Okolje ON/OFF

Join the new world

 

seljačka buna,nije izmišljotina-istina je!?

Dan 1,896, 23:50 Published in Croatia Hrvaška s strani AlenJax


dobar jutar dragi i oni ne tako dragi eGrađani!
ˇˇovo je jedna lažna i nadasve preuveličana izmišljotina!

Seljačka buna.

Pod vodstvom Matije (Ambroza) Gupca, na današnji dan, 1573. započela je Velika Seljačka buna. Nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodjela stranih plemića, seljaci su u znak protesta prestali plaćati nerazumne poreze. Tako je jedan od najgorih plemića Franjo Tahi (Tahy) poslao svoje naoružane plaćenike, ali su ih seljaci s oružjem spremno dočekali. Zbog tog otpora Hrvatski sabor je seljake proglasio izdajicama domovine, na što su oni odgovorili sveopćim ustankom protiv feudalnih gospodara.
Seljaci su planirali ukinuti vladavinu plemstva te se boriti za stvaranje samostalne seljačke države sa sjedištem u Zagrebu, uspostavljanje seljačke vlade, koja će voditi brigu o porezima i drugim davanjima za obranu domovine od Turaka. Buna je zahvatila 60 vlastelinstava na područjima Hrvatske i Slovenije. Ustanici su se podijelili u tri skupine. Prva, pod vodstvom Ilije Gregorića, djelovala je na slovenskom području, druga, pod Ivanom Pasancem, na području između Save i Kupe a treća skupina pod Matijom Gupcem, u Hrvatskom zagorju.
Kao što znamo, nakon nekoliko dana borbi, buna je ugušena u krvi i to posljednjom bitkom 9. veljače kod Donje Stubice gdje je vojska Gašpara Alapića zaustavila i posljednjeg seljaka te zarobila Matiju Gupca koji je doveden u Zagreb te je prema legindi pogubljen 15. veljače na Trgu svetog Marka na vrlo okrutan način: okrunjen užarenom krunom te naposlijetku raščetvoren.
Nakon tužnog završetka pobune seljaka da više ne budu potlačeni i da ih se ne iskorištava, Gubec se pokazao kao veliki vođa i odmah nakon smrti ušao u legendu.


 

Komentarji

elveon
elveon Dan 1,896, 23:52

"takoe!"

ultragudra
ultragudra Dan 1,896, 00:13

vrijeme je za građansku bunu!

AlenJax
AlenJax Dan 1,896, 00:18

ti si 1 obični provokator,znam te ja od prije!

Tom Tomasic
Tom Tomasic Dan 1,896, 01:59

I od tog dana su gotovo zatrti geni za bunt koji pravicu znači. Od tad samo kimamo glavicama i uvlačimo se u ...čekaj ti to za igru??

AlenJax
AlenJax Dan 1,896, 02:23

ma onak više,boemski

63neno
63neno Dan 1,896, 05:51

Bilo je tu i neke izdaje ali to valjda nisi spomenul da baš previše opet ne sliči na Erep. 🙂

Pargali Ibrahim Pasha
Pargali Ibrahim Pasha Dan 1,896, 09:47

VOTE kao i uvjek

Atea
Atea Dan 1,896, 16:02

Matija, jesi li to ti?

AlenJax
AlenJax Dan 1,897, 23:34

nemrem sad pričat,krune me..

 
Objavi komentar

Kaj je to?

Prebirate članek, ki ga je napisal državljan eRepublika, izjemne večigralske strateške igre, ki temelji na državah iz resničnega življenja. Ustvarite svoj značaj in pomagajte vaši državi doseči slavo medtem ko se uveljavljate kot vojni junak, znan založnik ali finančni mogotec.