih 15 RSD to bi bilo:
Broj aktivnih igraca x (porez od plate)
14300 x income porez od plate (15 RSD -12% income tax) = 25.740 RSD dnevno

Ako se i dalje pozabavimo.. recimo AKO svi aktivni igraci kupuju po 5 Q7 tenkica, ..svaki igrac istog dana!
14300 x VAT porez od prodaje (10 RSD -3% VAT) = 21.450 RSD

To je sve subjektivna racunica jer se naravno ne moze predvideti koliko ljudi ce kupovati, raditi ili ne.

2.) Od import tax-a ne zaradjuju nista. Makar ja nebi bio lud da prodajem puce u drzavi sa hiperprodukcijom i sa 10/10 bonusom. Druga prica bi bila ako bi eSrbija imala samo 1 regiju. Tada IMPORT TAX je jako vazan!
Zna se -> manje puca = vise kostaju = vise para.

Sto donosi benefit i na platama. Jer neko koji zaradjuje ce staviti na job market vecu ponudu da privuce radnike.

mMilutin
mMilutin Day 1,883, 15:10

Slazem se sa poljskim modelom

eBora
eBora Day 1,884, 23:27

U narednim danima ce izaci clanka MES(ministarstava ekonomije eSrbije) sa detaljnom analizom stanja nakon promena poreza.

Cry  Me  A  Rlver
Cry Me A Rlver Day 1,884, 00:12

najbolja varijanta je da probamo, zasto da ne ako cene pocnu da skacu bice i vise nego ocigledno a ako ne smetace ulagacima ali u malom broju tako da eseljak nece gubiti. ja sam za

MR.RSD
MR.RSD Day 1,884, 01:00

boro taj izvestaj to maci o rep okaci, svima koji bar malo sednu i razmisle je jasno sta se desava znaci perete pare. Stavite porez na 99% bice jedno 5 puta bolje. Ne przi tu neku birokratiju jedna recenica ti sa drugom nije povezana razumete se vi u ekonomiju ko marice. Idi tamo pravi multije u ekonomiju se ne razumes ni ti ni ovi sto je prave ovakvu, ovo je vestacko stanje nema hyperprodukcije kao sto ni srbija nema 14k aktivnih igraca ali zato ima hyperlopovluk i hypersarenalaz kao i hypermulti. Pa lepo se masuju multi i zaposle se par dana dok vas ne banuju i punite budzet drzave i posle delite pare sad ste digli porez na plate a multici prste. Bar i to sa mulijima sto radite da umete bar negoi u to se razumete kao u ekonomiju. Samo se brukate za nista obicne ste nule, vrtite jedne te iste price a nemate pojma. Sa strankama isto tako samo delite na grupe ljudi da imate sto vise kongresmena u vladi sve kao posebne stranke a ustvari jedno te isto. Matematika je jasna ni ti ni svi ovi sto su glasali protiv ovog zakona niste sposobni za mesto kongresmena. Knjige u torbu ranac o rame pa pravac u ekonomsku da nadoknadis sto si bezao sa casova kada se ucila osnova ekonomije. Ima ovde mnogo toga da se kaze ja sam onako s'brda-dola na brzinu to u par recenica, posto ako bi ja izbacio moju analizu ekonomije i kradja pola vas kongresmena bi obrisalo naloge, ali me mnogo zabole bas za vase virtuelne golde, dogodine cu vec imati gow bez dinara ulozenog i toliko o tome igra je previse prosta za neke duboke analize. Ionako je lakse ukrasti nego stvoriti to vam je u krvi. Da ne duzim posto je ovo ionako gubljenje vremena sa ljudima koji se ne razumeju u ono cime pokusavaju da se bave.
Pozdrav svim normalnima. kongresmeni se ne racunaju bar ona desna vecina sa prilozene slike.

