[Dışişleri] Anket ve Genel Değerlendirme

Day 1,994, 06:05 Published in Turkey Turkey by Tjutg Simzb


Merhaba,

Uzun bir aradan sonra Dışişleri Bakanı olarak tekrar karşınızdayım. İttifakımız EDEN’in dağılması sonrası kurulacak olan yeni dünya düzeninde, eTR’nin kendine en yakışan şekilde temsil edilmesini sağlayacağımızdan şüpheniz olmasın.

Elimizden geldiğince şeffaf bir dönem geçirmeyi umuyoruz, aklınıza takılan her türlü soru ve paylaşmak istediğiniz düşünceleriniz için bizi rahatsız etmekten çekinmeyin. Kanalımız her zaman ki gibi @rizon #TRMoFA olacaktır.



Anket:

Döneme hızlı bir giriş yapacağız, zira bir ay çok uzun bir zaman dilimi değil. Bu süreçte elimizi en güçlü kılacak şeyse hemen aşağıda linkini bulacağınız anketimize vereceğiniz cevaplardır. Ancak lütfen ankete cevap vermeden önce makalenin devamında bulunan değerlendirme kısmını okuyunuz.

Dışişleri Anketi - Ülke ve İttifaklara Bakış
http://tinyurl.com/disislerianket




Genel Değerlendirme:

Uzun bir süredir beklenen EDEN’in dağılması nihayet gerçekleşti. Her ne kadar CoT ve TWO ortak bir operasyonla EDEN’i yok etmeye uğraşıyor olsalar da, EDEN’i bitiren üye ülkelerin EDEN’e olan inançlarının sıfıra yaklaşması oldu. EDEN’in kuruluşundan bu yana üyesi olan Hırvatistan ve Romanya’nın ittifaktan ayrılması ile de EDEN yaşam sürecini fiili olarak doldurdu.

Türkiye’nin EDEN’in dağılmasına kadar içinde bulunması gerektiği tezini her zaman destekledim, bunun da en büyük sebebinin ülke itibarını korumak olduğunun altını defalarca çizdim. Gelmiş olduğumuz noktada bunu başarabilmiş olduğumuz için, hem geçmiş hükümetlere, hem geçmiş meclislere, hem de sağduyulu davranan halkımıza teşekkür ediyorum.

Bugün EDEN artık yok ve önümüzde bir çok seçeneğin olduğu bir yol ayrımındayız. Eski düşmanlarımız beklediğimiz üzere bizi kendi taraflarına çekmek için hem resmi hem gayri resmi aksiyonlar alıyorlar. Kadim dostlarımız ve dost olduğumuzu EDEN dağılınca hatırlayan ülkeler de ne yapacağımızı anlayabilmek için dirsek temasında bulunuyorlar. Peki biz ne yapmalıyız?

Şu an dünya yeni bir büyük çarpışmaya hazırlanıyor, kalan son iki büyük ittifak CoT ve TWO, EDEN’in yokluğunda savaş baltalarını birbirlerine çevirmiş durumdalar. Arada kalan ülkeler de bu savaş patlak vermeden önce ne tarafta olacaklarına karar vermeye çalışıyorlar ki Romenler TWO, Ruslar CoT tarafını seçtiler bile.

Bizim ise hükümet olarak ne CoT ne de TWO saflarına katılmaya niyetimiz yok, zira her iki ittifak içinde de hem bizim sevmediğimiz, hem de bizi sevmeyen ülkeler mevcut. Zaten ülkeyi bir kez daha Terra ve EDEN’e geçiş süreçlerimizde olduğu gibi bir ittifak kapısında kabul için aylarca bekletmeye, kendimizi birilerine tekrar kanıtlamaya çalışmaya kimsenin istekli olduğunu sanmıyorum.

Benim kişisel olarak dışişleri tezim, Türkiye’nin birilerine karşı savaşmaktan çok, birileri için savaşmasıdır. Düşmanlar gelip geçici, dostluklar ise kalıcıdır. Bunun en güzel örneği yıllarca karşısında savaştığımız EDEN tarafına bir gecede kabul edilişimizdir. Günümüzde en yakın iki dostumuzun Yunanistan ve Arjantin olduğu ise su götürmez bir gerçektir. Bir çok müttefikimiz bulunuyor olabilir, ama zor zamanlarımızda en çok yanımızda olan, bizim savaşlarımızda kendi savaşları gibi tanklayan Yunan ve Arjantinli kardeşlerimizdir.

Bizim de hükümet olarak bu değişen yeni dünya düzeninde bakış açımız, yaratılmaya çalışılan geçici düşmanlara göre pozisyon almak değil, kadim dost bildiğimiz ülkelerle beraber bir yola çıkmak olacaktır. Ancak, dost bildiğimiz ülkelerin her yaptıkları harekete de eyvallah diyecek bir durumumuz, kendi görüşlerimizi tamamen bir kenara bırakıp onların doğrularıyla yol alacağımız da yoktur. Önceliğimiz her zaman için Türkiye’nin çıkarları olacaktır.

Burada açık ve net bir şekilde altını çizmek istiyorum ki, ittifaklar konusunda alacağımız karar kesinlikle bir referandum ile halkımızın onayından geçecektir. İş referandum noktasına gelmeden önce de, gerek meclisle yapılacak toplantılarla, gerek de direkt olarak halk ile yapılacak toplantılarla, sizler bu sürecin yakından takipçisi olacaksınız.



İlk makaleden lafı çok fazla uzatmak istemiyorum, kısaca hükümet olarak yeni dünya düzenine bakış açımızı ve bu anketin doldurulmasının neden önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Lütfen anketi doldururken olabildiğince kişisel değil eTürkiye’nin genelini düşününüz, ülkemizin gidişatına yön verdiğinizin farkında olunuz.

Saygılarımla,

Tjutg Simzb
Dışişleri Bakanı