Okolje ON/OFF

Join the new world

 

Dilema nationalista

Dan 1,826, 08:44 Published in Romania ZDA s strani Ruminantus
Buna tuturor!

Am vorbit astazi cu un nationalist (autodeclarat si mandru de acest aspect – deci presupun automat ca se pricepea la subiect) care mi-a expus o teorie cu privire la existentza a doua tipuri de nationalism:
unul bun si unul rau. Normal 🙂

Cel rau ar fi nationalismul care conduce la gesturi extremiste gen: discriminarea institutionalizata precum limitarea accesului cetatenilor minoritari la serviciile societatii/statului, sau gesturi extreme precum: eliminarea fizica a celor considerati inferiori NOUA romanii pur sange (sau nemtii, britanicii, in functie de ce tip de nationalist om fi fiecare).

Nationalismul bun ar fi cel care afirma valoarea propriei identitati, adica nu ii ataci pe ceilalti, ci doar spui ca “NOI suntem mai buni” si incercam sa aratam de ce si cum.

Dilema mea apare acum:

Oare a spune ca “NOI suntem mai buni decat CEILALTI” nu este de fapt afirmatia in oglinda a:
“CEILALTI sunt mai nasoi decat NOI”?

Oare a considera “in corpore” un grup de oameni atat de divers (precum poporul, natiunea) ca fiind in mod absolut si uniform (pana la ultimul individ) mai bun decat un alt grup de oameni, nu o fi fundamentul ideologic care legitimeaza toate uraciunile pe care le-am putea face celor “inferiori” noua?

Codru-i frate cu romanul!

... dar guatemalezu e frate cu asta… Pffff… 🙂

Va rog, asadar, ajutati-ma sa-mi rezolv dilema.
Promit sa ascult cu mare atentie si sa nu adaug nici un coment la articol.
Va multumesc!

Cu stima,
Adiemus
 

Komentarji

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 08:56

nue nimic rau sa credem ca suntem mai buni decat altii pentru ca, soc, chiar suntem...daca vrem. Problema intervine atunci cand pentru a demonstra lucrul acesta facem si lucruri nasoale , printre care si alea de care zici mai sus. in rest voie buna, semnat: un nationalist bun, rau , de care vreti insa care nu e de acord cu a face rau altora si multe altele ....

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 08:58

si altii sunt mai buni decat restul lumii.... si uite asa merge lucrurile, parerea mea. Sa nu mai ajungem la a defini ce inseamna "bun" ca ne intindem poate la infinit 😉

belzebut cel crunt
belzebut cel crunt Dan 1,826, 09:00

daca pleci de la premiza "noi suntem mai buni decat voi" si ajungi la concluzia ca "ceiliati sunt mai prosti, mai slabi decat noi" inseaman ca nationalismul rezulta ca nationalismul este rau, deci nu mai poate exista delimitare de nationalism bun si rau.

nationalismul pate fi bun atat timp cat nu degenereaza, cat nu este dus la extrem, in clipa in care a trecut limita devine extremism care nu poate fi decat rau.

belzebut cel crunt
belzebut cel crunt Dan 1,826, 09:02

de exemplu daca adopti o politica nationalista in domeniul turismului nu vad ce poate fi rau in asta. sau in politica de consum, ba din contra.

in afara de asta, e bine sa nu fie elimit nationalismul in totalitatea lui ci doar formele extreme, severe. nu as vrea sa imi pierd indentitatea si apartenta.

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 09:09

varianta 1: consideri ca esti deja mai bun si incerci sa si dovedesti lucrul acesta prin fapte, de alea bune desigur, sau varianta 2: nu consideri ca esti mai bun decat altii insa incerci din rasputeri sa ajungi sa fii mai bun prin .... fapte, sau povesti minunate, evident ambele de alea bune ... si tot acolo esti. a fi mai bun nu implica neaparat ceva extrem. masura sau lipsa de masura e un pericol omniprezent. iete!
in momentul de fata la noi se vorbeste de un extremism aflat la polul opus

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 09:10

exemplu: normal ca-i de rahat daca-i din Romania
exemplu: numai in Romania se putea asa ceva
exemplu: las ca-i bine si asa, ca doar in Romania se poate orice
astept multe alte exemple

Gray Tabby
Gray Tabby Dan 1,826, 09:15

Nationalismul bun consta in promovarea lucrurilor la care chiar se pricepe poporul respectiv sau care fac parte din traditia lor. Asa cum elvetienii se lauda cu ceasurile si bricegele lor, cum francezii se lauda cu branza, franzelele, Louvré-ul lor, etc. Asta inseamna nationalism bun. Recunoasterea, promovarea, respectul si iubirea fata de valorile poporului tau. Poate valorile tale nationale nu sunt cele mai bune din lume, dar tu le consideri cele mai bune....asta inseamna sa fi nationalist.