igajunior
igajunior Day 1,884, 02:05

Porezi ne bi smelo da budu stvar dnevne politike i demagogije.
Ministarstvo ekonomije se napravilo predlog sadasnjih poreza u zadnjem članku koji je objavljen. Bili su komentari i otvoreno se diskutovalo na ovu temu. Te novine su uvek otvorene, pa objavljivanje članka ako ću biti zlurad vidim kao političku propagandu. No, pošto to nisam, ajd da ukažem na sledeće stvari.
Hipreprodukcija-postoji u svim zemljama, a admini je rešavaju BoTom, stoga i bude uvek preporučena cena. O njemu je pisano, ima J Waine članak koji je pisao dosta davno, pa koge ne mrzi neka lista njegove novine.
Politika oko carina je sledeća. Interes građana je da imaju što jeftiniji gotov proizvod, a iz toga razloga je niska carina odlična stvar. Verujem da će bar neko da nađe interes da prodaje kod nas na marketu, mada i ne vidim nešto mnogo strane državljane na našem MM. I pored navedenih mera mi nemamo najjaftiniji tenk, što u principu jedino interesuje građane, i što je cilj ove vlade. Ovdje vidim da se situacija popravlja, jako je mala razlika između cene tenka u Poljskoj i Kini i kod nac (cca 0,1cc). Pitanje je odakle razlika?
Zbog stabilnosti 10/10 resursa većina naših proizvođača još uvek radi na stranim marketima. I ako se vraćaju ljudi, to još uvek nije dovoljan broj jakih ekonomskih profila. Za očekivati je da se na ovom polju situacija popravi.
Ima još argumenata u korist ove tvrdnje, npr. poljska sa jako sličnim poreskim stopama (PDV na hranu poljska 15% srbija 14%, PDV na oružije poljska 2% srbija 3%, minimalna plata identična tj. 10 rsd.income poljska 15% srbija 12%) i sa 30% manje igrača prihoduje 25% više poreza. Jednostavno, mesecima spavaju na max. resursa pa su mnogo su povoljniji za biznis od Srbije.
Što se tiče rawa, tu je naravno stavljena carina od 99% jer ogroman broj ljudi ima upravo proizvodnju rawa, i logično je da država štiteći tržište pokuša da pomogne da se proizvodi štopre prodaju.

igajunior
igajunior Day 1,884, 02:08

I za kraj, uvek volim da se uključim kada su ekonomska pitanja tema, pa bi dobro bilo da svi prodiskutujemo neki put i na zvaničnim novinama MeSa. Stoga bi bilo manje jednostranih predloga zakna (koji su legitimni). Porezi nisu sveta krava i mogu se menjati uvek, a svima nam je u interesu da nađemo najpovoljnije rešenje u interesu kako države tako i svakog građanina.
o7

Markozlol
Markozlol Day 1,884, 02:34

eBora i ministarstvo ekonomije vidi se da ste Dinkiceva skola : )))) Puna podrska za ekipu iz pokreta civila! Vec duze vreme gledam i smejem se koliko su odredjeni ljudi u vladi nepismeni...... Ne znam kada ce vise da se probudi ekipa i da se konacno stvori neko ujedinjenje stranaka za dobrobit ove drzave....Imperatorska SZR ce da vlada dok nam ne dodje iz dupeta u glavu : )))) Nisu losi momci, ali strucni kadar je na nuli. Podrzavam cak izbacivanje ovakvih "tutoriala" da se malo informisu i eBebe. MeS nikada nece biti dovoljno dobar jer od prostog i jednostavnog oni naprave toliku konfuziju da ni sami posle ne znaju sta su napisali : )) Lajacki receno MeS neka ga napise kratko ali jebitacno : ))

Un Ban Me
Un Ban Me Day 1,884, 02:36

Zbirna ocena iz matematike svih naših predstavnika u ministarstvima je 2.

