Okolje ON/OFF

Join the new world

 

Constitutia eRomaniei

Dan 1,866, 16:00 Published in Romania Romunija s strani Ovidiu Sky

Constitutia eRomaniei are 64 de articole si 2 adnotari: Afaceri (contine 4 puncte) si Media (contine 3 puncte). Ca lege suprema a statului eRoman, reamintesc ca Constitutia eRomaniei trebuie respectata cu strictete, orice abatare sau incalcare a acestor legi duce la sanctiuni definitive si irevocabile (traducere din Arhivele eRepulik)

Constitutia eRomanieiSTATUL

1. Numele oficial al statului este Romania. Romania este stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil.

2. Forma de guvernamant a statului Romania este Republica.

3. Romania este stat democratic si social, guvernat de regulile legii, in care demnitatea umana, drepturile si libertatile cetatenilor, dezvoltarea libera a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic sunt valori supreme.

4. Suveranitatea nationala apartine fiecarui cetatean al Romaniei si va fi exercitata prin organisme reprezentative, formate prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

5. Nici un grup sau persoana nu poate exercita suveranitate in nume propriu.

6. Limba oficiala a Romaniei este limba romana.

7. Orice persoana ce are resedinta in Romania va fi recunoscuta oficial ca cetatean roman.

8. Loialitatea fata de Stat este o datorie politica a fiecarui cetatean.

9. Toti cetatenii trebuie sa respecte legile Statului.

10. Teritoriul statului Romania este inalienabil. Teritoriul este organizat administrativ in orase si regiuni.

11. Pluralismul politic si partidele politice

* (1) Pluralismul politic in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.

* (2) Formatiunile politice vor fi constituite si isi vor urma activitatile in acord cu legea. Ele contribuie la si definesc vointa politica a cetatenilor, in timp urmaresc suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea legitima si principiile democratiei.

12. Simboluri nationale - Steagul Romaniei este tricolor; culorile sunt aranjate vertical in urmatoarea ordine de la catarg: albastru, galben, rosu.

13. Capitala Romaniei este orasul Bucuresti.

DREPTURILE eCETATENILOR


14. Toti cetatenii se bucura de drepturile si libertatile acordate de catre aceasta Constitutie si au indatoririle scrise aici.

15. Legea nu se aplica retroactiv, exceptie facand doar cele mai favorabile legi penale sau administrative. Orice cetatean se supune legii si este egal in fata ei si are dreptul la aparare si beneficiaza de protectie in fata legii in mod egal si drept, fara discriminare.

16. Nimeni nu este mai presus de lege.

17. Dreptul de acces la functii sau demnitati publice, civile sau militare este garantat, in limita legii, acelor persoane de cetatenie romana si a caror domiciliu este in Romania.

18. Toti cetatenii au dreptul la un (1) vot anonim la fiecare scrutin de alegeri si dreptul la un (1) vot public la fiecare referendum.

19. Toti cetatenii au dreptul de a crea partide politice, asociatii sau uniuni (formatiuni politice). Aceste grupuri, insa, nu pot viola drepturile altui cetatean.

20. Toti cetatenii au dreptul de a trai liberi de orice hartuiala din partea altui cetatean. Hartuirea este definita ca orice cuvant, actiune sau purtare repetata sau persistenta care, indreptata asupra unei persoane specifice, irita, alarmeaza sau cauzeaza angoasa emotionala substantiala a acelei persoane si nu are nici un scop.

21. Dreptul la libera circulatie pe teritoriul Romaniei, cat si in afara lui, este garantat. Legea va specifica conditiile de exercitare a acestui drept. Orice cetatean are garantat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta oriunde in Romania sau sa emigreze si sa se intoarca in tara de origine.

22. Autoritatile publice vor respecta viata reala intima, de familie si privata a fiecarui cetatean.

23. Orice persoana sanatoasa are dreptul de hotara singura ceea ce face cu viata ei, fara sa incalce drepturile si libertatile altei persoane si ordinea publica sau morala.