Gray Tabby
Gray Tabby Dan 1,826, 09:16

Dar scuze, nu ar fi trebuit sa iti comentez la articol. Cred ca te deranjeaza.

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 09:20

Promit sa ascult cu mare atentie si sa nu adaug nici un coment la articol.
Va multumesc!

Cu stima,
Adiemus

asadar sa nu te astepti la un raspuns, omul s-a obligat sa nu zica nimic si tu-l provoci..pai ce-i asta !

adrian11
adrian11 Dan 1,826, 09:38

nu stiu cine e cel cu care ai vorbit tu, insa ala e cam..................... limitat. Io vad lucrurile total altfel, da mnoah... plina lumea de nationalisti sau de nazi-onalisti... e o diferenta destul de mare, eu vad lucrurile total altfel si viziunea me de a fi nationalist e total diferita fata de cea expusa de cel cu care ai vb...

Vic of Thor
Vic of Thor Dan 1,826, 10:01

Nationalismul ar trebui sa fie doar un pas in dezvoltarea omenirii. La inceput a fost egoismul, adica urmarirea binelui unui singur individ, apoi a urmat nationalismul, adica urmarirea binelui unei natii, urmatorul pas firesc este urmarirea binelui intregii omeniri.
Nationalismul este o prostie in sine pentru ca este o prostie sa faci diferenta in functie de nationalitate. Este o alta forma de rasism.

Tudor Jianu
Tudor Jianu Dan 1,826, 10:25

Amicul tău nu este un mare idiot, are doar creierul foarte mic.
Extremismul ăla despre care se vorbeşte ca fiind „naţionalism rău” se întâlneşte în orice societate şi în orice moment istoric. De cand spartanii isi tineau hilotii pe langa casa şi până azi când ţiganii se dau cu acordeonul prin Paris, toate minorităţile etnice şi sexuale au stat sub papucul majorităţii.

Tudor Jianu
Tudor Jianu Dan 1,826, 10:30

În ceea ce priveşte reprezentativitatea în sistemul democratic, naţiunea se uniformizează prin buldozerul cetăţeniei, iar cetăţenia are testiculele mai mari decât grupul etnic de origine.

Am pierdut subiectul, care era dilema?

dromi
dromi Dan 1,826, 10:39

"bun", "rau" sunt concepte relative.
Nationalismul nu cred ca implica o comparatie valorica cu cei din afara comunitatii pe care o susti - nu exista buni sau rai, ci doar "altfel" decat tine.
Cred ca nationalismul ar trebui sa il ducem spre originalitate - ceea ce aduce fiecare comunitate nou in lume ( a nu se confunda nationalismul cu extremismul 🙂 ).

buru
buru Dan 1,826, 10:39

Trebuie sa fiu de acord cu Surubu o7

1923 MIT
1923 MIT Dan 1,826, 11:02

Eu prin nationalism inteleg definirea concreta a valorilor stramosesti de orice natura, apararea lor cu orice pret (chiar si cu pretul democratiei) si alinierea societatii in functie de ele. Nu cred ca un nationalist adevarat trebuie sa porneasca de la premisa eliminarii tuturor potrivnici ideologiei sale, dar nici sa ramana indiferent la cei ce incalca in picioare valorile mai sus mentionate.

