[Dışişleri] Bülten

Day 2,000, 23:07 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Haftalık olarak yayınlayacağımız bültenimizle karşınızdayız. Ülkelere özel olarak değinmeden önce haftasonu yaşanan gelişmeler ışığında oluşan soru işaretlerini giderelim.

Anket değerlendirme toplantımızda da belirttiğimiz üzere, halkımızın %75’inin desteklediği ittifak fikrinin hükümet olarak da arkasında durduk. Ancak yapmış olduğumuz görüşmelerde, yeni ittifakta olmazsa olmaz olarak gördüğümüz bazı yakın dostlarımızın hükümetlerinin bizim kadar istekli olmadıklarını gördük. Yeni oluşum fikrini rafa kaldırmış değiliz, ancak yine toplantıda da söylediğimiz üzere, yeterli sayı ve kalitede ülke bulamamamız durumunda, bu planı ertelemek durumunda kalabiliriz.

Yine son gelişmeler ışığında, Türkiye olarak ortada kalacağımız gibi bir algı oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Türkiye’nin Phoenix’in dağılımından sonra EDEN’e girene kadar yaklaşık 1.5 sene ittifaksız bir dönem geçirdiği unutulmamalıdır. Yeni oluşum Türkiye’nin tek çıkar yolu değildir, halkımızın genel yönelimleri gözetilerek alternatif senaryolar oluşturulmuş ve bu bağlamda da görüşmeler yapılmaktadır. Her ülke, halkının istediği ve kendisi için en iyi seçeneği bulmaya çalışmaktadır. Bu süreç içerisinde biz de gün be gün değişen dünya dengelerini takip ederek, bizim için en iyisini kovalamaya devam edeceğiz.



Yunanistan:
Dost ülkelerden Yunanistan TWO’dan resmi teklif aldı. İttifaka tam üyelik ve FYR Makedonya ile MPP’lerin düşürülmesi gibi bir takım şartlar öne süren Yunan’ların istekleri kabul edilmiş gibi gözüküyor. Haftasonu gelen MPP’ler de Yunanistan’ın TWO yolunda olduğunun işaretleri arasında. Ancak ülke içinde TWO karşıtı güçlü bir grup da hakim ve bu ani yakınlaşma sorunlara yol açmış durumda.

Arjantin:
Bir diğer dost ülke Arjantin de hafta içinde TWO üyesi ülkelerle MPP imzaladı, ancak Arjantin’in TWO ittifakına girmesi şu an için beklenmiyor, hükümetleri de birliğe katılmaya çok sıcak bakmıyorlar. Çevreleri neredeyse tamamen CoT ülkeleri ile çevrili ve son aylarda meclis seçimlerine bile giremeyen Arjantin’de, TWO ülkeleri ile yapılan MPP’ler çok tepki almış değil. Önümüzdeki süreçte yeni MPP’ler görebiliriz.

Hırvatistan:
Dönem başından beri ne CoT ne de TWO’ya katılmayı düşünmediğini söyleyen Hırvatlar, önce ABD sonra da Brezilya ile MPP imzaladılar ve bu da onları doğal olarak pro CoT saflarına doğru itti. Politikalarını anti Sırbıstan olarak sürdürecekleri ve yine kendilerinin öncü olacağı yeni bir ittifakın kurulumu için uygun ortamı bekleyecekleri düşünülüyor.

AB😨
Anti Sırp açıklamaları ve davranışları ile CoT ve TWO arasındaki gerilimin tavan yapmasına sebep olan ABD, Sırbistan ile sınırı bulunmasına rağmen henüz bir saldırı başlatmış değil. CoT’un “ilk tetiği biz çekmeyeceğiz” açıklaması uyarınca ABD frenleniyor olabilir. ABD içindeki bir grup MU’nun da hükümet emirlerine karşı hareket ettiği ve ABD ile iyi ilişkiler içinde bulunan İspanya’ya karşı savaştığı gelen haberler arasında.

Macaristan:
Romanya’nın Sırbistan ile imzaladığı MPP sonrası iç karışıklığa sürüklenen Macar’lar tepki olarak yaklaşan CoT-TWO savaşına rağmen FYR Makedonya ile MPP imzaladılar. Ancak bundan çok kısa bir süre sonra Yunanistan ile de MPP imzalayarak şaşırttılar. Yunanistan’ın FYR Makedonya ile ilgili şartları göz önüne alındığında, Macaristan’ın eski dostunu bırakıp yeni dostuyla devam edeceği öngörülebilir. Macar’ların en yakın iki dostumuz ile MPP imzalamış olması da gözden kaçmaması gereken bir ayrıntı.

İspanya:
Romanya’nın TWO ile yakınlaşmasına tepkili olan ülkelerden biri de İspanya. İspanya tepkisini göstermek için, şu anda Romanya ile savaşmakta olan Bulgaristan ile MPP dahi imzaladı. Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde TWO’nun alt ittifakı ACT’e üye olan Kolombiya’yı İspanya’nın aslında onaylamadığı haberleri gelmiş, İspanya başkanı bu konuda serzenişte bulunmuştu. Bu gelişme sonrası Kolombiya’nın ACT macerası sadece 1 hafta sürdü ve ACT’ten çıkartıldı.

Polonya:
Zamanında EDEN’den Romanya ile olan sıkıntılarını bahane göstererek ayrılan Polonya, Romanya ile MPP imzalayarak şaşırtmıştı. Yeni seçilen hükümet, eski hükümetin aksine Romanya’ya sıcak bakmadığını açıkladı, bu dönem bu MPP’in yenilenmeyeceğini öngörebiliriz. Bunun yanı sıra Polonya MU’larının FYR Makedonya’ya karşı İran’da savaştığı haberleri geliyor. FYR Makedonya’nın CoT’a geçmesine Polonya ile yaşadığı sorunların yol açtığını unutmayalım.

Litvanya:
Eski ABC üyesi ülkelerinden Litvanya CoT’a, Letonya ve Estonya ise TWO’nun alt ittifakı ACT’e geçmişti. CoT ve TWO beraber savaşıyorken sorun olmayan bu dağılım, iki ittifakın savaş pozisyonu alması üzerine bu dost üçlü arasında da tedirginliğe yol açtı ve olası bir savaşta dostlarına karşı savaşmak istemeyen ve düşmanı Rusya’nın da CoT’a katılmasından şikayetçi olan Litvanya ACT’e geçti.

Güney Afrika:
NaN ittifağının kurucu ülkesi Güney Afrika, ittifağa yeni üyeler katmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şimdiye kadar Malezya, Kıbrıs ve Avustralya ile iyi ilişkiler kurulmuş durumda. Öte yandan Brezilya ile altın madeni anlaşması yapıldı ve madenden Güney Afrika'nın da faydalanması sağlanıyor.



Bültenin hazırlanmasında emeği geçen büyükelçilerimize teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Dışişleri Bakanı
Tjutg Simzb