Lahak Manik
Lahak Manik Day 1,884, 02:39

Poštovani gospodine predsedniče,

hvala na konstruktivnom komentaru. Razmislićemo o onome što ste napisali. Uostalom, to nam je i bio cilj, da što više ljudi da svoje mišljenje.

Međutim, stranka Pokret Civila nije u vladi nego je (za sada) opoziciona stranka. Zato naše delovanje mora ići kanalima koji nisu deo establišmenta, već prodiru do glasačkog tela drugim, takođe legalnim putevima. Ako ovaj članak vidite samo kao oblik plotičke propagande onda jako malo znate o Pokretu Civila i njenim članovima. Znali biste da politika nama nije cilj već sredstvo za postizanje cilja. Znali biste da nemamo multije, da ne kupujemo glasove, i da ne prodajemo državljanstva. Ovaj članak je legalno sredstvo aktivne političke borbe koje nema za cilj diskreditaciju vlade (to ona radi sama), već poboljašenje ekonomskih uslova u eSrbiji.
Gubljenje je vremena ostavljati kometare na zvaničnim novinama MES-a. Smatramo da se ovako naš glas bolje čuje.
Što se tiče jednostranih predloga zakona, ne znam da li su oni legitimni, po reakciji vlade rekao bih da nisu. Ali znam da su sigurno legalni, i tako ćemo se prema njima odnositi.

igajunior
igajunior Day 1,884, 02:52

Samo napred, želim Vam puno sreće u budućem radu.
Ne verujem da se demagogijm bilo šta postiže, svakako ne kad su ekonomske teme u pitanju.
Ja hoću da budem objektivan tamo gde ima mesta, i svakako nisam demagog. Da to jesam sad bi ti napisao da podizanjem carine na oružije radiš za račun krupnog kapitala? No, na;in politi;ke borbe je lična i stranačka stvar, a papir sve trpi...
Sve najbolje
o7

Lahak Manik
Lahak Manik Day 1,884, 03:03

@igajunior: Upravo vaš poslednji kometar je tipičan primer demagogije. Uz opasku da papir trpi sve..

nemam dalji komentar..

eBora
eBora Day 1,884, 03:15

Moram da prokomentarism navode da cemo podizanjem carine na 99 % zastiti domacu proizvodnju
Ali niko od vas ne zeli da napise da cemo na taj nacin dati odresene ruke domacim tajkunima da divljaju sa cenama i skidaju kozu mladim igracima koji ne mogu sebi da naparve q7 fabriku.
Prihvatljivo je podizanje carina u onoj meri da i stranci imaju interes da prodaju, da drzava ima interes da to oporezuje ali da i gradjani budu zasticeni od domaceg monopola tajkuna.
Na kraju carina tome sluzi i u RL

Lahak Manik
Lahak Manik Day 1,884, 03:44

Dakle, da je eSrbija mala ekonomija, eBora i igajunior bi bili u pravu. Ali eSrbija nije mala ekonomija, i ima dovoljno proizvođača (kao što je N3mesis rekao u članku), tako da će jedni dugima biti konkurencija. Danas se do 10 golda (koliko košta oružara) dođe relativno lako. Dosta golda se dobija preko BH (pogotovo posle podela na divizije) i treninga tako da i mlađi igrači lako dođu do prve q1 oružare. Sa popustom, q2 košta 11 golda, što je još samo malo strpljenja i truda i tu smo. Toliko nas ima da problema sa monpolom nema. Ovakav princip se i preporučuje za velike ekonomije, kao što su eSrbija, ePoljska itd. I (kako je opet N3meis lepo objasnio) nije preporučljiv za države sa malim brojem proizvođača i resursa.

igajunior
igajunior Day 1,884, 05:09

@Lahak Manik
Broj krupnih proizvođača možeš jako lepo da vidiš ako pogledaš job market u Srbiji i Poljskoj. Plata je veća za 2 cc u Poljskoj samo jer ih ima mnogo više...Cena rawa je ista, porezi se neznatno razlikuju.
Možda misliš drugačije?
p.s. Biće članaka u zvaničnim novinama ministarstva ekonomije, pa ti preporučujem da ispratiš. Jako lepo rade ti ljudi posao, i uvek argumentovano obrazlože. Pod argumentom ne podrazumevam izjavu da je tako u komentaru, već SS, gdoc i druge validne i proverljive parametre.Bar je u ekonomiji lako na taj način diskutovati.