Ruminantus
Ruminantus Dan 1,826, 11:15

Nu comentez, doar va multumesc pentru interventii! :😁

Bogdan Armand Sibrand
Bogdan Armand Sibrand Dan 1,826, 11:16

sunt adeptul nationalismului "bun", insa nu percep nationalismul ca fiind o metoda de a demonstra ca celalalt este inferior, ci doar exprimarea mandriei a ceea ce esti si de unde te tragi

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,826, 11:16

Hai sa fim seriosi. Nu cred ca exista un singur individ de pe planeta asta care sa nu fie nationalist intr-o mai mica sau mai mare masura. Intotdeauna "al meu", "al nostru" va fi mai bun, mai frumos si mai valoros decat al vecinului chiar daca "un milion de chineji" nu-s de acord cu noi. Ca nu o declaram in public asta e alta mancare de peste. "Politically correct" este sa comentam la articol intr-un fel dar in sinea noastra sa ne spunem altceva.

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,826, 11:16

Nationalism-extremismul, intoleranta, rasismul, xenofobia apar pe fondul lipsei de educatie, a mediului de crestere si, de ce nu, predispozitia individului spre violenta si chiar pe baza unor aqfectiuni psihice. Este un comportament anormal unde normalul este dat de majoritate. Cand acea "majoritate" de indivizi normali tin sub control o minoritate insignifianta de extremisti se poate spune ca "nationalismul bun" predomina. Romania este, din fericire, o tara de oameni normali... deocamdata:))

Murariu Radu Ionut
Murariu Radu Ionut Dan 1,826, 11:26

nationalismul este o varianta extinsa a dorintei normale de apartenenta la grup si combina atat spirtul de competitie intre grupuri, cat si pe cel de colaborare in cadrul grupului.

cu totii avem o identitate la care tinem, este modul in care ne diferentiem de ceilalti, in forma extinsa este vorba de natiune, iar ca sa te diferentiezi de altul trebuie sa ai un pic de respect de sine sau mandrie cum spun altii.

Murariu Radu Ionut
Murariu Radu Ionut Dan 1,826, 11:30

pot sa fiu mandru de ceea ce sunt sau sunt in stare sa fac fara sa il consider pe celalat mai prejos, pana si un angrenaj mecanic nu toate rotile dintate sunt la fel, fiecare isi are rolul ei, propria ei miscare, fara a o copia pe cealalta, daca ar fi toate la fel probabil nu ar mai functiona sistemul.

avem meserii diferite traditii diferite, nu sunt mai bune sau mai frumoase ca ale altora, dar e ceea ce ma individualizeaza, nimanui nu ii place sa fie copia nimanui,

Murariu Radu Ionut
Murariu Radu Ionut Dan 1,826, 11:32

pentru mine nationalismul e sinonim cu patriotismul, cred ca am dreptul sa protejez ceea ce este al meu, si voi respecta pe oricine atat timp cat ma respecta si el

Murariu Radu Ionut
Murariu Radu Ionut Dan 1,826, 11:34

dar ca peste tot extremele sunt nedorite

Ursul.Carpatin
Ursul.Carpatin Dan 1,826, 11:36

Nationalist nu inseamna ca esti mai bun decat ceilalti concetateni! Ci ca iti respecti mai mult tara, poporul si istoria...sau ca acorzi mai mult interest acestora!
Aduce cu patriotismul dar nu se contopesc neaparat...
Un nationalist se va considera automat patriot, dar nu cred ca e neaparat asa

PaulTC
PaulTC Dan 1,826, 11:40

Vad ca sunt destule comentarii inaintea mea care au punctat destul de bine. Mi-ai cerut sa comentez ceva: Atentie, a nu se confunda nationalismul cu xenofobia (ura fata de straini).
Nationalismul, dupa intelesurile mele, nu constituie o abordare aroganta, de tipul "Noi suntem mai buni decat restul lumii", ci este mai degraba constientizarea propriei identitati. Sustinerea si promovarea valorilor nationale este vitala azi mai mult ca oricand, intr-o societate post-industriala tot mai uniforma.

vladb
vladb Dan 1,826, 12:41

Greu subiect : -la o abordare cam teoretica probabil in definita amicului tau de nationalism bun si rau un argument ar fi ponderea sentimentelor .
Pe cand un nationalist rau va fi probabil condus in majoritatea cazurilor de sentimente ,un nationalist bun ar avea si inteligenta sa nu se lase intotdeauna condus de sentimente .
In practica eu am intalnit doar nationalisti declarati reci care se folosesc de altii mai putini reci pentru a-i manipula.

vladb
vladb Dan 1,826, 12:43

Ambele categorii se declara ,evident,nationalisti din aia buni .
Cei manipulati sunt extremisti si nu iti ia mai mult de 1 minut sa iti dai seama de asta .

vladb
vladb Dan 1,826, 12:46

La un nivel practic sa vezi in atributul dominant a unui lucru/persoane nationalitatea ei e ceva ce nu imi inspira incredere in nationalism .