24. Dreptul la munca nu va fi restrictionat. Oricine are libertatea de a-si alege profesia sau ocupatia, precum si locul de munca.

25. Dreptul la proprietate, cat si datoriile catre Stat sunt garantate. Continutul si limitele acestor dreturi vor fi stabilite rpin lege.

26. Accesul liber al oricarei persoane la activitati economice, sarcini libere si activitatile lor exercitate in limitele legii sunt garantate.

27. Cetatenii au dreptul de a se adresa autoritatilor publice prin petitii formulate doar in numele semnatarilor.

28. Cetatenii au dreptul si datoria de a apara Romania.

29. Cetatenii au obligatia de a contribui la cheltuieli publice prin taxe si impozite.

30. Sistemul legal de taxare trebuie sa asigure o distributie echitabila a poverii fiscale asupra fiecarui cetatean.

GUVERNAMANTUL


31. Presedintele este Seful Statului si isi va indeplini sarcinile conferite de eRepublik si de aceasta Constitutie.

32. Un partid politic poate nominaliza un (1) singur candidat la alegerile prezidentiale. Acest candidat poate fi sau nu presedintele partidului.

33. Un presedinte poate detine sase (6) mandate. Aceste pot fi sau nu consecutive. Dupa detinerea celor sase (6) mandate, acea persoana nu este este eligibila pentru a candida sau detine functia prezidentiala niciodata.

34. Daca doua treimi (2/3) din Congres voteaza impotriva permiterii ca Presedintele sa detina functia dupa ce ii expira mandatul, Presedintele trebuie sa respecte sa sa actioneze conform cu aceasta decizie.

35. Presedintele are dreptul sa creeze sau sa dizolve prin propunere ministere guvernamentale. Daca Congresul voteaza in favoarea acestei propuneri cu o majoritate simpla, atunci ministerele sunt create sau dizolvate. Presedintele isi rezerva dreptul unic de a numi si demite ministri dupa cum crede de cuviinta. Presedintele trebuie sa precizeze in ziarul personal ce responsabilitati au ministrii.

36. Presedintele este comandantul suprem al Armatei Romane. Presedintele poate numi orice numar de ofiteri pentru a-l ajuta in aceasta responsabilitate. Toti ofiterii sunt sub comanda presedintelui si trebuie sa raspunda in fata lui.

37. In acord cu aceasta Constitutie, Presedintele poate detine puteri aditionale prin lege.

38. Presedintele va numi un Vicepresedinte prin scrierea clara in ziarul personal a acestei hotarari. Vicepresedintele poate fi orice cetatean si singura lui sarcina va fi sa ia locul Presedintelui in caz ca acesta din urma primeste ban in eRepublik.

39. Razboiul va fi declarat doar cu acordul a doua treimi (2/3) din Congres. Presedintele sau orice persoana din Congres are dreptul dreptul de a propune un razboi impotriva altei natiuni.

40. In eventualitatea unei invazii, Presedintele poate lua orice masuri pentru protectia Statului Romania.

41. Doar Congresul are dreptul de a introduce si vota legi pentru schimbarea taxelor. Orice persoana din Congres poate propune o astfel de lege, care intra in vigoare daca primeste majoritatea simpla a voturilor.

42. Nici o lege nu poate incalca drepturile cetatenilor sau orice articol din aceasta Constitutie.

43. Primarii au puterile conferite de eRepublik. Un Primar poate detine sase (6) mandate intr-o regiune. Aceste pot fi sau nu consecutive. Dupa detinerea celor sase (6) mandate, acea persoana nu este eligibila pentru a candida sau a detine functia de primar in acea regiune niciodata.

44. Toti presedintii, ministrii si primarii sunt obligati sa jure ca se vor abtine de la orice actiuni calificabile drept inalta tradare, semnand un contract special in sectiunea dedicata a forumului din joc in cel mult 72 de ore de la numirea in functie.