Lahak Manik
Lahak Manik Day 1,884, 05:17

predsedniče, upravo se porezi znatno razlikuju. i to je navedeno u članku. mi mislimo da ćemo povećanjem import taxa napraviti prvi korak ka poboljšanju naše ekonomije.

Bront
Bront Day 1,884, 05:25

Kasa Narodne banke Srbije,skoro pa prazna,podela opreme nema,kanal res# sluzi za odmor i razonodu,
proizvodi jeftini ali narod nema para,i vlada tvrdi da je sve u najboljem redu,bez da saslusa drugo misljenje.
Opet nam se nudi da mi lepo procitamo clanak Ministarstva ekonomije,i sve ce nam biti jasno,ali i dalje sa mojom platom mogu kupiti 100 hlebova i 3 tenka Q6.Lepo,kao i u RL borba za radnog coveka a protiv tajkuna.E ako bi posle tog clanka mogao da kupim 200 'leba i 6 tenkova,onda bi to bilo nesto.

N3mesis
N3mesis Day 1,884, 05:53

Nadam se da ce analiza MES-a biti detaljna koliko je to moguce.

Tajkuni takodje ne mogu da naprave cuda jer ce uvek neko postaviti vecu ponudu od njega (najveca ponuda plate moze biti ta, da manager posluje sa pozitivnom nulom ako znate na sta mislim)
Sa druge strane ta isti tajkun je to zaradio na svoj nacin zasto bi mu bili zavidni.

Admin je toga sasvim svestan - sta AKO... svi igraci dobiju Q7, svi igraci imaju max trening centre, itd itd.. Zato i uvozi bota i misije da malo ozivi market. Bot je neophodan iz prostog razloga jer se pare "izgube" sa nadgradnjama, kupovinu oruzja koje potrosimo, treninge sa goldom i kupovinu golda itd itd..
Sve to mi zaradimo i potrosimo u "nista". Admin pa ubacuje sa bot-om pare u sistem.

N3mesis
N3mesis Day 1,884, 06:05

Takodje..
Sto je nedopustivo u IGRI je to da igrači prodavaju oružje manje kvalitete ispod njegove realne cene.

Ako dam primer oružje Q3:
Svaki igrač sa 100% bonusom u zemlji napravi 20 puca Q3. Cena 1 puce Q3 je 0.30 RSD. Znači ako proda te puce dobija 6 RSD!

Sada..

Za proizvodnju te puce je potrošio 600 Wep. RAW.!! (1 RAW = 0.04 RSD)
Ako bi prodao SAMO raw koji je potrošio za puce... dobio bi 24 RSD!!!!

Sada vi meni recite GDE IM JE PAMET?
Nisam vidio ni jedan APEL narodu da prestanu da prodaju puce po absurdnoj ceni. Vidim da nisu svesni toga.

I sada dodaj jos uljeze iz inostranstva jer se vi grcite zbog import tax-a za 2%,3,4 ili 5% da bi napunili jos malo drzavnu kasu.

Upamtite - ako stranac obori nama cenu na marketu, manje dobijate i VI od poreza! Jer ce cene padati jos vise.