Sa crezi ca cei din jurul tau (natiunea ta ) nu poate invata ceva de la altii (alte natiuni ) e sa fim seriosi = cu suntem cei mai tari (spus raspicat sau doar gandit ).
Nu cred ca o natiune poate sa isi atinga potentialul maxim fara a se uita la ceea ce fac altii sau a fi in majoritatea cazurilor centrata pe ea insasi .

vladb
vladb Dan 1,826, 12:49

Si ultimul comment din serie : nu am intalnit pana acum nationalisti care sa poata vorbi echidistant despre natiunea lor .
Poate sunt multi care vorbesc de identitate nationala ,valorile pur nationale sau alte expresii mestesugite dar daca duci discutia mai departe tot nationalisti extremisti sunt ..poate ceva mai culti .

8-3=1
8-3=1 Dan 1,826, 12:53

mda

nationalismul bun = patriotismul

nationalismul rau = xenofobia si rasismul

asta din definitiile prietenului.

insa nici patriotismul nici xenofobia nu au de-a face cu nationalismul. sunt chestii diferite.

8-3=1
8-3=1 Dan 1,826, 12:53

intre patriotism si nationalism e o mare diferenta...

alpho
alpho Dan 1,826, 13:42

Ma depaseste nationalismul. Eu sunt pro autoderminarii locale.

Puiutz micutz
Puiutz micutz Dan 1,826, 13:42

yesssss i hev a fan!!! :->

Alegretto
Alegretto Dan 1,826, 14:20

Nu exista nationalism bun. Este o confuzie de termeni, de fapt ii zice "patriotism"
Insa datorita acestei confuzii, omul tot citeste diferite scrieri si autori nationalisti si, incet incet, fara sa-si dea seama, aluneca spre nationalism.

De aceea el nu mai are puterea sa vada afirmatia din oglinda: "ceilalti sunt mai nasoi decat noi" si se considera personajul pozitiv.

Daca vrei sa te distrezi, vorbeste-i si pune-i intrebari despre patriotism.

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,826, 15:02

Si totusi... cine poate stabili ca o natie este mai buna decat alta? Exista asa ceva sau e pur si simplu nonsens? Conform caror criterii o natiune este mai "buna" decat alta? Economic?... social?... politic?... cultural? Ce inseamna "mai bun"? Mai bogat, mai destept, mai frumos, mai gras? Aiurea...
Atata timp cat nationalismul ramane la stadiul de "nationalism de tip romantic" e ok. In momentul in care acest nationalism trece granita inspre nationalismul de tip "jus sanguinis" logica dispare.

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,826, 15:13

Dispare si bunul simt si toleranta. Ramane doar ipocrizia si prostia. Si ca o curiozitate tipic romaneasca, cel mai popular nationalist, cel pe care il drapeleaza si idolatrizeaza unii "distinsi" e-colegi de joc, cel care in mintea unora reprezinta un patriot, un nationalist si un roman adevarat prin excelenta, provenea dintr-o familie mixta. Dintr-un tata polonez si o mama nemtoaica... Ion Zieliński si Eliza Brauner. "Jus sanguinis" my ass:)))))

AntiSerbForever
AntiSerbForever Dan 1,826, 20:40

Osama esti pe linga...