RELATII INTERNATIONALE


45. Romania isi afirma devotamentul pentru idealurile de pace si cooperare amiabila intre natiuni.

46. Romania isi afirma adeziunea la incheierea pasnica a disputelor internationale.

47. Presedintele, cu acordul Congresului, are puterea de a ratifica tratate internationale. Acordul Congresului va fi valid dupa o votare cu majoritate simpla.

TRADAREA


48. Tradarea este definita ca orice orice actiune de sprijinire a unui Stat sau a unei persoane, de incitare sau conspirare in vederea declansarii unui razboi impotriva Romaniei, precum si orice incercare de a rasturna organele guvernamentale stabilite prin aceasta Constitutie.

CURTEA SUPREMA si PROCURORUL GENERAL


49. Procurorul General va fi numit de catre Presedinte. Responsabilitatile sale implica ceea ce este scris in aceasta Constitutie sau alte legi. Presedintele poate demite si numi alt Procuror General dupa cum crede de cuviinta.

50. Procurorul General va avea puterea de a acuza orice cetatean de incalcare a legii.

51. Procurorul General va aduce acuzatul in fata Curtii Supreme a Romaniei. El poate desemna orice alt cetatean pentru a-i lua locul si responsabilitatile.

52. Curtea Suprema este constituita din cinci (5) cetateni alesi de catre Presedinte. Judecatorii vor ramane in functie atata timp cat acestia:

* (1) nu sunt banati;

* (2) nu sunt gasiti vinovati de vreo incalcare a legii;

* (3) nu lipsesc de la oricare doua sedinte consecutive ale Curtii Supreme;

* (4) nu anunta in ziarul personal retragerea din Curtea Suprema;

* (5) sunt confirmati de Presedinte la fiecare inceput de mandat al acestuia.

53. In eventualitatea ca un membru al Curtii Supreme sa fie acuzat de incalcare a legii, Presedintele va numi temporar un al saselea Judecator.

54. Verdictul de 'vinovat' sau 'nevinovat' va fi dat de Judecatori prin vot, cu majoritate simpla.

55. In eventualitatea ca Presedintele sau un Primar este acuzat de incalcare a legii, Congresul va numi Procurorul General si cei 5 membri ai Curtii Supreme pentru a se ocupa doar de acest caz. Aceaste numiri vor fi facute printr-un vot cu majoritate simpla intr-unul din primele ziare apolitice si neguvernamentale.

SISTEMUL DE LEGI


56. Legile sunt propuse de catre Presedinte sau de catre orice cetatean si trebuie semnate de catre 50 de cetateni inainte de a fi propuse. Daca o lege este propusa de catre un membru al Congresului, are nevoie de doar 5 semnaturi ale unor membrii ai Congresului. Daca o lege este propusa de catre Presedinte, nu are nevoie de vreo semnatura.

57. Legile sunt votate de catre Congres cu o majoritate simpla pe forumul dedicat institutiei.

58. Administratorii Erepublik au puterea de a pune in vigoare aceasta Constitutie, precum si toate legile si deciziile care deriva din textul acesteia.

MODIFICAREA si PROMULGAREA CONSTITUTIEI

59. Orice parte a acestei Constitutii poate fi modificata.

60. Orice propunere de modificare a Constitutiei trebuie initiata de o persoana din Congres sau de catre Presedinte.

61. Dupa ce propunerea a fost facuta, modificarea va fi votata prin referendum. Propunerea de modificare este votata pozitiv daca majoritatea cetatenilor este in favoarea propunerii, urmand modificarea imediata a Constitutiei conform propunerii.

62. Pentru orice referendum (legat de orice subiect) nu este necesar ca 50% din populatie sa voteze, doar voturile declarate in timpul stabilit pentru referendum fiind valide. Referendumurile sunt declarate de catre Presedinte si perioada de votare pentru fiecare este, deasemenea, stabilita de Presedinte, fara a fi mai mica de 24 de ore.