TheKralj
TheKralj Day 1,884, 06:51

Podrška za autore članka - jasno i argumentovano izložen problem i predloženo rešenje.

ssam
ssam Day 1,884, 06:55

Ne mozes sa nikakvim porezom ni povisiti ni sniziti cenu, bar ne nista znacajno. Jedino utices na to da li ce nasi preprodavati ili ce stranci direktno prodavati na nasem marketu

o/

Stevanovic Dragan
Stevanovic Dragan Day 1,884, 06:56

Autori clanka su dali resenje za izlaz iz krize u Srbiji.Sada je na savesti vlade da to resenje shvati i prihvati za dobrobit svih gradjana Srbije.

Srpski Sin 83
Srpski Sin 83 Day 1,884, 07:21

Uh sve je to lepo napisano ali samo u praksi... I ta ePoljska sa takvim porezima ima skoro istu cenu svih proizvoda kao i eSrbija. Prosto bot/admin je taj koji kontrolise cene na marketu.
Inace mi interesantan ovakav stav vlade. Sa jedne strane hoce sto nize cene kako bi "obicni" gradjani mogli da kupe sto vise oruzja za sebe a sa druge strane dizu VAT....

Don Katanec
Don Katanec Day 1,884, 10:29

Podrska za autore clanka, jasno i argumentovano izlozen problem i predlozeno resenje, Svaka cast!

Roberrto
Roberrto Day 1,884, 10:53

........glas !

nikol000
nikol000 Day 1,884, 14:08

Objasnite lepo i ko place gde poreze .
Povecanje minimalca na plate je samo bitno za NOVE ponude na Job Marketu
Ako ja u Srbiji zaposlim nekog sa BiH CS da radi onda ce on placati porez na platu iako nema CS eSrbije
Porez na platu je vezan za CS poslodavaca ( odnosno na kom JM postavlja ponudu za rad ) i nema nikakve veze sa gradjanima eSrbije ( jer dosta njih placa porez za svoju platu ePoljskoj )

Proucite temu malo bolje

N3mesis
N3mesis Day 1,884, 14:29

@ nikol000:
Ako drzava stavi minimalac "wage" 10 RSD to znaci da svi manageri u eSrbiji ne mogu da stave manju platu od 10 RSD. Mogu samo visu platu.

Da, porez na plate ide iskljucivo eDrzavi za koju ima manager CS. Za njega mogu raditi i pingvini iz antarktike, ili Tazmanije ili neke trece vukojebine ako se tako izrazim : )
Izvini mojoj sali... hocu da kazem da nema veze ko je zaposlen u firmi managera.

Ako smo vec kod minimalca dobro je da je to 10 RSD... ali... nesto mi se cini da je kasno za to.. pa i porez na platu je malo visok u odnosu na "standard" : )


Nemamo neke produkte gde se moze cena vrteti kao na eBerzi.. u RL imas milijarde sirovina i produkta.. ovde u igri je to samo puca Q7 i raw koji je osnova za proizvodnju. Smesno...
Tu bi morali svi stisnuti ADMINA sa promenama sistema igre.
(na zalost... Brzo ce oni uvaliti Q8 : D )

Ivche
Ivche Day 1,884, 14:54

Nista ne brinite, sad ce posle ovakvih "genijalnih" i "dobronamernih" poteza koji, nesrecno pokusavaju da isprave ono sto su sami zakuvali, da podele jos 10ak drzavljanstava ljudima koji imaju 10Q7 firmi iz grcke, rumunije, jer ne znaju da sacuvaju dinar ni da im vezes za ruku. Ili ce ga ukrasti ili pojesti. E sad da sam zlonameran mogao bih da kazem da je odbijanje predloga zakona bila demagogija, i da je glup do neba predlog zakona odmah zatim usvojen iz istog razloga, ali google doc gde su svi ekonomski parametri eborine i igine gluposti uvek zabaguje od kolicine samoljublja i neznanja oba hrckova strucnjaka (sta li je sa gambino? nema je, a ona se razume u sve... pa skoro u sve xD)

