[Dışişleri] Bülten

Day 2,008, 23:14 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Haftalık olarak yayınladığımız bültenimizle karşınızdayız. Ülkelere özel olarak değinmeden önce geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelere dair genel bir değerlendirme yapmak istiyoruz.

Bildiğiniz üzere hafta başında Plato’nun MU turnuvasını duyurması ile birlikte MSB ve Dışişleri ekipleri olarak yoğun bir mesaiye başladık. Hedefimiz hem MU’larımıza NE desteği sağlayabilmek hem de bunu yaparken ülkenin geleceğe yönelik hareket alanını kısıtlamamaktı. Anketimizden çıkan sonuçları ve mevcut komşularımızın konumlarını değerlendirdiğimizde, en müsait hedef olarak FYR Makedonya belirlendi. Savaş şu ana kadar MSB ekibimizin özverisi ve halkımızın büyük desteği ile iyi gidiyor. MU’larımızın da ilk 50 içinde bulunduklarını görmekten mutluyuz, umuyoruz turnuva sonunda tüm bu emeklerimizin meyvelerini almış oluruz.

Dünya genelindeki savaşlara bakma gerekir ise, ilk haftamızda TWO ülkelerinin özellikle de Sırbistan’ın ağır kayıplar verdiğini gördük. Bunun sebebi eski EDEN ülkelerinden TWO karşıtı bloğun, CoT karşıtı bloğa göre daha önce harekete geçmiş olmasıydı. Ancak CoT karşıtı bloğun iki ağır topu Yunanistan ve Türkiye’nin üzerlerindeki ölü toprağını atmasıyla işler tersine döndü. Önümüzdeki aylarda CoT ülkelerinin ağır hezimetler yaşayacağını öngörmek hayalci bir yaklaşım olmaz.



Yunanistan:
Yunan hükümeti resmi TWO teklifini reddetmek zorunda kaldı. Bunun da tek sebebi olarak Sırbistan hükümetinin FYR Makedonya yanlısı tutumunu gösterdi. Ancak TWO’dan uzaklaşmış değiller, yasayı reddettikten sonra da bir çok TWO MPP’si imzaladılar. Şu anda sizin de bildiğiniz üzere ortak bir operasyon ile Bulgar ve FYR Makedonya ikilisini pasifize etmeye çalışıyoruz.

Arjantin:
Arjantin ne yazık ki bir kez daha silindi. Ancak bu kez seçimlere gireceklerinden ve önümüzdeki süreçte eskisi gibi güney amerikada dominant bir Arjantin göreceğimizden şüphemiz yok. CoT’un en güçlü iki ülkesi Yunan ve Türk baskısı altındayken, Arjantin Şili işgalinden kolayca kurtulacak ve hatta saldırı pozisyonuna geçecektir.

AB😨
ABD Fransa NE'sini kullanarak Aquitane'i tekrar almaya çalıştı ama başaramadı. Şu anda ele geçirilmiş olan Fransız bölgelerinin de geri verilmesi planlanıyor. Bu savas sırasında hükümet ile bağımsız MU'lar arasındaki koordinasyon da arttı ve bir yakınlaşmaya sebep oldu. Aynı zamanda medyada direk Sırbistan'a saldırılıp saldırılmayacağı konusunda tartışmalar dönmeye başladı. Halk iki kampa bölünmüş durumda.

FYR Makedonya:
FYR Makedonya bildiğiniz üzere saldırımızı geciktirmek için elinden geleni yaptı. Önce Arabistan üzerindeki bağlantımızı RW ile kesip kaçtılar, sonra İran üzerinden yaptığımız atağı engellemek için millet vekillerimizi satın almaya çalıştılar, ancak tüm bu denemelerine rağmen ne yazık ki başarılı olamadılar. İlginç olan ise, çok kısa bir süre önce Hırvatistan ile MPP imzalamak için bu ülkeyle iletişime geçmişlerken, bize karşı ilk cepheyi kaybettikten sonra Sırbistan - Hırvatistan cephesinde Sırbistan tarafından vurmalarıydı. Çaresizlikten iyice karaktersiz bir yapıya büründüler.

Polonya:
FYR Makedonya seferimiz sırasında Polonya’dan çok büyük oranda destek aldık. MPP’miz olmamasına rağmen bir çok Polak cephelerimizde boy gösterdi. Hatta bunu bir adım daha ileri götürerek, Rusya’nın bize NE vermesi üzerine, Rusya’nın bonus bölgelerini RW ile özgürleştirdiler ve aynı zamanda verdikleri ağır MPP desteği ile sadece 2 MPP’ye sahip Beyaz Rusya’nın Rusya’yı yenmesini sağladılar.

Brezilya:
Resmi olarak CoT’a girmese de CoT yanlısı tutumunu devam ettiren Brezilya, Şili ve Paraguay ile ROLA (Resistencia Organizada por la Liberación de América - Amerika’nın Özgürlüğü için Organize Direniş) adında bir bölgesel oluşuma girdi. Bu oluşuma önümüzdeki dönemde yeni ülkelerin katılması bekleniyor. Şimdilik çok bir anlam ifade etmese de, uzun vadede bu oluşum bir ittifaka dönüşebilir, kısa vadede ise Brezilya’nın CoT yanlısı tutumunu garanti edecektir.

Ukrayna:
Ukrayna, Çekler ve Beyaz Rusya ile 3'lu bir mini ittifak kurma çabasında, ittifakın TWO yanlısı olması bekleniyor. Yunanistan ve Türkiye ile dostluğunu sürdürmeye kararlı olan Ukrayna, bir yandan da TWO’da kendine yeni müttefikler arıyor. Polonya ve İspanya gibi ağır toplar ile mütakabata varıldığı söyleniyorken, uzun süredir işgali altında bulundukları Macarlar ile henüz bir ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Arnavutluk:
Halk ülkenin geleceği için bir çok ayrı gruba bölünmüş durumda. Bir kısmı nötr devam ederek sadece ABD, Türkiye gibi dostlarına yardım etmeyi düşünüyorken, yeni bir ittifakın parçası olmak isteyenler ve hatta uzun süredir dost oldukları Hırvatistan ile yolları ayırıp Sırbistan ile yakınlaşmak isteyenler dahi var. Hindistan ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle bir kaç ülkeyi araya sokmalarına rağmen sorun çözülememiş gözüküyor, bu ülke ile savaş büyüyebilir.

İran:
ONE'daki sorunlarımızda bardaktan taşan nokta olan İran ile son dönemde iyi ilişkiler içerisindeyiz. Hükümetleri ile FYR Makedonya savaşı başladığından beri tam bir koordinasyon ile ilerliyoruz. Sadece hükümetlerinin değil, halklarının da bu yakınlaşmanın arkasında olduğunu da söyleyebiliriz. FYR Makedonya savaşlarının getirmiş olduğu sinerji ile Polonya ile MPP imzalayan İran'ın, önümüzdeki süreçte TWO yanlısı bir tutum sergileyeceğini söyleyebiliriz.



Bültenin hazırlanmasında emeği geçen tüm büyükelçilerimize teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Dışişleri Bakanı
Tjutg Simzb