63. Aceasta Constitutie va intra in vigoare dupa declararea de catre majoritatea votantilor in favoarea ei printr-un referendum si Presedintele va publica intregul ei text in ziarul prezidential. Constitutia va intra in vigoare imediat.

64. Orice schimbare a Constitutiei va fi urmata de o republicare a intregului text in ziarul prezidential.

==========================================================================
Adnotari la Constitutia eRomaniei

AFACERI


* Orice cetatean are dreptul de a crea sau detine o companie sau sa cumpere/vanda sau sa detina actiuni la o companie sau corporatie si este obligat sa-si plateasca taxele catre stat.

* Orice cooperare dintre stat si o companie privata trebuie facuta in urma unei licitatii publice unde orice companie are dreptul de a participa.

* Consiliul Concurentei este un comitet format din reprezentanti de companii si reprezentanti ai societatii civile si va a avea ca scop emiterea de recomandari pentru preturile produselor si pentru politicile salariale.

* Consiliul Concurentei va propune un set de legi ce va stabili relatia dintre companii si angajati si va defini clar drepturile si obligatiile ambelor parti. De asemenea va informa si notifica Curtea Suprema daca una din aceste legi nu este respectata. Fiecare schimbare a Legii Consiliului Concurentei va fi publicata in ziarul prezidential.

MEDIA


* Romania respecta libertatea presei si dreptul la libera exprimare.

* Orice articol ce nu are legatura cu eRepublik este considerat spam. Orice ziar are dreptul de a publica maxim un (1) articol de spam pe saptamana.

* Orice incalcare a acestor reguli va fi judecata de catre Curtea Suprema care va lua o decizie asupra sanctiunii.
============================================================================

In speranta ca v-a placut felul in care am alcatuit acest articol, un vot si mai ales un subscribe ar fi bine venite.

 

Komentarji

Zeul Razboiului
Zeul Razboiului Dan 1,866, 16:35

tl;dr

Schmidt FZR
Schmidt FZR Dan 1,866, 17:30

esti nebun! dar ai v si s de la mine
o/

Mlendea Horatiu
Mlendea Horatiu Dan 1,866, 18:19

o7

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Dan 1,866, 22:00

Ai uitat sa spui ca "acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare"😁

123Est
123Est Dan 1,867, 00:42

Si iata cum un JOC tinde sa ajunga ca //rahatul// din lumea reala.

Helloooo este doar un JJJJJJJJOOOOOOOOOOOCCCCCCC unde trebuie sa te comporti ca un OM civilizat si sa terelaxezi dupa o zi de munca.

Nu vreau nebunia din lumea reala si aici.

Ovidiu Sky
Ovidiu Sky Dan 1,867, 03:36

Salutare eCamarazi,
Deci cine a creat aceasta eConstitutie cu siguranta nu s-a gandit la ea ca la un pamflet, deci NU este o satira sau un pamflet. Nebunia din viata reala n-are cum sa fie aici, fiindca jocul este limitativ comparativ cu realitatea - deci nu-ti fa griji 123Est.

OptimusDei
OptimusDei Dan 1,867, 05:26

o7 Ovidiu sky
Articolul este binevenit pentru cei ca mine , care nu au citit constitutia !

Naufragiatu
Naufragiatu Dan 1,867, 11:59

daca ziceai cine si cand a creat-o mai era o treaba 😛

Ovidiu Sky
Ovidiu Sky Dan 1,868, 02:17

Stiu ca a fost creata de ziua regalitatii la 10 mai 2009

Vladica Andrei
Vladica Andrei Dan 1,872, 04:24

EU am vrut sa fac asta acum un an si era imposibil ....jocul nu iti permite sa implementezi asa ceva

 
Objavi komentar

Kaj je to?

Prebirate članek, ki ga je napisal državljan eRepublika, izjemne večigralske strateške igre, ki temelji na državah iz resničnega življenja. Ustvarite svoj značaj in pomagajte vaši državi doseči slavo medtem ko se uveljavljate kot vojni junak, znan založnik ali finančni mogotec.