Pegavac
Pegavac Day 1,884, 17:02

Ali u praksi ni jedan stranac ne prodaje q7 tenkove na našem marketu jer mu se ne isplati. Tako da se baš ništa neće promeniti da li je imopt tax 2 %, 50% ili 99%

War3hous313
War3hous313 Day 1,885, 00:46

postoji faktor crne berze.
sobzirom da ovde pricamo o sitnim profitima,
njen ucinak nije zanemarljiv.
a cini mi se da dizanjem uvozne taxe stimulisemo black market.
mada ceo ovaj predlog zvuci skroz opravdano,
treba naci neki balans, ukoliko black market ima uticaj na vec male zarade i prihode od taxi.
ili cemo da gledamo mnoge prijatelje banovane zbog trgovine van legalnog marketa.
ps. mene ne bi zacudilo da i sama eSrbija kupuje tenkove na crno. : D

igajunior
igajunior Day 1,885, 02:15

Suštinu vam je rekao Pegavac...

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC Day 1,885, 04:10

Kao sto nikol000 rece minimalac se naravno odnosi samo na novozaposlene e gradjane, svi oni koji su nastavili da rade kod ranijih poslodavaca po ranijoj minimalnoj plati ostaje im mogucnost da i ostanu zaposljeni po istim uslovima.
Sto se uvozne takse tice, ja se pitam koji je to strucnjak za proizvodnju koji bi proizvodio u svojoj zemlji a zatim proodavao na prezasicenom trzistu ( barem tvrdite da je takvo ), a osnovni pokazatelj takvog trzista bila bi najniza cijena. Dakle neko bi prodavao oruzje po najnizoj cijeni, i pri tome pride placao taksu od 2 %.
Ako je nase trziste prezasiceno u odnosu na Poljsko to bi znacilo da je cijena oruzja kod nas znatno niza nego u Poljskoj, a da li je tako ???

ps.
Bas me cudi a kod Poljaka taksa 99 % : )

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC Day 1,885, 04:33

Dobro je sto se pise o svim temama , ali zamjerka autoru sto nije studioznije prisao temi i naveo realne razloge zbog kojih bi ova taksa trebalo da se promjeni:

-Da se navede iz koje zemlje prijeti opasnost masovnog uvoza.

-Da se prostom racunicom pokaze da postoji isplatljivost nekom privredniku iz x zemlje da svoje proizvode prodaje u eSrbiji ( jer niko nece prodavati ako mu se ne isplati ).

-Da se barem nekolika takva prodavca uslikaju na srpskom marketu i slike pokazu da oni obaraju cijenu.
.
.
.
.
Posto nista od navedenog nije nadjeno niti je moguce naci, ova prica je besmislena, kao i promjena ovoga poreza kada je u pitanju oruzje, sa hranom je nesto drugacija situacija i ovaj porez je svjesno postavljen na 5 %.

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 1,885, 06:25

Дизање пореза на 99% ће заштитити само веће произвођаче тенкова, да кажем монополисте. Људи се жале на високе цене, а овим ће цене тенкова порасти, што није добро за цивиле и остале који немају фабрике.

Lahak Manik
Lahak Manik Day 1,885, 08:43

Naravno da se žale na visoke cene, ljudi se uvek žale na visoke cene. A cena tenka bilo kog kvaliteta sem Q7 je niža od cene njegove proizvodnje. Drugo, veliko smo tržište, ima nas mnogo. Nema monopola u eSrbiji.

AleksandraXII
AleksandraXII Day 1,885, 13:51

To sto kaze Pegavac je naravno isto sto je napomenuo N3mesis u prvom komentaru. Sa import taxom u trenutnoj situaciji sa tolikim bonusom eSrbija ne zaradjuje nista. Ako imas da biras izmedju otvorenog marketa i zatvorenog je naravno najbolje imati uvek zatvoren.

Ako bi imali manje regija tada se import taxa uvazi. Videla sam mnogo stranih prodavaoca na marketu kada smo imali originalne regije.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.