Jean Luk Picard1
Jean Luk Picard1 Dan 1,826, 20:52

eu cred ca ar fi BUN un NATIONALISM la nivel politic si economic de stat. Degeaba carcotim pe la usi daca de 22 de ani am confundat nationalismul cu comunismul si am facut pe plac strainilor care numai ganduri bune nu au avut.
Acum e BUN un nationalism RAU pentru a mai putea recupera ceva.Mi-e ca ma baneaza astia ca pe facebook ca as zice eu cat de rai nationalisti ar trebui sa fim

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,826, 21:04

antiserbwhatever - nope... inca sunt calare "pi dansa"😁... mai citeste o data sau suna-ti un prieten

perihelio
perihelio Dan 1,826, 21:47

Eu zic asa:

Nationalismul e doar o bariera: " pe aici nu se trece" !
Restul este economie functionala, peisaj frumos, oameni buni la suflet, retete traditionale, bautura cu gust, case pentru tineri, copii frumosi si destepti, batrani intelepti (nu perversi).
Era sa uit....macar un mic Paris la activ:)

Hatthor
Hatthor Dan 1,826, 21:47

@Briga definitia lu' "politically correct" a dat-o un american ce a zis ca sintagma sustine ideea ca poti apuca un kkt de partea curata.
@Author Nationalism bun si rau...hmmmm. Cum ar fi daca "Noi suntem mai buni" o inlocuiesti cu "Noi trebuie sa fim mai buni"? Practic asta ar insemna nationalismu' bun. my 2 cents

gabila
gabila Dan 1,826, 22:46

Nationalismul nu are legatura cu cine e mai bun si cine e mai rau.
Demonstratie:
Nevasta-ta nu e cea mai buna din cartier dar e normal sa tii la ea cel mai mult.
Copilul tau poate fi cel mai prost din scoala, dar asta nu inseamna ca nu esti partinitor cu el.
Prietenul tau nu e cel mai destept dintre cunoscuti, dar e prietenul tau,
...
Tara noastra e a noastra.
QED

Ole!

lexblue
lexblue Dan 1,827, 23:35

Sa vina un extraterestru sa iti explice aceasta dilema!😃:D

Tudor Jianu
Tudor Jianu Dan 1,827, 23:36

Istoria de învaţă că la liberali lucrurile sunt atfel. Originea etnică devine clasă, iar dispreţul majorităţii pentru minorităţi devine ura minorităţii pentru majoritate. De exemplu, 1907 ţăranii rupţi în fund şi morţi de foame vor mâncare. Fac scandal, conservatorii aleşi de drept nu pot face faţă situaţiei şi se retrag. La putere vin liberali, care dându-şi seama că nu pot împuşca atâţia ţărani, pun tunurile pe ei. Nici Carol II şi nici legionarii n-au vărsat atâta sânge.

Tudor Jianu
Tudor Jianu Dan 1,827, 23:37

Nu era mai simplu să le daţi câte o pâine?

Mihai ML
Mihai ML Dan 1,827, 23:56

Tudor Jianu a inchis subiectul.

Murariu Radu Ionut
Murariu Radu Ionut Dan 1,827, 00:03

tudor asta intra la paine si circ, si sclavul primea paine in antichitate dar el avea nevoie de libertate si demnitate, aici intervine piramida lui Maslow

Giuli Giulica
Giuli Giulica Dan 1,827, 00:26

Eu cred ca nu exista mai multe tipuri de nationalism. Este fie nationalism, fie extremism. Nu exista justificare ca lucrurile extreme sa poata fi puse pe seama nationalismului de tip "rau". E absurd!

Si inca un lucru: nationalismul nu este tot una cu patriotismul. SUA a inflorit si din cauza patriotismului chiar daca in randul ei sunt multi cetateni de alte natii, fiti siguri ca foarte nationalisti. In fine, majoritatea!

2503830
2503830 Dan 1,827, 01:07

Cand spui " Grupul meu e mai bun ca al altuia" automat ai intrat in sfera nationalismului "rau".
Nationalismul pasnic - este cel care spune "Grupul meu e capabil, mai capabil decat suntem acum" ( fara a denigra alte grupuri si mai ales fara a diferentia pe etnii )
Ex:
Romanii pot mai mult !
In care "romanii" = romani, minoritari u\maghiari, sasi, secui, turci, tatari, et - ca toti au pasaport romanesc.

De indata ce incepem sa "grupam" etniile si sa le clasificam ca "mai bine" sau

 
Objavi komentar

Kaj je to?

Prebirate članek, ki ga je napisal državljan eRepublika, izjemne večigralske strateške igre, ki temelji na državah iz resničnega življenja. Ustvarite svoj značaj in pomagajte vaši državi doseči slavo medtem ko se uveljavljate kot vojni junak, znan založnik ali finančni mogotec.